Hij wordt binnenkort getest/geobserveerd maar de artsen/hulpverlening en orthopedagogen hebben ons al laten weten dat de onderzoeken puur voor de diagnose op papier is en ze zeker zijn dat hij ASS heeft. (iets wat wij zelf overigens al een lange tijd vermoeden maar ze vonden hem te jong om te laten testen)
Heftig! Hier ook een (over 2 weken-)kleuter met ASS. I know your struggle <3 Ik ken dit boek niet maar ik heb er veel goeds over gehoord!
Ik ben geen fan van dit boek. “Mijn kind heeft autisme” van Peter Vermeulen of “Een vreemde wereld” van Martine Delfos vind ik vele malen beter geschreven. Niet dat er geen goede dingen in “Geef me de 5” staan hoor, maar ik vind het heel slecht geschreven, qua herhaling voel ik me een kleuter als ik het lees en ik houd er niet zo van dat de kinderen in de filmpjes over hun hersenen praten alsof ze een computer zijn (ook een vreemd functionerende computer, daar ergert mijn man zich aan, hij is programmeur ). Oeps, ik krijg nu vast de hele schare fans van “Geef me de 5” over me heen
Ik ken het boek eigenlijk helemaal niet. Kreeg 'm als tip (zit trouwens niks aan filmpjes bij?!) Misschien hoort het hier niet thuis dus ff offtopic, ik ben vooral op zoek naar tips/boeken /andere opties om in Jip en Janneke taal m'n twee andere kinderen uit te leggen hoe het voor onze zoon is en wat hij heeft.
Ah, oké! Wij volgens thuis, op school en therapie de Denver methode (ESDM) Het boek dat daarbij hoort is ‘an early start with your child with autism’. Het is wel ietsje meer gericht op high functioning autisme, en op jonge kinderen (peuter/kleuter). De methode is gericht op early intervention, dus ik kan het @Vaasje ook echt aanraden Het boek is wel in het Engels, maar behapbaar. hou oud is jouw kind?
Elk kind met autisme is anders dus ik ben zelf niet zo van de boekjes, die zijn vaak te generaliserend. Ik zou opschrijven waar L het meeste last van heeft, en dat uitleggen. Dus bijvoorbeeld: L heeft autisme. Dat betekent dat zijn hersenen anders werken dan die van ons. Waar wij heel erg gericht zijn op elkaar, en we elkaar kunnen aanvoelen, daar heeft L moeite mee. Hij kan niet goed aanvoelen hoe jij je voelt en daarom reageert hij soms zoals hij doet (geef voorbeeld). Hij heeft moeite met jouw grenzen want hij voelt ze niet zo goed als jij doet. Hij voelt ook zijn eigen grenzen niet goed, begrijpt/herkent ook zijn eigen emoties niet goed. Hij wordt heel erg boos of heel erg verdrietig of heel erg hyper want hij weet niet goed wat hij met zijn gevoel moet, het explodeert. Dat moet hij leren en daar krijgt hij speciale juffen en meesters voor. Ik weet natuurlijk niet waar zijn moeilijkheden liggen, maar ik zou ze stap voor stap gewoon uitleggen. De hele definitie van autisme maakt niet zoveel uit want elke kind met ASS is anders tenslotte. Als L geen problemen heeft met oogcontact (bijv) dan zou ik het daar gewoon helemaal niet over hebben. Reageert hij vaak niet op zijn naam, dan zou ik het daar wel over hebben. Waarom dat is en zo.
Dat is zeker waar! Hier is het idd vooral de emoties, eten, drinken, structuur en duidelijkheid. We moeten de dagdelen met picto's duidelijk maken. Hele dagen is al te veel. Zelfs wat hij eet of drinkt moet op het picto bord anders eet en drinkt hij niet
Ja precies, dan zou ik al die onderdelen stap voor stap uitleggen. ‘Want hij heeft autisme’ zou eigenlijk nooit een antwoord moeten zijn. Het is een dooddoener en zeker voor kinderen niet genoeg. Dus niet ‘hij heeft een melt down want autisme’ maar ‘Hij heeft een melt down tijdens het eten omdat hij angstig is want hij weet niet welke smaak hij kan verwachten ondanks dat het er hetzelfde uitziet als altijd.’ (Mensen met autisme hebben vaak 2 (of meer) zintuigen nodig om iets te bevestigen.) Dat zorgt voor meer begrip bij anderen en zullen ze meer bereid zijn om te helpen ipv te klagen en zuchten.
Bij mijn versie zat een cd rom met filmpjes van een aantal clienten (soms ook voor en na filmpjes, waar echt wel veel bereikt was, dus het is ook niet dat ik de methode perse niets vind, het is vooral het boek). Ik heb zelf geen ervaring met boeken voor kinderen, maar ik weet dat ze er wel zijn.
Mijn zoon is 12 en heeft (ok geen officiële term ) extreem laag functionerend autisme. En mijn dochter is bijna 6 en we dachten dat zij hetzelfde had, maar zij blijkt een onderliggend syndroom te hebben. (Bij mijn zoon is niets uit het genetisch onderzoek gekomen, mijn dochter heeft een de novo deletie op het x chromosoom) . Omdat we met beide kinderen momenteel bezig zijn met Floorplay, ben ik het boek: Autism: The potential within van Richard Solomon aan het lezen, dat is wel geschikt voor kinderen die wat lager functioneren. Daarvoor moet je Engels wel redelijk goed zijn, ik dacht niet dat het vertaald is @Vaasje . Als je ook nog wat anders wilt lezen qua early intervention, zou je dit boek kunnen doen: https://www.bol.com/nl/p/pivotal-response-treatment/9200000006516982/ Dat heb ik ook (in het Engels wel) en hoewel PRT bij mijn kinderen niet echt goed aansloeg, is het wel een goed boek. Van mij ook sorry voor de off topic, we zouden een nieuw topic kunnen openen als daar behoefte aan is.
Yes BrainBlocks! Ik ben officieel trainer van Brainblocks en sta ook op de site vermeld. Ik geef dus niet de cursus Brainblocks maar mag de training aan kinderen en ouders geven. We beginnen vaak met psycho educatie waarin we middels beeld en ook wat taal uitleggen wat er in het brein met autisme gebeurd. Heel mooi om te zien dat superveel ouders en broertjes en zusjes een: ‘Ah moment’ hebben en veel herkenbaar is. Mocht je meer info willen kan je me pb’en.
3 van deze in het lichtroze. En deze in de smaken: Limoen, passievrucht, witte chocola met framboos, chocolade kokos en chocolade hazelnoot ❤️
Die mokken zijn echt geweldig! Had ze gezien bij demammavan. En die taartjes, heerlijk hè! Geniet ervan
Ja echt geweldig! Daar zag ik hem ook inderdaad. Ik ga er 2 cadeau geven aan 2 van mijn beste vriendinnen, die kunnen dat ook wel waarderen