En kijk ook goed naar de omgeving etc en of het huis het waard is. Gelukkig zegt een eerste bod nog niks, maar laat je goed informeren. Als de gemiddelde prijzen erg afwijken van de prijs van jullie huis, dan heeft dat vaak wel een reden. Goed laten adviseren!
Er is echt zo veel veranderd op de huizenmarkt sinds eind 2018/2019. Ons huis is in die periode tot nu minimaal 120.000 in waarde gestegen. Het percentage dat overboden wordt is ook enorm gestegen. Ook dit klopt op dit moment niet. 9/10 huizen worden verkocht op basis van inschrijving en dan moet je dus meteen een finaal bod uitbrengen.
Mbt het eerste, ik vertel enkel mijn ervaring. Tuurlijk is er een hoop veranderd. mbt het tweede, het klopt dat je vaak een finaal bod uit moet brengen. Maar je zit nog nergens aan vast. Het is niet zo dat je daarmee al de koop finaliseert. Krijg je de financiën niet rond, dan zit je nog nergens aan vast. Dat bedoel ik. Laat je gewoon goed informeren.
Laatste ook niet waar want in deze markt zijn de biedingen vaak zonder behoud van financiering. Juist omdat men anders denkt geen kans te hebben. Dus ook dan als je het voorlopig koopcontract hebt getekend zit je er na 3 dagen echt aan vast.
Ik heb er totaal geen verstand van maar wat ik me altijd afvraag; heb je tussen de 50k en 100k overboden en dan stort die hele huizenmarkt over enkele jaren in elkaar..en dan?
Als je zelf een populair huis hebt die je gaat verkopen, dan kan je best veel geld tegen elkaar wegstrepen, want je krijgt ook belachelijk veel geld voor je huidige woning. Hierdoor is de kans op onder water komen kleiner. Maar dat kunnen jullie alleen zelf bepalen. Ook het reeds opgebouwde bedrag in jullie huidige hypotheek kan hier een rol in spelen. Dat was bij ons ook aanzienlijk na 14 jaar (wij hadden redelijk jong ons eerste huis gekocht, we moeten namelijk zo nog 30 jaar werken, dus we gaan weer verder met sparen). Dankzij de overwaarde van onze vorige woning en het spaargedeelte dat wij intussen hadden opgebouwd, hebben wij nu een huis waarop we maar ongeveer 50% van de totale waarde een hypotheek hebben.
Tja, dat is dus de vraag. Ik snap sowieso niet waarom iemand een tussenwoning koopt voor 8 ton (voorbeeldje he, maar die zijn er). Is het dan omdat je het huis helemaal het einde vindt of zijn mensen bang om de boot te missen? Net als er ergens een enorme aanbieding is (heb ik ooit eens meegemaakt bij Dirk, hilarisch), dan zie je ook mensen graaien, hun verstand soms kwijt zijn en dus niet meer logisch nadenken. Een huis kopen zonder voorbehoud financiering, soms weer een aflossingsvrije hypotheek. Waar zijn we mee bezig met zijn allen Maar goed, ik dwaal al van het topic. Ik zou dus heel goed nadenken over je bod
Buren van mijn ouders hadden hun huis te koop staan voor 650k en deze is verkocht voor 720k dorpje dichtbij Amsterdam. Even of topic maar ik zie dat heel veel mensen K achter een getal zetten, hier bijvoorbeeld 650K, 720K, wat betekent dat? Ik zie dat ook vaak bij Google, maar in een Nederlandse tekst verbaasd het me. Dus wie wil mij vertellen wat het betekent (ben te lui om te googelen).
K=kilo=1000 Eigenlijk een maat voor gewicht dus en niet voor geld. Net als ‘ton’. Maar het klinkt wel lekker en scheelt een hoop nullen uitspreken en typen
Na 3 dagen ja Ik wil alleen maar zeggen. Staar je niet helemaal blind op dat eerste bod. Het is niet zo dat je op het moment van uitbrengen niet meer terug kan. Ik kan me nl voorstellen dat dat heel veel onrust geeft. Je hebt altijd enkele dagen zoals je zelf zegt!
Dan ben je dat geld “kwijt”. De kans dat je het overbieden kunt mee financieren in je hypotheek is klein want je kunt max 100% (of iets meer?) van de woningwaarde financieren alles daarboven zul je dus moeten doen van spaargeld of overwaarde. “Voordeel” daarvan is wel dat de kans kleiner is dat je huis onder water komt te staan als de markt in elkaar stort. Omdat je dus niet alles gefinancierd krijgt.
Hoe betalen mensen die overbiedingen eigenlijk? Je krijgt een hypotheek voor wat het huis waard is. Hebben zoveel mensen dan zomaar zoveel geld extra liggen?
Meestal vanwege overwaarde op hun huidige woning of reeds opgebouwd spaargeld in hun huidige hypotheek.
Wij hebben uiteindelijk geen overbieding gedaan, maar we konden bijna 4 ton hoger dan de max hypotheek, vanwege overwaarde (al heel veel hypotheek afbetaald + de overwaarde) en zo’n 200.000 spaargeld.
Overwaarde van hun vorige huis of gokken dat de bank het huis ook zoveel waard vind en het in de hypotheek laten meenemen.