Bakken tips en trucs

Discussion in 'De lounge' started by Baileyy, Mar 28, 2021.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Baileyy

    Baileyy VIP lid

    Feb 12, 2012
    5,629
    1,443
    113
    Ik ben benieuwd of misschien sommigen hier goede tips en trucs hebben voor het bakken.
    Ik ga steeds meer dingen bakken zoals broodjes, koekjes, soms een taart met mijn dochter.
    Maar er gaat toch nog best baak iets niet helemaal goed. Dus dan hou ik het toch eerder weer op de succesrecepten.

    Ik hou altijd het recept aan. Maar vaak is het dan toch niet helemaal zoals het hoort. Zoals gisteren de koekjes die te zacht bleven.
    Andere paaskoekjes gemaakt met icing erop en die zijn nu een dag later helemaal zacht. Cake te droog.
    Een taart die is ingezakt..
    Dat soort dingen.. hahaha

    En hoe kan je dingen bewaren?

    Wat zijn jullie succesrecepten?
    Lijkt me leuk om tips en ideetjes te lezen en uit te wisselen.
     
  2. Mammavantwee

    Mammavantwee Niet meer actief

    Een cake doe ik altijd wat korter dan de aangegeven tijd, als dan die tijd voorbij is test ik met een grote prikker of de cake nog nat is van binnen. Is dat het geval laat ik hem nog een paar minuten zitten en test ik het weer. Komt de saté prikker er droog uit kan je hem eruit halen en heb je geen droge cake :)!

    Verder geen tips, ik doe eigenlijk altijd de standaard dingen bakken!
     
  3. Meiske2015

    Meiske2015 VIP lid

    Sep 4, 2016
    7,734
    3,516
    113
    Dat je koekjes zacht worden door icing is normaal. Er zit immers vocht in icing.
    Je hebt dus helemaal niks verkeerd gedaan :)

    Ik heb ook nog regelmatig als ik iets nieuws probeer dat het niet helemaal naar mijn zin in. Dan pas ik het recept aan voor de volgende keer.

    De koekjesbijbel van Rutger Bakt is trouwens een geweldig boek. Mega dik boek met heel erg veel goede koek recepten.
     
    Baileyy likes this.
  4. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    Mar 12, 2017
    16,387
    21,767
    113
    Adje, Neskio and Iertje81 like this.
  5. Iertje81

    Iertje81 VIP lid

    Dec 31, 2015
    17,953
    33,624
    113
    Nee nee nee nee nee!!!
    Je was me voor.
    Das mijn tekst :roflmao:

    @Adje :cool:



    ;)
     
    Adje, Neskio and citroenrasp like this.
  6. Iertje81

    Iertje81 VIP lid

    Dec 31, 2015
    17,953
    33,624
    113
    OT

    En toch is het vaak zo, zeker met taart en gebak (zoet en hartig) dat je precies het recept moet aanhouden. 20 gram van het één of andere kan nét te veel zijn.
    Daar waar je met koken (pastasaus of schoteltjes) best een snufje meer of minder kan gebruiken, komt het er met gebak echt op aan of je de juiste hoeveelheden gebruikt.
     
    Baileyy likes this.
  7. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    Mar 12, 2017
    16,387
    21,767
    113
    Als het gaat om baktijden kijk ik eigenlijk niet vaak naar de aangegeven tijden en temperaturen. Ik kijk vooral naar m'n eigen oven en hoe die werkt. Bepaalde dingen lukken in mijn oven écht veel beter op de onder- en bovenwarmtestand dan met de heteluchtfunctie bijvoorbeeld, en vice versa, dus dan zet ik niet de oven op hetelucht omdat dat zo "moet" volgens het recept.

    Dus ik zou toch niet zo halsstarrig vasthouden aan het recept maar kijken naar hoe je oven werkt; kennelijk moest de oven op een andere stand of temperatuur als die koekjes nu al zacht zijn.
    Bij het bewaren van koekjes een suikerklontje in het blik schijnt zacht worden tegen te gaan, las ik eens... Geen idee in hoeverre dat klopt!
     
    GossipGirlxoxo and Baileyy like this.
  8. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    Mar 12, 2017
    16,387
    21,767
    113
    :p
     
    Adje and Iertje81 like this.
  9. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    Mar 12, 2017
    16,387
    21,767
    113
    Is icing hetzelfde als glazuur?
     
  10. 2littlemonkeys

    2littlemonkeys Fanatiek lid

    Feb 27, 2015
    4,563
    2,765
    113
    Female
    Noord Nederland
    Perfecte taart krijg je met een pakje kloppudding erdoor, vervolgens langzaam garen op een niet te hoge temperatuur. Ik doe 160 graden en dan een uur. Altijd de perfecte, fluffy, taart.

    Als je koekjes te zacht bleven, dan weet je voor de volgende keer dat ze er 1 a 2 minuten langer in moeten. Dat ze zacht worden door icing is normaal.

    Koekjes kun je beste bewaren in een luchtdichte blik of bak. Taart net zo eigenlijk. Een hele taart bewaar ik in een taartdoos in de koelkast. Door de frosting of wat dan ook aan de buitenkant blijft de binnenkant “goed”.

    Verder is het toch een kwestie van uitproberen en je oven leren kennen. Bij ons is het zo dat als er staat: bakken op 200 graden, dat ik er 180 van maak. Wat je eventueel kunt doen als je er wat minder gevoel voor hebt is een oventhermometer kopen.
     
  11. Iertje81

    Iertje81 VIP lid

    Dec 31, 2015
    17,953
    33,624
    113
    Nou daar ben ik het ook wel mee eens.
    Je moet je oven ook goed leren kennen. Het is net een mens: eerst even weten hoe die werkt :roflmao:
     
    citroenrasp likes this.
  12. Iertje81

    Iertje81 VIP lid

    Dec 31, 2015
    17,953
    33,624
    113
    Het poeder van een pakje kloppudding erdoor? En de smaak is afhankelijk van het soort taart neem ik aan? Wat een goeie tip!
    Doe je dit ook bij appeltaarten in het deeg of bedoel je meer kwarktaarten/biscuit taarten?
     
  13. pluk

    pluk VIP lid

    Dec 13, 2005
    16,246
    4,479
    113
    Klopt, onze oven ( nu 9 jaar oud) blijkt dus 10 graden minder warm te worden dan dat hij aangeeft. Moet ik dus iets bakken op 180 graden dan moet ik hem op 190 graden zetten.
     
    Baileyy likes this.
  14. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    Mar 12, 2017
    16,387
    21,767
    113
    Nou echt he. Ik heb door de jaren heen heel wat ovens versleten en allemaal werken ze gewoon zó anders!

    Qua hoeveelheid ingrediënten zou ik me trouwens wel weer aan het recept houden hoor. Ik zag laatst op IG zo'n plaatje van mislukte chocolate chip cookies en hoe die er dan uitzien tov een gewoon koekje. En dan bedoel ik dingen als teveel bakpoeder, teveel bloem of vet etc. Net iets teveel of te weinig kan bij bakken als desastreuze gevolgen hebben.
     
    Iertje81 likes this.
  15. 2littlemonkeys

    2littlemonkeys Fanatiek lid

    Feb 27, 2015
    4,563
    2,765
    113
    Female
    Noord Nederland

    Ik doe dit alleen bij biscuit en dan inderdaad naar smaak :D Een paar lepels crème fraiche werkt trouwens net zo goed in biscuit.
    Appeltaarten en kwarktaart gebruik ik het niet voor. Nu heb ik zin in kwarktaart haha, straks maar 1 maken. Of een echte cheesecake met Miljuschka haar recept (kwijl....)
     
    Iertje81 and citroenrasp like this.
  16. Adje

    Adje VIP lid

    Aug 21, 2015
    16,270
    25,739
    113
    @Iertje81 een @citroenrasp nog wedijveren ook :roflmao::roflmao::roflmao: Ik lag tenminste lekker uit te slapen :p

    On topic:
    Ik bak vrijwel altijd op boven-/onderwarmte. Dan is de lucht in de oven stabieler en rustiger en dat bakt gelijkmatiger. En ik kan de temperatuur uit de recepten aanhouden.
    Hetelucht bewaar ik voor roosteren, gratineren, ovenschotels e.d.

    Ik hou altijd het recept aan. Als ik het wel aanpas (bv omdat ik een andere maat bakvorm gebruik) reken ik het voor alle ingrediënten om.

    Dan hou ik altijd de kortste aangegeven baktijd aan, als er bv staat bak 15-20 min. En vanaf daar ga ik kijken of er nog tijd bij moet. (Soms zet ik mijn timer zelfs nog iets eerder).
    Het meeste check ik dan door bv de kleur en buitenste structuur te beoordelen. Cake-achtige recepten check ik met een saté prikker en biscuit druk ik zacht op en dan moet dan een beetje veren en een bepaald geluid te maken als het gaar is (een soort ssssjjj-geluid).

    Bewaren gaat zo veel mogelijk in luchtdichte vershouddozen.
    Biscuit maak ik altijd vooruit en vries ik in (goed in vershoudfolie gewikkeld). Die ontdooi ik pas als ik de taart ga samenstellen.

    En tot slot komt er ook een hoop ervaring bij kijken. Dus gewoon blijven bakken. Op een gegeven moment kan je dan ook wel een beetje vooraf herkennen welke recepten echt goed zijn.
    Soms heb ik mijn twijfel over een recept een dan maak ik het gewoon niet. Of ik zoek naar een ander recept dat me beter lijkt.

    Rutgerbakt is qua website en boeken iig echt een aanrader. Gisteren heb ik toevallig pistache-cranberry koekjes gebakken uit de koekjesbijbel (waar @Meiske2015 het over had.) en de koekjes waren na iets meer dan 17 minuten goudbruin en konden eruit.
     
    Baileyy and citroenrasp like this.
  17. Rapunzel

    Rapunzel Fanatiek lid

    Dec 14, 2012
    4,172
    5,727
    113
    Koekjes met icing kun je bewaren in een luchtdichte doos met wat (ongekookte uiteraard :p) rijst eronder, dat werkt als een soort vochtvreter, zo blijven ze knapperig.
     
    Zonnestralen and Baileyy like this.
  18. Mythique

    Mythique Fanatiek lid

    Apr 3, 2015
    4,778
    3,907
    113
    'Mijn' succes recepten die volgens mij niet fout kunnen gaan:

    Deze doe ik vaak maal 1,5 en dan de vriezer in. Plakje afsnijden en 9 minuutjes afbakken. Altijd verse koekjes:
    https://miljuschka.nl/chocolate-chip-cookies-recept/

    Deze vond mijn collega lekkerder dan van Dudok :):
    https://miljuschka.nl/appeltaart-recept/

    Supermakkelijk, superlekker:
    https://www.francescakookt.nl/brownies-met-pecannoten/

    Voor brood gebruik ik meestal de recepten van Levine, zij heeft een eigen website. Belangrijk bij brood is vooral het meel/de bloem die je gebruikt. Ik bestel het online omdat de supermarkt bloem te weinig eiwitrijk (<12%) is om echt lekker te rijzen.
     
    Baileyy and Marti like this.
  19. Iertje81

    Iertje81 VIP lid

    Dec 31, 2015
    17,953
    33,624
    113
    Ook al zo’n goed idee! Rijst werkt inderdaad in een potje zout ook heel goed.

    Ik werkte vroeger in een restaurant als kok en je wil niet weten hoeveel borden we terugkregen met een enorme plas zout erop omdat mensen aan tafel het geinig vonden om het dekseltje van een potje zout er half los op te draaien en dan hun tafelgezelschap zout op hun eten te laten strooien :rolleyes:
     

Share This Page