Het kan nog gekker hoor, die van mij at tot 1,5 jaar alles en nu lust hij niks meer. Hij is 7 jaar inmiddels. Ik heb het losgelaten en probeer binnenkort wel weer eens. Maar hij is gek op volkorenboterhammen,appels en speklapjes... Lust gelukkig ook geen pizza,patat enz... Heeft wel een periode gehad dat hij poffertjes en patat wel lekker vond. Ik zal wel een softie zijn maar om nou te gaan chanteren of dwingen om iets te eten lijkt me averechts werken. Ik gooi er wel regelmatig wat van die vitaminegummies/snoepjes bij in.. Hij is niet te mager,nooit ziek en zit vol energie.
Multivitamine krijgt ze ook bijna dagelijks, ze denkt dat dat snoepjes zijn . Dus die gaat er in ieder geval in. Calcium maak ik me met de hoeveelheid kaas die ze eet ook weinig zorgen over en er gaat nog wel 50-100 ml melk/chocolademelk gemiddeld per dag in. Maar vezels, die krijgt ze dus helemaal niet binnen (geen brood, geen groenten, geen fruit). Poepen doet ze wel heel goed, maar heel vaak buikpijn. Dus ja of dat daaraan ligt?
Oh jeetje lastig zeg. Wij zijn denk ik ook van de harde(?) Aanpak. Nooit bij stilgestaan hoe dit de verkeerde kant op kan gaan. Hoe werkt dat als ik vragen mag? Eet je dan te veel omdat je jezelf nog wil belonen met iets "lekkers"? Je hoeft natuurlijk niet te antwoorden maar als moeder van 2 dochters in een tijd waar er zo veel nadruk gelegd wordt op bewegen en gezond eten vind ik het wel interessant. Bij ons is het vooral: Heb je honger? Dan eet je een appel, broodje, banaan, komkommer etc. Geen lolly, koekje, snoepje. Heb je zin in iets lekkers? Mag mits je je normale eten ook goed hebt gegeten. Als jij koekjes kan eten, kun je ook je broodje goed eten. Kun jij je avondeten niet eten? Kan er ook geen snoepje in.. Ts, ik zou me niet heel druk maken om de groei. Die lijkt me prima. Mijn 3jarige is wat zwaarder (denk 15,5) maar ook een stuk langer (boven de 100cm). Diëtiste zou nog wel eens de moeite waard kunnen zijn? Kinderarts?
@Lies1611 Op den duur ging ik 'ongezond' eten (koek, snoep enz) koppelen aan een gevoel van blijdschap/waardering. Wanneer ik me dan slecht voelde, wilde ik de ongezonde dingen eten om me weer goed te voelen. Echt emotie-eten dus. Jullie aanpak lijkt me prima, je biedt gezonde alternatieven en natuurlijk krijgen ze af en toe snoep/koek enz. Het is meer het; als je nu een halve appel eet, mag je gelijk daarna een koekje. Als je nu niet zeurt, mag je straks een snoepje enz.
Wat lastig zeg.... ik denk toch echt dat het een proces is, wat niet 1,2,3 doorbroken is. Wij zijn er bijv. nooit van geweest dat ons zoontje zijn bord leeg moet eten, maar hij moet wel altijd proeven. Op jongere leeftijd kreeg hij gewoon nog iets van yoghurt als hij niks gegeten had, maar nu echt niet meer. Hij moet eerst z'n groente eten, of dat deel van groente wat wij vinden dat hij minimaal moet eten. Vlees en aardappelen vinden wij dan iets minder belangrijk. Van jongs af aan hebben we altijd al gezegd bij het eten ; van groente word je groot en sterk. en nu geeft hij dat zelf ook nog aan als hij het eigenlijk niet wil eten, maar wel moet. Bij pasta eet hij overigens ook nooit de saus, ach het zij zo. 's Ochtends eet hij vrijwel altijd cornflakes. Melk zo uit een beker drinkt hij niet. Maar vind ik ook geen probleem. Hij eet bijna dagelijks wat yoghurt, 's ochtends dan cornflakes met melk. Mensen hebben niet zo veel zuivel nodig (wat iedereen wel denkt). Hij is een klein en tenger mannetje, maar volgt netjes zijn lijntje. Dus over de groei zou ik mij niet direct zorgen maken.. zou wel echt kijken naar de aanpak van het eten. Succes!
Nog niet, neem ik mee als overweging. Als er wel eens wat brood in gaat hoor ik haar daarna niet over buikpijn. Maar ik hou het zeker in mijn achterhoofd. Bedankt voor alle tips tot nu toe.
Krijgt ze nu heel veel ongezond voedsel binnen omdat ze dat wel eet? Je schrijft dat ze overleefd op snoep, chips en limonade. Voor mij zou het verschil maken of een kind bijna alle soorten eten niet wil of kan eten. Of alleen gezonde voeding niet en ongezonde dingen "opeens" wel. In het eerste geval is er waarschijnlijk echt wat medisch aan de hand. In het laatste geval is het waarschijnlijk verkeerd gedrag. Daar zou ik dus niet in meegaan. Probeer van het eten niet teveel een ding te maken. Jullie zetten het op tafel en gaan eten. Beloon goed gedrag en negeer slecht gedrag (niet eten). Na afloop ruim je af. Je kunt best rekening houden met voorkeuren. Maar ik zou haar slechte eetgedrag dus niet compenseren met slechte voeding omdat ze dat wel eet. Eenzijdige voeding kan prima (kaas, vlees of bepaalde soorten fruit etc). Maar ik zou haar geen chips en snoep geven omdat ze anders honger heeft. Honger, kou of weinig energie zijn nu eenmaal de consequentie van haar eetgedrag. En dat kan je proberen uit te leggen. Maar hoef je niet in mee te gaan.
@Amberxx ze krijgt samen met de andere kinderen 1 tot 2 keer per dag iets lekkers. En in de ochtend 1 beker limonade. Rest wat aangeboden wordt is gezond. Bij de lunch en het ontbijt krijgt ze wel kaas en vlees aangeboden omdat er normaliter helemaal geen brood in gaat. Maar alsof ze dit topic heeft gelezen is ze afgelopen week ineens meer brood gaan eten, wel 2 boterhammen (zonder korstjes) per dag .