HB, ontwikkelingsvoorsprong, intelligent, versneld, verrijking etc

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door belize, 19 jul 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Leolove

    Leolove Fanatiek lid

    16 apr 2016
    4.143
    1.682
    113
    Haha dat zal hier ook het geval zijn. Plusklas en differentiëren zal altijd nodig blijven bij kinderen die zover voorlopen dat ze versnellen. Ze hebben de stof die ze gemist hebben toch zo bijgehaald
     
  2. JChris

    JChris Actief lid

    22 feb 2015
    324
    66
    28
    Om hier op in te haken: wij worstelen met hetzelfde ‘probleem’. Volgende week donderdag zijn we uitgenodigd voor een gesprek met school over het wel/niet versnellen van gr 1 naar gr 3.

    Voor mij voelt het als kiezen tussen twee kwaden: gr 2 is (in de huidige omstandigheden) niet goed voor hem en naar gr 3 zie ik ook niet als een goede optie. Ik ben benieuwd waar school mee komt.

    Wel fijn om hier al eerdere ervaringen te lezen. Voel me er soms zo alleen in
     
  3. MrsBucket

    MrsBucket Fanatiek lid

    27 mei 2014
    1.225
    650
    113
    Ik snap zeker wat je zegt. Het ‘probleem’ bij ons is dat zoontje zijn leeftijdsgenoten 3 jaar vooruit is op dit moment. Dan kan je verbreden en verrijken wat je wil, maar hij is nu 6, zit (reeds versneld) in groep 3 en krijgt bijvoorbeeld rekenwerk van groep 6/7/8 aangeboden en taal op groep 4/5. Dat is niet lang houdbaar op een basisschool, op een gegeven moment is het op.
    Als hij nu langzamer moet gaan leren, wordt hij ook ongelukkig. Voor nu houden we hem in groep 3 en we hebben in juni een gesprek over volgend schooljaar.
     
  4. MrsBucket

    MrsBucket Fanatiek lid

    27 mei 2014
    1.225
    650
    113
    Deze uitspraak past dus ook niet bij ieder kind. Uiteraard is er nog verschil tussen alle hoogbegaafde kinderen over wie we het hier hebben, er zit ook een range in het iq en alle andere aspecten van hb. Dus je kunt niet simpelweg alle hb-ers over 1 kam scheren. Het verschil tussen een iq van 160 en 130 is net zo groot als dat tussen 130 en 100, en die kinderen hebben ook beiden een compleet andere aanpak nodig.
     
  5. MrsBucket

    MrsBucket Fanatiek lid

    27 mei 2014
    1.225
    650
    113
    Mij is ondertussen geleerd dat je niet moet kijken naar wat over 5 jaar het beste is voor je kind, maar wat nu het beste is. Want op nu heb je invloed en op over 5 jaar niet. Je kunt wel in die richting sturen, maar je weet nooit zeker of je er ook uit gaat komen. Nu een ongelukkig kind hebben omdat je hoopt dat het over een paar jaar dan beter gaat, is mijns inziens geen goede tactiek.
     
    Kolibrie2, Roanna, belize en 2 anderen vinden dit leuk.
  6. JChris

    JChris Actief lid

    22 feb 2015
    324
    66
    28
    Helemaal met jou eens! We denken in het nu, of eigenlijk aan na de zomervakantie. We kregen kort geleden te horen dat de groep 3 waarschijnlijk een groep 3/4 gaat worden. Wij denken niet dat deze combigroep past bij onze zoon. In groep 2 heeft de juf aangegeven niet (goed) meer te weten wat ze met hem moet doen, dus ook dat lijkt mij geen goede optie. Vandaar mijn uitspraak “kiezen tussen twee kwaden”. Zelf zitten we allebei in het onderwijs en dat maakt het alleen maar moeilijker. Zoon zelf zegt wel naar groep 3 te willen, vind ik ook belangrijk om te weten.
     
  7. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    12.605
    8.356
    113
    Vrouw
    Als je een beslissing maakt in het nu dan heb je al geen zekerheid of het voor nu het juiste is. Laat staan het kunnen uitdenken van de toekomst waarbij er onderweg nog veranderingen optreden.

    De zorgen gaan hier ook over wel of niet naar groep drie. De oplossing is niet zwart wit want sociaal gezien lijkt hij een hoop niet aan te kunnen voelen en sturen gaat met grote moeite. Hij heeft nog wat jaren op de basisschool voor de boeg. Ik hoop dat er tegen het einde een tussenjaar (ik heb even de benaming kwijt) te vinden is als dat nodig is. Misschien dat een hb school voor zo'n extra jaar een programma heeft om dat te vullen. Maar dan zijn we ook weer zo'n vijf jaar verder.
     
    JChris, Roanna en NiekeKris vinden dit leuk.
  8. Leolove

    Leolove Fanatiek lid

    16 apr 2016
    4.143
    1.682
    113
    Waarom vind je beide opties niks?
     
  9. Amarens

    Amarens VIP lid

    24 dec 2009
    11.522
    3.770
    113
    Dat is het ook, de oplossing is niet zwart wit. En leuk en aardig dat een kind in groep 3 het werk van groep 8 doet maar wat is de volgende stap, met 7 jaar naar de middelbare school? Wordt een kind daar gelukkig van? Overigens wat ik van mijn zoon heb begrepen, het werk op de basisschool is sowieso elke jaar ongeveer hetzelfde, veel herhaling en elke jaar iet wat moeilijker, niet bijzonder spannend. Het is gewoon de juiste manier zoeken om de basisschooltijd zo aangenaam mogelijk uit te zitten. En ik blijf erbij dat ik dus een oplossing 8 jaar in 3 jaar geen wenselijke situatie vindt, er zijn niet voor niks hb scholen die niet aan het versnellen doen, volgens mij gaat de dochter van @merah naar zn school. En @belize heeft een ruime ervaring met een zeer grote voorsprong, haar zoon komt cognitief gezien heel ver. Maar goed het is mijn mening en heel veel is ook kindafhankelijk.
     
  10. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.132
    8.867
    113
    Daarom is verbreden en verrijken ook zo belangrijk, dan kun je het versnellen mogelijk ietsje ‘vertragen’ of een kind op andere manieren iets leren.

    Een bijkomend probleem zou voor mij de aansluiting zijn. Want hoewel een kind het zelf misschien wel kan, kan zijn of haar omgeving het misschien niet. Maar goed, als de keus dan is tussen geen aansluiting in een groep met niet passend aanbod van lesstof en geen aansluiting in een groep waar het aanbod van lesstof passender is... Maar goed, ik zou dus vooral op zoek gaan naar waar een kind die aansluiting wel vindt, omdat ik en ervaren (en nog steeds ervaar) hoe belangrijk dat is.
     
    Zonnestralen vindt dit leuk.
  11. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.132
    8.867
    113
    HB-scholen zijn ook niet De Oplossing. Ook die scholen sluiten niet altijd aan/zijn niet altijd passend, daar hebben we in dit topic ook voorbeelden van. Het blijft dus kijken naar je kind én ook naar de school in kwestie.

    (Het zoontje van belize is overigens ook heel jong naar het vo gegaan, soms zijn de alternatieven minder dan dat.)
     
    zigzag vindt dit leuk.
  12. Amarens

    Amarens VIP lid

    24 dec 2009
    11.522
    3.770
    113
    Daarom zeg ik ook er zijn hb scholen die niet versnellen. Dat zou mij persoonlijk dus wel aanspreken en lang niet alle hb scholen doen dat trouwens. Hier is een hb afdeling die standaard wel versnelt volgens hun protocol. Er zit dus zeker (veel) verschil in. De zoon van @belize was bijna 11 jaar toen hij naar het vo ging, mijn zoon was net 11 jaar, ze schelen 4 maanden. De zoon van belize is cognitief veel verder als ik haar verhalen lees maar ook een ander kind, veel meer talig volgens mij.
     
    belize vindt dit leuk.
  13. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    inderdaad. ik ben blij dat hij niet zo een gamer geworden is.
     
  14. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    12.605
    8.356
    113
    Vrouw
    Ik de kleuter klas is het heel lastig (denk ik) om te verbreden als een kind houd van bezig zijn met droge schoolse dingen. In een rustige gestructureerde omgeving is het makkelijker om wat dingen buiten het programma erbij te doen. Engels is bijvoorbeeld belangrijk op deze school. Ter verbreding is het ook mogelijk om Russisch te leren. Misschien vallen er ook andere pakketjes te regelen. Wat dat betreft hoop ik dat ze vaart gaan maken met het geven van subsidie aan scholen om extra's te kunnen regelen zoals ze al doen bij leerproblemen.
     
    JChris vindt dit leuk.
  15. zigzag

    zigzag Fanatiek lid

    21 okt 2015
    1.970
    686
    113
    Vrouw
    Ondanks dat er geen eenduidig antwoord mogelijk is op deze vraag, maar waar zou wat jullie betreft de voorsprong grens dan liggen bij het maken van de keuze om al dan niet te versnellen? Als er een didactische voorsprong is van 3 jaar, hoeveel is er dan mogelijk om nog te rekken/verbreden? Is het realistisch om het kind gemotiveerd te houden door verbreding 3 jaar lang?
     
  16. Amarens

    Amarens VIP lid

    24 dec 2009
    11.522
    3.770
    113
    Engels en Russisch klinken erg leuk! Fijn dat deze aanbod er is. Hier hebben ze geen Engels op de basisschool, dat heeft wel voor opstartproblemen op de middelbare school gezorgd. Wat hier dus anders dan anders is, is juist de kleurgroep. Sterker nog, mijn zoon vond het de leukste tijd van zijn basisschool carrière. En niet vanwege het spelen (is nooit van het spelen geweest) maar juist vanwege het leren. Als je aan hem vraagt waar heb je het meeste geleerd dan zegt ie groep 2 en groep 6. Groep 5 was hier een dramajaar omdat het een herhaling van groep 4 is maar dan iets moeilijker. Het blijft absoluut lastig, er spelen zoveel dingen mee en er is ook nog (groot) verschil tussen basisscholen. Ook is het natuurlijk zo dat mijn kinderen wat ouder zijn, er komen nieuwe inzichten, onderwijs ontwikkelt zich. Wat wij hier hebben geprobeerd, is het allemaal zo “normaal” mogelijk te laten verlopen met veel ruimte voor andere dingen dan school. Mijn jongste zoon is trouwens heel anders, die vindt de plusklas saai en is heel social, is graag met andere kinderen bezig, school interesseert hem niet zo.
     
    Zonnestralen vindt dit leuk.
  17. Amarens

    Amarens VIP lid

    24 dec 2009
    11.522
    3.770
    113
    Er zou een eigen leerlijn moeten komen vanuit de school. En dan volledig ingespeeld op zijn behoeften en interesses. Wat moet hij nog leren en wat vindt hij leuk om te doen. Dus wat zegt de school en maakt de school ook het werk van? Zo niet zou ik toch rond gaan kijken naar iets anders. Misschien is de jenaplan nog iets of dalton of montessori. Bij montessori is er volgens mij veel ruimte voor eigen inbreng, maar verder ben ik niet heel bekend mee.
     
  18. Lafayette

    Lafayette Fanatiek lid

    13 okt 2012
    1.385
    1.568
    113
    Tjonge, wat is er toch een hoop mogelijk tegenwoordig... Ik heb nooit iets geleerd op basisschool of atheneum en nooit huiswerk gemaakt. En niemand die bedacht dat het dan handig was om me iets anders te laten doen. Waarom ook? Altijd super cijfers en een rustig kind.

    Ik hoop dat ik het voor mijn kind anders kan doen. Hij moet leren leren, dat scheelt hem misschien die crash and burn die ik op de universiteit maakte.
     
  19. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    12.605
    8.356
    113
    Vrouw
    Ik wil mijn zoon in groep drie oa in de hoop dat hij het automatiseren nog wil gaan doen. Voornamelijk het splitsen van getallen. Zodat hij niet tellend blijft rekenen.

    Als de interesses breed zijn, het juiste materiaal verkrijgbaar is en school meehelpt dan valt er een hoop te leren buiten het standaard programma. Er valt heel veel te leren omdat er kennis, boeken en computers zijn. De vraag is dan vooral in hoeverre school bereid is om buiten de doos te denken.

    Tijdens het schrijven van dit bericht kreeg ik een telefoontje. Als er geen onverwachte dingen gebeuren gaat slaat mijn zoon groep 2 over.
     
    JChris en Fristi2012 vinden dit leuk.
  20. MrsBucket

    MrsBucket Fanatiek lid

    27 mei 2014
    1.225
    650
    113
    Wat hier werd verteld door onze specialist, is dat het automatiseren zeker belangrijk is, maar dat hb-ers vaak pas de noodzaak zien als ze rekensommen krijgen waarbij ze de strategie automatiseren nodig hebben. Dus niet automatiseren om te automatiseren, maar automatiseren om een moeilijkere som op te lossen. Vandaar ook het rekenaanbod van groep 6/7/8, dan ben je top-down aan het aanbieden en kom je vanzelf hiaten tegen.

    Wat vind je ervan dat je zoontje naar groep 3 gaat, nu het zo verteld werd?
     
    Zonnestralen vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina