vaccinatie tegen corona tijdens zwangerschap - Wat ga jij doen?

Discussie in 'Gezondheid' gestart door Mooiezomer, 5 mei 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Mooiezomer

    Mooiezomer Fanatiek lid

    22 apr 2017
    2.048
    874
    113
    Vrouw
    Volgens het RIVM kunnen wij (zwangere vrouwen) ons nu veilig laten vaccineren tegen corona. Maar er is al zoveel gedoe geweest met vaccinaties met bijwerkingen dat ik toch wel twijfel. Kan ik niet beter wachten tot na de bevalling? Maar in mijn geval duurt dit nog 6 maanden.
    Hoe, en is er onderzoek gedaan naar de effecten op de ongeboren baby?

    Wat ga jij doen? Laat jij je vaccineren of wacht je? En waarom?
     
  2. 2jongensmama

    2jongensmama Fanatiek lid

    17 jan 2020
    3.828
    3.602
    113
    Er is onderzoek gedaan bij 90.000 zwangere vrouwen in Amerika, die hebben pfizer / moderna toegediend gekregen. Relatief waren er weinig vrouwen in het eerste trimester. Er zijn geen bijzonderheden gevonden bij die 90.000 vrouwen en de kindjes die geboren zijn.

    Ik neem hem wel, na het eerste trimester. Ik loop hoog risico door mijn werk en als zwangere val je ook in de risicogroep. Mijn werk regelt hem trouwens , weet alleen nog niet wanneer.

    Maar je zult je eigen gevoel moeten volgen.

    Ik vond deze blog fijn te lezen:

    https://www.makesciencework.nl/post/nieuw-w%C3%A9l-vaccineren-tegen-covid19-tijdens-de-zwangerschap
     
  3. Dubbeltje82

    Dubbeltje82 VIP lid

    7 jan 2011
    11.704
    3.815
    113
    Vrouw
    Ik neem hem zodra ik de oproep krijg, al zal dat denk ik wel net na de bevalling zijn. Als het goed gaat dan wel tijdens de bv-periode.

    Bij ons in het ziekenhuis zeggen ze dat het vanaf 14 weken zwangerschap gewoon veilig is.
     
  4. Orchid24

    Orchid24 VIP lid

    19 nov 2018
    16.401
    13.232
    113
    Vrouw
    In het corona topic is er ook een topic hierover, maar ik twijfel nog. Ik neig wel naar een ja, heb ergens wel vertrouwen in de vaccinaties en ik denk dat IC of eventueel corona meer schade aan het kindje op korte of lange termijn kan brengen dan een vaccinatie. Vooral aangezien ik tegen die tijd in het derde trimester zit en de kans dan juist wat groter is op ernstiger verloop is het denk ik toch verstandig om te doen. Volgensmij ben ik rond juli aan de beurt dus ik houd het nieuws erover gewoon goed in de gaten en doe tegen die tijd wat het meest goed voelt. Het voelt beide namelijk niet 100% goed omdat ik een keus maakt voor onze kleine en ik niet weet wat lange termijn gevolgen zijn.. maar grote kans dat ik het dus wel doe
     
    Mapje vindt dit leuk.
  5. rossi1

    rossi1 Actief lid

    9 okt 2012
    246
    154
    43
    Als ze met dit advies eerder waren geweest had ik het waarschijnlijk wel gedaan. Ik heb de uitnodiging al liggen ivm mijn werk. Nu ik bijna ben uitgerekend wacht ik toch nog even. Dat zit hem meer in de bijwerkingen (koorts e.d.) dan dat ik toch maar even wacht tot na de bevalling. Meestal moet je toch een paar dagen wachten voor je aan de beurt ben en heb geen zin om weer af te moeten zeggen.
     
    Nina Sanders vindt dit leuk.
  6. Mooiezomer

    Mooiezomer Fanatiek lid

    22 apr 2017
    2.048
    874
    113
    Vrouw
    Ik ben bang dat als ik nu niet gevaccineerd word ik nog maanden moet wachten. Normaal gezien val ik niet in de risicogroep, alleen nu door de zwangerschap. Maar welke gevolgen kan het hebben voor de baby? Daar is volgens mij nog niet heel veel over bekend. Ja, de eerste baby's zijn geboren maar hoe verloopt hun ontwikkeling?
     
  7. Kitty89

    Kitty89 Actief lid

    13 aug 2020
    219
    256
    63
    Vrouw
    Het is nog steeds een medicijnonderzoek. Normaal gesproken word je bij medicijnonderzoek opgenomen in een kliniek en krijg je diverse bloedonderzoeken en andere onderzoeken.

    Dus no way dat ik ze mijn ongeboren kindje als proefpersoon laat gebruiken. Er is nog veel te veel gedoe en onduidelijkheid en ook veel leugens over die vaccins.
     
  8. Joliendr

    Joliendr Actief lid

    29 mrt 2021
    140
    167
    43
    Vrouw
    Ik kreeg vandaag mail met uitnodiging, ik ben 4 + 4 weken.
    Ik twijfelde ook heel erg, maar belde meteen naar huisdokter en gynaecoloog. Ze vinden het allebei veilig, dus binnen 2 weken mijn eerste vaccin en een maand later 2e.
     
  9. Mooiezomer

    Mooiezomer Fanatiek lid

    22 apr 2017
    2.048
    874
    113
    Vrouw
    Als je nu weigert, krijg je dan later nog wel een herkansing? Of ben je je beurt voorbij?
     
  10. Kitty89

    Kitty89 Actief lid

    13 aug 2020
    219
    256
    63
    Vrouw
    Ik vind het overigens best erg dat verloskundigen en gynaecologen zeggen dat het veilig is terwijl het middel tm 2023 in de onderzoeksfase zit.

    Word mensen die opbellen ook gemeld dat je mee doet aan een medicijnonderzoek?
     
    mutskuh, SAARC, Loes23 en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  11. rossi1

    rossi1 Actief lid

    9 okt 2012
    246
    154
    43
    Tot 2023 wordt het extra in de gaten gehouden, net als elk ander medicijn wat nieuw op de markt komt.
    Op basis van hoe het vaccin werkt en de gegevens van toevallige zwangere trekken ze deze conclusie.
    Ik ben eerlijk gezegd 'banger' geweest voor de gevolgen van corona op mijn ongeboren kind en voor mezelf dan voor het vaccin..
     
    Nina Sanders vindt dit leuk.
  12. Patty86

    Patty86 Fanatiek lid

    8 okt 2012
    3.243
    2.420
    113
    Vrouw
    Ik vind de claim dat het veilig is te snel gedaan. We weten niks naar de toekomst en lange termijn toe. Van het voormalige DES dacht men ook dat het een gezonde zwangerschap zou bevorderen. Ik ben nu bezig om zwanger te worden en neem dus sowieso geen vaccin tot na de bevalling.
     
    geneeke, SAARC, Loes23 en 3 anderen vinden dit leuk.
  13. Kitty89

    Kitty89 Actief lid

    13 aug 2020
    219
    256
    63
    Vrouw
    Plus ze weten ook nog niks over de vruchtbaarheid. Zolang ik nog een kinderwens heb na mijn bevalling ga ik me dus niet laten vaccineren. Het zou me gebeuren zeg, onvruchtbaar door een vaccin.
     
    SAARC en Loes23 vinden dit leuk.
  14. Lisa280887

    Lisa280887 VIP lid

    13 jan 2019
    5.067
    5.826
    113
    Vrouw
    Ik vind het heel lastig. Heb met 20 weken corona gehad dus heb nu nog maar 1 prik nodig, mits ik binnen een halfjaar na corona aan de beurt ben.

    Aan de ene kant denk ik: als het mijn kleintje bescherming biedt, prik hem er dan maar in. Dit vaccin (mRNA) doet niks anders dan een soort ‘blueprint’ geven aan je afweersysteem. Al die verhalen over vruchtbaarheid enz zijn naar mijn idee nergens op gebaseerd. En ja, ik ben zuinig op mijn vruchtbaarheid. We zijn al afhankelijk van een donor aan de mannelijke kant, ik wil mijn eigen vruchtbaarheid wel bewaken.

    Aan de andere kant vraag ik mij af of het nu nog nut heeft en of ik niet al voldoende antistoffen heb doorgegeven door mijn eigen infectie.

    Ik ben mij in ieder geval aan het inlezen en rondvragen aan bv huisarts en verloskundige. Mocht ik een oproep krijgen tijdens de zwangerschap, wil ik direct een antwoord hebben. Vooral voor het geval ik het wel doe. Blijft enorm lastig! Je hoort zoveel en wat is nou waarheid? Ik heb meer vertrouwen in de wetenschap dan in de zogenoemde ‘social media experts’.
     
    Nina Sanders, AmberB, Lies1611 en 3 anderen vinden dit leuk.
  15. Neilia

    Neilia Niet meer actief

    Ik twijfel nog heel erg.
    Ergens wil ik geen proefpersoon zijn en vind ik het maar niks om me tijdens mijn zwangerschap te laten vaccineren.
    We weten niet of het een lange termijn effect zal hebben op de baby oid.

    Ik heb mijn uitnodiging al lang klaar liggen (werk in de zorg)
    Maar zo lang ik twijfel doe ik het niet.
     
    Nina Sanders, Loes23 en Mapje vinden dit leuk.
  16. Mapje

    Mapje Niet meer actief

    Vruchtbaarheid etc ben ik inderdaad ook niet zo bang voor. Ik geloof niet dat dit vaccin invloed heeft. Enige waar mijn twijfel zit is: de lange termijn voor mijn ongeboren kind. Ik heb al verschillende mensen hier advies om gevraagd en allemaal zeggen ze: ja er is geen lange termijn dus daar kunnen we niets over zeggen maar het is aannemelijk dat. Ik vertrouw echt op wetenschap en neig wel iets meer dan naar vaccineren maar er is ergens een stemmetje dat dan zegt ja maar wat als... dus dat vind ik nog wel lastig....
     
  17. Lisa280887

    Lisa280887 VIP lid

    13 jan 2019
    5.067
    5.826
    113
    Vrouw
    Volgens mij is het zo dat dit vaccin niet bij de kleine komt. Je kan wel antistoffen tegen corona doorgeven aan de kleine. Die antistoffen heb je aangemaakt nav het vaccin en dat vaccin verlaat je lichaam ‘gewoon’ weer. Ik weet niet of dit klopt, maar de 22 weken prik doet dit toch ook? Je krijgt een vaccin en je geeft antistoffen door aan de kleine.

    Vergelijkingen met DES zijn als een appel en peer vergelijken.

    Ondanks dat ik dit weet en ‘leuk’ kan vertellen vind ik het ook lastig hoor! Ik heb de vraag al bij de huisarts neergelegd en ga hem vandeweek ook bij de vk stellen. Na de meivakantie werk ik nog 2 weken en dan gaat mijn verlof in. Voor mezelf ben ik niet heel bang voor corona. Meer voor die kleine na de geboorte. Hoe fijn zou het zijn als zij een halfjaar antistoffen heeft?
     
  18. Mapje

    Mapje Niet meer actief

    Ik dacht niet perse aan DES hoor. Dat is een heel ander soort vaccin.

    Ik heb een wetenschapper benaderd, vk gesproken en rivm gebeld en die zeggen: ja we kunnen daar niks over zeggen logischerwijs omdat er geen langetermijn is maar het is aannemelijk dat. Overigens ook over antistoffen voor de baby. Dat is ook niet zeker door vaccinatie maar is aannemelijk dat... (ik ga geen borstvoeding geven dus dat voordeel heb ik al niet) Die antistoffen zou wel een reden zijn om het wel te doen overigens. Dat is dan weer mooi.

    22 weken prik is anders omdat dit al tientallen jaren wordt gebruikt en er dus wel een langetermijn is in principe. Voelt toch meer doordacht :)

    Ik blijk zelf ook antistoffen voor covid te hebben alleen geen idee wanneer dan gehad o_O Niet zwanger had ik overigens elk vaccin genomen hoor. Maar nu vind ik het lastiger..:
     
    Lisa280887 vindt dit leuk.
  19. Emma1995

    Emma1995 Fanatiek lid

    17 nov 2018
    1.188
    796
    113
  20. Orchid24

    Orchid24 VIP lid

    19 nov 2018
    16.401
    13.232
    113
    Vrouw
    Misschien handig aan beheer te vragen deze samen te voegen met het andere topic? In het andere topic word wat vaker linkjes gedeeld en wat meer over gepraat (bij algemeen en dan corona-vaccinatie en zwanger)
     

Deel Deze Pagina