Wat leuk dat je dit topic hebt geopend ! Wij hebben ook een melkvee bedrijf. Net je berichtjes gelezen en ik durf ons aardig te vergelijken met jullie wat betreft natuur enz. Wij doen ook erg ons best om aan de natuur te denken enz. Zelf vind in het erg lastig soms om te lezen hoe eenzijdig de berichtgeving is over boeren, manier van voeren, stikstof enz. Veel mensen denken dat koeien standaard veel toegevoegd voer krijgen. Maar dit is ook bij veel boeren niet zo. Wij voeren bijv voornamelijk gras ! Hier als doel om straks op het natuur land onze stiertjes te laten lopen ( ossen uiteindelijk ), deze dan uiteindelijk te verkopen voor het vlees. Maar dit allemaal wel op een persoonlijke manier met de burger. Nogmaals goed dat je een tegen geluid laat horen. Ik vind dit nog lastig, trek bij alles erg aan. Ik ben namelijk de vriendin van een boer... Draai al heel wat jaren mee. Maar vind het heel moeilijk om te zien wat een bak ellende mijn vriend over zich heen krijgt. Terwijl hij zo met het dierenwelzijn, natuur enz bezig is. Dus top meid!
Veel mensen in Nederland zien koeien graag in de wei staan. En er wordt ook echt reclame mee gemaakt; 'weidemelk'. Dat voelt als beter voor de natuur en beter voor de koe. Maar ik heb ook wel eens een boer horen beweren dat die weidegang juist schadelijker is. In een moderne stal kan de mest goed opgevangen worden en de lucht gefilterd voordat die naar buiten gaat. Dus beter voor het milieu. En voor de koeien zou het ook beter zijn, want die krijgen in de wei maar last van hun hoeven. (hoefzweren ofzo? Ik ben even vergeten wat het was.) Ik vind eigenlijk beide verhalen wel logisch klinken. Jullie hebben je koeien buiten lopen, dus kennelijk vinden jullie dat beter. Maar hoe kijk jij aan tegen het verhaal dat juist het op stal houden beter is voor de omgeving èn voor de koeien zelf?
Voor beide stal systemen is wat te zeggen. Maar de lucht filteren van uit de stal vind ik geen gezonde huisvesting voor koeien. De stal moet dan volledig dicht zijn en via een klimaat systeem verfrist worden. Ik ben wel eens in zo'n koeien stal geweest en vond het er benauwd en vochtig. Maar het kan zijn dat het daar niet optimaal was. Het gescheiden op vangen van de stront en de pies heeft zeker voordelen, doordat het gescheiden wordt opgevangen heb je een bepaalde reactie niet en komt er minder ammoniak vrij. Maar als de koeien buiten lopen poepen ze en piesen ze ook niet op dezelfde plek. Juist wordt nu weidegang gepromoot om minder stikstof uit te stoten. De koeien 365 dagen per jaar op stal houden kan prima maar dan moet de stal wel optimaal ingericht zijn voor het dier welzijn, naar mijn beleving dan. Vaak wordt er geen weidegang toegepast omdat het een intensief bedrijf is, veel koeien en in verhouding weinig grond. ( bv 100koeien en 40 ha grond) Of weinig grond rondom de stal om de koeien makkelijk buiten te doen. Het gras wat dan groeit oogst de boer dan liever zelf om in te kuilen en voorraad aan te leggen dan dat de koeien het zelf ophalen uit de wei. Weidegang is juist goed voor de klauwen en het beenwerk. Dat vind ik onzin hoefzweren van weidegang?, het is eerder andersom. wanneer hier een koe eens kreupel loopt dan willen we haar het liefst buiten hebben lopen. Ze kan dan veel makkelijker opkomen als ze ligt dan in de stal in de boxen. (lees tussen de stangen/ beugels). Wanneer wij geen weidegang zouden toepassen dan zou ik een stal willen met een geïsoleerd dak tegen de hitte, zoveel mogelijk open wanden met wind breek gaas, ventilatoren, koeborstels en geen ligboxen maar een volledige potstal of compost stal, waar de koeien vrij kunnen bewegen en languit kunnen liggen. Dat kunnen ze in de ligboxen eigenlijk niet. Ik kan dan ook enorm genieten van de koeien in de wei die languit liggen te relaxen. En weet je, boeren hebben altijd commentaar op elkaars stal systemen. Dat is altijd zo geweest en zal ook zo blijven, je pleit toch voor jezelf. Ik vind dat je ook open moet staan voor anderen ideeën en overtuigingen, je kan ook van elkaar leren en evt de dingen uithalen die jou goed lijken en dat zelf gaan doen op je bedrijf.
Hierbij 2 linken als leesvoer over de stikstof crisis, https://www.climategate.nl/2020/12/de-stikstofcrisis-1-wat-is-eigenlijk-het-probleem/ https://www.climategate.nl/2020/12/de-stikstofcrisis-2-wat-is-er-mis-met-het-stikstofbeleid/
Wisten jullie dat; een koe maar 20 minuten echt slaapt per 24 uur? en dat ook een koe eerst een kalf moet krijgen om melk te geven en dat een koe 4 magen heeft (elke herkauwer heeft dat) en het uier uit 4 kwartieren bestaat die met tussenwanden gescheiden zijn. Een koe 30 liter melk per dag geeft. Wij hebben 1 koe die geeft 50 liter per dag. In de bovenkaak geen boven voortanden heeft, wel kiezen in de bovenkaak en tanden en kiezen in de onderkaak heeft. En dat als een koe een tweeling krijgt van een stiertje en een vaarsje het vaarsje meestal een kween is, dus onvruchtbaar. Het stiertje ontwikkeld zich sneller in de baarmoeder op hormoongebied, een vaarsje krijgt dan die hormonen mee en wordt daardoor onvruchtbaar. dat hoeft niet altijd, met een DNA test kunnen we dan laten testen of ze echt onvruchtbaar is. totzover en nu ga ik weer aan het werk.
Wat gebeurt er dan met zo'n onvruchtbaar vaarsje? Gaat die samen met de stiertjes mee om uiteindelijk geslacht te worden?
Ja. Wij zijn nooit zo blij met tweeling dracht. Niet zo zeer vanwege de kans op bovenstaande maar meer voor het welzijn van de koe. Doordat na de geboorte er heel veel ruimte komt in de koe is er veel meer kans op complicaties. We zijn altijd opgelucht als de koe na 3 weken weer goed in orde is.
Van die feiten was ik als boerendochter op de hoogte. Doen jullie een DNA test bij een tweeling als er een vaarsje en stiertje is? Mijn vader deed ze standaard weg. Was wel altijd super schattig want ze waren bijna altijd kleiner dan een eenling
Respect voor jou, lieve boerin, dat je dit topic opent! Voor vragen kan ik altijd bij mijn schoonzus terecht, zij heeft ook een melkveehouderij. Net even anders dan bij jullie. Vanaf nu weer (zo goed als) onbeperkt weidegang, melkrobot, koeien komen na de slacht terug als vleespakketten, verkoop aan huis van melk, yoghurt (en eieren van de kippen). Ik ben er graag, ik geniet van de vrijheid. Maar ik weet ook wat de keerzijde is. 24/7 hard werken, soms maar voor een "kwartje en een bounty", zorgen om de dieren en de regels, negatieve mensen... Keep up the good work!
Nee nog niet nodig gehad. De tweelingen die we tot nu toe gehad hbn waren beide vaarsjes of beide stiertjes, de laatste paar tweelingen waren van een vleesras kruising. Die gaan sowieso weg.
De kuil wordt in het voorjaar / zomer gemaakt. Deze zijn op het jaar erna als er weer ingekuild wordt. Geen tijd om te “ bederven “ . Soms kan er wel eens in deken van de kuil schimmel inzitten, dat gaat op de mesthoop.
Leuk dat je dit topic geopend hebt. Ik heb wel wat vragen! Jaren geleden wel eens een paar dagen bij een ver familielid geweest die ook een melkstal had. En echt respect hoor. Het is hard werken, vroeg op etc. En herken wel veel dingen van wat jij hebt beschreven Om de hoeveel tijd moet een koe een kalf krijgen om voldoende melk te produceren? Wordt er bij het melken niet onnatuurlijk meer melk van de koe gehaald als wanneer een kalf gewoon bij de koe zelf zou drinken? Krijgen de koeien standaard antibiotica of extra vitamines? Drinken jullie thuis ook veel melk? Is het drinken van rauwe melk echt zo gevaarlijk als gezegd wordt?
Vind je dat niet moeilijk? Ik zou dat echt niet kunnen zeker omdat je aangeeft dat de koeien namen hebben etc. Dan loopt Pietje maandag nog in de wei, en donderdag ligt hij in de Spaghetti saus of op de BBQ. Ik word al naar bij de gedachte
Hier krijgen de koeien gemiddeld elk jaar een kalf, niet precies na 12 maanden , ongeveer 15 maanden of langer er tussen. De koeien zijn in de loop van tijd zo gefokt dat ze die hoeveelheid melk geven. We wringen ze niet uit hoor . Een zoogkoe heeft een kleiner uier dan een melkkoe. Een gezond kalf kan wel 10 liter per dag wegtanken. Antibiotica: Nee dat is verboden. We mogen een koe alleen antibiotica geven als dat nodig is. Elk flesje antibiotica is geregistreerd en het is bekend hoeveel wij in huis hebben. We moeten precies bijhouden hoeveel en welke antibiotica een koe krijgt en ook waarom. Ook daar is strenge controle op. Als dit niet klopt krijg je hercontrole en bij blijvende fouten in de registratie wordt de melk niet opgehaald. En er mag absoluut geen antibiotica in de melk zitten daar worden we ook zwaar voor gestraft en van melk met antibiotica kan geen kaas gemaakt worden. Er zit een wachttijd op het weer mogen leveren van de melk van een behandelde koe. En ja ze krijgen extra mineralen. De dames zijn top sporters , daar moet je goed voor zorgen. Wij drinken niet onze eigen melk. Mijn man heeft daar jeugdtrauma’s van en ik groei er nog verder van dicht. De volle melk die je koopt in de supermarkt heeft 3% vet, de onze 4,5 tot 5 % vet. Ik koop ook gewoon pakken melk. Ik bak wel pannenkoeken van eigen melk. Het drinken van rauwe melk kan gevaarlijk zijn voor mensen met een mindere weerstand. Beter is om het te verhitten tot 80 graden. En als je rauwe melk wil drinken haal het dan bij een boer met eigen zuivel verwerking of melktap. Dat is veilig , ( controle).
Nee, ik heb het dier zelf groot gebracht, ik weet dan wat ik eet. Met dat doel houden we ook zo’n kalf aan. Dan weet ik ook dat ze/ hij ooit op t bord beland. Ik pak het vlees ook zelf in bij de slager als het vlees uitgebeend wordt. De kinderen vragen dan ook “ is dit Pietje?” Bij het eten.