Ik zou gewoon even aankijken wat hij fijn vindt om in te trainen. Een trainingspak komt altijd wel van pas. Is het niet voor training, dan wel om te dragen tijdens wedstrijddagen (als je geen clubtrainingspak koopt/krijgt). Zou wel voor een broek gaan die zo strak mogelijk aansluit. Maar volgens mij is dat tegenwoordig wel standaard. Hier hebben ze liever een trainingstop in plaats van jasje. Ze vinden de rits niet fijn. En voor als het regent en/of hard waait een all weather top. Maar trainen in de winter ook vooral in tenue met thermokleding. Moet inmiddels allemaal van Ajax of Barca zijn, maar Scapino heeft prima kleding. Qua scheenbeschermers zou ik bij die kleintjes beginnen met een scheenbeschermer met enkelbescherming. Mocht hij dat niet lekker vinden zitten in zijn schoen kun je altijd nog over op losse scheenbeschermers. Nadeel daarvan is weer dat ze makkelijker gaan schuiven en je scheenbeschermerhouders en/of een sokje nodig hebt. Vinden ze hier machtig interessant dus hier losse scheenbeschermers. Douchen is inderdaad bij bijna alle verenigingen verplicht. In theorie dan. In de praktijk komt daar weinig van terecht en ligt het vooral aan wat de trainers/leiders, ouders en kinderen willen.
Hier wordt niet gezamenlijk gedoucht (Jo13 en Jo10, allebei selectie). Gelukkig want mijn kinderen willen dat echt niet en ik ben er ook geen voorstander van. Het verschilt dus wel echt per club. Beste kun je even navragen bij de trainer of een andere ouder. Hier trainen ze in wat ze fijn vinden. Meesten in een tenue van hun favo club idd of gewoon een ander sportsetje (van bijv decathlon). In de winter thermobroek eronder (dat vinden die van mij al fijn bij een graad of 8) en trainingsjasje, thermoshirt en als het echt koud is thermo+trainingspak. Heb in de afgelopen 5 jaar een paar trainers langs zien komen die lange broeken verplicht stelden als t koud/nat werd. Regenjas doet hier niemand en vinden mijn kinderen ook niet fijn zitten. Bij wedstrijden tenue van de club en trainingspak voor en na de wedstrijd. Dat geldt voor de selectie, andere teams hebben niet allemaal trainingspakken van de club. Bij de selectie wordt kleding hier verstrekt ivm sponsornaam op shirt en trainingspak dus wij kopen dat niet zelf. Shirts blijven van de club en worden bij ons samen gewassen (wastas) en niet ieder voor zich. Tip: niet bezuinigen op goede en goed passende scheenbeschermers (mijn kinderen vinden ze met bandje onder de voet fijn) en vergeet (sport)handschoenen niet! Echt nodig als de temperaturen richting het vriespunt gaan.
Wat een rare opmerking. Onze zoon voetbalt nu drie jaar en heeft nog nooit bij de club gedoucht na een training of wedstrijd. Gewoon lekker thuis.
Wat is daar raar aan dat ik zeg dat het bij de meeste clubs in de regelementen staat? Vind het zelf ook niet meer dan normaal om te douchen na het sporten. Voor mensen die nieuw zijn in de voetbalwereld zal het misschien best vreemd zijn om na een wedstrijd te douchen. Niet elke andere sport heeft douches in de kleedkamer en ook niet bij elke sport zit het in de sportcultuur. Maar bij voetbal is douchen na de wedstrijd net zo normaal als dat de ouders bij de wedstrijd komen kijken of dat teams na de wedstrijd nog met z'n allen nog wat in de kantine drinken. Dat heet ook wel voetbal cultuur. Maar dan ben ik even benieuwd hoe het vindt dat mijn dochter ook na de wedstrijd doucht? Ze speelt in een jongens team en doucht gewoon met haar teamgenoten. Zowel zijzelf als haat teamgenoten vinden dat prima en totaal niet raar. Zodra zij of een van haar teamgenootjes dat niet meer wil dan vragen we uiteraard de extra kleedkamer aan waar ze recht op heeft.
Jammer dat je zo hoogdravend doet. Wij zijn nu voor het 5e seizoen onderdeel van die "voetbalcultuur", zonder te douchen. Op de club dus, thuis natuurlijk wel. Overigens drinken onze teams ook niets in de kantine na de wedstrijd. Gewoon lekker naar huis. Gelukkig!
@Cin85 heeft hier wel een punt hoor. Bij veel voetbalverenigingen is dat gewoon verplicht, hoort er gewoon bij. Doet iedereen hier ook en man heeft altijd gevoetbald, zelfde verhaal. Hier moet dat ook (uitzondering met corona uiteraard) Ben zelf leider bij voetbal geweest bij de jongste (destijds jo7) en al die jongetjes en bezoekende teams douchen gewoon En ja, moet je ze idd laten hockeyen, daar doen ze dat dus niet standaard en het is zo smerig. Zit je met 4 van die stinkende pubers een uur lang in de auto. Doe mij dan maar 4 fris gewassen voetballers hoor. Ik wil dat bij onze hockeyclub dat er dus zeker ook weer inbrengen (zat op dezelfde hockeyclub vroeger en daar werd gewoon gedouched).
Dat kan uiteraard, maar het is niet heel standaard hoor. Is toch ook wel logisch? Mijn zoon gaat met de bus, enkele reis van 2 uur, dan is het echt niet prettig als je 15 pubers in de bus hebt die net bijna 2 uur hebben lopen zweten. Voor hun zelf ook niet, bovendien koelen ze veel te erg af dan.
Prima toch, ik heb geen bezwaar tegen douchen bij de het veld. Maar een reactie 'dan moet je maar op hockey' vind ik echt heel raar. Volgens mij mogen ouders en kinderen gewoon zelf bepalen op welke sport hun kind gaat. Dat hoef jij niet voor een ander te doen.
Hoogdravend? Ik leg gewoon wat uit en zeg zelfs dat ik mij voor kan stellen dat dit vreemd kan zijn als je een andere sport gewend bent. En prima als jullie het anders doen, maar als je al roept dat er gelukkig niets na de wedstrijd in de kantine gedronken wordt, dan ben je in mijn ogen niet bepaald onderdeel van de voetbalcultuur. Mensen drinken en voor het sociale gedeelte wat in de kantine, en om de club financieel te steunen. Uiteraard is dit niet verplicht. Maar goed mijn oudste (ook uit 2010) is pas 11 jaar lid van onze voetbalclub, en de rest van ons gezin ook levenslang.
Zoals @suus1983 al aangeeft, het is algemeen bekend dat er bij hockey niet gedoucht wordt, loop tijdens een wedstrijddag maar eens de kantine in, dan ruik je het vanzelf. Daarom is het bij veel (dus niet alle) voetbalclubs een gezegde: wil je niet douchen, dan ga je maar op hockey. Men houdt de kantine graag fris. Dat bedoelde ik, niets meer en niets minder. En uiteraard mogen kinderen zelf kiezen op welke sport ze willen, al wil mijn zoon op ballet, van mij mag het. Maar nu ben ik nog steeds benieuwd naar je antwoord op de vraag die ik je eerder stelde? Niet dat ik mij daar iets van aan trek, maar ik ben benieuwd hoe ouders van kinderen die niet douchen daar tegen aan kijken. Aangezien dit nog een stapje verder zou kunnen zijn dan 'gewoon' douchen.
Mijn zoon is 12 jaar en heeft werkelijk nog nooit gedoucht in de kleedkamer dat doet ie thuis. Niemand van zijn team doucht trouwens is niet verplicht. Ik begrijp je punt wat je dichter betreft niet. Zolang iedereen het prima vindt en zich daar prettig bij voelt is het toch helemaal goed. Wat maakt het uit dat mijn zoon thuis doucht dan? Overigens dochten ze hier voor corona op school na het gymmen ook gemengd, geen problemen mee.
Wat mij betreft moet het altijd een vrije keuze blijven en niemand iets verplicht worden. Het zou mi ook geen standaard moeten zijn, maar gewoon een optie. Overigens ben ik bekend bij de hockey en ik heb nog nooit stank ervaren in de kantine. En ook niet in de auto op weg naar huis.
Mijn ervaring is dat kinderen pakweg onder de 10 uberhaupt niet stinken na het zweten/sporten. Daar zou je het niet voor hoeven doen. Verder ben ik pas hockey- en voetbalouder sinds dit coronajaar, waarin kleedkamers en kantines dicht waren. Bij de hockey ervaar ik meer teamgevoel: de teams drinken nog wat na op het terras, en de ouders hebben onderling meer contact. Maar dat is dus op basis van 2 kinderen/teams.
Jouw dochter zit nog in de d denk ik? Mijn dochter speelde in de c en gaat nu naar de b. Dat stinkt hoor. Die meiden ruik je echt wel na een flink uur hockeyen.
Klopt, onder de 10 valt het wel mee hoor. Hier 15/16 jarigen, dat ruik je wel. Hier zijn overigens ook wel jongens met onderbroek douchen.