https://www.nrc.nl/nieuws/2021/03/26/school-duwt-kinderen-ongevraagd-uit-de-kast-a4037387 https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/kamerlid-van-meenen-d66-over-reformatorische-school-die-leerlingen-uit-de-kast-dwong-dit-breekt-mijn-hart~b7da9a37/ Ook al is de negatieve houding vanuit sommige geloofsovertuigingen tov homoseksualiteit mij bekend, blijft het me elke keer weer zo shockeren. En dan zeker wanneer het gaat om jongeren die midden in hun eigen ontwikkeling van identiteit zitten en alleen maar herhaaldelijk te horen krijgen hoe zij niet mogen zijn wie zij werkelijk zijn. Ze zijn ziek. Er wordt voor ze gebeden met als doel verandering. Homoseksualiteit wordt in het rijtje genoemd van incest en pedofilie. Op een school waar alleen mannen de dienst uit mogen maken en les mogen geven. Gadverdamme. Dit is dus wel een van de redenen waarom ik sta achter het afschaffen van onderwijs met een religieuze grondslag. Ik vind het belachelijk dat de overheid betaalt voor het in stand houden van deze vormen van discriminatie en in mijn ogen emotionele mishandeling van jongeren in het onderwijs. Ik ben benieuwd om te horen of iemand anders een oplossing heeft in plaats van afschaffen.
Ik heb ook op een school van deze scholen gemeenschap gezeten en gelukkig was mijn school ervaring totaal anders. Ik vraag me af hoe ouders hier mee omgaan? Kiezen zij dan deze school uit voor hun kinderen? Ik kan me als ouder niet voorstellen dat je bewust kiest voor zo’n school.
Ik heb zelf vroeger op een gereformeerde basisschool gezeten. Niet omdat wij gelovig waren, maar noodgedwongen door een bepaalde situatie. Ik ben er vreselijk gepest omdat ik ‘anders’ was. Terwijl je zou denken dat deze mensen zo de bijbel volgen dat ze dus hun medemens juist lief zouden moeten hebben. Ik ben ook voor het afschaffen van geloofsonderwijs. Maak er allemaal openbare scholen van waar wel les wordt gegeven in de verschillende culturen/normen/waarden.
De mensen die dit soort scholen in stand houden, vragen ongetwijfeld respect voor hun geloofsovertuigingen. Maar waar is hun respect voor anderen?
Het idee dat het met openbare staatsscholen allemaal beter is, is een utopie. In bijna alle landen om ons heen is dat zo, is de samenleving daar tolerant? Beter? Nee. Mensen blijven mensen.
Klopt, is helaas ook mijn ervaring in Nederland. Op de openbare school in mijn vroegere wijk werden met name kinderen van Jehovahs getuigen en moslims heel naar behandeld. De meeste moslimkinderen gingen daarom ook juist naar 1 van de christelijke scholen. Dat kon, omdat die scholen in tegenstelling tot reformatorische scholen geen actief weigeringsbeleid hanteerden.
Ik kan het me voorstellen, merk ook vaker dat moslims al naar christenen/christelijke instellingen toetrekken omdat ‘geloven’ an sich al bekend/vertrouwd is.
Als het zo gegaan is zoals dat beschreven staat is dat heel verdrietig en niet zoals dat had moeten gaan. Ik denk dat er heel veel verdriet bij komt kijken.. Verder zie ik niet de oplossing in neutraal onderwijs.. neutraal is namelijk nooit neutraal. Ook qua pesten geloof ik niet dat het uitmaakt. Kinderen zien als iemand anders is en dat ben je als je een bril hebt, andere kleding aan hebt, een andere geaardheid hebt, goed of slecht kan leren etc. En dan kunnen we zeggen neutrale scholen, maar het zit in alle lagen van de samenleving helaas En als ik hier de laatste maanden op zp hier zo eens lees, valt er bij onszelf al een hele hoop winst te behalen.
Ik denk zeker dat pesten overal voorkomt. En dat geloof daar buiten staat of als excuus gebruikt wordt om iemand te kunnen pesten. Probleem in dit geval is alleen dat de schoolleiding hier die rol op zich heeft genomen, blijkbaar vanuit bepaalde reformatorische normen en waarden. En dat gaat wel even wat verder dan pesten. Daar is een kind totaal weerloos tegen. Deze school(leiding) mag van mij dan ook hard aangepakt worden.
Ik werk zelf op een christelijke school. Een groot deel van ons publiek is islamitisch. Bewust gekozen voor deze school ipv de openbare omdat bij ons meer normen en waarden worden aangeleerd. Ik denk wel echt dat dit aanleren valt of staat met de leerkrachten en beleid op scholen. De openbare school naast ons is duidelijk minder sterk in aanleren van normen/waarden. Dit zien wij in de kinderen maar ook in de houding van die leerkrachten zelf. Maar dit zit hem niet in het ‘openbare’, maar in het beleid van de school zelf.
@Anne2019 neutraal is idd niet neutraal, hoop ook echt niet dat we ooit zo ver gaan komen dat de vrijheid van onderwijs wordt afgenomen.
Ik heb op een reformatorische middelbare school gezeten en tijdens een godsdienst les ook eens een discussie over dit onderwerp gehad. Kwam erop neer dat de leraar vond dat je wel homoseksuele gevoelens kunt of mag hebben, maar het niet mag praktiseren. En helaas gaan sommige er nog veel verder in.. Het is jammer dat er zoveel verschillende stromingen binnen het christelijke geloof zijn. Want met zulke dingen in het nieuws wordt het geloof over 1 kam geschoren..merk ik onder andere in de hatelijke reacties op social media. Ik persoonlijk vind het niet persé slecht dat er christelijke scholen zijn. Vind wel dat zo'n (reformatorische) school nooit het idee mag geven dat je 'verkeerd' bent vanwege een bepaalde geaardheid natuurlijk.. Dan zie ik liever gewoon christelijke scholen, ipv ook nog aparte reformatorische scholen. Reformatorische scholen zijn toch meer gesloten als het gaat om zulke dingen en staan niet echt open voor verandering of acceptatie.
Ik vind het allerergste dat de “vertrouwenspersoon” blijkbaar zomaar het vertrouwen mag beschamen. En dat de christelijke ggz psycholoog het blijkbaar geen probleem vindt om deze kinderen zich nog slechter te laten voelen. Ik snap oprecht niet dat dit soort praktijken niet aangepakt kunnen worden. En ik heb op zich echt geen problemen met christelijke scholen, ik kom zelf uit een heel katholiek dorp met alleen een katholieke school (had zelfs een non als leerkracht. Overigens ook meerdere nonnen en een priester in de familie), het gaat me echt om het handelen van deze school. Ik heb overigens ook op een katholieke middelbare school gezeten, ik kan me herinneren dat daar bij godsdienst een klasgenoot ooit een spreekbeurt mocht houden ipv een proefwerk, omdat ze Jehova Getuige was, dus dat zegt wel wat over de school en godsdienstleraar. Dat waren ook echt interessante lessen, met aandacht en respect voor andere geloven, zo kan het dus ook.
Precies, het gaat niet om pesten en de omgang van de kinderen onderling. Ook al lijkt me dat zeker ook een belangrijk aandachtspunt van alle scholen. Het gaat om het vanuit een geloofsovertuiging opdringen aan kinderen wie zij wel of niet zouden mogen zijn vanuit de schoolleiding/leraren en ook via de inhoud van de lesstof. Dat gaat rechtstreeks in tegen artikel 1 van de Nederlandse grondwet. En aangezien we een seculier land zijn, vind ik het nogal bijzonder dat de overheid meebetaald aan onderwijs dat artikel 1 niet respecteert. En hier is trouwens 60% van de Nederlandse bevolking het mee eens. Zelf heb ik op een hele gezellige RK basisschool gezeten. Helemaal prima. Ik zeg ook zeker niet dat al het bijzonder onderwijs slecht is, maar artikel 23 houdt dus ook al die scholen in stand die wel discrimineren. En ik ben van mening dat dit niet via belastinggeld moet worden gefinancierd. Geloof is een persoonlijke keuze, dus betaal daar zelf maar voor. Organiseer bijvoorbeeld na school of in het weekend nog extra lessen vanuit de kerk, moskee of synagoge.
Dat staat vermeld in het artikel van het NRC. "De school geeft „christelijk, Bijbelgetrouw onderwijs” en wordt geleid door mannen, dat is per statuut bepaald." Dit hoeft niet te betekenen dat geen vrouwen lesgeven (dit heb ik inderdaad te snel aangenomen op basis van dat stukje), maar ze hebben in ieder geval niets te vertellen.
Je hebt het over belastinggeld daar wil ik even op inhaken. Wordt er niet ontzettend veel met belastinggeld gedaan waar niet iedereen achter kan staan? Ik denk aan het financieren van abortus. De ene is het ermee eens de ander totaal niet. Ik vind het een groot probleem dat het belastinggeld wordt gebruikt voor het niet beschermen van kwetsbaar leven. Dus dit argument vind ik niet opgaan.
Volgens de wet is abortus niet strafbaar. Het gaat uiteindelijk niet over wat jij of ik vind, maar om het overtreden van artikel 1 van de grondwet in een seculier land.