Nou, in het VO vinden ze het ook nog heerlijk om te worden voorgelezen! Zelfs de bovenbouw! Dus op die leeftijd is het misschien wel stoerdoenerij ja .
Hier ook zo en alles geprobeerd, maar hij vindt het gewoon niet leuk. Dus hij leest alleen indien nodig voor school. Hij doet het verder prima, dus tja.
Hier ook. Nu moet hij, dus is hij dol enthousiast zijn boek aan het lezen. Als het een tekst met een doel is (uitleg over iets ofzo) dan heeft hij ook geen probleem met begrijpend lezen.
Dagboek van een Noob vindt mijn zoon ook geweldig! Ook Minecraft fan. Af en toe wat plaatjes, niet teveel tekst per bladzijde... En vooral heel veel melige grapjes.
Minecraft houdt hij niet zo van, maar het woord Noob klinkt hier de hele dag door dus dat zou nog wel eens kunnen werken. Volgende week wil ik even een rondje minibiebs doen en een winkelafspraak bij de kringloop plannen, kijken of we weer wat leuke boeken kunnen vinden.
Hier nog een boekengek! Onze kast staat ook helemaal vol en onze kinderen zijn ook zeer vlotte lezers. Onze oudste is een meisje van 9. Voor haar heb ik de prachtigste boeken staan, het meisje dat de maan dronk, ministerie van oplossingen, bakkerij bliss etc etc. Nu heb ik voor onze 7 jarige zoon echt heel weinig inspiratie. Hij leest op E5 niveau. Heb jij aanraders? Uiteraard hebben we alle boomhutboeken en ook de serie leven van een loser staat klaar, maar ik heb het idee dat dit nog niet echt geschikt is voor hem. De boomhut boeken leest hij wel met veel plezier al. Samen lezen we de boeken van de gorgels nu. Zou hij met gemak alleen kunnen, maar wij vinden het samen nog te gezellig.
Mijn 8 jarige leest graag Dolfje weerwolfje. Het is niet zo'n lezer maar vind deze boeken er leuk. en zowaar gaat het verplichte lees kwartier voor t slapen prima en word zelfs wel eens langer.
Mijn zoon las eerst zelden een boek. Tot hij naast een boekenwurm kwam te zitten vorig jaar. Die jongen was zo enthousiast over Warrior Cats, dat hij daar ook mee begonnen is. Ik raad wel aan om met deel 1 te beginnen, want er zit een verhaallijn in. Een hele reeks, dus als het aanslaat, kun je heel wat leeskilometers maken. Dagboek van een noob enzo vond hij ook leuk. Maar goed, het verschilt zo per kind. Buiten dit leest hij dus weinig andere boeken, maar zijn woordenschat is altijd wel goed geweest. Informatieve boeken zijn ook goed, over onderwerpen die hem aanspreken. Naar leesniveaus/Avi heb ik nooit gekeken. Ik zou dus wel een paar keer begrijpend lezen met hem doen, omdat ze op school vaak helemaal niet leren hoe ze dat aan moeten pakken. Dus bijv. Nieuwsbegrip of een tekst van Wijzer over de basisschool (kun je gratis downloaden). Daar staan ook tips op, over de aanpak. Ten eerste om te zien wat goed gaat en wat mis gaat, ten tweede om hem te leren hoe je zo’n tekst aan pakt, stap voor stap.
Onze zoon is jonger maar een hele sterke lezer. Hier zijn de tijdschriften van wild van freek en national geographic junior ook populair. Betreft voorlezen hebben we de eerste 3 delen voorgelezen van harry potter, de hobbit, nu zijn we bezig met 13 ½ levens van kap'tein Blauwbeer. (En nog een hele lading meer) Informatieboeken leest hij ook graag.
@MissXray ; De Drakenoppasser is leuk voor die leeftijd. En ook de boeken van Reggie Naus (Piraten van Hiernaast / Trubbel de Trol). DogMan slaat meestal ook wel aan bij jongens van die leeftijd.
Kapitein Onderbroek is een van de eerste boeken die mijn zoon echt alleen wilde lezen van begin tot eind, hij las ook de boomhut boeken maar dan kris kras door het boek heen. Misschien is dat leuk, de eerste twee boekjes daarvan staan ook heel goedkoop op marktplaats.
Wat denk jij dan dat ze doen bij begrijpend lezen op school? Daar leren ze juist strategieen aan om een tekst aan te pakken en het antwoord op vragen te vinden.
Ik heb thuis een ware boekenwurm van 7 die vooruit leest. Hij leest rustig E6 boeken en sinds kort zijn we begonnen met samen Engelstalige boeken te lezen. Dit, omdat ik ze graag tweetalig opvoed vanwege hun afkomst. Ikzelf ben half Amerikaanse, dus is wel zo belangrijk om te willen communiceren met mijn kant van de familie. Ik heb de complete collectie van Harry Potter en Enheritance Cycle in het Engels en ook Lord of the Rings, the Hobbit en The Simillion, al zijn de laatsten dusdanig oud Engels, dat ik die voorlopig nog voor mijzelf lees Maar zowel lezen als voorlezen is goed voor het woordenschat, zowel jong als oud. Dus ook voor bovenbouw en tiener kun je prima voorlezen, mits je de juiste genre kiest. En als je daarna vraagt of ze kunnen vertellen wat er gelezen is, pak je gelijk het begrijpend lezen erbij.
Bedoel je zelf leren uitvogelen hoe het werkt, want bij mijn kinderen op de basisschool wordt er helemaal niets uitgelegd hoor over hoe je zoiets aan moet pakken. Je krijgt een tekst van Nieuwsbegrip en zoek het maar uit.
Dat is niet best dan en gelukkig niet op elke school het geval. Kinderen hebben wel echt instructie nodig ook voor begrijpend lezen
Oh dat is niet zoals het hoort. Hier zijn ze daar juist mee bezig. Weet het niet precies, maar dacht eerst scannen van de tekst, kopjes lezen etc, de zin ervoor en erna lezen, de foute antwoorden eruit halen.
@Frellian: AVI is technisch lezen, hè? Hier bij Nieuwsbegrip ook toelichting op en oefenen met strategieën. Ik weet ook niet beter dan dat het daar voor is.
Er gaat hier wel meer niet op school zoals je zou verwachten op het gebied van instructies en begeleiding. Daar ben ik wel achter gekomen met thuisonderwijs.
Dat kan toch niet? Hoe kan een 6 of 7 jarige dit onder de knie krijgen zonder hulp? Ik heb in de lockdown gezien hoe ze in groep 4 voor het eerst gingen opstarten met nieuwsbegrip. Dus echt vanaf hun eerste tekst. Allemaal hardop een alinea lezen voor de (online) klas, met een stift de essentie uit de alinea halen. De vraag lezen, de tekst er weer bij pakken etc. Elke week in de lockdown op deze manier om het ze aan te leren. Onze zoon kan het inmiddels goed zelfstandig na een paar weken van bovenstaande methode.