Hé wat een shitsituatie zeg. Wil je kaneel meewerken aan een oplossing? Dan kan je het het makkelijkste regelen zoals hierboven al staat. Goed plan om naar de huisarts te gaan. Wat heeft hij nodig qua hulp? Als het psychologische begeleiding is dan kan dat mogelijk ook via zijn werk geregeld en dan ook meteen gefinancierd worden.
Hopelijk kan de huisarts wat betekenen! Wat wil je man zelf inderdaad? Als hij het probleem ook ziet en mee wil werken ed, dan wordt het allemaal een stuk makkelijker. Pasjes doorknippen, rekeningen anders inrichten, betalingen anders regelen, enz. Dan kun je dat soort dingen makkelijker instellen tot er hulp is en die hulp ook effect heeft. Heel veel sterkte!
Ik zou wel oppassen dat je geen ongelijkwaardige relatie krijgt door bepaalde stappen die je de komende periode gaat zetten. En mocht de situatie toch extreem problematisch zijn, waar je vriend zelf aangeeft dat die ongelijkheid even nodig is, is het misschien wel verstandig om bepaalde aanpassingen die nu gedaan worden te kaderen, zodat jij straks niet alleen probleemeigenaar bent en de verantwoordelijkheid blijft hebben en je man achterover kan leunen. Ik heb die fout in mijn vorige relatie ook gemaakt en heb alle verantwoordelijkheid overgenomen. Maar ik had hem eigenlijk op zijn verantwoordelijkheid aan moeten spreken, hem zijn verantwoordelijkheid moeten laten nemen en het niet overnemen. Hij was ook volwassen en nu we gescheiden zijn is hij prima in staat het zelf te doen. Ik had hem destijds hooguit moeten helpen om het zelf te gaan doen. Wat kan híj́ bedenken wat hij uiteindelijk zelf kan doen? Als hij het nu niet zelf redt, wat denkt hij nodig te hebben om te zorgen dat hij het wel zelf redt? Wat zou hij doen als jij er niet was en hij alleen was? (En weet ik niet is geen antwoord die hij mag geven) Als jij benoemd wat jouw grenzen zijn, bijvoorbeeld; ik wil geen financiële verbintenissen met iemand die mij daarmee in de problemen trekt, dus als partner geen verantwoordelijkheid neemt en mij dus financiële problemen geeft, dan verbreek ik alle financiële verbindingen en dat betekent dus uiteindelijk ook het samen financiële verplichtingen hebben voor een huis. Dan hoef je alleen jouw grenzen te handhaven en de ander te wijzen op eigen verantwoordelijkheid. Waarin je elkaar wel hulp aan kan bieden of kan vragen. Maar de probleemeigenaar is en blijft degene die in het beginsel verantwoordelijk was. Misschien kan hij (al dan niet ter overbrugging) een extra rekening openen die niet gekoppeld staat aan de andere diensten. Kan hij zelf thuis instellen dat er wekelijks of twee keer per week een bedrag ‘leefgeld’ naar zijn nieuwe rekening gestort wordt en in een kluisje alle andere pasjes bewaren en zichzelf beheersen er niks mee te doen. Help hem het overzicht te houden en wijs hem op zijn verantwoordelijkheid en geef aan dat je hem wel wilt helpen om alles goed voor elkaar te krijgen, maar als je alles overneemt heb je straks verkering met een extra kind en ben jij de moeke die de kar alleen trekt. Mama mag ik 10 gulden? Sterkte met alles. Je wil waarschijnlijk alles het liefst zelf oplossen, maar verlies jezelf niet uit het oog. Ik heb mezelf destijds echt kapot gemaakt door altijd maar alles voor mijn partner op te willen lossen en ik voelde me eigenlijk alleen maar heel eenzaam in mijn relatie. En ik zag pas toen het te laat was, wat mijn eigen aandeel hierin was. In mijn huidige relatie heb ik echt aan mezelf gewerkt om niet dezelfde fouten te maken. En het voelt zoveel fijner.
Zijn creditcard en pinpas afnemen of doorknippen en naar jou overmaken wat hij cash mag hebben en dat voor hem van jouw rekening pinnen
Ik wil je gewoon sterkte wensen en een dikke knuffel! Weet niet wat er aan de hand is en misschien helemaal niet van toepassing: (sorry als ik het helemaal fout heb) Je kunt vaak ook achteraf betalen via klarna en afterpay, die kunnen dus ook voor nare verrassingen zorgen als je denkt dat er geen rekeningen zijn.
Onder curatele zal een rechter, denk ik in deze situatie, niet mee akkoord gaan. Iemand is dan volledig handelingsonbekwaam: niks zelf mogen afsluiten, abonnement, huis etc. Maar ook gezag over kinderen. Voor puur financieel vlak is het bewindvoering. Hier gaan wel wat weken overheen. Wat betreft passen doorknippen zal je toch duidelijke afspraken met je man moeten maken en zal hij mee moeten werken. Hij kan immers nieuwe passen aanvragen. Hij zal zijn probleem moeten erkennen. Als er sprake is van verslaving en hij ontkent dit, zal hij ook alles proberen om aan geld te komen.
Jullie reacties doen mij goed! Gelukkig werkt hij volledig aan mee en beseft dat het mis is gegaan. Maar... waar ik erg bang voor ben is een trigger en dan weet ik wel zeker dat het opnieuw mis zal gaan. Het is namelijk al recent gebeurd. Het is dus ter bescherming van hemzelf tegen zichzelf. Maar ik ga dus morgen een afspraak maken bij de huisarts want dit redden wij niet zonder hulp. Het liefst zou ik nu eigenlijk het punt achter deze relatie zetten maar dit gaat om verschillende redenen niet. De vraag is nu hoe verder met elkaar. Maar komt vast goed!
Wat zit je in een lastige situatie. Allereerst: sterkte voor jullie. Je zou bewindvoerder kunnen, maar zoals eerder werd vermeld loopt dit traject via de rechtbank. In normale situaties is de beschikking daarvoor (uitspraak rechter) er binnen 6 weken. Maar in de huidige situatie en afhankelijk bij welke rechtbank de bent duurt dit vaak het dubbele, zo niet nog langer. (Ik maak koppelingen tussen mentoren en cliënten, mentor is eigenlijk hetzelfde als bewindvoerder, alleen niet op gebied van financiën, maar op zorg en welzijn). Ik adviseer je goed na te denken of jij degene bent die de bewindvoerder wordt. Zoals iemand het al eerder zijn kan dit druk leggen op de relatie, omdat jij de zaken kan bepalen. Het kan slim zijn een onafhankelijk persoon aan te wijzen, zodat jij puur de partner kan blijven en jij niet hoef te zeggen dat iets niet mag en je man dan niet boos wordt op jou, maar op de onafhankelijke persoon. Hoe staat jouw man hierin? Dat mis ik nog een beetje in het verhaal. Een rechter neemt de mening van de cliënt (jouw man in dit geval) serieus, bij voorkeur voor bewindvoerder. Curatele zou ik, op basis van de informatie nu, niet doen. Bij curatele wordt iemand handelingsonbekwaam (zelfde rechten als een kind), bij bewindvoerder/ mentorschap is de cliënt alleen wilsonbekwaam, maar mag zelf nog wel handelingen uitvoeren. Ik ken natuurlijk niet de situatie, dus dit is wat algemene info/advies. Mocht je wat specifieker advies willen is het handig om meer informatie te geven, dat kan ook via PB. Nogmaals sterkte
Heb je rabo? Alle 2. Deze rekeningen kun je koppelen met elkaar of dat jij toegang krijgt tot zijn rekening. Dan zou je geld naar jou over kunnen maken en dat bedrag pinnen en dit contant aan hem geven, per week. Is miss een idee en dan zijn pas bij jou waar alleen jij weet waar die is. Je hebt hem dan niet nodig. Ook kun je contacloos uitzetten dus kan hij ook niet meer betalen met zijn telefoon als ik het goed heb. Weet niet of er meer banken zijn met dit maar dit leek mij een optie. En natuurlijk sterkte. En ggz is waardeloos wachttijden loop hoog op miss is er een andere organisatie die ook kan helpen.
Oma en je zou de creditkaart maatschappij een brief kunnen sturen of bellen zodat hij verkoping een ban krijgt. Althans denk dat dit kan.
@Amarens ik heb geen tips en tricks maar wat zit(ten) je/jullie in een verdrietige situatie. Veel wijsheid en sterkte gewenst. Ik proef het verdriet en de onmacht in je berichten. Knuffel!
Als eerste sterkte. Dit zijn geen makkelijke keuzes denk ik zo. Ik werk bij een bank. Als eerste (en relatief) makkelijk stap is het regelen van een bancaire volmacht. Dan heb je in ieder geval controle over zijn bank en spaarrekeningen. Dit betekent ook dat je incasso ed kan aanpassen, wijzigen en mutaties op de rekening kan doen. Met een eigen volmacht pas en inlog. Dan heb je iig geen gedoe mocht hij op een onverhoopt moment de inlog ed aanpassen. Ten tweede is budgetbeheer of (familiair) bewindvoering een optie. Maar dit laatste dient dacht ik ook via de rechtbank aangevraagd te worden. Budgetbeheer kan wellicht een optie zijn, je kunt dan een leefgeld rekening openen en een "boedel" rekening. Met een bancaire volmacht kan je man nog altijd wel iets met zijn rekening maar het geeft je wellicht even iets meer controle totdat er zwaardere maatregelen zijn Credit card doorknippen EN blokkeren. Dit kan via de instelling die de kaart heeft uitgegeven. Daarnaast iedere vorm krediet op de rekening op 0 zetten. Zodat je niet rood komt te staan (voor zover dat nog niet aan de orde is). Sterkte met alles!
Veel sterkte, mijn man heeft een cliënt die ook onder curatele staat. Mocht je vragen hebben, ik kan hem altijd om tips vragen. Lijkt mij een ontzettend moeilijke situatie!
Dat wilde ik ook al noemen. Als je onder curatele staat heeft de de curator ook eindverantwoording over medische zaken en ben je wilsonbekwaam. Lijkt me bij je man niet aan de hand.
Je kan ook op de website van schuldhulpmaatje kijken of je hulp kan krijgen mocht je het niet alleen willen doen want er komt ook aardig wat op jou bordje bij (en dat ligt al te vol),ook omdat je aangeeft dat je al denkt aan een scheiding.Ik weet niet of je man vaak wat online besteld maar dit kan idd heel vaak ook achteraf betaald worden.Beste in deze is om alle online bestellingen die hij doet retour te sturen.
Ik zou kijken voor budgetbeheer. Dat kan je zelf aanvragen en word niet geregistreerd. De gemeente kan je daarmee helpen overigens als dat nodig is. Je betaald wel een bepaald bedrag per maand maar je man krijgt leefgeld. Ook kunnen jullie dan kijken of je man na verloop van tijd weer wat verantwoordelijkheid krijgt voor de rekeningen. Dus dat hij geld krijgt van budgetbeheer voor 2 incasso’s.. kijken of dat goed gaat en zo langzaam weer opbouwen.
Ik heb geen ervaring en dus ook geen praktische tips maar wil je wel even een compliment geven. Ik vind het heel knap hoe je je schouders eronder zet en pragmatisch en praktisch nu oplossingen proberen te bedenken! Veel sterkte en succes!
Ben je niet al een heel eind als jij zijn rekening in beheer neemt (minder gedoe dan alle inkomende gelden en automatische incassozaken omzetten) en jullie een extra rekening voor hem openen met geld voor nodige uitgaven (en bv per week naar hem overmaken)? Als brandstof zijn grootste losse uitgave is, zou je nog naar een tankpas voor particulieren kunnen kijken. Als hij dan genoeg opties qua tankstations heeft waar hij ze nodig heeft natuurlijk.
Qua financiën heb ik geen tip maar ik lees dat je man al aantal maanden op wachtlijst staat voor GGZ. Weet dat veel zorgverzekeraars een afdeling wachtlijstbemiddeling hebben, ook voor GGZ. (Ik weet niet waar je verzekerd bent maar altijd iets om te proberen)