Ik zou toch eens kijken bij een ander bureau. Ik ben al 10 jaar kraamverzorgende en al 10 jaar werk ik op rooster en is het te combineren met mijn gezin. In die 10 jaar heb ik nog nooit zo lang als jij op wacht gestaan. Bij mijn bureau maak ik mijn eigen rooster, die plan ik een half jaar vooruit. Zo kijk ik eerst naar vrije dagen van de kinderen etc en daar plan ik dan omheen. Enigste wat mijn werkgever vraagt is of ik om de week ook in het weekend kan werken en of ik in wat langere blokken kan werken. Zo werk ik meestal tussen de 8 en 10 dagen maar ben er daarna ook meerdere vrij. Onze planning plant mij daarnaast 2 tot 4 keer per maand in voor een bevallingsdienst maar dit rooster heb ik al maanden van tevoren (nu tot eind augustus bijvoorbeeld al). Mocht het wel eens voorkomen dat ik op wacht sta in een rustige periode dan ga ik wel dingen doen (boodschappen, koffie drinken bij mijn moeder of een vriendin, etc) maar neem dan gewoon mijn werktas mee. Soms app ik kantoor even of ze komende 2 uur bijvoorbeeld nog wat verwachten en dan ga ik sporten, kantoor laat wel weten of het dan kan of niet. Overigens gek dat je nu al 6 dagen op wacht staat, ik werk me drie slagen in de rondte. Hierboven zijn ook dingen benoemd als klinisch kraamzorg en werken in een kraamhotel. Zelf heb ik 7 jaar in het ziekenhuis gewerkt (naast mijn werk thuis) maar dat vond ik lastiger te plannen met thuis. Bij een avonddienst zag ik mijn kinderen alleen s'ochtends een uurtje en dat was het. Vreselijk. Nu sta ik sowieso 2 dagen per week zelf op school om 15 uur en de rest van de week niet eens zo gek veel later.
Wat bijzonder. Wij hebben kraamzorg gehad vanuit een grotere organisatie. We wisten van te voren niet wie er zou komen. Het was afhankelijk van wie er dan werkte, maar ze hadden het juist mega druk. Je kon eventueel ook hebben dat er gewisseld werd doordat iemand aan haar vrije dagen kwam. Ik had dus altijd het idee dat er op vaste dagen gewerkt werd. Is het niet een idee om verschillende sollicitatiegesprekken aan te gaan om in beeld te krijgen hoe het op andere plekken gaat?
Ja ik werk liever dan dat ik op wacht sta. Dan weet je tenminste waar je aan toe ben. Zelf werk ik voor 2 regio's. Soms moet ik dan iets verder weg rijden. Ik krijg dan wel meer tijd om er heen te komen.
Ik heb hier en van een kraamverzorgster die bij ons kwam vaker gehoord over dat wacht-systeem. En ik snap het niet zo goed. Voor het overgrote deel is er toch wel uren tevoren bekend wie er iemand nodig gaan hebben. (2 kinderen thuis geboren, 2 kraamorganisaties, en bij beide moest je vrij vroeg in de bevalling zelf al een voor-aankondiging doen. Ook als je belt als je naar het ziekenhuis gaat, ben je niet in een uurtje weer terug). Dus naar mijn idee zou je niet dagen gekluisterd moeten zitten omdat je misschien acuut weg moet, maar kan je dagen vrijhouden en gericht uren tevoren "op scherp" gezet worden.
Nou mijn tweede was er binnen 2 uur na start weeën en binnen een uur nadat de verloskundige er was. De kraamzorg was er ook binnen een half uur. Wat heel fijn was voor de verloskundige dat er een extra handje was. Plan was om in het ziekenhuis te bevallen maar dat hebben we niet gehaald Het was natuurlijk wel te verwachten dat ik ergens die week ging bevallen maar dat is nog steeds een marge van een aantal dagen die je toch stand-by moet staan.
Natuyrlijk, maar dat zijn de uitzonderingen. Daar hoef je geen hele club kraamverzorgenden voor aan huis te kluisteren zou je denken. Dan is hooguit een handjevol acute diensten genoeg lijkt me. Bij de eerste kwam de kraam binnen tijdens het persen (het was nogal hard gegaan na de eerste check van de vk), de vooraankondiging had ik de avond tevoren (12 uur eerder) gedaan. De tweede had ik denk ik zo'n 4 uur tevoren voor-aangekondigd. Die heeft de bevalling niet meegemaakt doordat het hele centrum was afgesloten ivm een festival. Daar kon je op zich prima buitenom het centrum omheen, maar dat had haar navigatie niet gemeld blijkbaar.
Toen ik wist wanneer ik ingeleid zou worden heb ik ook gebeld nou daar had die mw niet zo een boodschap aan, vond het echt vreemd. Jah want het kon wel meer dan 24u duren, nou mw m'n eerste was er met inleiden binnen 6/7u. M'n 2e dus binnen 3u. Uiteindelijk weer gebeld. Ze zeiden ook van jah het is de vraag of je je uren kan krijgen want het was druk. Vervolgens kwamen ze met z'n 2e. Vind deels dat ze verzekeringstechnisch wel goed mogen kijken hoeveel uur iemand nodig heeft. Want gaat alles voorspoedig is het je 2e enz heb ik nu uit ervaring dat het best veel is waar je recht op hebt. Er komt geen 3e anders nam ik zelf wel minder af. Denk dat als mensen een halve dag nodig hebben IPV een hele het ook meer mensen trekt die in de kraam zouden willen werken.
Ze zouden inderdaad iets kunnen doen voor de spoed gevallen en meestal is het inderdaad ook geen ramp als ze wat later zijn. Maar je weet van te voren niet wat de uitzonderingen zijn (behalve misschien dat een eerste bevalling doorgaans wat langer duurt natuurlijk).
Maar wordt een kraam klaargezet voor gezin X dan? Want de marge voor een normale termijn is een week of 4. Dus die 6 dagen gaan dan nog net nergens over. Ik heb in beide gevallen de eerste dag/bevallingsassistentie en de uren erna een ander gehad dan de rest van de week in elk geval. Bij de eerste werd er zelfs nog een keer gewisseld (niet zo erg, de laatste was de leukste).
Wat jammer maar wel heel begrijpelijk als ik jou zo hoor! De kraamverzorgster van ons kraamzorgbureau zei dat het bij hen heel anders ging. Zij had zelfs volgens mij vaste dagen in de week. Als kraamvrouw betekent dit dan ook dat je twee of drie verschillende dames in huis kan hebben maar dat is dan maar zo. Het ging om babycare
Geen idee. Ik had wel een voorkeur opgegeven voor dezelfde kraamhulp als de eerste keer. En uiteindelijk kwam die ook tijdens de bevalling en bleef daarna ook de rest van de week. Hoe ze dat logistiek hebben gedaan geen idee haha. Ik neem aan dat ze haar niet 4 weken voor mij in de wacht hebben gezet haha. Misschien gewoon ergens rond week 40. En als ik op een ander moment was bevallen dat ik dan iemand anders had gekregen. Goede vraag wel. Sorry dat we off topic gaan maar ik vind het wel interessant
Bij de kraamzorgorganisatie waar ik bij zat tijdens de laatste bevalling hadden ze een speciaal team dat de verloskundige hielp tijdens de bevalling, de partusassistente, zij kwam dus tijdens de bevalling en hielp het eerst uur thuis even, was midden in de nacht dat ik thuis kwam, en de volgende ochtend kwam dan pas de kraamzorg. Er zijn dus wel organisaties die op een andere manier werken. Wellicht iets om na te vragen bij verschillende kraamzorgorganisaties.
Bij ons wordt er wel gekeken of een "voorkeur kraamverzorgende" naar het gezin kan. Ze halen je er evt eerder tussenuit voor een paar dagen en een andere collega neemt je andere gezin over, zodat jij naar het gezin kan, die jou als voorkeur heeft opgegeven. Soms is het pech.... en kan het echt niet.
Dit vraag ik me oprecht ook af.. en als je dan bijv maar een x aantal % krijgt. Hoe zit het dan met je uren en maandloon? Moet je een bepaald uur maken, of krijg je loon naar het aantal uur wat je werkt... Lijkt me een super beroep om te doen! (Als mijn kindjes ouder zijn)
Bij onze organisatie krijg je niet betaald voor de wacht. Je maakt dan minuren per dag dat je op wacht staat. Deze haal je later weer in. Er zijn organisaties die een kleine vergoeding geven.
Maar als je dan bijv 24 uur per week contract hebt en je staat 6 dagen wacht. Dan haal je dit toch nooit meer in?
Bij m'n eerste zoon heb ik alleen couveuse nazorg gehad, bij m'n tweede zoon kreeg ik vier verschillende in een week, bij m'n derde zoon geen kraamzorg en bij m'n dochter bewust gekozen voor een heel klein bureau welke met zzp'ers werkt. Ik heb van te voren aangegeven wanneer ik de geplande keizersnede kreeg, gebeld toen we het ziekenhuis uit gingen en ze kwam twee uurtjes later (woonde in de regio) Ik snap ook best dat als je thuis op wacht staat je niet op de bank gaat zitten wachten in je werkkleding om opgeroepen te worden.