Binnen 2/3 jaar willen wij onze badkamer gaan verbouwen. Wij willen een deel van de kosten laten financieren, maar vragen ons af wat de voordeligste manier is. Via de hypotheek of via een aparte lening? Hoe hebben jullie een verbouwing gefinancierd?
Een bouwdepot op de hypotheek. Denk dat dit het voordeligst is gezien de rente nu erg laag staat. Tevens misschien ook direct de moeite om geheel overtesluiten als je een "dure" hypotheek nu hebt. Lening zou ik persoonlijk niet aangaan omdat dit duur is en je in de toekomst voor een eventuele ander huis in de weg kan staan.
Wij hebben hem eerst bij elkaar gespaard. In 2-3 jaar tijd kom je dan een heel eind. En anders zou ik het via de hypotheek doen, met de huidige lage rente. Hiervoor moet je natuurlijk wel overwaarde hebben.
Wanneer is oversluiten slim? Wij hebben ons huis in 2015 gekocht.. rente 2,7%, annuïteitenhypotheek. Ik heb er maar weinig verstand van haha
We kunnen een deel wel zelf sparen, laat zeggen de helft. Maar ik reken al gauw op minimaal 10000 voor een nieuwe badkamer en dat gaat lastig worden aangezien we dit jaar met de tuin bezig zijn. Dus zal dan via de hypotheek worden.
10.000 is best wel optimistisch. Of ga je veel zelf doen zoals slopen? Ligt natuurlijk ook wel aan de grootte en wat je precies gaat doen.
De woning waarde is zo hoog dat je momenteel best makelijk een bouwdepot kan krijgen. Al snel is je woning namelijk meer waard naar verbouwing.
Wij hebben er onlangs geld voor geleend door onze hypotheek te verhogen. Tegen 1,5% rente. We hebben bewust niet voor een bouwdepot gekozen, omdat we alles zelf doen en je dan mogelijk elke factuur moet verantwoorden bij de bank waar je geld hebt geleend. Nu hebben we op basis van onze overwaarde gewoon het bedrag op onze rekening gestort gekregen en daarvan betalen we de facturen. Die we vervolgens wel bewaren omdat je dit moet kunnen aantonen aan de belastingdienst als je je hypotheekverhoging aangeeft en de betaalde rente wil aftrekken bij de inkomstenbelasting.
Ik vind het zelf niet echt handig om zo'n relatief kleine verbouwing met geleend geld te betalen. Je weet nooit wat de huizenprijzen/de toekomst brengt. Ik zou er voor sparen en dan maar 2 jaar later een nieuwe badkamer.
10000 is weinig! Hier nu bezig en wij zitten op 25000 en dat is personeels prijs maar oke rond de 15/ 20 moet je echt wel rekenen.
Dat hoeft echt niet. Wij zitten voor de badkamer en het toilet beneden op ruim 15k. Zelf een klusjesman gezocht en via internet alle spullen besteld. Tegels wel in een winkel besteld. En wij hebben echt niet bezuinigd op de spullen. we hadden eerst een offerte voor 25 k zonder verlaagd plafond en vloerverwarming en dat hebben we nu dus wel bij voor bijna 10k minder.
ik vraag me af of je voor een bouwdepot ook langs de notaris moet. Dan ben je zo weer 600 euro kwijt voor de akte en dat lijkt me vooral interessant als je je hele hypotheek oversluit tegen lagere rente (en als dat zonder boete kan terwijl de renteperiode nog loopt). Ik zou voor "alleen de badkamer" gewoon sparen. Mss duurt het dan 4 jaar, dat geeft toch niet
Tegen de huidige rente kan je ook een lening afsluiten. Je gaat (neem ik aan) alleen verbouwen als je er lange tijd blijft wonen. Voor het aanpassen van de hypotheek kom je vaak voor extra kosten te staan. Natuurlijk kan je sparen. Maar niet iedereen heeft zomaar 15 tot 20.000 euro bij elkaar. En om al je spaargeld direct uit te geven is ook niet verstandig. 10.000 voor een badkamer is heel goedkoop. Dan kan je waarschijnlijk heel veel zelf. Of pakt weinig aan. Het gemiddelde uurloon van een installateur is al behoorlijk.
Dat ligt aan het bedrag wat je wil lenen. Een persoonlijke lening die je voor een verbouwing gebruikt daarvan mag je de rente aftrekken van de belasting. Het kan dus voordeliger zijn dan je hypotheek ophogen. Zeker wanneer je daarvoor advies en taxatiekosten en evt notariskosten moet betalen.
Wij hebben de badkamer voor 7000 kunnen doen. Oké, onze badkamer is vrij klein en we hebben een deel excl btw betaald. Maar ik vind 20000 we heel veel voor een badkamer.
Wij hebben een offerte voor de onze laten maken. 2.50 x 2.30 en dat was 8000. Dus ik hou rekening met 10. Ik zou zelf nooit dat soort dingen financieren maar gewoon doorsparen. Als je je hypotheek verhoogd betaal je de rest van je looptijd dus ook rente over het bedrag dat je hebt "geleend" voor je badkamer. Kijk als je badkamer van ellende uit elkaar valt, tegels die scheuren etc dan kan ik me voorstellen dat je zoiets hebt van, het moet nu echt gebeuren. Maar als dat niet aan de orde ik zou ik er gewoon voor sparen. Al spaar je de helft en doe je de andere helft lenen, dat scheelt toch weer.
Niet. Wij hebben in 2014 gekocht tegen 3.75% en zelfs voor ons is het nu niet rendabel om over te sluiten. En wij hebben nog maar een lage hypotheek.
Je moet je dan berekenen hoeveel je dan extra terug krijgt van de belastingdienst. Als je 10% rente moet betalen , dan je krijg je , net als bij je hypotheek, niet de volle 10 terug. Ligt er ook aan hoe hoog je inkomen is. Lenen kost altijd geld. Ik zou echt zoveel mogelijk sparen.