HB, ontwikkelingsvoorsprong, intelligent, versneld, verrijking etc

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door belize, 19 jul 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Amarens

    Amarens VIP lid

    24 dec 2009
    11.522
    3.770
    113
    Achteraf vindt mijn zoon zijn basisschooltijd ondanks alle hobbels echt “chill”. Cognitief was het niet echt wat maar hij had genoeg tijd om andere dingen te doen en om onbezorgd te leven. Hij heeft geen spijt van zijn keuze maar mist die onbezorgde tijd wel.
     
    Liekje81 en Zonnestralen vinden dit leuk.
  2. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    12.605
    8.357
    113
    Vrouw
    Ik heb een tijdje terug geschreven dat ik wilde kijken of mijn zoon niet zulke gangbare talen leuk zou vinden. Ik heb een game vriend die Italiaans als moedertaal heeft gevraagd of hij audio bestanden van hem zou willen beluisteren en hem tips zou willen geven. En dat wil hij :) Van de zomer ga ik kijken of mijn zoon het leuk vindt om daar mee bezig te zijn.

    De oudergesprekken zijn geweest. De indeling is zoals ik eigenlijk al verwachte. Mijn zoon die moeite heeft met taal komt in een combinatieklas met een klas lager en mijn middelste in groep 3. Ik had het idee om te vragen of hij van boven naar beneden door de stof heen kon gaan. De reactie was dat ik dat het beste even nog met de iber kon bespreken. Nu zit ik heel erg te twijfelen of ik dat ga vragen. Hij komt in groep 3 zonder de combinatie met groep 4. Wat moet hij met de rest van de tijd. Een jaar terug was hij toe aan groep 3, inmiddels heeft hij zoveel ontwikkelingen doorgemaakt. Gooi ik dan niet hout op het vuur? Op dit moment vindt hij het nog niet vervelend om te herhalen. Ga ik het afwachten?
     
  3. MrsBucket

    MrsBucket Fanatiek lid

    27 mei 2014
    1.225
    650
    113
    Het is sowieso belangrijk om sociaal en emotioneel uit elkaar te halen, want die kan je niet onder één noemer scharen, vooral niet bij deze kinderen. Er zit vaak nog een discrepantie tussen die twee.

    Ja, het is gedeeltelijk aan school om er wat van te maken. Nee, hb-onderwijs is ook niet geschikt voor dit soort kinderen, die vallen daar ook uit.
    School kan tof zijn, als je aansluiting hebt bij de andere kinderen. Als je dat niet hebt, is het echt een heel stuk minder leuk.
     
    Liekje81 vindt dit leuk.
  4. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    12.605
    8.357
    113
    Vrouw
    Ik wilde jouw bericht liken, maar dat voelde niet ok omdat het niet leuk is. Als zowel het fijne contact als fijne ervaringen met de lesstof missen dan is het een leegte die je niet gunt voor jouw kind. Maar ik snap hierin wel heel goed jouw standpunt. Er moet toch iets zijn waarvoor je naar school wilt gaan ipv het gaan omdat het moet.
     
    MrsBucket vindt dit leuk.
  5. Liekje81

    Liekje81 VIP lid

    6 sep 2013
    20.147
    23.230
    113
    doktersassistente
    Zevenhoven
    Ik zou het zeker even bespreken. Waarom niet? Mijn dochter komt ook in een losse 3, loopt met lezen wel een jaar voor. Ga donderdag zeker even bespreken hoe ze dat willen gaan doen.
     
  6. Edr89

    Edr89 Bekend lid

    20 jun 2016
    678
    1.073
    93
    #4226 Edr89, 1 jul 2021
    Laatst bewerkt: 1 jul 2021
    Hoi dames,
    Ik ben nieuw in dit topic en heb een vraag aan jullie.. Mijn dochter is 4,5 jaar (is van 4 januari) en is in februari gestart in gr.1. Ze loopt erg voor. Dat zien wij als ouders van baby af aan al, maar ook de juffen van de psz en nu van gr.1 zien dat. Ze is klein van stuk. Heel sociaal en lief, maar wel té lief. Laat erg over zich heen lopen. Cognitief zou ze absoluut in gr.2 horen, sociaal vragen wij ons af waar ze beter zit. Gr.1 met haar huidige vriendinnetjes in een klas van 16 of gr.2 met uitdaging maar tussen de "grote" meisjes en 28 kinderen.
    Hebben jullie ervaringen wat dit betreft? Met wel doorgaan of met bewust niet door laten gaan?
     
  7. Fristi2012

    Fristi2012 VIP lid

    23 jun 2014
    6.100
    3.487
    113
    Wij hebben zoon van 6 januari wel door laten gaan vorig jaar. Komend schooljaar gaat hij naar groep 3 en ik ben heel blij dat we hem door hebben laten gaan naar groep 2.
    Nog een jaar kleuteren was echt geen optie geweest.
    Het voor zichzelf opkomen is nog steeds een dingetje, maar denk dat dat in groep 1 ook wel was gebleven. Ook aansluiting blijft lastig, al heb ik niet het idee dat hij er zelf heel erg last van heeft.
     
  8. Fristi2012

    Fristi2012 VIP lid

    23 jun 2014
    6.100
    3.487
    113
    Hoe is jullie ervaring met al rekenende kinderen die naar groep 3 gaan?
    Lees wel veel over lezende kinderen, maar rekenen een stuk minder.

    Vanmorgen wat gezocht naar de leerdoelen van groep 3, maar ik ben bang dat hij daar al een heel eind van heen is. Maar het is wel belangrijk de juiste strategieën aan te leren.

    Hoe ging dat bij jullie @owly ?
     
  9. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    12.605
    8.357
    113
    Vrouw
    Ze hebben zon en maan. Dat kan hij beiden maken. Qua lezen zag ik afgelopen jaar dat ze best veel verschillende niveau bakken hebben staan. Dat kunnen ze op niveau aanbieden. Qua rekenen hebben ze verschillende niveaus. 1, 2 en 3 sterren. Maar dat begint nog het eerste halfjaar met sommen tm 20. Hij snapt het principe tot duizend omdat hij daar nog niet echt van heeft gehoord. Het is een snelle werker. Ik denk dat ze hem meer van hetzelfde zullen aanbieden als bezigheidstherapie. Op het moment vindt hij het nog niet vervelend om meer van hetzelfde te doen. Hij ziet het nog als een spelletje en focust sterk op het foutloze. Hij raakt in paniek als hij een fout maakt en ik ben bang dat dit versterkt wordt als hij daarin niet verder mag. Maar als hij wel verder mag doorgaan dan vreet hij zich in rap tempo door die stof heen. Een plus klas begint pas vanaf groep 5.
     
  10. Liekje81

    Liekje81 VIP lid

    6 sep 2013
    20.147
    23.230
    113
    doktersassistente
    Zevenhoven
    Ja moeilijk idd he. Hier mag er juist wel wat focus komen op fouten maken. Ze moet leren dat dat erbij hoort. Ze is ook nogal faalangstig.
     
  11. MrsBucket

    MrsBucket Fanatiek lid

    27 mei 2014
    1.225
    650
    113
    Mijn zoontje rekende op E4 niveau (of verder) toen hij in groep 3 begon. De juffen hebben met hem gekeken of hij goede strategieën had (niet persé de schoolse manier, maar of het werkt) en hebben hem daarna rekenwerk op niveau aangeboden. Hij doet dus plusboeken groep 4 (volgens mij inmiddels groep 5, maar ik weet het niet zeker).
     
    Fristi2012 vindt dit leuk.
  12. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    12.605
    8.357
    113
    Vrouw
    Om daar wat mee te doen heb je toch uitdaging nodig. Als je iets over en over moet doen wat je al lang snapt en dan fouten gaat maken dan ga je ook aan jezelf twijfelen. Bij iets wat je nog moet leren heeft het maken van fouten een functie. Dan kan je zien dat je vooruit komt en ontwikkeld met het maken van fouten.
     
  13. Liekje81

    Liekje81 VIP lid

    6 sep 2013
    20.147
    23.230
    113
    doktersassistente
    Zevenhoven
    Dat ben ik zeker met je eens! En zo is ieder kind anders. Bedoel er meer mee dat versnellen bij mijn dochter miss niet zo goed was geweest. Ze heeft nog te veel te leren op de andere vlakken als sociaal, emotioneel, zelfvertrouwen krijgen. Ik hoop dat ze daar volgend schooljaar aan kan werken. Dat ze goed kijken of de basis goed is. En daarbij uitdagen met ook als nut om dus te leren dat fouten maken erbij hoort, dat je niet altijd alles in 1x kan. In haar geval dus eg belangrijk, en vind dat ook echt wel passen bij groep 3 zeg maar. Denk dat voor haar daar de uitdagingen zitten.
     
    Zonnestralen vindt dit leuk.
  14. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.797
    761
    113
    @Leolove
    Ik vind 2 keer versnellen ook geen goed idee, mijn mening hè, geen feit..
    Kinderen mag je zeker uitdagen. Maar dit hoeft niet alleen door het aanbieden van de reguliere stof. Als je niet versneld kun je extra taken aanbieden, mijn voorkeur is om andere talen aan te bieden dan de talen die ze op het vo krijgen en het liefste met een ander schrift. Dat daagt ze vaak wel echt uit. Daarnaast kunnen ze projecten uitvoeren over onderwerpen die ze echt interessant vinden, dit kan iets technisch zijn, maar ook met geschiedenis of iets heel anders te maken hebben.

    Je ziet vaak dat kinderen cognitief erg voor lopen, sociaal ook wel wat maar emotioneel toch vaker niet zo zeer. Door de versnellingen moeten ze toch opboksen tegen kinderen die al hele andere ontwikkelingen door maken. In mijn ogen is dit ook niet wenselijk.

    Bij Q zit een meisje in de combinatieklas die 1 keer versneld is. Naast deze versnelling doet ze nog veel mee met een hogere klas, gaat naar een externe plusklas en doet nog andere projecten. Cognitief is ze klaar met de basisschool. Maar sociaal, en vooral emotioneel, is het gewoon nog een jong meisje.

    Q wilde ze in de onderbouw ook laten versnellen. Of we er goed aan hebben gedaan om dit niet te doen weet ik niet, maar ik denk wel dat ze over een jaar ‘sterker’ is als ze naar te VO gaat dan wanneer ze nu al zou gaan.
     
    Liekje81 vindt dit leuk.
  15. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.797
    761
    113
    Ben benieuwd naar jullie mening. Q heeft vandaag haar rapport gekregen, de Cito uitslagen begrijp ik niet echt (heb ik een ander topic voor geopend). Wat wel echt te zien is, blijft, is dat ze op spelling zó veel slechter scoort dan voor rekenen en taal. Spelling is heel ver onder het M7 niveau en ook maar een heel klein beetje gestegen ten opzichte van het vorige rapport.
    Nu krijgt ze sinds een paar weken extra hulp voor spelling. Maar zelf zegt ze te willen vragen of ze volgend jaar tijdens de creatieve vakken nog meer spelling wil krijgen. Ik heb haar gezegd dat ik dat geen goed idee vind. Ze moet ook dingen kunnen doen die ze leuk vindt op school. Ik heb dan liever dat ze thuis elke dag 10 minuten iets doet ofzo.
    Wat vinden jullie hier van?
     
  16. meintje

    meintje Fanatiek lid

    9 jul 2008
    2.610
    928
    113
    #4236 meintje, 1 jul 2021
    Laatst bewerkt: 1 jul 2021
    Hier 2 versnelde kinderen.
    Mijn oudste is in groep 3 overgestapt naar groep 4 en nu zit ze in groep 8 en is ze bijna klaar met de basisschool.
    Ze heeft altijd extra werk gehad in de vorm van meedoen met de hogere klas, moeilijkere boeken, verhalen in het Engels schrijven, acadin en plusklas. Nu terugkijkend is het cognitief voor haar absoluut juist geweest om haar te versnellen. Sociaal en emotioneel ook wel alleen is ze altijd toch veel bij de meisjes uit de lagere klas gebleven (die ze dus in groep 3 achterliet toen ze naar 4 ging). Ik had liever gezien dat ze al in groep 1/2 was versnelt, toen was haar ontwikkelingsvoorsprong al duidelijk en was het waarschijnlijk makkelijker geweest om bij de andere kinderen aan te sluiten. Ze is wel sterk in haar mening en laat alles op haar afkomen. Dadelijk op de middelbare gaat ze vwo+ doen, als enige uit haar klas nu dus ze kent niemand. Ze vindt dat geen probleem en geeft aan heus wel nieuwe vrienden te maken. Ze kiest wederom voor de uitdaging en daar zijn we trots op en als het niet lukt vangen we haar op en is er ook niks aan de hand.

    Mijn zoon is afgelopen jaar met carnaval van groep 5 naar 6 gegaan en na de vakantie in groep 7 begonnen. Hij is van december en 9 jaar. Hij gaat dus met 10 jaar naar de middelbare.
    Vandaag zijn rapport gehad en hij is enorm gegroeid, cognitief was hij natuurlijk al sterk maar nu dus meer ook op het sociale en emotionele stuk. Hij heeft wat vriendjes in de klas maar niet overdreven veel, maar gelukkig ook met niemand moeite. Ze accepteren hem wel al wordt hij vaak wel serieus gevonden en als ze hem plagen staat hij daar toch boven nu IPV huilen en machteloosheid. Hij is wel echt klein van stuk en tenger, dus ik hoop dat hij volgend jaar flink gaat groeien nog.
    Vanavond zijn pre-advies, maar ik ben enorm trots op hem!
    En ook voor hem geldt dat we proberen te doen wat het beste lijkt voor hem op dat moment en als dat achteraf onjuist blijkt te zijn geweest... Tsja, dan hebben we het geprobeerd en vangen we hem op.

    Het blijft moeilijk, je hebt geen glazen bol en ik heb heel vaak gezegd dat ik heel graag had gehad dat ze gewoon lekker met de middenmoot mee hadden gehobbeld in de klas, want lager niveau of hoger niveau dan gemiddeld is allebei lastig.
     
    Ysabella, Liekje81 en Zonnestralen vinden dit leuk.
  17. meintje

    meintje Fanatiek lid

    9 jul 2008
    2.610
    928
    113
    Zoveel mogelijk het schoolwerk op school laten (op huiswerk na). Creatieve vakken op school zijn misschien wel belangrijk, maar dat is tijd na school thuis ook. Daarnaast kan er op school gericht aandacht aan gegeven worden en eventueel kan ze op die momenten gerichte hulp krijgen van leerkracht als ze iets niet begrijpt. Thuis methoden aanleren valt niet mee.
    Thuis gaat het denk ik een paar keer van harte en daarna niet meer een dan wordt het strijd en voelt het extra werk als straf.

    Wij hebben hier op school inloop-tijd, misschien bij jullie ook? In die tijd zou ze ook eraan kunnen werken en gaat het niet ten koste van creatieve/klassikale vakken. Ook zou het misschien een optie zijn dat als ze ver voor is met rekenen dat ze juist tijdens de rekeninstructie aan taal kan werken.
     
  18. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.797
    761
    113
    Dat laatste zei ik idd ook, bij rekenen en begrijpend lezen loopt ze voor. Volgend jaar gaat ze waarschijnlijk extra Engels krijgen omdat ze bij begrijpend lezen al ‘te ver’ voor loopt. Ze krijgt de extra spelling begeleiding samen met een klasgenootje (vriendinnetje) die minder voor loopt, of in elk geval niet iets anders gaat doen, met de andere vakken. Ze wil het dus ook voor haar zo ideaal mogelijk maken.
     
  19. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.133
    8.867
    113
    @debq: Ik zou ook voor zoveel mogelijk op school zijn. Misschien kan ze er tijdens meer vrije momenten aan werken (hier hebben ze bv. ook wel eens tijd waarin ze dingen af kunnen maken). Of desnoods tijdens lezen of rekenen ofzo, maar dan moet de begeleiding wel door een ander iemand dan de groepsleerkracht zijn natuurlijk. Als school niet voldoende begeleiding kan bieden, kun je ook nog overwegen om het via logopedie te doen.
     
  20. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.797
    761
    113
    Ow ik wist niet dat ze bij logopedie ook met spelling kunnen helpen. Goed om in mijn hoofd te houden.
    De extra hulp krijgen ze nu van een onderwijsassistent.
     

Deel Deze Pagina