Je moet uzelf natuurlijk ook wel wat tijd geven om te wennen . Nu moet het anders, dus dan lukt dit wel. Voorheen kon het wss, de impulsieve manier van winkelen.
Toen mijn vriend een paar jaar geleden zijn baan verloor moesten wij ook flink bezuinigen. Inmiddels werkt hij weer, maar verdiend niet meer zo veel als toen. We sparen inmiddels wel veel meer dan toen, omdat we nog in de zuinige modus leven. Het is vooral een bewustwording van waar je geld aan uit geeft en wat je echt nodig hebt. - Niet direct iets kopen, maar er eerst een nachtje over slapen en dan bedenken of je het echt nodig hebt. - Een weekmenu maken en de boodschappen allemaal in één keer halen. - Minder de auto pakken. Scheelt benzine en dat is stiekem best duur. Ook moet je met de fiets bewuster inkopen omdat je minder plek hebt (ik heb wel fietstassen). Wij hebben onze auto helemaal weg gedaan. Scheelt maandelijks honderden euro's in verzekeringen, wegenbelasting, reparaties, apk, etc. Als je hem niet vaak nodig hebt kun je beter af een toe een auto huren/lenen. Als jullie twee auto's hebben kun je dit wellicht overwegen met de tweede auto. - Koopzegels - inkopen in bulk. Wij halen bijvoorbeeld een 20kg zak rijst bij de toko. In een keer een wat duurdere aankoop, maar uiteindelijk véél goedkoper dan steeds kleine pakjes kopen. - Eten helemaal zelf maken. Geen kant en klare pakketjes en bakjes. Een soeppakket in de ah is veel duurder dan de losse groentes zelf koken. - Marktplaats, Vinted, kringloopwinkel en andere plekken voor tweedehands. Als je vooraf goed onderzoek doet naar het product dat je nodig hebt en een merk/model uitkiest, kun je gericht zoeken en voorkom je dat je met rommel thuis komt. - ipv naar het terras/restaurant, lekkere lunch klaarmaken en naar het bos of park. En andere alternatieven voor dure uitjes. Bijkomend voordeel is dat bezuinigen naast goedkoper ook veelal gezonder is en veel minder afval oplevert/beter is voor het milieu. En een huis met veel minder spullen/rommel!
Loop je rekening eens na een kijk eens of je abonnementen hebt lopen bij dingen die je weinig gebruikt of eigenlijk niet nodig hebt. Een postcodeloterij, streamingsdiensten of bepaalde apps bijv.
Die hebben we idd allemaal nagelopen. We hebben enkel netflix samen met vrienden. Betaal ik hun 25 euro per jaar voor. Hier maak vooral dochter veel gebruik van.
In toevoeging hierop. Weekmenu doe ik op basis van de aanbiedingen. Ter voorbeeld vorige week waren de wokgroente in de aanbieding in de vriezer gegooid. Nu waren de boontjes in de aanbieding. Dat wordt dus nasi met sajoer boontjes. Standaard bij de boodschappen heb ik courgette, paprika, wortels, uien, champignons. Dan kan je lasagne, pasta, couscous met groenten, een pizza beleggen, of ei of aardappeltjes met de groente mee bakken. Eet ook eens minder vlees en neem als je het eet een kwalitatief goed stukje vlees. Je zegt dat je dochter vaak graag iets wil en al veel heeft. Dan kan je ook het principe hanteren eerst 1 of 2 verkopen voor er iets nieuws komt. En dat kan je bij jezelf ook toepassen met spullen. Maak een lijstje met wat bijna op is. Ik doe online boodschappen. Ik doe de dingen die bijna op zijn in mijn mandje, zijn ze niet in de aanbieding dan schuiven ze een week op. Verder hier thuis geen alcohol en frisdrank. Hier is het alleen diksap, water en thee. Max 1 zak chips per week en max 2 pakjes koekjes per week. En bij dagjes weg hebben we altijd zelf eten en drinken bij ons. Zachte bolletjes met beleg, fruit, bakje rauwkost, lekker koekje of chipje mee.
Ik zou gaan werken met een weekbudget en je daar dan ook echt aanhouden. In dat budget zitten je boodschappen, tanken, medicatie/ voeding voor je dieren, kadootjes. Is het op dan is het gewoon op. Ik denk dat dat het beste werkt en wat je al zegt, je kind hoeft echt niet alles te krijgen wat ze maar wil hebben want doorgaans worden ze daar geen leukere mensen van
Kijk eens of je man nu jouw mantelzorger is. Dan kun je vaak een kleine blijk van waardering aanvragen bij jouw gemeente.
Nog een aanvulling: Kijk in de winkel naar de prijs per kilo/liter. Dat staat altijd op het kaartje, onder of naast de prijs voor het product per verpakking. Sommige producten lijken goedkoper dan andere, maar zijn eigenlijk duurder omdat het gewicht in de verpakking een stuk minder is. Door middel van grote verpakkingen willen producenten het optisch soms meer laten lijken, maar dan is een groot gedeelte lucht. Soms zijn aanbiedingen van a-merken daadwerkelijk goedkoop, maar vaak zijn de huismerken nog steeds goedkoper dan de aanbieding, als je let op de kilo-prijs.
Vind Plus ook duurder dan bijvoorbeeld Dirk, laatste paar keer week boodschappen gedaan bij Plus nou je merkt het verschil wel echt hoor en dan kijk ik echt wel naar wat ik koop.
Hier ook een weekmenu. Heb in Google Keep een bestandje dat ik elke week aanvul met 7 dagen. Als ik inspiratieloos ben scroll ik er even door heen en dan kom ik wel weer iets tegen wat op het nieuwe weekmenu kan. We eten ook zeker 3 à 4 keer in de week aardappelen met groente en vlees. Makkelijk, voedzaam en niet duur (let ook vaak op groenten in de aanbieding). Want soms denk ik, ha, wokgroenten op de aanbieding, maar als ik vervolgens de bijbehorende ingrediënten om een gerecht te maken in het winkelmandje gooi zie ik dat ik nog best duur uit ben. (Ook een voordeel van online bestellen, je ziet direct wat een gerecht écht kost) Vlees kopen we af en toe ook wel eens een pakket, hier in de buurt doet een hobbyslager dat en een boer. In verhouding goedkoper dan vlees van de slager en kwalitatief goed vlees.
Kunnen je paarden nog bereden worden en zo ja, heb je een bijrijder? Ik heb een bijrijdster die 2x per week rijd en ze betaald 75 euro in de maand. En supplementen voor je paarden: zijn ze ziek? Want met een uitgebalanceerd dieet hebben ze geen supplementen nodig. En kunnen ze niet zonder dat dieet? Meeste paarden hebben geen krachtvoer nodig en doen het prima op alleen gras/hooi en een vitaminebrok. Mijn fries krijg 2x per dag 2 handjes muesli en verder hooi met een vitaminebrok. En ik blijf even bij de paarden: - goedkopere stalling een optie? - koop je veel losse troep zoals dekjes enz? - hoefsmid: hebben je paarden ijzers en zo ja, kunnen ze daar vanaf? Scheelt een hoop geld - spullen verkopen - action skippen, scheelt hier een hoop geld dus dat pak papier of dat slijm koop ik nu plaatselijk. Een euro duurder dan bii de action maar ik ontloop hiermee de action dus bespaar weer - kleding koop ik in de aanbieding en vooruit. - boodschappen laat ik 1x per 2 weken of 1x per maand bezorgen. Voorraad. Dan hoef ik voor de rest maar 1x per week voor wat verse dingen en aanbiedingen naar de winkel. Met Een lijstje!! En daar niet vanaf wijken. Doelgericht op datgene afgaan wat je nodig hebt en hup, doorcrossen. -GOED bedenken of je iets echt echt nodig hebt. - maaltijd lijstje maken voor een week..vond ik moeilijk maar ik ben er een keer goed voor gaan zitten en heb alles opgeschreven wat we wel eens aten en wat we lekker vinden. En daaruit dingen voor een week kiezen. Werkt hier echt super. - wat groter koken en resten in de vriezer. Zo koop ik vaak vlees 1+1 gratis en bepaalde groenten..macaroni, nasi, spaghetti, hutspot, boerenkool, lasagne kook ik een grote pan van en de rest gaat in de vriezer. Hier kunnen we dan vaak nog 2x van eten. Scheelt me ook koken want daar heb ik een hekel aan - friet bij de snackbar: zelf bakken? Wij haalden elke week friet met snacks en soms milkshakes. Paar x per maand stroopwafel of koekkruiden van de markt of loempia's. Elke week kibbeling. En dat tikte behoorlijk aan Kibbeling zo al 9 euro per zak. Zo 13-18 euro voor snackbar. Totaal zat ik rond de 100 euro per maand aan "losse snacks".
Vaak kan je, zeker nu, wel pickup bij je lokale supermarkt doen. Of via de Coop bestellen bijv. scheelt alweer wat. Hier ben ik van 40 naar 24 uur gezakt, slik...Studieschuld aflossing gaat gewoon nog door en hakt er stevig in. Man is ook van 40 naar 32 gegaan dus dat was ook wel even een ding. De dolce gusto is hier onvervangbaar, dat is t enige wat echt NIET vervangen gaat worden. Lampen zijn al led Kachel draait mee op programma wanneer nodig Verzekeringen zijn nagekeken Ik heb tijden lang geen eigen auto gehad, sinds t overlijden van mn vader heb ik t oude autootje van mn moeder. Verder geen pods gebruiken maar gewoon waspoeder. Keukenazijn ipv wasverzachter (niet doen bij een aluminium trommel/kruisas) Waslijn/rekken ipv droger Huishoud zeep ipv flessen ajax en aanverwanten. Dochter (4) doet kleine klusjes voor een zakcentje (helpen met stoffen ofzo) Groente snijresten verzamelen en invriezen voor in de soep of slowcooker. (Denk dan aan die micro bloemkoolstukjes die je niet fatsoenlijk mee kan koken met de rest) Kipfilet opensnijden als een soort schnitzel, dan heb je ineens meer dan voldoende vlees voor 2 personen ipv kipfilet per persoon. Is natuurlijk gewoon optisch bedrog, maar werkt prima en zoveel vlees heb je echt niet nodig. Groente in bulk kopen en zelf gesneden groentemixen maken. Let wel het is niet altijd voordeliger!!! Diepvries groenten is soms voordeliger (en ook prima als je t toch in gaat vriezen) Periodiek doe ik inkopen in vlees, wasmiddel, knutsel spul voor mn dochter. Gaat dan gewoonnin bulk. Ik maak een maandlijst van boodschappen en koop die in 1x in, zo zie je ook makkelijk waar je enorm veel aan kwijt bent en wat echt wel een tikkeltje minder kan. Als er tussendoor een aanbieding is van bijv. dolce gusto 3 voor 10, dan haal ik dus wel expliciet die en niet meer bij de maand boodschappen uiteraard. Makro pas helpt ook mits je enige controle hebt over je koopneigingen. Winstpakkers zijn wel ideaal. maar dan moet je t wel soweiso al gebruiken en niet van alles meepakken omdat t zo lekker goedkoop is (ook lang niet altijd zo) dan schrik je je kapot bij de kassa. Maar bijv. Dash 1+1 gratis is wel mooi meegenomen. Wij delen die dan samen, ik een doos en mn moeder een doos. Ik heb niks met mode, maar kijk niet naar mn dochter dr kledingkast. Ookal koop ik ook rustig 2e hands als ik wat leuks zie voor dr en daar is ze net zo blij mee. Speelgoed koop ik eigenlijk alleen voor feestdagen of dr verjaardag. Tenzij er echt dingen ontgroeid zijn en ze iets meer uitdaging nodig heeft ofzo (grotere of moeilijkere puzzel) en ook dat is prima bij de kringloopwinkel te vinden. Kom vast nog wel op andere dingen maar dat was t tot zo ver ff. Zelf wasmiddel maken sla ik even over. Dat kan wel overigens en scheelt ook een berg maar is ff een stap verder en in t begin een zoektocht naar wat fijn werkt voor je.
Oh en verzorgingsprodukten, luiers, wasmiddel en vaatwastabletten koop ik alleen groot in en in de aanbieding. Bestel ik bij bijv kruidvat en laat het bezorgen zodat ik die winkel niet in hoef. Ik kom anders toch weer met overbodig spul thuis. Hetzelfse met boodschappen: aanbiedingen en dingen die lang houdbaar zijn koop ik groter in as voorraad.
O ja, als we bijv. macaroni eten en er blijft nog een portie over, dan vries ik die in. Ook bij nasi, bami, soep, lasagne, etc. Op een gegeven moment zit er weer zoveel in de vriezer dat we er een avond makkelijk van kunnen eten, diepvries-buffet even pingen en klaar! Eerder belandde zo'n restje vaak in de kliko, zonde natuurlijk. Wat er na het opwarmen overblijft gooi ik wel weg, maar dat is maar heel weinig.
Als eerste je bent al goed op weg. Betreft je dochter hier werkt het door spullen zelf te kopen. Spullen waar hij niks meer mee doet gaat op marktplaatst en dan gaat het geld in zijn spaarpot. Spaarpot leeg dan heeft hij dus even pech. Hij komt ook geen klein rotzooi spul. Meer spullen, sint, kerst en verjaardag kan het dan ook.
Ken je de app 'TooGoodToGo", die heeft soms ook echt leuke pakketen, je kan alleen niet kiezen wat erin zit.. Qua boodschappen, als je daar de zin en tijd voor hebt een keer goed uitzoeken wat waar kost, kan echt per winkel veel schelen... PICNIC bijv. Is echt best wel duur ivm de Lidl Meer lokaal/ bij boeren kopen.. Qua spullen voor je dochter, dat is idd je eigen gedrag wat je moet aanpakken, dat ze iets leuk vind bij een ander betekend natuurlijk niet dat dat ook direct voor thuis aangeschaft moet worden..
De meeste dingen zijn al genoemd, maar echt besparen kun je oa op : - Aanbiedingen groot inkopen. Zo heb ik al minstens 3 jaar geen koffiepads gekocht voor de volle prijs. Altijd 1+1. (Gewoon een stuk or 20 pakken halen, tot de volgende aanbieding) - Woon je dicht bij Duitsland? Het zou kunnen lonen om daar je boodschappen te doen. Maar niet alles is daar goedkoper! - Even zoeken wat goedkope groentes zijn, en daar je week menu mee maken. - Als je vlees koopt, even kijken wat relatief goedkoop is. Zo kun je bijvoorbeeld beter een braadworst of slavink kopen ipv kipfilet, biefstuk bijvoorbeeld.
Paarden staan aan huis, dus geen dure stalling. Bijrijder betaald niet, maar investeert in training dmv lessen op eigen kosten. Eentje is bevangen geweest, dus krijgt souplesse mix, doet ze het super op en houdt de dierenarts van de dam. Geen dekjes/frontriemen/rijbroeken tic gelukkig. Paarden staan op blote voeten. Spullen verkopen vind ik een goede tip. Ik doe veel op vinted de laatste tijd en hark zo best wel wat centjes bij elkaar. Wij hebben dat niet met kibbeling, maar met worstenbrood van de bakker. 10 voor 10 euro, binnen drie dagen op. Gaat helemaal nergens over eigenlijk.
Wij hebben jarenlang heel zuinig moeten leven, maar nu we het financieel veel beter hebben, is consuminderen een bewuste keuze en leven we niet heel anders dan vroeger. Veel keuzes maken wij ook vanwege het milieu, maar de besparing is iig wel mooi meegenomen. Dingen die wij zoal doen: - Een aantal vleesloze maaltijden per week (en dan geen duur nepvlees maar bv zelfgemaakte seitan of peulvruchten). Qua vlees is wit vlees vaak goedkoper. Als wij kipfilet eten, dan kopen we een hele kip en snijden de filet eraf. Hele kip is dezelfde prijs als de filet alleen heb je dan nog 3/4 kip over om bv lekkere soep mee te maken. Rood vlees eten we van schaap of geit dat we zelf slachten. En dan eten we ook alles dat eetbaar is. - Zoveel mogelijk zelf maken (brood, koekjes, mayonaise, vegan kaasjes, jam, bouillon in ijsblokjes in de vriezer, tahin, pesto, kruidenmengsels, poedersuiker, etc etc). - We gooien nagenoeg niks weg. Door de jaren heen ben ik best creatief geworden in het opmaken van leftovers en restjesverwerking. Kleine hoeveelheden overgebleven brood laat ik drogen om paneermeel mee te maken. Botten (van vlees) verzamel ik in de vriezer tot ik een zak vol heb om er bottenbouillon mee te maken, idem met groentenschillen. - Veel etenswaren kopen we verpakkingsvrij, hier scheelt dat veel geld maar weet niet of dat overal zo is. Dingen als granen/meel, peulvruchten, noten, specerijen etc. - Seizoensgebonden en -fruit ipv ingevlogen/in kassen gekweekte groenten (maak me nog wel schuldig aan het regelmatig eten van banaan, vooral 's winters wanneer er hier alleen citrusvruchten zijn). - Grootverpakkingen. Zo doe ik wel een jaar met een zak losse thee maar dat maakt me niet uit, blijft toch wel goed. - Kruiden en groenten in de tuin groeien - Op elektriciteit (en gas, als je dat hebt) kan je ook ontzettend veel besparen. Verwarming niet direct hoger zetten, maar eerst oplossen met warme trui/thermoskleding, dubbele portie koken, was buiten laten drogen, 's zomers vaker rauwe groenten eten. - Op vakantie in eigen land (gelukkig woon ik in een mooi vakantieland, maar Nederland is ook prachtig) - Auto wordt zelden gebruikt. Kinderen gaan gewoon lopend naar school (fiets is hier niet echt een optie). Een auto hebben we sowieso pas sinds kort, voor het eerst in 14 jaar. - Kleding kopen we voornamelijk wanneer het nodig is, en dan vooral tweedehands. Als het niet tweedehands is, dan is het losse stof waar een buurvrouw tegen een vergoeding kleding van maakt. - Qua verzorgingsproducten heb je ook niet zoveel nodig. Ik gebruik gewoon olijfolie (gratis want van de boerderij van schoonvader) ipv dure haarcreme/gezichtscrème en aleppozeep voor handen wassen, gezicht en lichaam. Zelfs voor m'n haar gebruikte ik het, al ben ik daar nu weer mee gestopt ivm gevoelige hoofdhuid. Ook bepaalde cosmetica kan je zelf maken, zo kan je eenvoudig deodorant maken met baksoda en kokosolie en gebruik ik zelfgemaakte kohl die mijn schoonmoeder maakt. - Wij gaan nooit uit eten, maar dat is meer omdat ik dat vreselijk vind. Afhalen doen we wel heel af en toe. - Schoonmaakmiddelen beperken tot marseillezeep, (bak)soda, azijn. Zo kan je zelfs je eigen wasmiddel maken. Met afwasmiddel kan je ook veel meer dan alleen afwassen. Dingen die wij niet meer doen: - Overstappen naar een andere energieleverancier, dat scheelde ons vroeger een behoorlijk bedrag. - Kleding in de uitverkoop kopen (zie hierboven) - Letten op aanbiedingen. Aangezien ik vooral met basisingrediënten kook en aanbiedingen vaak gebaseerd zijn op sterk bewerkte producten die ik toch meestal niet koop. (Aanbiedingen van groenten en fruit heb ik hier nog nooit gezien, alles is gewoon overal zo'n beetje dezelfde prijs) - Schoonmaken met azijn/baksoda. Dit ivm bepaalde materialen die niet daarvoor geschikt zijn. Azijn gebruik ik nog wél steeds ipv wasverzachter.
TooGoodToGo hebben wij ook af en toe als ik geen flauw idee heb wat ik moet gaan koken. Tip daarbij: haal eerst je pakket op. kijk wat er in zit en dan wat je evt nodig hebt bijhalen (en meer ook niet )