Het kan heel goed zijn dat hij op school heel anders is. Bij ons is dat wel het geval, hij wil er bij horen maar past er daarom juist helemaal niet bij omdat hij dan gek doet. Hij heeft geen aansluiting en is ook snel op de kast te krijgen en dat proberen ze ook te doen. Hij mag nu wel mee doen met voetballen, dat was vorig jaar niet het geval. Dat is in ieder geval iets. Ik snap dat jullie in een rot situatie zitten, een welles nietes spelletje heeft geen zin. Is hij al bekend bij het samenwerkingsverband? Misschien dat ze hem zo ook nog kunnen helpen, net als tips voor de juffen/meesters
Heel serieus: Zoek iemand die er verstand van heeft, buiten school om, en laat die meedenken. Dus een hb-specialist. Dit gedrag kan namelijk prima hoor, maar dat is echt omdat hij niet voldoende wordt uitgedaagd. Ik denk dat juf hem helemaal niet goed ziet. En dat kan echt schadelijk zijn voor je kind. Dit lijkt me namelijk het begin van een vicieuze cirkel. Hij wordt nu niet uitgedaagd, omdat hij met dit sociale stuk aan de gang moet. Omdat hij niet wordt uitgedaagd, versterkt dit gedrag waarschijnlijk. Waardoor je kind als ‘sociaal onhandig’ wordt gezien en misschien een SoVa-training moet gaan volgen. Nog minder uitdaging, dus nog meer gedrag.
Ja daar zat ik ook aan te denken. Er is een praktijk hier in de buurt, maar heeft een wachtlijst. Buiten dat, vind ik het erg prijzig. Op zich als het moet, moet het Maar eigenlijk zien wij als ouders hem niet als heel sociaal onhandig. Dit komt nu vana Uit de juf en wat ouders. Er ligt hierin toch ook een taak voor school? Daarnaast is er een hb coach die de groep bovenschoolse plusgroepkinderen begeleidt. Die vind wel dat hij moest worden uitgedaagd en had het over compacten/versnellen. En school ib-er en juf vonden het uitdagende en extra werk nu wel voldoende en dat zijn uitdaging dus op sociaal gebied ligt. Deze hb coach zit dus wel in dezelfde scholengemeenschap als de juf. Dus niet echt buiten school om en er zijn korte lijntjes.
Ik denk juist dat iemand van buitenaf meer autoriteit heeft als die iets zegt en dat de juf daar makkelijker iets van aanneemt.
Er ligt zeker een taak voor school, maar die zien hem dus niet goed. Verschil in gedrag tussen thuis en school is heel normaal bij deze kinderen, thuis is de omgeving meer optimaal voor hem en hoeft hij dit gedrag niet te doen. Mijn zoontje ging met stoelen gooien op school, omdat hij niet wist hoe hij zich moest gedragen in een groep kinderen die sociaal onder zijn niveau zaten. Pas toen hij naar een groep hoger ging, meer uitdaging kreeg en zich beter voelde, werd het gedrag beter.
@Baileyy: Natuurlijk ligt er een taak bij school. Zij zien het probleem alleen anders dan jullie, dus de vraag is of zij gaan doen wat jullie willen. Zij hebben ws een aanpak bedacht die aansluit bij hun visie en die gaan ze niet zomaar veranderen. Dan kom je op het punt dat je dat accepteert of dat je zelf dmv gesprekken dat probeert te veranderen of dat je externen nodig hebt om er verandering in te brengen. Zolang school de noodzaak niet ziet (en als zij denken te weten hoe het zit, dan zien ze dat niet, ze weten naar hun idee immers waar het aan ligt), gaan zij dat niet doen. Dus ‘moet’ je je afvragen wat je dan zelf wil doen.
Wij hebben op de vorige school uiteindelijk ook maar op onze kosten een orthopedagoog met die specialisatie op school laten komen om de juf en de IB-er uit te leggen hoe hij werkt en hoe ze daar mee om moeten gaan. Eigenlijk bijna hetzelfde als wat wij al die tijd al op school hadden gezegd, maar ja, van ouders namen ze niet veel aan. Dat hielp wel, de juf heeft zowaar wat dingen toegepast en dat leverde wel verbetering op.
Hallo allemaal, Ik heb een vraag die ik denk ik hier het beste kan stellen en ik hoop dat iemand met mij mee wil denken. Mijn dochter van zeven is heel ongelukkig op school en we hebben al heel lang het vermoeden van hoogbegaafdheid. We zijn eindelijk een traject gestart met onderzoeken en dat is een mooi begin, maar de leerkracht heeft nu ASS genoemd. Onze zoon heeft ASS en ik herken dit oprecht niet in onze dochter. Er is natuurlijk overlap van symptomen, maar wanneer ze goed wordt uitgedaagd op cognitief en sociaal gebied is er niks aan de hand zeg maar. Eventuele ASS kenmerken bestaan dan gewoon niet. Hoe kan ik ervoor zorgen dat we niet te maken krijgen met een misdiagnose en dus verkeerde behandeling van onze dochter? Ik lees dat dit heel veel gebeurt en ervaar dus op school ook het nodige onbegrip. Als iemand hier ervaring mee heeft, wil je dat dan alsjeblieft met me delen, evt in een pb?
@wwrr: Ik zou het bespreekbaar maken bij degene die het onderzoek uitvoert. Wellicht kunnen zij het dan ‘officieel uitsluiten’? Voor een leerkracht vaak toch een stuk duidelijker en makkelijker aan te nemen dan dat dat het niet is.
hallo Boord! hoe gaat het met jou? is echt erg lang geleden. Mijn zoon is ok. zit gym klas1.hoe gaat het met jouw kinderen (en je man?)
we hadden vanaf 3 jaar oud een deskundige(het beste! maar ze is gestopt, is best wel oud) dus school kreeg meteen info aan het begin. we betaalden haar zelf maar af en toe verzekering sommige dingen terug gekregen van de verzekering. maar school bracht ook steeds hun eigen HB deskundige en tja, dat is minder...want dan de school is hun klant. die heeft de versnelling geregeld. terwijl ze dat bijna nooit doen. de schoolarts kan echt een deskundige adviseren. praat met de schoolarts, zonder de juf erbij.
Jaaaaa ontzettend lang geleden en toen zag ik je naam ineens weer. Hij heeft dus een klas overgeslagen he? Als ik het goed onthouden ehb was hij een week voor de mijne geboren. Hier alles goed met het hele gezjn. Ik heb 1,5 jaar geleden nog een derde kindje gekregen.
Er zijn instanties (bijv Praktijk de Blik https://praktijkdeblik.nl/ ) die gespecialiseerd zijn in begaafdheid. Zij kunnen vaak een juiste diagnose verbinden aan een kind en geven scholen en ouders ook praktische tips.
Waarom zegt de juf dit? Is ze gespecialiseerd? Als er problemen zijn zou de eerste stap zijn de ib'er. Als die er niet uitkomt kunnen ze hulp inschakelen van het samenwerkingsverband
De juf zegt dit naar aanleiding van een aantal voorbeeldsituaties waarin onze dochter nogal vasthoudend is mbt haar visie op dingen (die overigens dan wel klopt, maar bijv. gaat over details of het waarom van dingen) en het feit dat ze de klik met klasgenoten niet voelt en vooral haar eigen ding doet. En ook omdat ze zegt dat ze het echt heel naar vindt op school en de juf meestal gewoon een meisje ziet dat prima sociaal gewenst gedrag laat zien. Het grote probleem zit in de schoolweigering en dat ze thuis explosief gedrag vertoont (vanaf zondagavond zo’n beetje tot vrijdagmiddag) omdat ze écht niet naar school wil en zich er zo naar voelt.
Laat je dochter testen en eventueel begeleiden door iemand die verstand heeft van hoogbegaafdheid. Een gemiddelde orthopedagoog of psycholoog die een iq-test afneemt (of een andere test) zal sneller een eventuele misdiagnose stellen. Lees verder dit artikel: http://www.hblinq.nl/toxische-stress-traumagerelateerd-gedrag/
Bedankt! Ik heb het artikel gelezen. Helder. Dat zou het gevoel en gedrag van mijn dochter goed kunnen verklaren. We hebben nu pas 1 gesprek gehad voorafgaand aan een aantal onderzoeken die moeten uitwijzen of ons vermoeden klopt, ik zal eens vragen hoe het precies zit met hun ervaring op dit gebied. De orthopedagoog die ons doorstuurde dacht dat dat wel goed zat, maar ik wil het inderdaad wel zeker weten.
Hoi, je hebt al wat adviezen gekregen. Wat ik je mee wil geven, is dat orthopedagogen echt bekend zijn met de overlap aan symptomen tussen ASS en HB. Dus als er sprake is van hoogbegaafdheid, zal een orthopedagoog/psycholoog heel terughoudend zijn om gelijk/ook de diagnose ASS vast te stellen. Ik zou het als ik jou was wel benoemen, dan kunnen ze er wel op terugkomen in het onderzoek en ook aangeven dat bepaalde kenmerken volgens hun passen bij HB (als dat zo is natuurlijk). Verder zie ik het anders dan anderen, elke orthopedagoog kan HB kinderen testen. Orthopedagogen worden geschoold om goed door te vragen, aan te moedigen waar nodig etc. Ook kinderen met faalangst of die niet het achterste van hun tong willen laten zien, zien zij regelmatig. Tot nu toe is het nog niet nodig, maar als mijn kind (7) getest zou moeten worden, zou ik juist liever een orthopedagoog willen die breder dan alleen HB kijkt omdat er dan vaak beter gekeken wordt naar wat dit specifieke kind in deze situatie nodig heeft. Mijn ervaring met een speciaal HB-bureau is dat zij bij alle kinderen hetzelfde idee hebben wat ze nodig hebben, en dat is gewoon lang niet altijd zo. Ook tussen die kinderen zitten zoveel verschillen... Ook als school een eigen orthopedagoog heeft, hoe je niet bang te zijn dat deze zegt wat in het straatje van school past. Want zij hebben ook hun beroepscode, ze zijn er juist om scholen scherp te houden waar nodig en (allereerst!!!) ervoor te zorgen dat elk kind de juiste onderwijs en zorg krijgt.