HB, ontwikkelingsvoorsprong, intelligent, versneld, verrijking etc

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door belize, 19 jul 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    25.063
    3.857
    113
    Hoe zijn haar resultaten voor spelling dan? Hoe gaat het als ze voor een dictee leert en je diezelfde woorden 2 maanden later weer vraagt?
     
  2. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.797
    761
    113
    Leren voor een dictee hoeven ze niet, ik heb in elk geval nog nooit iets mee naar huis gezien.
    Ze hebben geen 1tm5 scores bij de Cito, maar de lijn van de niveaus van het schooljaar en 1 erboven en 1 eronder, dus E6 tm M8 nu. Voor spelling zit ze echt helemaal onderaan, een vaardigheidsscore van net onder de 345 voor spelling en rond de 123 voor werkwoordspelling.

    In de familie hebben veel neefjes en nichtjes dyslexie. Bij mij kunnen ook alle vinkjes gezet worden als je naar de kenmerken kijkt maar ik ben nooit getest. Geen idee of t bij Q dyslexie is, op school zeggen ze dat ze dat zien…
     
  3. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    25.063
    3.857
    113
    https://encyclopedie.medicinfo.nl/dysorthografie

    Misschien herken je haar hier wat in.

    Mijn dochter heeft dyslexie op het gebied van spelling en een twijfelachtig profiel met lezen. Ze was in groep 5 Avi-uit, begrijpend lezen scoort ze ook goed op, maar ze leest soms bepaalde woorden niet, draait woorden om enz.
    Mijn man heeft ook dyslexie.
     
  4. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.132
    8.867
    113
    Onder bepaalde voorwaarden, wordt het ook nog vergoed. Echt wel de moeite waard. (Mijn oudste dochter heeft het in groep 6 ongeveer een jaar gehad. Het heeft bij haar niet extreem veel verschil gemaakt, maar het wel net even een zetje gegeven.)
     
    Zonnestralen en debq vinden dit leuk.
  5. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.797
    761
    113
    Er zijn zeker onderdelen te herkennen. Vooral het automatiseren en woorden die hetzelfde klinken verkeerd schrijven. Verder nog wat andere dingen.
    Wat dan wel weer raar is, is dat ze heel erg goed in Engels is. Spelling weet ik niet, maar de juf zei laatst nog dat haar uitspraak en woordenschat echt heel erg goed zijn. Ze leest ook Engelse boeken.
     
  6. Olifantje1991

    Olifantje1991 VIP lid

    9 jan 2013
    9.521
    3.739
    113
    Ik schreef het ergens hiervoor geloof ik ook al, maar hier werken ze met Pluspunt en die heeft zo'n 10-12 boekjes per jaar geloof ik, elk een ander thema. Per thema kijkt de juf hier wat R. beheerst en wat nog niet. Ze waren er al snel achter dat de conditietraining voor hem echt niet nodig is, moest hij in het begin wel, maar hij werd er zo moedeloos van. Elke keer weer getallen onder de 20 op de juiste plek van de getallenlijn plaatsen. Net als later de rijen sommetjes tot de 10 en later de 20, dus dat hoeft hij niet meer te doen, hij doet het soms nog wel als hij zelf wil.
    Verder maakt hij 2 rekenlessen op 1 dag en de andere dag doet hij dan extra/pluswerk, hoe het allemaal precies heet weet ik niet, maar hij vind het leuk en nu aan het einde van het schooljaar krijgt hij soms ook wat werk van groep 4.
    Bij de cito van rekenen ging hij van het voorjaar wat de mist in (1e cito ook), aan de hand hiervan is de juf met hem gaan kijken en bleek dat hij redactiesommen lastig vind, dus nu krijgt hij daar wat meer van aangeboden, maar dan wel van de groep 4 stof zeg maar. Zoiets als Pietje heeft 30 snoepjes en moet die verdelen met 6 vriendjes, hoeveel snoepjes krijgt elk vriendje. Hij lijkt het nu redelijk goed onder de knie te hebben. Dus wat je zegt, de juiste strategieën zijn wel belangrijk, de basis moet wel goed zijn, dat is waar ze bij R. ook echt naar kijken anders lopen ze later vast omdat ze het nooit op de goede manier geleerd hebben.
    Citoscores van rekenen nu heb ik nog niet, ze zouden hem doortoetsen omdat hij de E3 toets ver boven niveau had gescoord, die uitslag horen we morgen bij het rapport of volgende week dinsdag tijdens het gesprek met de juf.
     
    Zonnestralen en Fristi2012 vinden dit leuk.
  7. Fristi2012

    Fristi2012 VIP lid

    23 jun 2014
    6.100
    3.487
    113
    @Olifantje1991 jaa precies, er is nog heel veel meer. Schrijven zal hier ook niet vanzelf gaan. Heeft hij mooi genoeg tijd om het te oefenen.
    Ik was nu vooral benieuwd naar rekenen omdat zoon dat zelf zo leuk vindt. Daarom hoop ik dat daar best ook wat in mogelijk is, want hij wilt het zo graag leren.

    Maar we gaan het wel zien volgend jaar.
     
  8. Olifantje1991

    Olifantje1991 VIP lid

    9 jan 2013
    9.521
    3.739
    113
    Ja hier ook zo, al leren ze toch wel.
    R. wilde graag de tafels leren begin groep 3, hij zit in een combi 3/4 en zag groep 4 de tafels leren. Wij hebben toen gezegd, die leer je in groep 4, dat hoeft nu nog niet, maar hij is het gewoon zichzelf aan gaan leren en kent nu dus precies de tafels die ze eind groep 4 moeten kennen. Hopen dat school op zijn behoeften inspeelt en anders gewoon aankaarten!
     
    Fristi2012 vindt dit leuk.
  9. Baileyy

    Baileyy VIP lid

    12 feb 2012
    5.629
    1.443
    113
    Wat bespreken jullie tijdens 10minuten gesprek. Bij ons is dat facultatief en dat wordt nog eens benadrukt ook. M.a.w. als je rapport goed is, geen gesprek. Tuurlijk is het rapport goed, maar ik vind het wel belangrijk om te horen hoe het gaat. Mijn zoon vindt het saai op school. Ik vind dat school hier wel meer op in mag spelen. Maar de juf vindt dat er al genoeg wordt gedaan. Maar is dat niet iets wat te bespreken iet leerkracht volgend jaar?
     
  10. Lafayette

    Lafayette Fanatiek lid

    13 okt 2012
    1.385
    1.568
    113
    Gisteren een gesprek over mijn zoon met ASS gehad met school en samenwerkingsverband; de begeleiding loopt nu best goed en dat is onder meer te zien in zijn cito scores. Hij geeft daarnaast zelf ook aan dat hij niks nieuws leert en dat het saai is. Hij gaat nu naar groep 5, maar ze hebben hem de cito's van groep 5 laten doen en die zijn nagenoeg foutloos. Hij is niet verder doorgetoetst en dat snap ik wel, want hij is niet dol op toetsen en kan dan heel dwars worden.

    Ze willen hem niet versnellen (wij eigenlijk ook niet), omdat hij vanwege de ASS sociaal wat minder sterk is. De kinderen waarmee hij in groep 5 komt kennen hem goed en daar kan hij het goed mee vinden. Het is wel een combi groep 5/6 en het is de bedoeling dat hij de instructies en opdrachten van groep 6 gaat doen, terwijl hij in groep 5 zit. Daarnaast wordt er wat verbreding bij geschoven.

    Als hij in groep 6 zit, gaat hij dan de instructies van groep 7 meedoen etcetera (plus verbreding). School denkt dat dit voor hem een goed plan is, omdat hij toch al eigenlijk op een eigen leerlijn zit en vaak individuele instructie krijgt. Maar ik vroeg me af of er mensen zijn die ook ervaring hadden met deze methode en of het er niet rommelig en onoverzichtelijk van wordt?

    Ik geloof dat ze het wel ooit vaker zo doen, dat is wel een voordeel. En er komt een HB (+speciaal) professional van het samenwerkingsverband meekijken. Maar ik vind het toch wat spannend.
     
  11. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.797
    761
    113
    Bij Q gaan we het vooral over spelling hebben. Bij M geeft het rapport geen aanleiding tot een gesprek. We hebben er wel om gevraagd. Bij haar willen we het over haar welbevinden hebben. Het is een kleine school, haar klas heeft volgend schooljaar 12 kinderen, pas in juni komen er nieuwe kleuters bij (zoals het er nu naar uit ziet). Ze heeft nu een leuke aansluiting met eigenlijk bijna iedereen van de huidige groep 2. Met haar eigen leerjaar heeft ze met (bijna) niemand een klik. Aan een aantal kinderen heeft ze zelfs echt een hekel. Er is maar een ander meisje in die klas straks en dat is nou net degene waar het echt niet mee klikt (en dat is zacht uitgedrukt). En we zien dat ze steeds meee gefrustreerd is, wat thuis minder wordt als we iets ‘leerzaams’ gaan doen. Nadeel is dat ze er niet letterlijk om vraagt en we haar eigenlijk niet te veel aan willen bieden wat niet bij haar leeftijd ‘hoort’, zo lang ze hier niet letterlijk om vraagt. Prima rapport, maar dus toch genoeg om te bespreken voor M.
     
  12. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.132
    8.867
    113
    Hier aan het einde van het schooljaar alleen gesprekken als de leerkracht of ouders het nodig vinden. Ik heb nog geen rapport gezien, dus qua resultaten geen idee of ik het nodig vind. Voor de rest vind ik het ook niet zo zinvol nu nog een gesprek aan te vragen, omdat ze volgend jaar een andere leerkracht krijgt, dan praat ik daar begin volgend jaar liever mee als het nodig is. Als het om een plan maken gaat, vind ik het anders. Daarom ga ik wel met de leerkracht van de plusteken in gesprek over hoe dat volgend jaar in te zetten.
     
  13. Olifantje1991

    Olifantje1991 VIP lid

    9 jan 2013
    9.521
    3.739
    113
    Hier houd R. dezelfde leerkracht dus tijdens het facultatieve gesprek dinsdag bespreken we de plannen voor komend schooljaar. Als dat hij jullie een andere leerkracht is zou ik dat evt aan de start van volgend schooljaar doen of nu met concrete vragen toch een gesprek plannen met de huidige juf, maar geen idee of je dan echt verder gaat komen? Wellicht kan zij wel vast contact leggen met de leerkracht van volgend jaar zodat jullie wel direct 'in beeld' zijn.
     
    Baileyy vindt dit leuk.
  14. Koekie1

    Koekie1 VIP lid

    31 jul 2013
    5.678
    2.001
    113
    Vrouw
    A heeft gisteren haar rapport gekregen en dat zag er prima uit. Het motivatie is ook weer omhoog gegaan. Verder zo ongeveer alles op zg en u.
    Enkel het automatiseren bij rekenen heeft ze een m. Hebben jullie hier ervaring mee waarom dat zo achter kan lopen? De rest van rekenen heeft ze namelijk zg.

    Ga het sowieso volgende week bespreken met de juf maar wellicht dat jullie ervaring hebben / tips hebben?
     
  15. Koekie1

    Koekie1 VIP lid

    31 jul 2013
    5.678
    2.001
    113
    Vrouw
    A krijgt volgend jaar 2 andere leerkrachten. We wachten eerst een paar weken af, kijken hoe dat gaat. Eerste weken is toch opstart en A moet zich ook veilig voelen om te laten zien wat ze kan.
    Als het dan goed gaat is het goed, zo niet dan gaan we het gesprek aan.
     
  16. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.132
    8.867
    113
    @Koekie1: Automatiseeen gaat niet op begrip. Je ziet veel bij kinderen die makkelijker leren en voorlopen dat dat lastiger is en ze er lager op scoren. Het is gewoon (heel) veel oefenen en laten ze dat nou net vaak heel suf vinden en ook regelmatig niet goed kunnen, omdat ze het verder bv. nooit hoeven doen. Ze doen vrijwel alles op inzicht en dat werkt bij automatiseren niet (dan ben je te langzaam, zeg maar).
     
    Koekie1 vindt dit leuk.
  17. meintje

    meintje Fanatiek lid

    9 jul 2008
    2.610
    928
    113
    Automatiseren zegt niks over begrip. Waarschijnlijk wanneer ze de tijd heeft begrijpt ze prima wat ze niet doen en komt ze eruit. Maar niet ze het op snelheid kunnen een dus voor toepassen (=automatiseren) dan gaat het mis en is ze te langzaam nog.
    Inderdaad het veel oefenen, maar dat vinden ze niet zo leuk want is niks nieuws en geen uitdaging. Enkel herhaling.
     
    Koekie1 vindt dit leuk.
  18. Koekie1

    Koekie1 VIP lid

    31 jul 2013
    5.678
    2.001
    113
    Vrouw
    Dit klinkt bekend. Inmiddels ook al het een en ander gegoogled een veel dingen zijn herkenbaar.
    Las ook ergens dat ze net zo lang iets bekijken hoe het moet totdat ze het zelf kunnen. A heeft bijvoorbeeld nooit geoefend met veters strikken of fietsen zonder zijwieltjes, kon ze beiden 'opeens'.

    Oefenen en herhalen is suf en saai volgens A. Hoe lossen jullie dat op? Bepaalde sites om te oefenen?
    Al zal thuis oefenen ook lastig worden want dat doet ze liever niet (school is school en thuis is thuis).
     
  19. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.132
    8.867
    113
    En juist automatiseren leer je enkel door het te doen en te doen en te doen. Net als zwemmen. Zwemmen is hier heel lang het voorbeeld geweest mbt dat je sommige dingen alleen leert door het heel veel te doen.

    Ik heb heel lang geprobeerd om dingen in zoveel mogelijk verschillende situaties en op zoveel mogelijk verschillende manieren te oefenen. Steeds dezelfde manier was (en is) super saai en roept dus weerstand op, variatie maakte het iets minder erg. En combineren met beweging, dus bv. springen op de trampoline of een bal overgooien tijdens het leren van de tafels. Maar op een gegeven moment heb ik het los gelaten, het gaf zoveel stress voor iedereen hier in huis. Voor de oudste gold en geldt ook: thuis is thuis en school is school.
     
    Zonnestralen vindt dit leuk.
  20. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    12.605
    8.356
    113
    Vrouw
    Ja die stress is echt lastig. Mijn zoon heeft moeite om zijn spraak en het lezen te automatiseren. Omdat het te veel werd voor hem heb ik het een tijdje los gelaten. Nu de zomervakantie bijna van start gaat gaan we ons focussen op het lezen. Het veel focussen op de spraak gaat even een pauze krijgen. Helaas kunnen we lezen niet heel makkelijk combineren met bewegen. Ik kan alleen zorgen dat hij wat bewegingsruimte heeft en niet stil hoeft te zitten van mij. Om hem te motiveren zet ik er een beloning tegenover. Deze beloning is niet altijd hetzelfde. Doordeweeks kan hij er schermtijd mee verdienen en in het weekend een lang spel.

    Voor de tafels heb je ook leuke computer dingen. Misschien is dat nog een idee. Maar dan is een hoge tafel misschien handig om te kunnen bewegen.
     

Deel Deze Pagina