Alleenstaande IUI-D: klinieken en overwegingen

Discussie in 'Donorschap' gestart door Helvellyn, 9 apr 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Helvellyn

    Helvellyn Lid

    9 apr 2021
    56
    48
    18
    Vrouw
    Hallo allemaal,

    Ik heb de afgelopen tijd op diverse forums meegelezen maar ik heb nog geen (actief) topic gevonden rond dit onderwerp. Ik wil graag met anderen van gedachten wisselen over de keuzes die je moet maken als je als alleenstaande je kinderwens hoopt te gaan vervullen. Naar welke kliniek/ziekenhuis ga je en waarom? Welke keuzes maak je als het gaat om donorzaad?

    Ik heb al een kindje (als co-ouder) en hoop mijn gezinnetje uit te breiden met een tweede kindje mbv een donor. Kortgeleden heb ik een intake gehad bij Nij Geertgen. Ik koos voor deze kliniek vanwege de eigen spermabank, de korte wachttijd en reisafstand. Bij de intake bleek de wachttijd inmiddels verdubbeld (van halfjaar naar 1 jaar) en de kosten ook hoger. Ik zag nu pas de kliniek Voorburg (Reinier de Graaff) en ben daar nu ook informatie aan het inwinnen. Wie heeft ervaringen met die kliniek(en)?

    - Afwegingen donor: ik wil niet via eigen donor want a) ik zou niet weten wie, en b) ik wil het echt alleen doen, en niet het gevoel hebben dat iemand 'meekijkt'. Ik wil het wel via een spermabank (veiligheid) maar worstel nog met het idee dat er dan potentieel veel halfbroertjes/-zusjes rondlopen. Hoe denken jullie daarover? Het is voor mij de belangrijkste reden om niet voor een Europese bank te gaan, omdat er dan per land een max. aantal gezinnen is. Mij lijkt het (voor het kind) niet fijn te weten dat er over de hele wereld broers/zussen kunnen rondlopen. Met de max. 12 gezinnen in NL is dat enigszins behapbaar. Voorburg schrijft zelfs dat ze streven naar max. 7 gezinnen.

    - Kosten: bij NG is het 495 euro per IUI behandeling + 225 euro per levering: je moet dus alsnog vooruit bestellen, iets wat ik juist een nadeel vond aan de Europese banken. Is dit bij andere Nederlandse banken ook zo? Ik kreeg bij NG een heel 'commercieel gevoel' (prijzen recent sterk gestegen, extra kosten), wat natuurlijk klopt maar ik wilde dat juist vermijden door niet Cryos/ESB te gebruiken. Hoe kijken jullie daar tegenaan?

    Het bericht wordt al erg lang, dus ik laat het even hier bij :) Ik ben benieuwd naar ervaringen, overwegingen en keuzes van andere alleenstaande (wens)moeders!
     
    lille vindt dit leuk.
  2. lille

    lille Actief lid

    15 mrt 2021
    473
    560
    93
    Vrouw
    Maastricht

    Hi!

    Ik kan wel een paar vragen voor je beantwoorden maar niet alles want ik zit net pas in het traject bij Nij Geertgen. Ik loop het traject alleen niet door als alleenstaande moeder maar samen met mijn vrouw, ik ga het kindje wel dragen dus we moeten ook kiezen voor donoren etc.

    De kosten bij Nij Geertgen zijn inderdaad wel wat duurder dan de rest maar ik voelde er meteen al thuis. De intake verliep heel prettig en alles werd ook goed uitgelegd. Daarna mocht ik al gelijk bloed laten prikken bij de verpleegkundige. Wij hebben volgende maand een gesprek bij de psycholoog en gelijk een derde afspraak gepland voor nog een tweede echo en om het behandelplan te bespreken. Omdat mijn partner Aziatisch is hebben we ervoor gekozen om bij Cryos/ ESB sperma te kopen. We hebben wel nagevraagd of er een aziatische donor is in de spermabank die ze zelf hebben en waar dan een kleinere wachtrij is. Of dit mogelijk is krijgen we volgende maand te horen. Als alles goed is mogen we beginnen in juni/juli.

    Ik heb zelf nog nooit in de kliniek in Voorburg gehoord om eerlijk te zijn. Heb je daar al een intake gepland? Ik ben wel benieuwd hoe het daar is.

    Ik weet niet of ik alle vragen hebt beantwoord maar mocht je nog wat meer willen weten dan kun je altijd een berichtje sturen ♥

    Liefs!
     
  3. Helvellyn

    Helvellyn Lid

    9 apr 2021
    56
    48
    18
    Vrouw
    Dankje voor je reactie! Ik kan me goed voorstellen dat als je een partner hebt je dan liever de keuze hebt voor een donor met overeenkomende uiterlijke kenmerken. Ik hoop dat jullie een goede match vinden! En in juni/juli al beginnen, dat zou fijn zijn. Spannend!

    Fijn ook dat het bij Nij Geertgen goed voelde. Dat deed het bij mij op zich ook (ik had vorige week de intake). Het was ook fijn om te horen dat alles er op de echo prima uit zag, nog even het bloedonderzoek afwachten. Ik doe mee met de workshop en de week erop alweer gesprek om het behandelplan te bespreken. Dat gaat dus snel allemaal! Maar daarna is het dus 10-12 maanden wachten.

    Nee ik kende Voorburg ook nog niet, die kwam ik pas na mijn intake bij NG tegen. Ik heb daar wat vragen uitstaan, maar ze vertelde al dat er een aanmeldingsstop is nu (vanwege corona geloof ik). Dus dat wacht ik even af. Ik weet eigenlijk niet of je makkelijk kan overstappen ;)

    Ik had niet echt specifieke vragen: ik ben gewoon benieuwd hoe anderen over de keuzes etc. nadenken. Wat de afwegingen zijn. Het lijkt me fijn om zo nu en dan eens te sparren in dit schuitje.
     
  4. lille

    lille Actief lid

    15 mrt 2021
    473
    560
    93
    Vrouw
    Maastricht

    Oh, wat fijn dat je al zo snel mag beginnen! Dat was bij ons helaas niet zo. We hebben de intake in maart gehad en konden pas in mei bij de psycholoog dus kan ook daaraan liggen. Wat leuk dat ze workshops hebben, zal vast veel informatie bij zitten. Heb je ook al de enveloppen gekregen met IUI en donorinformatie erin? Er zit namelijk een kortingscode in voor sperma als je bij de ESB gaat kopen. Alle beetjes helpen! Boh, is wel nog lang wachten als je op Nederlands sperma moet wachten. Vind je het niet jammer of zit er geen haast bij?

    Voorburg ligt zelf wel heel ver weg. Voormij dan haha, bijna 2,5 uur. Ben benieuwd wat voor antwoorden je krijgt. We hadden ook eerst gekeken voor in Utrecht te gaan maar daar hadden ze ook een klantenstop dus toen maar Nij Geertgen gegaan.
     
  5. Helvellyn

    Helvellyn Lid

    9 apr 2021
    56
    48
    18
    Vrouw
    Voor mij is het ook een half uur verder (1u15) maar ik denk dat het IUI in natuurlijke cyclus wordt dus dan hoef je maar 1x per maand. Maar ja, je weet nooit hoe het verloopt natuurlijk, of het op die manier lukt of niet.

    Ik mocht kiezen tussen een gesprek met een psycholoog of een workshop met andere alleenstaanden (geleid door psychologen), en toevallig was die al de week erop! Geluk gehad denk ik. Ja de informatie-enveloppen heb ik gehad. Ik heb wel rondgekeken op Cryos/ESB maar ik zou niet weten waarop ik zou willen selecteren. Dat er zoveel informatie bij staat, maakt het voor mij niet makkelijker.

    Het heeft geen haast, behalve dat ik het liever eerder doe ivm verminderde kansen op latere leeftijd. Hoe is dat voor jullie? En gaan jullie voor jullie eerste kindje?
     
  6. Eevie82

    Eevie82 Bekend lid

    2 jun 2018
    888
    1.184
    93
    Vrouw
    Hoi! Ik heb ervaring met Nij Geertgen. Ben eerst in Hengelo geweest maar daar niet zo’n goed gevoel aan overgehouden. Toen naar NG begin vorig jaar en dat was een heel positieve ervaring. Ik heb bewust gekozen voor een donor via Cryos, vanwege de vele info die je dan over de donor kunt krijgen. Uiteraard super commercieel, maar ik vind het belangrijk om mijn dochter later zo veel mogelijk al te kunnen vertellen over de donor. Ook kun je met dat profiel vrij gericht een inschatting doen over leeftijd en ook het opleidingsniveau van de donor wordt vermeld. Bij de eigen donorbank van NG weet je alleen geloof ik haarkleur, oogkleur en lengte. Dat vond ik echt té minimaal.

    Ik heb bij Cryos zoveel mogelijk filters ingesteld (oa zelfde bloedgroep, Kaukasisch, haarkleur, oogkleur) en uiteindelijk kwamen daar maar 8 matches uit. Dat was dus goed te overzien en ik had eventueel minder streng kunnen filteren als deze 8 mij toch niet aanspraken. Maar dat was niet nodig, ik vond er twee geschikte profielen bij zitten.

    Verder vond ik het gesprek met de psycholoog een fijn en nuttig gesprek. Juist dingen als “hoe is het voor mijn kind om mogelijk veel halfbroertjes en -zusjes te hebben rondlopen” kunnen zij meer over uitleggen. Je eerste gevoel is misschien dat je een soort geschiktheidstest moet ondergaan, maar zo was het absoluut niet.

    Tot slot speelden er bij mij nog wat andere problemen (Asherman en mogelijk korte luteale fase) en de artsen hebben altijd goed meegedacht en waren bereid om dingen buiten het standaard protocol uit te proberen. Met uiteindelijk een succesvolle vijfde poging tot gevolg :D

    Maar is de wachttijd nu een heel jaar joh?! Wat erg! Ik vond commercieel niet erg, als ik daardoor snel terecht kon (vorig jaar nog binnen zes weken). Maar volgens mij hebben ziekenhuizen nu niet heel andere wachttijden. Een jaar :|
     
  7. lille

    lille Actief lid

    15 mrt 2021
    473
    560
    93
    Vrouw
    Maastricht
    Ja, zijn er nog steeds aan het kijken of we ons niet willen laten matchen bij ESB. Ik denk dat het anders te dichtbij komt voor een of andere reden. Plus er zijn niet veel Aziatische doneren haha.

    Heb je al een keer gekeken bij meerdangewenst? Wij hebben daar voor de coronatijd een bijeenkomst gehad met ervaringsdeskundige ook met informatie over donoren en hoe het rechtelijk allemaal zit. Het was super veel informatie in een paar uur tijd maar we hebben ook flyers gehad etc. En als we nog vragen hadden dan mochten we deze nog altijd mailen. Het is wel meer regenboog georiënteerd, maar je kunt er veel op terug vinden!

    Voor ons is het eerste kindje en waarschijnlijk ook het laatste want het is zo verschrikkelijk duur. Maar ik ben ook nog jong (28) dus misschien in de toekomst als alles meezit komen er meerdere♥
     
  8. Helvellyn

    Helvellyn Lid

    9 apr 2021
    56
    48
    18
    Vrouw
    Jij hebt al een hoop voor je kiezen gehad zeg, zie ik! Ik hoop dat het goed gaat met je kindje ondanks de diagnose. De laatste weekjes nu, spannend hoor!

    Ja toen ik me aanmeldde in feb was het een half jaar wachttijd, sinds maart 10-12mnd. Het zal vást iets met corona te maken hebben (UMC heeft aanmeldstop).. Zkh is nog wel langer (Isala 30mnd, Rijnstate twee keer 1-2 jaar). Ik had dus wel al binnen 3 weken m'n intake! Fijn dat je zo'n goede ervaring hebt met NG, dat ze zo goed naar je luisteren en naar jouw situatie kijken. Die psycholoog/workshop lijkt me ook juist waardevol hoor! Ik verwacht geen keuring ;)

    Van een NLse bank weet je inderdaad niet veel vooraf, maar je kan na de geboorte wel aanvullende fysieke en sociale gegevens opvragen: fijn voor het kind, denk ik. Ik heb ook wel wat gefilterd bij Cryos en ESB maar ik vind het lastig. Waar zou ik iemand op willen 'afwijzen' of juist selecteren? Ga ik voor een match met mezelf of iemand die juist andere eigenschappen heeft. Wat neem ik wel/niet voor lief? Dan had ik een selectie en stond bijv. zijn boodschap me niet aan, of bleek ie te roken, of geen fijne motivatie, enz. Deels onbenullige dingen, maar het zit dan toch in de weg.. De inschatting leeftijd (en opleidingsniveau) vind ik wel een pluspunt, dat het iemand is die enigszins aansluit bij mij, qua levensfase.

    Dankje voor het delen van jouw ervaringen!
     
  9. Helvellyn

    Helvellyn Lid

    9 apr 2021
    56
    48
    18
    Vrouw
    Te dichtbij in de zin van dat de donor dan dichtbij woont, bij een Nederlandse? Zo had ik er nog niet over nagedacht! Ja dat zullen er wel minder zijn! Maar misschien ook minder vraag? Ik weet het niet hoor. Ik hoop in ieder geval dat er eentje voor jullie tussen zit!
    28 is nog jong ja, dan kan er nog een hele hoop gebeuren. Zou wel heel verdrietig zijn als je een wens niet kan vervullen vanwege de kosten.

    Bij meerdangewenst had ik al wel eens gekeken ja, maar ga ik nog even beter doen, dank voor de tip! Ja regenboog of niet, de essentie blijft hetzelfde :)
     
  10. Helvellyn

    Helvellyn Lid

    9 apr 2021
    56
    48
    18
    Vrouw
    Nog maar eens gaan filteren en nu ben ik er toch eentje tegen gekomen op ESB die wel echt als een match aanvoelt! Gek dat het dan gelijk minder vreemd aanvoelt om evt voor een Europese bank te gaan.
    Klein detail: geen voorraad ;) Maar wat niet is, kan nog komen.. En ondertussen rustig verder nadenken en overwegen.
     
  11. Damay77

    Damay77 VIP lid

    18 apr 2010
    13.645
    7.430
    113
    Vrouw
    Ik wil niet al te negatief doen maar via een kliniek is helaas echt niet altijd veiliger en ook geen garantie dat er niet teveel broertjes en zusjes rondlopen.
    Een kliniek geeft aan een donor geloof ik.een max van 25 kinderen maar de klinieken staan onderling niet met elkaar in contact. Dus wanneer een donor bij de ene kliniek aan z'n max zit dan kan hij zo overstappen naar een andere kliniek. Daarnaast kunnen de donoren ook nog in hun vrije tijd bezig zijn met doneren en zich via internet aanbieden. Dat gebeurd helaas zeer vaak en is onlangs nog op tv geweest. Een donor van rond de 38 die niet eerlijk geweestis. Hij heeft dus bij alle klinieken in Nederland gedoneerd en zich in Nederland via internet aangeboden. Waarschijnlijk lopen er in Nederland al ruim 300 kinderen van hem rond. Hij heeft ook in diverse klinieken in het buitenland gedoneerd. In Europa, Mexico en via van die donorbank sites waar je sperma kan bestellen, cryos enz.. er lopen al honderden van zijn kinderen rond. Sperma wordt alleen getest op ziektes. Verder worden de donoren niet gescreend of zo dus over erfelijke /psychische aandoeningen in de familie moeten ze de donor op z'n blauwe ogen geloven/z'n verhaal geloven. En hij doneerd nog steeds overal en wil niet stoppen.
    Ze zijn nu bezig om ervoor te zorgen dat klinieken gegevens gaan delen want het zal waarschijnlijk vaker voor komen.
     
  12. Helvellyn

    Helvellyn Lid

    9 apr 2021
    56
    48
    18
    Vrouw
    Goed dat je het benoemt! Dat is zeer zeker iets om goed uit te zoeken, en dat ben ik ook aan het doen. Er is veel veranderd sinds de jaren '60/'70 natuurlijk, maar er zijn nog altijd 'risico's' denk ik. Als ik het goed begrijp is er nu voor landelijke donoren een register waardoor er bij donaties in meerdere klinieken toch de max 12 gezinnen in de gaten wordt gehouden (dat was tot enkele jaren geleden max 25 kinderen en er was geen landelijk register). Bij de Europese banken heb je pregnancy slots per land, wat hetzelfde doel dient.

    Natuurlijk weet je niet wat iemand buiten de officiële klinieken/banken doet. Toch denk ik dat de meesten óf via de officiële weg doneren óf zichzelf aanbieden op internet, maar dat is een aanname. En iemand op zijn blauwe ogen geloven moet je altijd, op welke manier je ook zwanger probeert te raken. Een bekende donor denk je misschien te kennen maar je weet het nooit zeker, of misschien verandert er iets in de toekomst. Via een donorbank gaat er in ieder geval een uitgebreide screening aan vooraf.
    Maar dat is mijn gevoel erover :)
     
  13. Damay77

    Damay77 VIP lid

    18 apr 2010
    13.645
    7.430
    113
    Vrouw
    Er is juist gebleken dat er NIET gelet werd op maximaal aantal gezinnen en nog steeds niet. Dat dit faalt. Onderling geen register of iets waaruit blijkt dat een donor bijv al bij kliniek a heeft gedoneerd en nu bij kliniek B. Wat ik benoem is iets van recent. Donor heeft via de verschillende klinieken max gedoneerd.
    O.a. stichting kinderbelangen bemoeit zich er nu mee en er blijken gewoon meerdere donoren te zijn die tegen elkaar op aan het boksen zijn wie de meeste kinderen heeft enz. Ze denken dus dat dit vaker gebeurd. En uit de onderzoeken kwam ook dat er juist GEEN uitgebreide screening voor donoren is. Als dat zo geweest zou zijn dan had deze donor niet zo z'n gang kunnen gaan. Zaad wordt getest, bloed op geslachtsziekten, ze krijgen de vraag of er bepaalde ziektes enz in de familie voorkomen en of ze bij andere kliniek gedoneerd hebben en klaar. Ik dacht ook altijd dat ze uitgebreid gescreend werden. Niet dus. Deze donor heeft zich bij klinieken aangeboden en is ook met wensmoeders die hem via internet gevonden hebben mee gegaan naar klinieken.
    En deze donor heeft dus ook via cryobanken gedoneerd. Die zijn voor hem gewaarschuwd maar sommige konden of wilde er niks aan doen en blijven z'n zaad aanbieden. Een enkele heeft z'n sperma op " geen voorraad" gezet.
    Deze donor heeft zelfs in de krant aan gegeven dat het allemaal erg makkelijk is. En dat is waar ik voor wil waarschuwen. Het is helaas allemaal niet zo rooskleurig en betrouwbaar als sommige denken. En het zal je maar gebeuren dat je erachter komt dat je kind mogelijk meer dan 500 broertjes en zusjes heeft....

    Ik heb zelf 2 kinderen via donor. Maar 1 via internet omdat ik donor persoonlijk wilde ontmoeten en spreken en wilde weten wat z'n beweegredenen waren, hoe hij er tegenaan keek en hoe hij in het echt was. Ik wilde dat m'n kinderen hem ook zo nodig van jongs af aan dingen konden vragen of hem konden ontmoeten. In Nederland en niet dat ze met 16 jaar de halve wereld over moeten om half broertjes/zusjes of hun donor te ontmoeten. Ook hier zitten haken en ogen aan. Zie mn eerdere verhaal.
     
  14. Margot92

    Margot92 Lid

    11 apr 2021
    20
    12
    3
    Vrouw
    Volgens mij heb je gelijk Damay, NL donoren tekenen een contract dat ze naast donatie bij de donorbank geen 'losse' donaties mogen doen buiten een eigen relatie

    Hebben Nij Geertgen en Nij Barrahus dezelfde donorbank? Volgens mij is er bij die laatste geen wachtrij?
     
  15. Helvellyn

    Helvellyn Lid

    9 apr 2021
    56
    48
    18
    Vrouw
    Dat laatste weet ik niet, maar Nij Barrahus is sowieso te ver weg voor mij.

    Jullie hebben gelijk, donoren tekenden (tot voorkort) een contract dat ze niet elders doneren. Nav de tweede evaluatie van de Wdkb is er wel de aanbeveling gedaan dat het SDKB verantwoordeijk wordt voor een landelijk register. Zo dat in ieder geval het eindeloos doneren bij verschillende klinieken niet meer mogelijk zou moeten zijn. Hoe dat nu in de praktijk is en of dat alleen geldt voor nieuwe donoren, daar ben ik nog niet helemaal uit. Ik lees ook reacties van diverse organisaties hierop, interessante materie :) Genoeg stof om over na te denken!
     
  16. Margot92

    Margot92 Lid

    11 apr 2021
    20
    12
    3
    Vrouw
    Goed punt! Maar goed als een donor ondanks een screening, een gesprek met een psycholoog/maatschappelijk werkster en contract/overeenkomst nog steeds om de regels heen kan dan hou je er weinig aan denk ik.

    Zal ook niet heel anders zijn met buitenlandse donoren, ze kunnen in ieder geval niet liegen over de gegevens in een donorpaspoort denk ik!

    Inderdaad interessante materie en soms wou ik dat er meer informatie over beschikbaar was :)
     
  17. Jacy82

    Jacy82 Bekend lid

    24 nov 2018
    742
    418
    63
    Vrouw
    In geval van de voorgenoemde donor kan ik zeggen dat informatie nu onderling beter gedeeld lijkt te worden. Toevallig tegen bewuste man aangelopen en deze mocht niet doneren in mijn kliniek omdat die dus al bekend stond in andere kliniek(en) etc. Dit was dan 5 jaar terug al.

    Verder is er vaker een wachttijd van een jaar hoor. Bij mijn eerste mocht je zelfs alleen inschrijven als je binnen een bepaald postcode gebied woonde. Ik heb ook een jaar moeten wachten. Zelf ben ik voor de ESB gegaan omdat de wachttijd voor NL donor veel langer was, plus veel info in het profiel. Ik vond het fijn dat ik zo kon kiezen voor iemand die in mijn hoofd wel bij me gepast had. En bij de esb kreeg ik via de kliniek gratis een inlog en de kosten van transport werden betaald. Je moet sowieso altijd bestellen vooruit en min 3 rietjes geven ze aan scheelt ook in kosten van iedere keer opnieuw bestellen.

    Ik denk dat ver weg niet veel nut heeft kwa kosten, maar zeker niet voor reistijd. Want mijn ervaring is dat ik tegen mn eisprong iedere 2 a 3 dagen een echo kreeg. Lijkt me niet handig als je dan 4 uur per dag kwijt bent voor een kwartiertje daar. Kan me ook niet voorstellen dat de kosten erg verschillen. En vergeet ook niet dat je na bepaalde tijd ook opslagkosten voor je rietjes moet gaan betalen.
    Ik zit in Leiderdorp overigens.
    Het traject met psycholoog en maatschappelijk werk is wel ok trouwens en kan altijd bellen als er iets is en dokters staan me altijd te woord bij zorgen en geven snel echo's.
     
  18. Helvellyn

    Helvellyn Lid

    9 apr 2021
    56
    48
    18
    Vrouw
    Goed om te horen dat er (toen 'al') beter op gelet werd, ik heb daar ook wel vertrouwen in gezien alle ontwikkelingen. De een zal dat naïef vinden, maar zonder gezond vertrouwen kom je niet verder. Ik heb ook even gekeken hoe het zit met UK donoren van ESB en hun gegevens worden geregistreerd door HFEA (vergelijkbaar met Sdkb), waardoor ze daar ook niet eindeloos kunnen doneren. Natuurlijk nog wel naar het buitenland, maar als je dat per land bekijkt, krijg je wel een beetje een idee. Ook heb ik ESB gevraagd en die zeggen dat het aantal zwangerschappen confidential is (begrijpelijk) maar gemiddeld 25 per donor. Ook absoluut geen garantie natuurlijk, maar voor het beeld!

    En mee eens, ik wil ook niet verder weg gaan. Vooralsnog ziet het ernaar uit dat het IUI in natuurlijke cyclus wordt, maar je weet nooit hoe het loopt. Ik dacht eerst voor een Nederlandse donor te willen gaan, maar nu ik een goed voelende match bij ESB heb gevonden ben ik 99% daarvan overtuigd! :)

    @Margot92 Zeker! Er zijn zeker wel een paar goede websites van organisaties met handige info, maar vaak is de informatie gedateerd of niet volledig. Ingewikkeld ook, met alles wat continu verandert.. Maar zo samen komen we ook een heel eind!
     
    Stokstaartje86 vindt dit leuk.
  19. PippiMoustache

    PippiMoustache Fanatiek lid

    16 jul 2018
    1.758
    1.688
    113
    Vrouw
    @Helvellyn Ik heb IUI-D in natuurlijke cyclus gehad via het UMC Utrecht. Mijn partner en ik hebben gekozen voor een donor van de eigen donorbank van het ziekenhuis. De regels zijn zo'n twee jaar geleden veranderd: de donor mag nu geloof ik maximaal 12 gezinnen helpen ipv 25 kinderen verwekken.
     
  20. Helvellyn

    Helvellyn Lid

    9 apr 2021
    56
    48
    18
    Vrouw
    Ja dat klopt inderdaad! Ook erg fijn voor de gezinnen die meerdere kinderen willen van dezelfde donor, dat er geen max aan aantal kinderen meer is.
     

Deel Deze Pagina