Ik denk dat we met ons huidige zorgstelsel ook helemaal niet de luxe hebben om ons alleen te richten op de veiligheid van de individuele patiënt. Als er te veel zorgmedewerkers uit zouden vallen vanwege corona dan kom je helemaal in een onwenselijke situatie. Er moet naar het grotere plaatje gekeken worden, anders stort alles in. Dus binnen de mogelijkheden die er momenteel zijn wordt er alles aan gedaan om patiënten te beschermen (dmv beschermingsmaterialen, goede mondmaskers, hygiëne maatregelen). Vaccinatie is daar nu nog geen onderdeel van. Ik begreep overigens niet wat je bedoelt met dat verdienmodel.
bedankt voor je uitgebreide antwoord, dit is theoretisch heel begrijpelijk. Maar als het om je eigen persoonlijke / individuele situatie gaat, dan is het wel een ander verhaal. Ik begrijp het grote plaatje. Denk je dat vaccinatie hierin wel een onderdeel gaat spelen als er meer conclusies getrokken kunnen worden? Betreft het verdienmodel: Achter elke vorm van zorg zit toch een verdienmodel, anders hadden we geen winstgevende ziekenhuizen, gehandicapten zorginstellingen, GZ en thuiszorg instellingen.
Ons ziekenhuis is een stichting en heeft geen winstoogmerk. Vorig jaar hadden we wel geld over, maar dat is geïnvesteerd in nieuwe projecten en de zorgbonus voor alle medewerkers.
Ik snap helemaal wat je bedoeld. Maar denk wel dat er een verschil zit tussen een kletspraat met een willekeurig petsoon, of met je zorgverlener die zich misschien onder druk gezet voelt een vaccin te nemen terwijl hij of zij daarover nog twijfelt of het niet wil, om wat voor reden dan ook. Ik kan me jullie situatie ook heel goed voorstellen. Je gaat zelf niet eens bij hem naar binnen. En dan zou een zorgverlener, van wie je totaal niet weet hoeveel contacten die persoon heeft, wel binnen laten. Ik snap dat je dan vraagt om maximale bescherming inclusief vaccin. Bij een ontwijkend antwoord zijn we geneigd te denken dat het antwoord vast nee is. Ik zie ook regelmatig Facebook posts voorbij komen met "vandaag prik gehaald whoohoo!" Maar nooit "heb uitnodiging, maar ga toch niet". Vergelijkbaar. Tijdje terug meldde iemand uit mijn team dat hij enkele dagen afwezig zou zijn vanwege "een kleine ingreep". Hij wilde niet zeggen wat. Ook niet in een 1 op 1 gesprek. Dus ging meteen rond in het team. Zijn vast z'n aambeien. De keer dat iemand de keelamandelen moest laten verwijderen werd het wel gewoon openlijk verteld.
Hoe je die situatie omschrijft is ook precies hoe ik er in sta en gelukkig al zijn behandelaars ook! En dat over dat kletspraatje met een vreemde dat was omdat iemand anders zei de zorgverlener vraag je het wel zou je het ook aan een andere vreemde bijvoorbeeld de kaasboer vragen? Ja ik dus wel.
Ik begrijp je. Je wilt geen risico lopen op corona, nu de vaccinatie zo dichtbij is. Maar als jouw vader zijn tweede vaccinatie heeft gehad, blijf je dan ook die vraag stellen? Of ga je er dan vanuit dat je vader genoeg beschermd is? Want dat vind ik een heel verschil. Jij vraagt het dan voor een korte periode, terwijl er elders misschien wel mensen zijn die het nog steeds niet willen terwijl ze zelf gevaccineerd zijn. Ik snap dat hele kwetsbare mensen heel bang zijn om het virus toch ergens op te lopen. Maar je kunt en mag niet van zorgmedewerkers verwachten dat ze zich naar laten vaccineren, vanwege het werk wat zij doen.
Als hij volledig gevaccineerd is (as donderdag) dan nog 2 weken en daarna mag elke zorgverlener in principe bij hem komen en ga ik die vraag niet meer uit voorzorg stellen, hoogstens nog uit interesse.
Degene die vragen aan zorgverleners of ze gevaccineerd zijn. Vragen jullie dan ook of ze zich aan de regels houden? Ik ben nog niet gevaccineerd (ik geef nog bv en ga pas vaccinatie laten zetten als ik gestopt ben), maar hou me wel aan de regels. Ook omdat ik vind dat ik een zekere verantwoordelijkheid heb richting mijn werk (verpleegkundige in ziekenhuis). Misschien ben ik wel minder risico dan collega die wel gevaccineerd is maar Jan en alleman ziet zonder afstand.
Ik begrijp dat als het om je persoonlijke situatie gaat je daar anders in staat. Ik heb geen idee of er in de toekomst ander beleid wordt gevoerd als meer bekend is over de vaccins, maar ik denk het niet. Als blijkt dat niet-gevaccineerd zorgpersoneel er op grote schaal toe leidt dat er patiënten sterven dan misschien wel maar dat is nu al niet het geval dus denk ook niet dat dat in de toekomst wel zo zal zijn. Wat betreft het verdienmodel gaat het ook daarin denk ik om het grotere plaatje. En het is niet zo dat ziekenhuizen volledig privaat zijn, het is wat complexer dan dat. Over het algemeen geloof ik niet dat ziekenhuizen er op uit zijn om zoveel mogelijk geld aan patiënten te verdienen. Maar dat is misschien mijn iets te rooskleurige kijk op het leven.
Snap je dan niet dat dit een enorm luxe positie is en er heel veel mensen zijn die niet een jaar niet naar een arts hadden gekund en hebben veel zorgmedewerkers nog geen eens de mogelijkheid hebben gehad om volledig gevaccineerd te zijn. Tel je zegeningen, maar zie dit niet als iets vanzelfsprekends.
Zeg ik ergens dat ik dat vanzelfsprekend vind dan? En volgens mij schrijf ik er gelukkig bij, dus tel ik die zegeningen al
Ik vind de regels ook belangrijker dan het vaccineren. Die 1.5m wordt heel snel vergeten en die maakt echt verschil.
Ja dat moeten we inderdaad heel snel doen want dan zijn we tenminste ook nog fatsoenlijk bereikbaar voor de andere patienten. Niet alles in het leven draait om corona, vaccins etc etc Er zijn ook nog mensen die andere zorg nodig hebben en wel zo fijn als je dan bereikbaar bent maar wellicht lastig als je op een dag 100 vragen over hetzelfde krijgt omdat mensen te lui zijn om zelf even op onderzoek uit te gaan of de website te raadplegen.
Ik ken het Nederlandse systeem niet maar is mensen te woord staan en informeren niet gewoon 1 van uw taken? Het is niet omdat jij 100 keer dezelfde vraag krijgt, dat de patiënten dan maar zeuren en zuigers zijn toch? Mensen die bellen willen mss gewoon nog eens bevestiging ?
Bij mijn huisarts is er al heel lang een bandje mbt corona. Wel al een paar keer veranderd van boodschap de laatste variant is inderdaad dat mensen niet zelf hoeven te bellen ivm een nieuwe afspraak. Scheelt de assistentes denk ik heel veel telefoontjes en dus tijd.
Voor dat soort dingen, vragen die echt veel gesteld worden, zijn die bandjes erg handig. Als de assistente echt 100x per dag hetzelfde verhaal moet doen is de praktijk amper nog bereikbaar. Bij ons is het voor spoed toets 1, voor de herhaalreceptenlijn toets 2, belt u ivm corona ... Dan de info over het punt wat veel word gevraagt en soms met verwijzing naar de ggd en dan voor het maken van afspraken en het spreken van de assistente blijft u aan de lijn.
Dat hebben wij ook zo'n bandje, bellen ze alsnog hoor Horen ze bv op het nieuws dat er weer een geboortejaar afspraak kan maken, bellen ze mij of dat echt zo is. Mensen die nu bellen want ze willen op vakantie en of wij hun tesen willen doen want ze betalen al genoeg zorgverzekeringspremie. Mensen die bellen die geen medische indicatie hebben en vragen of ik ze toch niet een uitnodigingsbrief kan geven. En ga zo maar door. Het zijn echt heel veel coronagerelateerde telefoontjes op een dag.
Oh wauw, sommige van die dingen die jij benoemt worden dus inderdaad vermeld op het bandje van mijn huisarts. Ik had niet verwacht dat mensen dan alsnog gaan bellen.