Twijfel advies middelbare school.

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Beukenhaag, 30 mei 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Beukenhaag

    Beukenhaag Fanatiek lid

    17 mei 2020
    1.603
    1.732
    113
    Onze dochter zit in groep 8 en ze is inmiddels ingeschreven op de middelbare school. Ze is heel talig, maar met rekenen blijft ze nog wat achter.
    Het voorlopige advies in groep 7 was Havo/VWO. Dat leek ons een prima passend advies. De laatste cito heeft ze midden groep 7 gemaakt. Begin groep 8 heeft ze de NIO (intelligentietest begreep ik) gemaakt. Rekenen bleef daar weer bij achter, maar omdat ze zo ontzettend goed gescoord had op taal, is daar toch VWO uit gekomen. Uiteindelijk heeft ze een VWO advies gekregen ('kansrijk adviseren'). Wij hadden toen al onze twijfels, maar volgens de basisschool zou ze dat zeker aan moeten kunnen. Nog gevraagd of we haar dan niet beter aan konden melden voor de Havo/VWO brugklas, maar dat was niet nodig.
    Afgelopen week de uitslag van de eindtoets gehad. Deze had ze apart van de klas moeten maken, omdat we eerder in quarantaine zaten. Hier kwam een VMBO-T/Havo advies uit. Ze kwam één punt tekort voor een Havo/VWO advies. Taal had ze bijna foutloos gemaakt, maar weer dat rekenen..
    Nu twijfelen we dus om aan de middelbare school te vragen om toch te switchen naar een Havo/VWO brugklas. We begrepen dat daar ook op VWO niveau les gegeven wordt. Onze dochter is een sociaal meisje, dat andere dingen buiten school ook heel leuk en interessant vindt. Thuiswerken ging redelijk. Ze kan best streberig zijn, en verdrietig worden bij een slecht resultaat.
    Wat ze ook gaat doen, we willen vooral dat ze op het juiste niveau terecht komt. Ze kent niemand die naar diezelfde school naar VWO of Havo/VWO gaat. Dus dat maakt niet uit. Ze gaat sowieso tweetalig doen.

    Nog iemand advies/tips/ervaring??
     
  2. HappyRabbits

    HappyRabbits Fanatiek lid

    20 jan 2014
    4.891
    4.387
    113
    Havo/vwo brugklas houdt ook in dat ze pas na de brugklas bepaalt welk niveau ze gaat doen na die brugklas. Dus eigenlijk stel je het definitieve niveau een jaartje uit. Persoonlijk snap ik je dilemma heel goed, ik zou ook voor havo/vwo gaan denk ik. Laten zien wat ze aankan en hoe ze zich daarbij voelt en dan de knoop doorhakken: havo of vwo.
     
  3. Vinexkindje

    Vinexkindje Fanatiek lid

    2 jul 2012
    2.269
    1.099
    113
    Ik zou voor havo/vwo gaan. Ze heeft dan meer tijd om te kijken hoe ze zich ontwikkeld en het vwo advies klinkt wel wat matig onderbouwd, zeker met de cito ernaast. Als ze straks steeds op haar tenen moet lopen, doet dat veel meer met haar dan evt havo doen en later nog vwo
     
  4. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    16.272
    25.745
    113
    Persoonlijk zou ik dan toch kiezen voor een gecombineerde brugklas. Dan heb je een vangnet. Rekenen wordt op het vwo echt wel een stuk pittiger nog en wiskunde is ook nog eens een belangrijk vak. Bij mijn middelste dochter op school mag je voor de kernvakken (nederlands, engels en wiskunde) maar één 5 halen (en zeker niet iets wat lager is dan een 5). Dat kan nog best tricky worden, als rekenen echt een moeilijk vak voor haar is en als dat juist hetgene is waarbij ze niet vwo-niveau haalt.

    Niet helemaal hetzelfde, maar met wat raakvlakken: Mijn jongste dochter kreeg ook een kansrijk advies (mavo), en wij waren het daar al voor de cito al niet mee eens. Van alles wat we van haar weten (sociaal emotioneel, schoolresultaten en werkhouding) weten we gewoon dat dat te hoog gegrepen is. Ze zou dan echt heel hard moeten werken en dat zou veel strijd en onrust opleveren. En we hopen juist op succeservaringen voor haar.
    Dus dit aangegeven bij de meester en die snapte ons wel en gaf aan dat we wel een goed punt hadden. Dus we hebben haar advies laten aanpassen naar vmbo kader.

    Bij de cito haalde ze nog net de onderste score in het segment van vmbo kader. Dus onze gedachtengang werd ook daar bevestigd en ben ik blij dat we hebben gekozen voor een vmbo kader school.
     
  5. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.793
    18.981
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Heeft ze de eindtoets van CITO gemaakt? Dan had ze nu als score dus 538 als ik het goed begrijp.

    Dit jaar is vanaf 539 het advies HAVO / VWO. Normaal wordt vanaf 540 HAVO / VWO geadviseerd. Door de lockdowns / thuisonderwijs hebben kinderen op veel scholen een leervertraging opgelopen. Dat was voor CITO (en de andere aanbieders) zichtbaar in de uitslagen van de eindtoets. Er waren nu -als ze de normale normering hadden aangehouden- duidelijk minder kinderen met een VWO advies dan voorgaande jaren. En ook voor HAVO / VWO etc was dat zichtbaar.
    Nu is die aanpassing natuurlijk wel landelijk geweest. Als je kind op een school zit waarbij het thuisonderwijs niet lekker uit de verf kwam, is dat een terechte aanpassing. Of als het op zich goed geregeld was, maar jouw kind het gewoon niet goed aankon.
    Maar er zijn ook scholen waarbij dit niet zo'n grote rol speelt. Bij ons op school zijn nauwelijks vertragingen opgelopen. Alleen begrijpend lezen heeft er iets onder te lijden gehad. Ik denk dus dat voor onze school de aanpassingen niet zo nodig hadden gehoeven. En zo zijn er nog meer scholen.

    Ik ga je geen advies geven over wat goed is voor jullie dochter. Ik ken haar tenslotte niet. Wel wil ik je dit stukje meegegeven: de normering is dus bij de overgangen van het ene niveau naar het andere, vaak 1 punt naar beneden aangepast. Dit is gebaseerd op de landelijke uitkomst: een gemiddelde van alle scholen, waarbij bij een deel van de scholen het thuisonderwijs prima ging en bij andere dramatisch verliep. We hebben dat hier op het forum ook wel gezien, als mensen hun ervaringen beschreven. De aanpassing is dus op basis van een gemiddelde, maar voor de 'extremen' waarmee dat gemiddelde tot stad komt, klopt die aanpassing mogelijk niet. Liep het thuisonderwijs gewoon goed, dan is die aanpassing niet echt nodig geweest. Kwam het thuisonderwijs niet van de grond, dan is 1 punt omlaag wellicht nog te weinig en hadden het er misschien wel 2 moeten zijn.

    Neem dat mee in de manier waarop je naar de score van je dochter kijkt. Misschien zit ze iets verder bij de 'grens' tussen een VMBO-T/ HAVO of HAVO / VWO advies vandaan dan nu op het eerste gezicht lijkt (als thuisonderwijs niet voor vertraging heeft gezorgd) of zit ze er juist dichterbij als thuisonderwijs wel een groot probleem was.
     
    Kolibrie2 vindt dit leuk.
  6. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.793
    18.981
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Nog aanvullend: of ze nu naar een HAVO / VWO brugklas of naar een VWO brugklas gaat: in beide gevallen kan ze naar de brugklas naar een HAVO of VWO klas gaan. Dus wat dat betreft maakt het niet uit.

    - In een VWO brugklas trekken sommige leerlingen zich op aan klasgenoten. Voor kinderen die 'minimumdoelen' voor zichzelf stellen, kan dit soms het verschil maken tussen uiteindelijk naar HAVO of VWO gaan. Met name voor hoogbegaafde onderpresteerders, zou ik in zijn algemeenheid eerder richting een VWO brugklas gaan omdat de doelen daar hoger gesteld worden. In een VWO brugklas is de minimumnorm VWO niveau en halen ze dat. In een HAVO / VWO brugklas is de minimumnorm HAVO en halen ze precies dat.

    - Duurt de brugklas 1 of 2 jaar? En als de brugperiode 2 jaar is: mag ze dan na de 1e klas wisselen van brugklas? Als de brugperiode 2 jaar duurt en leerlingen niet mogen wisselen, dan loopt ze misschien wel 2 jaar heel erg op haar tenen als ze uiteindelijk toch op HAVO-niveau uitkomt. Voor leerlingen die erg onzeker zijn en gevoelig voor faalangst, kan dat dan een lastige periode zijn. Voor ons klinkt 2 jaar niet zo heel lang, maar voor een kind in die leeftijd is dat natuurlijk wel zo. En het is ook nog eens een lastige leeftijd, die heel vormend is.
     
  7. spruitje80

    spruitje80 Fanatiek lid

    5 jul 2016
    4.697
    4.306
    113
    noord holland
    Ik zou denk ik naar je gevoel luisteren en voor Havo/Vwo kiezen. Dan heeft ze nog even wat meer rust om überhaupt te wennen aan het VO-leven. Als er Vwo uitkomt, merkt ze dat vanzelf en gaat ze alsnog naar t vwo in de 2e.
    En zo niet, met Havo kun je ook naar t HBO, zeker als je goed op de Havo scoort omdat je een havo/vwo grensgeval bent. En ze zou ook nog ná de Havo naar t Vwo kunnen als dat wel haar wens zou zijn (maar ze kan ook eerst een HBO volgen en daarna naar de universiteit, als dat haar doel zou zijn). Op je tenen moeten lopen doet ook geen goed over t algemeen. En inderdaad er is zoveel meer belangrijk in je VO-jaren, vrienden en hobby's.
    Wat vindt ze er zelf trouwens van?
     
  8. Beukenhaag

    Beukenhaag Fanatiek lid

    17 mei 2020
    1.603
    1.732
    113
    Bedankt voor alle reacties. Komen overeen met hoe we er zelf in staan.

    Ze hebben op hun basisschool de IEP eindtoets. Die werken alleen met dubbele adviezen (behalve bij VWO). Geen idee of dat altijd zo is. Ik meen dat ze een score van 85 had, en vanaf 86 is Havo/VWO.

    Ja, dat eerste hebben wij ook. Zou VWO niet gaan lukken, dan moet ze na een jaar weer naar een klas met allemaal nieuwe kinderen. Ze is er al van overtuigd dat ze basisschooljuf wil worden, dus dan is VWO natuurlijk niet perse nodig:D
    Zelf weet ze het niet zo goed. Ze kan onze argumenten best volgen, maar ja, ze heeft natuurlijk wel een VWO advies gekregen.

    Wij denken zelf dat ze beter past bij een klas, waarbij ze bij de middenmoot hoort, dan dat ze onderaan bungelt zeg maar. Ze bulkt niet van het zelfvertrouwen.
     
  9. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.793
    18.981
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Ook bij IEP zijn aanpassingen gedaan. Ik weet daar de cijfers niet van, maar wat ik ervan begreep is bij alle eindtoetsen op een vergelijkbare manier de advisering aangepast. Er is overleg geweest tussen de diverse aanbieders en het ministerie.
     
    Beukenhaag vindt dit leuk.
  10. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.139
    8.870
    113
    Toevallig gister opgezocht voor de IEP. :D

    Als je twijfelt op basis van de argumenten die je noemt, dan zou ik ook voor een combiklas gaan. Dan blijft de deur voor vwo gewoon open, maar geeft havo denk ik minder het gevoel van falen. En dan zal ze met een aantal anderen doorgaan ipv weer opnieuw in een klas starten.
     

    Bijgevoegde bestanden:

    Beukenhaag vindt dit leuk.
  11. Beukenhaag

    Beukenhaag Fanatiek lid

    17 mei 2020
    1.603
    1.732
    113
    Ik hen het nog even nagekeken. Onze dochter heeft 84 punten gehaald. Volgens jouw lijstje Havo dus.

    Ik ga dinsdag contact opnemen met de middelbare school:)
     
  12. Kenzi

    Kenzi Actief lid

    22 mei 2014
    205
    29
    28
    NULL
    NULL
    Deze scorelijst van Iep klopt niet meer. Dacht dat deze ook telde, dochter had met 62 punten basis/kader advies. De punten zijn iets anders dit jaar, zal even googlen of ik het nog kan vinden. Dacht vanaf 72 pas kader advies bijv.
     
  13. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.139
    8.870
    113
    Ik zie het:
    Vanaf 50 pro/bb
    Vanaf 52 bb/kb
    Vanaf 69 kbt/g/t
    Vanaf 77 g/t/havo
    Vanaf 85 havo/vwo
    Vanaf 92 vwo
    Overgenomen van een uitslagformulier (mijn dochter moet de uitslag overigens nog krijgen...).
     
  14. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    50.208
    35.950
    113
    Ik zou ook kiezen voor havo/vwo denk ik. Ben in principe wel van, proberen kan altijd, maar denk ook dat je niet teveel druk op moet leggen en wat ik zie bij zoon (vwo 1) is dat rekenen en wiskunde in een héél hoog en pittig tempo gaat. Dat is flink aanpoten. Dochter is van havo/vwo ook naar vwo advies gegaan (maar wel met duidelijk vwo score op eindtoets) en wij twijfelen ook nog best een beetje. Alleen bij ons komen op vwo of havo niveau in een havo/vwo klas terecht en maakt het niet heel veel uit. Ze kunnen ook halverwege het jaar overstappen en toch in dezelfde klas blijven.
     
  15. biancatje

    biancatje Actief lid

    2 feb 2007
    213
    27
    28
    Ik zou even een gesprek aanvragen, hoe kijkt middelbare school hiertegen aan. Volgend jaar gaan ze meer begeleiden en kijken wat de kinderen nodig hebben. Mijn oudste twee hebben havo/vwo (vwo uiteindelijk) en gymnasium gedaan. Een was sterk in rekenen wiskunde en ander in taal. En hebben de scholen goed doorlopen
    Onze jongste zit in groep 8 en had begin dit jaar een voorlopig advies mavo, toen bijgesteld en aangemeld op school voor mavo/havo
    En de cito kwam havo/vwo uit en nu is besloten dat ze opgehoogd wordt naar havo/vwo
    Wij hebben wel veel gesprekken gehad dus dat zou ik zeker adviseren, vraag gesprekken aan, zowel basisschool, ib’er, en voortgezet onderwijs
     
  16. Amarens

    Amarens VIP lid

    24 dec 2009
    11.522
    3.770
    113
    Mwah dit zou dit jaar ook gebeuren (die brief van Slob heb ik ingelijst) maar allemaal gebakken lucht gebleken, wij hebben hier niks van gemerkt behalve eindeloos geklaag hoe risicovol het voor docenten is om kinderen op school les te geven en heel veel lesuitval. Nu 6 pagina`s text gekregen met de overgangsnormen voor dit jaar, lekker duidelijk.
     
  17. biancatje

    biancatje Actief lid

    2 feb 2007
    213
    27
    28
    ja dat klopt, hier moet zoon deze week naar school (vso) en ze gebben besloten dat tot de zomervakantie woensdag geen les is en de kinderen thuis zijn. Ze kunnen dan leren of huiswerk doen. Vlg mij mag dit niet

    school waar dochter heen gaat is daarentegen vorige week al direct open gegaan, die zijn niet zo zeurderig
     
  18. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    50.208
    35.950
    113
    Hier vond ik het wel enorm goed geregeld. Er werd goed geobserveerd, mentor hield de kinderen goed in de gaten.
     
  19. Amarens

    Amarens VIP lid

    24 dec 2009
    11.522
    3.770
    113
    Oh ja de mentor, wij zouden 4 gesprekken per jaar mee hebben, er zijn nu wel twee geweest, voor het laatst ergens eind januari. Als ouder/leerling moet je zelf overal er achteraan, de toetsen die online waren afgenomen, gingen vaak fout in het systeem. Mijn zoon heeft nu nog ergens een 3 staan die geen 3 is maar waarvan niemand weet hoe het gecorrigeerd moet worden. Die toets heeft hij ondertussen opnieuw gemaakt maar die 3 staat er nog steeds. En nog meer dingen die veel energie kosten om het recht te breien. Wel moet ik zeggen dat hij daarvan echt heel veel heeft geleerd. Wat dat betreft is het echt een leerzaam jaar geweest waar hij de rest van zijn schooltijd veel aan gaat hebben, denk ik.
     
  20. Loeskaz

    Loeskaz Bekend lid

    10 okt 2020
    818
    624
    93
    Vrouw
    Bij mij verliep het exact zo als bij je dochter. Uiteindelijk heb ik met vanaf de start 1x pw wiskunde bijles / RT makkelijk het vwo gehaald en daarna de universiteit.

    Canuit mn werk in het onderwijs weet ik dat opstromen veel lastiger is dan evt afstromen. Maar alleen op rekenen zou ik haar zeker niet lager laten starten. Het is wat dat betreft maar klein onderdeel can het onderwijs straks. Mijn advies zou dus zijn, vwo laten starten en proberen met bijles voor rekenen / wiskunde als dat financieel mogelijk is. Daarbij in de gaten houden en evt op dyscalculie laten onderzoeken.

    Houd er wel rekening mee dat tto echt nog een pakje pittiger is dan gewoon regulier en dit voor leerlingen zeker qua tijdsinvestering heel wat meer vraagt.
     

Deel Deze Pagina