Dat weet ik niet, maar ik vind sowieso niet dat gezonde tieners het gevoel moeten hebben dat zij dit voor een ander moeten doen.
Je laat je niet inspuiten met iets waar niemand iets van weet. Dat is gewoon echt niet waar. De mRNA hebben deels nieuwere opbouw, maar onderdelen zijn allang onderzocht. Alle vaccinaties waren ooit experimenteel en meerdere hebben op korte termijn risico, zelfs vaccins die we nu eigenlijk standaard aan kinderen geven. Maar de lange termijn gevolgen zijn over het algemeen het beheersbaar houden of uitroeien van ziekte, ik noem bijvoorbeeld pokken, mazelen, polio en kinkhoest en weinig onvruchtbaarheid, kanker of dergelijke.
Ik heb vanochtend mijn 2e prik gehaald. Het was heel druk met tieners die hun prik kwamen halen. Die waren duidelijk heel dankbaar en blij dat ze nu ook mochten.
Wat ik wel lastig vind aan het vaccineren van deze leeftijdsgroep is dat er, vooral bij deze groep, een hoop sociale druk is. Een tiener zal er over het algemeen alles aan doen om ''erbij" te horen. Daarom vind ik het ook niet correct dat onze overheid influencers gebruikt om deze groep over de streep te trekken. Je kan je afvragen hoeveel procent van deze tieners echt een weloverwogen besluit kan nemen en zich niet laat meezuigen door de meningen van anderen. Ik denk dat de groep tieners die dat wel kan, niet groot is. Als ik naar mezelf terugkijk van deze leeftijd was ik in ieder geval nog zeer beïnvloedbaar, al zou ik dat natuurlijk toen nooit toegegeven hebben.
Dat is niet wat de kinderarts maar ook mijn arts hebben aangegeven. Hier de middelste met zwaar ondergewicht, maar daar is toch duidelijk over gecommuniceerd dat zij onder een risicogroep valt. Mag qua leeftijd geen vaccinatie en als ze hem qua leeftijd wel had gemogen dan had de kinderarts eerst toestemming moeten geven vanwege verschillende voedselallergieen en omdat de oorzaak nog niet duidelijk is. Sowieso zou ze hem met goedkeuring van de kinderarts in het wkz krijgen met een opname, nog niet eens hier in het zkh. Wat betreft de geestelijke gezondheidszorg, sorrie maar vindt het nergens op slaan om de enorme wachtlijsten op corona en de maatregelen te gooien, 2 jaar geleden, 3 jaar geleden en zelfs 5 jaar geleden moest je namelijk zowel voor jeugd als volwassenen ook al 1,5 jaar wachten. En dat was bij lange na niet ingelopen toen corona begon. @tuc ik vind het oprecht heel vervelend voor je dat de samenleving voor jou gevoel je in de steek heeft gelaten. Ik maak alleen uit je reacties op dat je daar vooral mee bedoeldt dat de hulp niet gelijk of snel opgestart wordt, ik vraag me dan een beetje af of je verwacht of diegene die al (met spoed) op de wachtlijsten stonden voor corona hun zorgvraag maar in hadden moeten trekken. En dat bedoel ik niet rot, maar vind het nogal wat om het de samenleving aan te rekenen terwijl er mensen al van ruim voor de corona op een wachtlijst stonden en of net hulp hebben of nog steeds aan het wachten zijn.
Nee, het was inderdaad altijd al krap in de GGZ, de wachttijden die jij benoemd herken ik zelf niet pre coronatijd. Daarbij is de vraag naar geestelijke gezondheidzorg op dit moment wel echt veel groter geworden dan voor de coronaperiode, waardoor de GGZ de vraag helemaal niet meer aan kan. Corona en zijn maatregelen hebben hier dus, naar mijn mening, zeker een grote invloed op.
Hier kwam de kinderarts met een ander advies. En natuurlijk verwacht ik niet dat anderen hun zorgvraag intrekken, hoe kom je daar nu weer bij? Snap niet hoe je dat uit mijn woorden kan opmaken? In sommige regio's (randstad bv) waren er ook wachtlijsten. Maar in heel veel regio's niet. Bij ons hebben ze dit nog nooit meegemaakt. De psychiater noemde het zelf code zwart. In de jeugd, zeker 4x zoveel aanmeldingen dan 2 jaar geleden. Normaal kon je na aanmelding binnen 3 weken op intake en daarna direct starten. Nu is het probleem niet enkel het opstarten daar, voor elk onderzoek en elk gesprek en evt behandeling moet je opnieuw op de wachtlijst. Wij hebben 18 mei intake en verkennend gesprek bij de psychiater gehad, gehoord wat ze als eerste gaan onderzoeken, dan kon 30 juli voor het eerst. Komt daar iets uit, terug op de wachtlijst voor behandeling. Komt er niets uit, dan op de wachtlijst voor het volgende onderzoek....enz enz.
@Maev uit dit artikel blijkt ook dat dr wachtlijsten echt niet normaal zijn. https://www.ad.nl/zwolle/lotte-21-uit-zwolle-heeft-anorexia-en-wacht-al-maanden-op-de-juiste-hulp-ik-kan-niet-meer~aaace8d1/
Mooi verwoord, precies hoe ik het zie. En vooral dat stukje wat betreft influencers dat kan echt niet vind ik.
Mijn man heeft nog nooit zoveel doorverwijzingen moeten maken voor de ggz als in deze tijden. Dus ja de wachtlijsten zijn alleen nog maar langer geworden en die waren al lang. Het is in de regio waar hij werkt écht een probleem.
Ik merk om me heen ook dat men sneller vervalt in somber gedrag, burn out, emotie eten. En dat is dan nog maar iets wat niet perse door de GGZ behandeld hoeft te worden. De wachtlijsten lopen de spuigaten uit, zeker door de maatregelen.
En niet alleen de wachttijden in de GGZ. Ik heb 8 maanden moeten wachten voordat ik een indicatiegesprek had met het jeugdteam van mijn gemeente, voor zoon. Het gaat door corona al heel lang heel slecht met hem. De indicatie is nog niet toegekend, zodra dat is gebeurt moet zoon bij een instelling op de wachtlijst. Voorheen had je in onze regio een wachttijd van max 6 weken. 8 maanden is echt niet meer normaal, en dan is dit nog een spoedindicatie ook.
Echt vreselijk idd. Onze kinderarts belde naar de GGZ voor de aanmelding van onze dochter. Ze gaven haar de wachttijd door en zij reageerde met: maar dit is een spoedmelding hoor. " Ja mevrouw, alles wat we binnenkrijgen is spoed". De 'gewone' aanmeldingen moeten nog veel langer wachten.
Heel triest. Het stuit me dan ook echt tegen de borst als mensen hier gaan verkondigen dat er geen relatie is met corona. Maar oh weer als je kritiek hebt op het coronabeleid of ervoor kiest om geen vaccin te nemen. Ik heb het ook bij cliënten gezien. Ineens mochten ze niet meer op de poli komen. Alles via videobellen (dit gaat over mensen die al in behandeling zijn). Maar dat is toch een hele andere manier van communiceren, iets wat juist in de GGZ zo belangrijk is
De jeugdgezondheidszorg is al heel lang een ramp. Kinderen met een relatief "simpele" zorgvraag konden wel redelijk snel terecht en daar zie je de wachtlijsten veel langer worden TGV corona. Maar gespecialiseerde jeugdzorg, zoals ernstige anorexia zorg is al lang bijna niet te krijgen. Dat komt niet door corona, maar door de versnippering als gevolg van de invoer van jeugdzorg door de gemeente. Corona heeft dat niet verbeterd, maar dat was echt al een ramp. Maar ik ben het met je eens dat het ontzettend k... is om hulp nodig te hebben voor je kind en extra lang te moeten wachten. Wij zijn voor midi vorig jaar januari bij de juf en ib-er geweest om zorg te krijgen voor de schoolsituatie. De meest laagdrempelige zorg, die volgens gemeente beleid binnen 3 maanden geleverd moet worden om school praktische zorg te geven om de situatie voor een kind te verbeteren is twee weken geleden gestart. Dat is dus 1,5 jaar later en daar is heel veel geduw en getrek aan vooraf gegaan om verder te komen. En dat is volledig gevolg van Corona en de schoolsluiting. Maar ik zie op mijn werk ook hoe ontzettend het ziekenhuis op zijn kop heeft gestaan omdat er zorg geleverd moest worden aan mensen, zonder de middelen of de mensen. Dat is het vreselijke aan deze situatie, het wringt overal.