Is die ergens te vinden als voorbeeld? Bij ons vindt school de geboden maatregelen voor extra uitdaging voldoende. De hb coach vindt dat er best meer mag en raadt versnelling/compacten aan.
Als ik google vind ik deze: https://talentstimuleren.nl/onderwijs/primair-onderwijs/publicatie/102-versnellingswenselijkheidslijst
Hoe werkt dat testen met de cito. Zit daar een systeem ingebouwd waaruit evt duidelijk wordt dat het handig is om door te gaan testen?
Nee. Dit doet school zelf met een bepaald doel. Vanuit cito zelf is er niks ingebouwd. Mijn zoon is in groep 7 doorgetoetst met de cito.
Hier inmiddels een kleine stap verder. Er is nog veel onduidelijk want een half uur is gewoon echt veel te weinig tijd om alles op tafel te kunnen leggen plus bespreken, maar het begin is er. En het lijkt erop dat we boffen want vrijwel iedereen die bij het gesprek aanwezig was is welwillend en durft ook buiten de gebaande paden te kijken Dat wil natuurlijk nog niks zeggen over het verdere verloop en de plannen die nog concreet gemaakt moeten worden, maar ik heb er wel een positief gevoel aan over gehouden. Naar verwachting gaat er gekozen moeten worden wat de beste optie is uit alle niet-ideale opties (beter kan ik het niet omschrijven helaas) en dat betekent hoe dan ook wederom een versnelling Ik heb er, zoals vele van jullie wel kunnen snappen, een gemengd gevoel over.
O, wat fijn dat er in ieder geval een goed stapje gezet is! Maar wat apart dat ze maar een half uur inplannen, dat kunnen ze van tevoren toch wel inschatten dat 't niet haalbaar is... Wanneer heb je een volgende afspraak? En wat vind je zoon ervan?
@zigzag wat moeilijk. Een tweede versnelling is zeker niet wenselijk maar wat je schrijft het is een keuze uit het minst erge. Wel vreemd om 30 min in te plannen. Ben benieuwd wat je zoon zegt. Hb onderwijs zat niet in de buurt toch?
Er ligt nog geen datum vast. Omdat er een heel team aan mensen inmiddels bij betrokken is (hb specialist, orthopedagoog, ambulant begeleider etc.), is het zoeken naar een geschikt moment. Het zal hoe dan ook vóór de start van de meivakantie zijn. Mij kan het niet snel genoeg gaan, ik wil graag duidelijkheid. Zoontje loopt nog steeds op zijn tenen, alles is saai en het kost hem heel veel energie om zijn frustraties niet op een negatieve manier tot uiting te laten komen. Hij wil heel graag door/vooruit en dat het allemaal (nog) meer tijd nodig heeft frustreert hem. Het lijkt haast wel of hij er in zijn hoofd een wedstrijd van heeft gemaakt om zich zo snel mogelijk vanalles eigen te maken zodat hij snel klaar is op de basisschool. Er is een Leonardo school een behoorlijk eind verderop. Ik heb een hele tijd geleden daarover info ingewonnen en heb er toen ook een gesprek gehad. Er zitten daar heel veel kinderen met multi problematiek en we waren het erover eens dat zoontje daar niet op zijn plek zou zitten, dus die optie valt helaas af.
Oooh dat is wel erg jammer dat een hb school niet passend zou zijn. Dan krijg je er andere problemen bij. Ik snap dat je dat niet als optie ziet. Ik snap je gevoel, onze knul loopt ook steeds verder voor. Nu zit hij op midden 5/eind 5 met toetsen. Hij moet nog naar gr 5 gaan De frustratie is hoog in de klas. Het leren leren is hier totaal nog niet aan de orde, leren??leg het uit en ik snap het. Uit hij zich nu ook anders thuis?
@zigzag: Ook geen scholen (bv. binnen het samenwerkingsverband) met meer kinderen die voorlopen en een aanbod daarvoor? Ik merk daar namelijk veel verschil tussen scholen... Op de school van mijn jongste is het bv. helemaal niet bijzonder om 'voor te lopen', in iedere klas zitten meerdere kinderen die extra uitdaging krijgen en een eigen leerlijn hebben ed. Ook (één keer) versnellen is daar geen uitzondering, waardoor er dus in alle klassen wel één of meerdere kinderen zitten die versneld zijn. En dat is 'gewoon' een reguliere basisschool.
Wij hebben gesprek op school gehad. Versnellen/compacten vinden ze niet wenselijk. Er zou nog voldoende uitdaging voor hem liggen. Soms heeft hij iets nog niet af. Als ik dan vraag waar het om gaat, zijn dat creatieve dingen, knutseldingen, rijmpjes maken, etc. Daarnaast zijn er een aantal ouders en kinderen (geen idee hoeveel) die geklaagd hebben over hem. Hij zou anderen overschreeuwen, uitlachen als er iets geks gebeurt. Ik kan het me dat uitlachen niet voorstellen, hij is zo sociaal. Maar de juf zegt dat ze dit soort dingen ook wel heeft meegemaakt, zoals bij gym dat hij wel even de groepjes bepaalt. Hij zou erg bepalend zijn. Zoon is nu erg overstuur. Hij zegt dat ie kinderen niet uitlacht. Ik herken dit niet, weet ook niet wat we er mee moeten. Heb het gevoel dat juf dit even over de schutting gooit. Hij is bepalend hoor, dat sowieso. Hij is enthousiast en roept dan al gauw. En dan kan vast dominant overkomen. Maar dat vind ik wat anders dan uitlachen. Juf zegt dat hier zijn uitdaging ligt om dit aan te pakken als leerdoel ipv compacten. Maar hoe dan, dat gebeurt toch niet vanzelf. Iemand tips hoe we dit kunnen doen? Hij vertelt thuis ook nooit wat. Andere kinderen wel en die ouders trekken dan aan de bel. Hoe kan ik nou helpen als ik niet weet wat er speelt.
@Baileyy: Wat doen ze op school om hier mee aan de slag te gaan? En dan liefst op de momenten dat het zich voordoet? Daarnaast is natuurlijk ook altijd de vraag wanneer gedrag zich voordoet; altijd of in specifieke momenten? En hangt dat samen met gebrek aan (voldoende) uitdaging?
@Baileyy helaas herkenbaar. Hier is het juist wanneer de stof niet op hem is aangepast hij gaat roepen in de klas, heel storend is. Voor hem is het echt een roep om hem te helpen. Het overheersende is hier ook herkenbaar, je hoort hem en ziet hem altijd. Niet altijd negatief, hij staat graag in de aandacht. Hij leert nu dat andere dingen anders kunnen zien. Zoals gisteren vroeg hij een meisje om samen de koningsspelen mee te doen. Die zei ja maar was vergeten dat ze al had afgesproken. Dat begrijpt hij helemaal niks van en denkt dan dat ze oneerlijk zijn. Hij denkt ook vaak dat andere negatief over hem zijn. Hij heeft ook een andere soort humor en hij ziet ook echt dingen anders. Misschien uitleggen aan je zoon dat hij en andere kinderen dingen anders kunnen zien. Het is dan hun waarheid. Wel heel sneu om te lezen
Ze spreken hem er direct op aan. Laten zien dat actie-reactie is. Maar meer ook niet. De juf zegt dat hij zichzelf er niet eens bewust van is, daarom spreekt ze hem er constant op aan. Ik krijg nu het idee dat het gedrag altijd speelt. Maar ergens geloof ik dat niet zo. Het is in de klas, met gym, etc. Ik krijg van mijn zoon wel de indruk dat het bij bepaalde personen is. Geen idee of dit samenhangt met gebrek aan uitdaging. De juf lijkt dat niet te vinden...
Nou wel herkenbaar wat je schrijft. Hij begrijpt er soms helemaal niks van en kan dan erg verdrietig zijn als dingen anders lopen dan hij met vriendje bijvoorbeeld had afgesproken. Of hij helpt iemand met antwoorden en andersom niet.. of hij wordt verklikt door iemand bij de juf terwijl de ander dat zelf volgens mijn zoon ook doet, maar hij klikt niet dat vindt hij oneerlijk. We hebben al gesprekken met hem hierover sinds de kleuterschool dat niet iedereen de dingen zo bekijkt als hij doet.. maarja blijkbaar helpt het niet. Mijn zoon staat best graag in de aandacht als hij ergens zeker over is. Maar soms ziet hij het niet eens. Met groepjes maken, regelt hij wel even de trams nog voordat een ander iets kan verzinnen bijvoorbeeld. Ik snap best dat dat irritant kan zijn. Maar hij denkt, snel opgelost toch dan kunnen we aan de slag. Maar kinderen uitlachen kan ik me slecht voorstellen. Aancde andere kant, de juf zegt dat meerdere kinderen/ouders hebben geklaagd. Zoon vindt dit oneerlijk en wil nu natuurlijk weten wie dat zijn..
@Baileyy: Besteedt de juf ook tijd aan bespreken/aanleren van hoe het dan wel zou moeten? Dat lijkt me minstens zo belangrijk...
Uitlachen kan ik me dan ook niet zo snel voorstellen. Die van ons lacht niet zo snel iemand uit maar dat hij niet tactisch is dat is wel gewoon waar. Een meisje had een nieuwe jas met een riem rond de middel. Zegt hij tegen mij mam dat lijkt wel een badjas. Gelukkig nog wel slim genoeg om dat niet heel hard te zeggen Het is heel lastig als je anders tegen dingen kijkt. Bij ons hebben ze uitgelegd dat hij betreft niemand aansluit, ook niet in de andere klassen. Er is niemand die zo denkt als hij en zo ver voor loopt. Hij is dus de hele dag aan het compenseren en aanpassen aan hoe hij denkt dat het moet. Niemand van de kinderen kan zich aan hem aanpassen maar de verwachting is wel dat hij dat moet doen. Dat kost enorm veel energie en frustratie. Heeft jou zoon wel vriendjes in de klas?
Ja hij heeft wel vriendjes. Veel verschillende vriendjes. Hij kijkt wel op tegen een paar jongens. Die zijn ook slim, maar ook wel bazig. Mijn zoontje wil dan stoer doen ofzo ook ten opzichte van deze jongens. Ik snap ook niet zo goed dat hij zoveel waarde hecht aan de mening van die jongens maar goed. Ik denk ook dat hij niet echt aansluit. Maar hij moet er wel rekening mee houden dat anderen toch anders denken. En zeker als er dan klachten komen. Is ook wel makkelijk naar hem te wijzen als haantje de voorste. Zelf vinden wij hem privé heel sociaal eigenlijk. Tuurlijk ook wel stoer doen soms. Maar naar andere kinderen juist heel erg behulpzaam. Prive, krijgen we ook terug van trainers bij het sporten. Dus dat hele uitlachen kan ik gewoon totaal niet plaatsen. Heb ik ook tegen de juf gezegd, maarja dat wordt dan zo'n welles-nietes, dat wil ik ook niet. En misschien is hij op school ook gewoon heel anders.