Pensioen voor zzp

Discussie in 'De lounge' gestart door julia80, 25 mei 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. julia80

    julia80 Fanatiek lid

    11 jan 2014
    4.611
    2.404
    113
    Sinds een jaar of drie zijn man en ik beiden niet meerin loondienst en bouwen geen pensioen meer op.

    Welke zzpers hier, of ervaringsdeskundigen uit pensioen wereld hebben tips of ideeen wat betreft pensioen opbouw?

    We denken aan appartement kopen en verhuren, zelf geld in pensioen leggen, aandelen kopen, investeren in projecten,
     
  2. Luppy

    Luppy VIP lid

    1 dec 2007
    7.166
    2.282
    113
    Ik ben geen ZZP-er, wel ondernemer, maar met personeel. Maar ik bouw ook geen pensioen op, dus moet er ook zelf wat voor doen.

    Ik doe een beetje aan banksparen, dus geld op een geblokkeerde spaarrekening zetten. De inleg is aftrekbaar, latere uitkeringen zijn belast. Ik stop hier niet zo heel veel geld in, omdat er zoveel voorwaarden en (steeds veranderende) regelgeving aan zit en ik daar niet teveel door gebonden wil zijn. Zo was ik er van uitgegaan dat ik dit kon gebruiken als overbrugging tot de AOW, toen ik ermee begon, maar dat mag inmiddels al niet meer.

    Verder doe ik aan onroerend goed beleggen. Wij hebben 1 huis dat we verhuren (gewoon onder de sociale huurgrens, de bewoonster woont er al 50 jaar, dus lage huur). Voordeel was dat we het huis goedkoop konden kopen, juist doordat het zo'n lage huur heeft. De marktwaarde in vrije staat is momenteel 2x zo hoog als waar wij het voor gekocht hebben.
    En ik leen geld uit via Mogelijk. Dat is een soort platform dat ondernemers en investeerders bij elkaar brengt. Levert best een leuk rendement en je hebt er weinig werk aan. Het zijn hypotheken op onroerend goed, dus ook redelijk risicovrij. Wel een flink startbedrag voor nodig, het gaat vanaf ongeveer E 50.000, maar meestal hogere bedragen.
    Het leuke is dat ik een paar jaar aan het sparen ben geweest, voordat ik genoeg had om dit te gaan doen. Maar met de rendementen die ik nu krijg gaat het een stuk harder om steeds naar de volgende lening toe te werken.

    En ik beleg een heel klein beetje in aandelen, maar daar hou ik niet zo van. Ik weet best iets van hoe dat werkt, maar tegenwoordig zijn die producten zo ingewikkeld dat ik het vaak niet helemaal begrijp en dan voel ik me er niet goed bij.

    Mijn man is gewoon in loondienst en bouwt normaal pensioen op, dus hoe dan ook zitten we later niet helemaal zonder inkomen.
     
  3. Eppo82

    Eppo82 VIP lid

    25 jun 2007
    15.231
    6.092
    113
    Hier nog een beetje in de opbouwfase (man nu 3 jaar bezig, ik werk niet), dus nu nog geen echte pensioensopbouw. Ja stap 1 hebben we genomen, ons eigen huis, dat kunnen we straks sowieso opeten.
    Verder zijn we ons aan het verdiepen in aandelen, maar dat is nog een beetje verkennen/spelen nu.
    Ook willen we over een tijdje een huis (en op lange termijn hopelijk meerdere) om te verhuren.
    In ieder geval: ik denk dat het slim is om in verschillende dingen te investeren. :)
     
  4. rocketscience

    rocketscience Fanatiek lid

    16 feb 2015
    4.272
    3.239
    113
    Vrouw
    Wij hebben een groot deel van ons toekomstig pensioen in ons huidige huis zitten. Daarnaast beleggen we een beetje en hebben we geinvesteerd in crypto.
    We willen op den duur nog investeren in een camper / vakantiewoning die we kunnen verhuren.

    Een zakenpartner van mijn man heeft een bedrijfspand gekocht en opgeknapt en die verhuurd hij nu weer. Dat levert hem een fijn bedrag op. Zoiets zou je ook kunnen doen.

    Verder lees ik graag mee want vind het altijd fijn om hierover ideeen op te doen.
     
  5. Nellie4

    Nellie4 Fanatiek lid

    25 jan 2017
    4.873
    7.937
    113
    Dit klinkt wel interessant, hoeveel rendement haal je hier ongeveer uit?

    Voorheen deed ik aan levensloop sparen, maar dat is op een gegeven moment ook weer de nek omgedraaid. Ik ben dat wispelturige beleid van de overheid ook een beetje zat dus heb niet meer zo'n zin om geld te stoppen in dat soort productenen waarvan de regels steeds wijzigen.
     
  6. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo Niet meer actief

    Voor ons is een deel van het pensioen het bedrijfspand. Tegen de tijd dat we zelf stoppen met werken gaan we deze verhuren. Tenminste dat is het plan en anders verkopen. Ook zullen we tegen die tijd ons huis verlopen en kleiner gaan wonen wat wat geld oplevert.
     
  7. Luppy

    Luppy VIP lid

    1 dec 2007
    7.166
    2.282
    113
    Dat verschilt, meestal rond 4-5% rente. Je leent geld aan een ondernemer, meestal voor de aanschaf van een bedrijfspand . De ondernemer mag maximaal iets van 60% financieren, de rest moet eigen geld zijn.
    Je loopt dus niet heel veel risico, als hij niet meer kan betalen wordt het pand verkocht en dan zit er maar max 60% lening op, dus dat krijg je wel terug (desnoods koop je het zelf voor dat bedrag en verkoop je het later weer).

    De ondernemer betaalt rente en aflossing aan Mogelijk en die betalen het weer door aan de investeerder. Aan beide kanten houden zij een half procent in, dat is hun winst. Je betaalt ook startkosten.
    De lening wordt meestal deels afgelost, deels aflossingsvrij. De ondernemer mag wel boetevrij extra aflossen. Dat is wel een dingetje, want als hij dat snel doet, dan drukken die startkosten wel zwaar op je rendement.

    Het is een heel persoonlijk bedrijf, ze hebben ook echt een intake om kennis te maken zodat ze weten wie je bent en wat je wilt. Je kunt als je wilt ook de ondernemer ontmoeten en kennismaken. Dat heb ik nog niet gedaan, vond dat toch wat opgelaten voelen.
    Ik vind het zelf een fijne manier van beleggen en het verdient ook goed.
     
    Nellie4 vindt dit leuk.
  8. Nellie4

    Nellie4 Fanatiek lid

    25 jan 2017
    4.873
    7.937
    113
    Bedankt voor jouw uitgebreide uitleg.
    Klinkt best interessant, ik ga er eens naar kijken.
     
  9. Elizah

    Elizah Niet meer actief

    Interessant! Ik ga er ook eens naar kijken.

    Hier ook geen pensioenopbouw. Wij hebben vastgoed, een bedrijfspand en een woning met veel overwaarde. Dat lijkt me tot nu toe wel voldoende.
     
  10. MadeInUSA

    MadeInUSA VIP lid

    27 dec 2011
    9.175
    10.713
    113
    Ik ben DGA van mijn persoonlijke bv tje. Ik doe mee in het verplichte pensioenfonds medisch specialisten. En man, wat een geld :| maar dan heb je het wel gewoon geregeld. Ook komt als ik ooit wegga mijn aandeel in de cooperatie weer terug (waarvoor ik nu in de startfase inleg)
     
  11. MnnW

    MnnW Fanatiek lid

    10 jun 2013
    3.244
    2.361
    113
    Vrouw
    Dokterspensioen is duur he?! Hier als ZZP huisarts ook verplicht pensioen, 1000euro per maand gaat erheen, vanaf volgend jaar meer (25-50% erbij). Zou het soms liever in andere beleggingen steken, maar ja, verplicht he.. en aftrekbaar.. en niet afhankelijk van mijn grillen..
     
  12. Luppy

    Luppy VIP lid

    1 dec 2007
    7.166
    2.282
    113
    Vanuit mijn werk ken ik beide pensioenfondsen. SPH is echt wel een stuk beter dan SPMS hoor.... ik vind die specialistenpensioenen zo tegenvallen. Huisartsen zijn beter af.
     
    MnnW vindt dit leuk.
  13. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    12.091
    7.843
    113
    Mijn man gebruikt zijn fiscale jaarruimte om te storten in een pensioenproduct (van de Rabo in ons geval) en we hebben wat vastgoed dat we verhuren. En we zorgen dat tegen zijn pensioen ons huis ook helemaal is afgelost, dat helpt ook in de hoeveelheid geld die je nodig hebt nu.
     
  14. julia80

    julia80 Fanatiek lid

    11 jan 2014
    4.611
    2.404
    113
    Bedankt voor alle reacties! @Luppy dat Platform ken ik nog niet daar ga ik zeker eens naar kijken Mijn man had het ook over een vergelijkbaar Platform maar dan investeer je in kleine startup bedrijven. Maar nadeel daarvan vind ik dat je je dan wel heel goed moet inlezen in de plannen van het bedrijf en het veel tijd kost. Kleiner gaan wonen willen we later niet want we willen graag voldoende ruimte houden voor de kinderen en dan hopelijk kleinkinderen. Panden verhuren na ons pensioen doen we liever niet omdat we ons kunnen voorstellen dat je dan eventuele problemen met huurder niet meer zo goed kan handelen.
    We hebben op dit moment een appartement dat we al verhuren en dat levert een supergoed rendement op maar inmiddels zijn de prijzen zo hoog dat we twijfelen of we nog een pand zouden willen kopen en daar al ons geld insteken en liever zouden we ook spreiden in verschillende typen pensioenopbouw.
    Maar ben nog niet overtuigd van iets anders
     
  15. julia80

    julia80 Fanatiek lid

    11 jan 2014
    4.611
    2.404
    113
    Hoe hebben jullie trouwens Berekend hoeveel pensioen je later nodig zal hebben? Wij zijn op zich wel goed met cijfers en hebben zelf maar wat berekend met de hand maar ik vond het best schrikken hoeveel vermogen je dan moet opbouwen. Wij hadden in feite een heel simpele berekening om ruwweg een idee te hebben, bijvoorbeeld je hebt later naast je AOW nog €2000 per maand nodig en zeg dat je nog 25 jaar leeft na je pensioen dan kun je wel een simpele inschatting maken. Daarna dan wat cijfers aanpassen om een bandbreedte te krijgen.
     
  16. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    12.091
    7.843
    113
    Zo hebben we ook gerekend. En omdat ik ook helemaal naar werd van het bedrag dat er dan gespaard moet worden hebben we vastgoed gekocht. Huurhuizen nu, allemaal net onder de huursubsidie grens. Dus dat levert in theorie al de aanvulling op voor tijdens het pensioen. Je kunt 2 dingen doen: het volledige bedrag bij elkaar sparen en dan laten uitkeren. Het risico is dat je langer leeft dan je uitkering ;)
    Het andere is zorgen dat je beleggingen hebt (vastgoed, aandelen etc) die een rendement uitkeren en dan dat rendement gebruiken als pensioen. Voordeel is dat je onafhankelijk bent van hoe lang je leeft en wanneer je met pensioen gaat. Nadeel is dat je veel vermogen 'vast' hebt staan en alleen van het rendement moet leven.

    Dus wij doen drie dubbel: de maximale fiscale jaar ruimte in een pensioen product doen, beleggen voor alleen de rendementen als aanvulling op het pensioen later, en we hebben een beleggingsportefeuille die nu mooi groeit en die we bijvoorbeeld over 10 jaar kunnen liquideren om een maandelijkse uitkering van te kopen om te overbruggen naar de pensioenleeftijd, mochten we eerder willen stoppen met werken.

    Maar voor alles geldt: begin er vroeg mee, dan kan het geld nog even voor je werken en hoef je aan het einde niet zo bruut veel ineens bij elkaar te brengen.
     
  17. Luppy

    Luppy VIP lid

    1 dec 2007
    7.166
    2.282
    113
    Ik heb het ook ongeveer zo berekend.
    Ik wil uiteindelijk graag leven van het rendement, zodat de onderliggende bezittingen in stand blijven. Maar dan heb je wel een aantal tonnen nodig als bezit, dat goed rendeert. En dat is juist nu best lastig, want spaargeld levert niks op, de beurs vliegt alle kanten uit en onroerend goed is haast niet te betalen. Bovendien gaan er steeds meer geluiden op dat het moeilijker moet worden om onroerend goed te kopen dat je niet zelf gebruikt. Vind ik ook heel terecht, maar dat maakt het dus wel lastiger om daarin te investeren.

    En wij willen graag uiterlijk op ons zestigste stoppen met werken (ik liever al eerder, mijn man kan heel makkelijk parttime of op oproepbasis doorgaan). Dus dan heb je al weer minder tijd om het bij elkaar te krijgen.
    Maar goed, over 15 jaar, dan zijn wij nog geen 60, maar dan zijn onze kinderen afgestudeerd, is ons huis helemaal afgelost en dan hebben we dus ook gewoon niet meer zoveel nodig. Hoewel ik wel leuke dingen wil gaan doen in de vrije tijd die dan komt, dus dat kost ook wel weer meer dan achter de geraniums zitten.

    Conclusie: hoe vroeger je begint met sparen, hoe beter, dan kun je de komende jaren ook het rendement gebruiken om je vermogen te laten groeien en gaat het extra snel.
     
  18. julia80

    julia80 Fanatiek lid

    11 jan 2014
    4.611
    2.404
    113
    goeie tips allemaal!
    Ben je niet bang dat als je ouder wordt, het te zwaar wordt om vastgoed nog te managen? Wij hadden als 'tactiek' dat we tot (evt net na) ons pensioen dat wilden doen, en dan verkopen en zowel het rendement als de waarde gaan 'opeten'. Je kan natuurlijk het beheer ook uitbesteden maar denk dat je dat je als tachtigjarige de stress van bv een niet betalende huurder niet meer aankan ;)

    en wat voor pensioen product hebben jullie?
     
  19. julia80

    julia80 Fanatiek lid

    11 jan 2014
    4.611
    2.404
    113
    helemaal eens met je laatste punt, maar gezien je eerste alinea, waar zou jij dan nu nog op inzetten? Vind het heel lastig hoor en best een ding
    En maak jij je geen zorgen om het punt wat ik in mijn vorige post maakte wat betreft vastgoed managen op oudere leeftijd?
     
  20. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    12.091
    7.843
    113
    Wij hebben het beheer nu al uitbesteed maar als het te veel wordt verkopen we de hap. ;)

    Wij hebben Rabobank Toekomstbeleggen, geloof ik dat dat heet. In ieder geval dat je dan in box 1 op een aparte rekening spaart en belegt en dan op je pensioen leeftijd daar een uitkering van koopt.
     

Deel Deze Pagina