Echt heel vreemd dit, maar vanaf een paar dagen na de positieve test, ruim 6 weken geleden, zit mijn neus de helft van de tijd dicht/verstopt. Ik ben niet echt verkouden en met snuiten komt er weinig tot niets uit, maar ik voel dat het bovenin dicht zit waardoor ik niet volledig vrij door kan ademen. Ik vind het echt lastig en vermoeiend worden. Vooral met slapen. Ik las al dat het erbij kan horen door veranderingen in je slijmvliezen (en ook de hele zwangerschap aan kan houden). Wie heeft er ervaring mee en goede tips om dit te verhelpen/verlichten? Ik heb het de 2 zwangerschappen hiervoor nooit gehad namelijk..
Aaj had ik ook, super vervelend! Helaas geen tips voor tijdens je zwangerschap. Wel een tip voor je bevalling (is nog een eind weg, maar toch) neem neusspray mee, de xylometazoline. Mag je in je zw niet tot weinig gebruiken, maar een dichte neus maakt het puffen en persen wel lastig
op www.lareb.nl staat dat je xylometazoline neusspray kortdurend mag gebruiken in de voorgeschreven dosering Bron: https://www.lareb.nl/tis-knowledge-screen?id=170&page=1&searchArray=xylometazoline&pregnancy=true&breastfeeding=true&name=Decongestiva bij neusaandoeningen tijdens de zwangerschap Alfa-sympaticomimetica Alfa-sympathicomimetica zoals tramazoline, nafazoline, oxymetazoline en xylometazoline kunnen in theorie in hoge doses vasoconstrictie van de bloedvaten in de placenta veroorzaken. Bij normale dosering lijkt er geen reden tot bezorgdheid. In de praktijk worden deze middelen veel gebruikt. Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen voor een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen. Pas deze middelen slechts kortdurend en in de voorgeschreven dosering toe. Pas op voor gewenning en overdosering. Bij langdurig en overmatig gebruik van nafazoline neusspray tijdens de zwangerschap is vroegtijdige vernauwing van de ductus Botalli gemeld. @Paardenbloem je kan eens met de huisarts overleggen of je budesonide neusspray mag proberen. Deze mag tijdens de zwangerschap en zorgt er ook voor dat het neusslijmvlies slinkt. Deze mag ook langdurig gebruikt worden. Wordt vaak voorgeschreven bij allergie/hooikoorts. Daar gebruik ik hem ook voor.
Kans is groot dat het de hele zwangerschap blijft, is hier iig wel zo. Als je al iets wil nemen, zou ik sowieso even met de arts overleggen. Zoutwateroplossing en stomen hielp hier voldoende.
Ik heb sowieso chronisch een verstopte neus. Ik gebruik daarvoor sinds vorig jaar Fluticason op dokters advies. Dat mag tijdens de zwangerschap worden gebruikt. Daarnaast heb ik het soms in de avond heel erg. Xylemtazoline mag tijdens de zwangerschap kortdurend in normale dosering worden gebruikt. Tijdens m’n voorhoofdsholteontsteking heb ik dat ook gedaan. Nu gebruik ik heel soms een mengsel van zoutwateroplossing en o,5 mg neusspray in de avond voor het slapen.
Ja, hier ook last van. Vooral met slapen irritant, zo met je mond open. Neusspray met xylometazoline zou ik wel echt voorzichtig mee zijn, in te hoge dosering kan dit mogelijk contracties veroorzaken. Dus dat zou ik zelf echt alleen gebruiken bij een voorhoofdsholte ontsteking oid en dan max 3 dagen. Ik gebruik zoutoplossing, helpt redelijk. En douchen/stomen voor het slapen gaan. Verder zorgen dat de lucht in huis/slaapkamer niet te droog is, maakt het minder vervelend. Sterkte!
Dankjewel voor de tips! Xylometazine zou ik sowieso alleen in noodgevallen gebruiken want daar krijg ik ook altijd meteen bloedneuzen van.
Oke dit is een beetje een trigger dingetje voor me omdat ik zo vaak heb gehoord dat iets mag niet tijdens zwangerschap en/of borstvoeding terwijl het zo vaak wel gewoon mag. Dus excuus als ik wat belerend overkom zo is het niet bedoeld. Ik hou gewoon lareb aan en op lareb.nl staat als je maximaal 1 week gebruikt en dan aan de dosering op de verpakking houdt dat je het prima kan gebruiken. Het is een lokaal middel en lokale middelen komen nauwelijks in de bloedbaan. In theorie zou er vasoconstrictie plaats kunnen vinden, maar dat is dan bij langdurig en te hoge dosering. Contracties als in weeën worden niet genoemd en had ik eigenlijk ook nog nooit eerder gehoord. Nu zeg ik natuurlijk niet dat dit een goede oplossing is in deze situatie van topicstarter, dan kan je beter een neusspray op recept krijgen die wel langdurig gebruikt mag worden.
Ik snap denk ik wel waar je reactie vandaan komt. Ik vind het ook vaak irritant dat er bij de simpelste dingen wordt geroepen "mag niet in de zwangerschap" zonder dat daar goede onderbouwing voor is. Om eerlijk te zijn heb ik dit over xylometazoline en contracties ooit van een gynaecoloog gehoord tijdens mijn opleiding. Dat de stof invloed heeft op het gladde spierweefsel (met als resultaat vasoconstrictie) en daardoor potentieel ook op het gladde spierweefsel van de uterus (baarmoeder). Ik heb van hem echt geleerd dat dit één van de zelfzorg middelen is die onschuldig lijken (in de zin dat het heel vaak en door véél mensen laagdrempelig wordt gebruikt) maar waar je echt voorzichtig mee moet zijn. Maar, naar aanleiding van jouw reactie ging ik eens googlen en ik kom daar inderdaad weinig over tegen. En ben het met je eens dat Lareb een goede en betrouwbare bron is qua medicatie icm zwangerschap en borstvoeding. Dus wellicht is de info die ik ooit heb geleerd inmiddels verouderd. Ik denk wel, zoals jij ook zegt, dat bij dit middel je aan de maximale dosering houden echt heel belangrijk is. Dank dus voor je reactie, en het prikkelen / opfrissen van mijn kennis.
Superfijn dat je het zo tof op vat! Ja absoluut moet je er voorzichtig mee zijn. Helemaal mee eens. Wat ik in mijn opleiding heb geleerd is dat lokale medicijnen niet tot nauwelijks in het bloed komen omdat ze alleen op die plek moeten/hoeven te werken. Daarom kunnen die doseringen altijd veel lager zijn. Orale medicatie wordt via de maag opgenomen in het bloed en gaat het hele lijf rond zodat het ook op de plek komt waar het moet werken. Zo worden zetpillen via de darmen opgenomen in het bloed het hele lijf door. Even heel simpel uitgelegd. Je moet behoorlijk veel van een lokaal middel gebruiken wil het in het bloed komen en het hele lijf doorgaan. Wat het geval is bij te hoge doseringen. En dan kom je idd bij wat jij geleerd hebt van de gynaecoloog. Dan kan (hoeft niet per se) het inderdaad zijn dat je vasoconstrictie krijgt in de bloedvaten van de placenta en dat wil je absoluut niet natuurlijk. En als je dat langere tijd hebt kan je natuurlijk een kleinere baby krijgen omdat er minder voeding bij de baby komt. Maar zoals lareb aangeeft is het meer in theorie dan dat het daadwerkelijk gebeurt. De meeste artsen kijken alleen in het farmacotherapeutisch kompas, daar staat eigenlijk de uitgebreide info in van een bijsluiter van een medicijn die wordt uitgegeven door een fabrikant. Die fabrikant test meestal niet op zwangeren en/of zogende vrouwen en daarom wordt vaak uit voorzorg gezegd, niet gebruiken bij zwangerschap/lactatie. Zo dekt de fabrikant zich in tegen schadeclaims. Ondertussen houdt lareb alles qua bijwerkingen bij als middelen wel worden voorgeschreven aan zwangere en lacterende vrouwen. Dus die info is veel recenter en veranderd soms ook nog weer. Bij mijn eerste dochter dachten we spruw te hebben, ik had zere tepels en een vaginale schimmel. Op de site van borstvoeding natuurlijk (die toen nog bestond) vond ik een informatieblad over dit onderwerp, dus ik er mee naar de huisarts. Ik moest in mijn geval fluconazol tabletten hebben. Mijn huisarts wilde deze niet voorschrijven, want farmaco therapeutisch kompas zei nee. Ik had me natuurlijk helemaal ingelezen en zei kijk dan eens op lareb, ja we houden altijd deze site aan. Oke, maar waarom mag ik het niet gebruiken en doorgeven via de borstvoeding als het wel oraal aan een baby gegeven mag worden? De dosering zal via mijn borstvoeding lager zijn dan de orale dosering direct in de baby. Er verscheen een groot vraagteken boven zijn hoofd en zei ja dat is wel een beetje raar he. 1x raden welk middel ik kreeg voorgeschreven. Ook had hij toch nog even omdat ik dat graag wou op lareb gekeken hahaha. Echt hoor die artsen soms.....ze hebben zo'n goede bron voor zich en dan maken ze daar geen of nauwelijks gebruik van en maken het zo borstvoedende moeders onterecht zo moeilijk. Of melk weggooien die helemaal niet weggegooid hoeft te worden. Zoo zonde