Gisteren koekjes gebakken met de jongste. Dr Oetker paaspakket met fondant en uitsteekvorm om te versieren. Kan niet mis gaan zou je denken. En ook nu koekjes weer zacht... Ze zagen er mooi bruin uit. Wat doe ik nou weer verkeerd?
Wat jammer! Ik heb even het recept bekeken van die paaskoekjes en daar valt me niets bijzonders aan op. Behalve misschien dat er margarine in staat. Ik bak alles met roomboter. Maar ik kan me dan weer niet zo goed voorstellen dat de koekjes daardoor zacht worden. Heb je ze echt goed laten afkoelen voor je ze in een trommel deed? Ik kwam dit nog tegen: https://www.laurasbakery.nl/koekjes-bewaren/ en https://rutgerbakt.nl/bakhulp/alles-over-koekjes-bewaren/ Maar ze spreken elkaar een beetje tegen Hoe heb jij de koekjes bewaard? Misschien dat daar het probleem zit. Edit: ik kwam dit nog tegen op 24kitchen.nl: Knapperige koekjes bewaren Knapperige koekjes kun je het beste opbergen in een metalen doos. Zo krijgen de koekjes lucht en kan ook vocht ontsnappen. Als je een bakje rijst in de trommel zet, kan deze ook extra vocht opnemen en blijven je koekjes langer goed en knapperig. Het leggen van bakpapier tussen de koekjes kan ook effect hebben.
Heerlijk! Ik heb op Ali nieuwe bakmatjes besteld voor macarons, als die binnen zijn ga ik me er ook weer eens aan wagen. Het is nog zo wisselend of ze lukken en waar het dan mis gaat.
Dan ben ik wel benieuwd of die fijn zijn. Ik heb weleens allemaal cirkels op bakpapier staan tekenen met een borrelglaasje . Dit keer maar gewoon wat gedaan en dan wijken sommigen toch wat af qua formaat.
Haha ja ik heb nu zo'n dikke rode mat, maar die vind ik niet fijn, alles blijft plakken en als ik de baktijd verleng worden ze aan de bovenkant veel te hard. Op bakpapier gaat het meestal wel goed dus nu hopen dat deze dunne matjes ook fijn zijn. Ik laat het je weten, maar het zal wel even duren.
Fantastisch ❤️ Ik wil ze ook maken maar heb een combi magnetron. Die kan tot 150 graden. Nou ja: daarna 125. Zou het lukken op die 150?
Leek me ook niet dat het daardoor kwam. Maar dat was het enige wat ik altijd anders doe, dus ik vroeg het me wel even af. Ik heb ze gebakken op 150 graden (boven-/onderwarmte) Dus dat zou moeten lukken.
Ik heb ze wel goed laten afkoelen voordat de kinderen gingen versieren ja. En ook met roomboter gebakken, doe ik altijd, heb geen margarine. En af laten koelen op een rooster. Na het versieren met dat fondant heb ik ze in een taartdoos gedaan, zo'n plastic geval. Ik dacht toch wel aardig luchtdicht? Volgende keer een bakje rijst proberen. Wel tegenstrijdig, de 1 zegt luchtdicht bewaren en de ander een metalen trommel omdat er dan nog wat lucht kan ontsnappen. Morgen willen ze nog een keer koekjes bakken. Hopelijk blijven die wel lekker. Zo zonde, ze hadden de koekjes zo mooi versierd.
Bestaan er dan ook koekjes die het langer dan een dag volhouden zodat ze in trommels gestopt moeten worden Haha hier niet Soms maak ik weleens 2 pakken (ja pákken: AH heeft nu een beste mix) en dan doe ik een deel ervan stiekem in een metalen trommel voor de volgende dag. Vaak omdat m’n moeder dan komt oppassen en ‘een dag oppassen zonder zelfgebakken koekjes van Iris is als níét opppassen’ Aldus m’n moeder En ze worden nooit zacht.
Dan komt het denk ik toch door de fondant, dat het vocht daarvan in de koekjes trekt. Misschien eens kijken of het helpt om pas te versieren, kort voor je ze serveert.