Mijn moeder zei altijd Als het niet gaat zoals het moet , dan moet het maar zoals het gaat..... En mijn vader zei altijd Kan ik niet ligt op het kerkhof, en wil ik niet ligt ernaast ...
Oei... Ik gebruik 'm wel maar dan net even anders: "het kan ook zonder zin"... Mijn vader zei altijd "verbaas u niet, verwonder u slechts"... Deze heb ik zelf het afgelopen jaar vrij vaak ook zelf gezegd
Ik vind dan maak je maar zin ook gewoon een hele lege opmerking. Tuurlijk doen we allemaal wel eens dingen waar we geen zin in hebben. Maar zin maken is voor mij hetzelfde als op commando poepen ofzo. Dat gaat ook niet. Meestal antwoord ik op 'nee, daar heb ik geen zin in' iets in de trant van 'toch maar even doen'. Dat brengt vaak ook weer droge gesprekken.
Als ik ergens pijn had en me moeder vond dat ik daarover zeurde zei ze altijd: weet je wat pas zeer doet....een kind krijgen..... Weet nu wel wat ze bedoelde....
Mijn moeder zegt altijd: "Ieder mens is uniek." Mijn vader zei altijd: "Je hebt mensen...en je hebt fietsbellen."
Het gras aan de overkant is altijd groener, maar ook dat moet gemaaid worden. Als X in de sloot springt doe jij dat dan ook? Mijn hele gelovige oma "wij bidden niet voor het eten, daar heeft pa gewoon zelf hard voor gewerkt". Mijn opa zij altijd 'een garnaal heeft ook een hoofd' als je iets doms deed. Geen idee waar die vandaan komt.
As it net kin sa’t it moat, dan moat it mar sa’t kin. Inmiddels in het Nederlands ook een populaire uitdrukking. En: 80% van de problemen lossen zich vanzelf op.
Als je iets niet lust, dan was het altijd dan leg je je kop er maar neffen (naast). Als de deur open staat, ben je in de kerk geboren? Dus, een klap is geen kus. Een koe schijt meer dan een ooievaar, want die heeft er een reet naar. Deze is van mijn oma. Eigenwijs is ook wijs. Die hoor ik vaak van een van mijn cliënten.
Limburgse hier dus zal ze proberen te vertalen Wat eten we? D’r klinge pot in dr groësse (de kleine pot in de grote) Waar gaan we naartoe? Nao Boksterhoede waor de höng mit de vot bletsje (Naar Boksterhoede waar de honden met de kont blaffen) Mag dit/of dat (vaak voor het slapen gaan)? Morgen schoenmaker, morgen. Mijn oma zei vaak ‘Kan ik niet ligt op het kerkhof en wil ik niet ernaast’ (uiteraard ook lekker in het dialect haha) En mijn opa zegt altijd ‘ Kink (kind) je staat weer midden in de berg, begin onderaan. Dit zijn wel de meeste gehoorde uitspraken uit mijn jeugd!
Mijn vader (overleden in 2017) zei na het eten altijd: ‘Verzadigd en verkwikt en weer lekker aangedikt’ Of als hij de TV/Radio uitzette zei hij: ‘Ausgepoeft’ Nu zeg ik het
Mijn moeder: slaap er eerst een nachtje over en dan ziet het er morgen weer heel anders uit. Ik hecht nog steeds waarde aan deze uitspraak want 9 van de 10x is het ook gewoon zo.