Soms weet ik niet meer waar ik het zoeken moet. Mijn kinderen lusten bijna niets. Op de ongezonde dingen na dan. En zelfs patat, pizza of pannenkoeken lust mijn jongste niet eens. Ik probeer van alles, maar eigenlijk werkt het nooit. Ze eten gewoon héél graag brood. (Volkoren) Dus mijn vraag is: met welk gerecht (diner) heb jij nou écht succes bij je kind(eren)? Alvast bedankt!
Spaghetti, dat je s haar lievelingseten. Maar mijn dochter lust bijna alles, dus hier geen ‘kindereten’, ze is et altijd gewoon mee. Asperges, olijven, garnalen, mosselen. Ze eet nu graag Pokebowl, verspakket van de AH. Voor ons doe ik dan zalm, voor haar met kip of vega-kip.
M’n oudste van 5 een bord vol kale penne en een pot wortels met doperwten. Of een volledige zak diepvries broccoli. (450 gram eet is zo in z’n eentje op) Heel simpel dus. En noodles, maar dan zonder groentes, want zodra de groente in stukjes warm door een gerecht zitten hoeft ie t niet. Gelukkig krijgt hij tijdens t koken een bord vol rauwkost, die hij wel graag eet.
Mijn kinderen eten eigenlijk alles *afkloppen*, dus ik kan niet iets specifieks opnoemen…. Gerechten met rijst en pasta’s vinden ze doorgaans het lekkerst. Zou het misschien helpen ze te betrekken bij het eten bereiden? Bedenken wat te eten, helpen boodschappen doen, helpen bereiden, etc.
Hier eten ze weinig 'echte gerechten'. Ja, pizza (zelfgemaakt). (De jongste enkel een bodem met kaas. ) De oudste vindt nu burrito's (van een Mexicaans restaurant, zelf gemaakt eet ze ze amper...) lekker. Maar verder vooral kale pasta met geraspte kaas, rijst met pindasaus en kroepoek en verder alles los, ze eten broccoli, snijbonen, sperziebonen, bloemkool, maar dus niet als het ergens doorheen zit. We eten dus regelmatig iets met die groenten; wij door een gerecht en zij los (en dan pasta met geraspte kaas of rijst met pindasaus en kroepoek of iets uit de selectie aardappeldingen die ze eten (duchesse aardappeltjes, patat, rösti, aardappelgratin van de Jumbo) ernaast ). Pokebowl is ook ideaal; wij eten het door elkaar, zij wat ze lusten los van elkaar.
Hier was de truc om alles los op tafel te zetten zodat ze zelf konden pakken wat ze wel lusten. Als er een dag is waarop er iets gegeten werd wat ze slecht eten dan zorg ik dat er de volgende dag iets is wat ze wel goed eten. Wat op dit moment favoriet is (naast patat en pizza) is papa's ovenschotel (spitskool, aardappelpuree, kaas en wat vlees - vaak overgebleven vlees van een dag of 2 dagen eerder), papa's bami, papa's nasi, papa's noodles (zie je de trend) en mijn penne met groene tagliatelle saus (en die krijg ik groen door er lekker wat spinazie aan toe te voegen)
Pasta Pesto Zoete wortels, zelfgemaakte kipnuggets en aardappelpuree/ovenaardappels Snijbonen, aardappels en vlees Waarom leen je geen kinderkookboeken en laat je ze allemaal iets kiezen? Daarna de gerechten een cijfer geven of GO or NO GO? Wij hebben vorige zomer wekelijks vanuit een landenthema gekookt: iedere week nieuwe gerechten. Wat lekker was, onthouden we. De rest niet (of soms moet het een beetje aangepast worden).
Hier lusten ze alle drie graag: Spinazietaart Lasagne Kipsalon wrap Hutspot Snijbonenstamppot met gerookte kip. Snijbonen en wortels los met aardappelen en vlees eten ze ook goed. Bloemkoolschotel Zelf pizza beleggen Mexicaanse wrap Pasta Alfredo vinden twee van de drie ook erg lekker.
Dat heb ik ook geprobeerd, maar helaas… Het lijkt wel of ze warm eten gewoon helemaal niets vinden. Zodra we brood eten zitten ze gelijk aan tafel.
Nou hier ook brood kinderen. Avond eten is heel weinig tot niets. Oudste probeert wel wat meer en ze probeert maar daar blijft 't wel bij... Ons lijstje waar ze wel wat van eten is: Friet (uiteraard) Zelfgemaakte tomatensoep (jongste eet hier ook steeds minder van, begint 't beu te worden) Wraps (de jongste dus een wrap met alleen crème fraiche erin, oudste lust het wel met wat groente) Spaghetti (oudste lust dit niet, jongste eet alleen de saaie spaghetti met geraspte kaas) Taco's (jongste eet alleen sla met geraspte kaas erin, oudste wel met groente) Zelfgemaakte pizza Gebakken aardappeltjes En dat was het wel eigenlijk.... Ellendig. Maar ja ze hebben het niet van een vreemde. Ik was als kind ook een hele slechte avond eter, mijn favoriet is ook nog steeds brood. Maar eet savonds nu wel gewoon normaal hoor dus is wel goed gekomen
En de toetjes moeten natuurlijk ook gemaakt en geproefd worden. Ik zag hier kipsalon wrap staan, maar kipwraps vindt mijn dochter ook lekker. Gesneden kipfilet + champignons + bosui + currypasta (wij hebben de rode) in een pan bakken. Daarna wraps vullen met geraspte kaas + kipmengsel. Dichtmaken en tot slot nog kaas erover. Best vet (door de kaas) maar mijn dochter is er gek op. Of gewoon tomaten-nacho-soep of nacho's met gekruid gehakt en kaas.
Wij hebben het geluk dat hij voorlopig meegaand is. Maar ik volg big little feelings op insta en daar raden ze aan om te werken met veilig voedsel (dingen die ze zeker weten lusten) en dingen die nieuw of "onveilig" zijn. Zo ben je zeker dat je ze er wel iets van eten. En als ze dan toch iets nieuws eten vooral geen commentaar op geven als zijnde "flink", gewoon verder doen als normaal. Er staan heel wat voorbeelden op hun insta.
Ok thanks. Het probleem is dat mijn jongens toen ze kleiner waren wel prima sommige dingen aten, maar het nu ineens niet meer ‘lusten.’
Beiden Warm vinden ze ook niet zo, maar zet je een schaal gezonde rauwkost neer, eten ze het ook niet..