Dat vind ik nou ook. Tegen zo iemand die tegen gelukszoekers is stel ik ook altijd de vraag; "wat heb jij in je leven gedaan of bereikt waardoor jij meer recht hebt op een gelukkig en veilig leven dan iemand anders " Het stomme geluk hebben dat je toevallig hier bent geboren vind ik geen goede reden.
Dat is ook geen goede reden. En @citroenrasp zei het al mooi. Als je vanuit het westen ergens anders een nieuw bestaan opbouwt ben je ook geen gelukzoeker. Ik Google net het woord expat en krijg deze omschrijving en denk vooral wat is het verschil? Een expat is iemand die tijdelijk in een land werkt met een andere cultuur dan waar hij of zij in is opgegroeid. Onder expats verstaan we meestal hoogopgeleide mensen. Het verblijf in het buitenland kan permanent zijn, maar is over het algemeen tijdelijk. Expats worden vaak door hun werk naar het buitenland gezonden.
Het grote verschil is natuurlijk dat een expat vaak hoog is opgeleid en hierheen komt met iets waar behoefte aan is (kennis). Daarbij is er een bedrijf betrokken wat voor veel zaken zorgt en zijn deze mensen zelfredzaam. Ik begrijp gelukszoekers ook wel. Maar het maakt veel verschil waar ze vandaan komen. Er is een hele grote groep die totaal niet zelfredzaam is. Die een groot en blijvend beroep doet op de sociale middelen en een grote afstand heeft tot onze maatschappij (op alle gebied). Dat was ook het verschil met Nederlanders in Canada en Australië. Die hebben altijd hard gewerkt en zich aangepast. Wisten zichzelf te redden en veroorzaakten geen problemen in hun nieuwe land. Ik denk dat het met Afghanen uitmaakt waar ze vandaan komen. Het deel dat uit de steden komt is over het algemeen redelijk tot hoger opgeleid en gewend aan westerlingen en hun cultuur. Maar je hebt er ook die bijna uit de middeleeuwen lijken te komen. Ik vraag mij wel af waar we al die mensen gaan huisvesten. Er is nu al woningnood in Nederland.
Maar een expat is dus wel wat anders dan een vluchten, gelukszoeker of iemand die simpelweg emigreert. Probeer Amerika maar eens in te komen, dat is ook voor Europeanen praktisch onmogelijk. Je kan wel een beter leven op willen bouwen in europa maar je moet je afvragen of dat ook werkelijk altijd het geval is. Hoe groot is de kans dat je hier een baan kan krijgen, je een fijne woonplek kan betalen enz enz. En natuurlijk neem ik het niemand kwalijk dit te proberen. Maar als land moet je wel de mensen beschermen die er al wonen. En waneer jongeren soms tot hun 30ste thuiswonen van wegen een overspannen huizenmarkt of mensen 8-15 jaar op de wachtlijst staan voor een huurwoning dan moet je heel erg oppassen met wie je nog binnenlaat.
Ik denk trouwens dat er nog wel een probleem gaat ontstaan. Want eind van de maand gaat het land dicht. Dan vertrekken de Amerikanen en daarmee alle mogelijkheden voor evacuatie van welk land dan ook. De Taliban laat heus geen mensen meer vertrekken (ze kunnen mensen immers prima zelf gebruiken en wie vertrekt is een verrader). Er zullen heel veel mensen zijn voor wie het te laat is om nog weg te komen. Heel triest.
Dat denk ik helaas ook. Ik heb naar aanleiding van wat iemand schreef hier op de NPO de serie gekeken Afghanistan the woonded land. Mijn kennis van het land ging niet veel verder dan 20 jaar geleden. Oprecht zonde, dat het zo is gelopen, dit land had alle kansen van de wereld waarbij alle stromingen in vrijheid naast elkaar konden leven met respect/acceptatie voor elkaars geloof en cultuur. Wat wij in het westen kunnen doen is helaas maar beperkt Er is al zoveel leed gedaan met alle bemoeienissen. Ik zou niet weten hoe dit nog goed te krijgen is op korte termijn.
Ze proberen het alleen. En als het niet lukt trekken ze door. De Marokkanen, Algerijnen en de laatste tijd ook jongeren uit Tunesië.
Onze jongeren krijgen in die zin best veel kansen dat ze een opleiding kunnen doen, dat ze toch ergens kunnen werken en dat ze in vergelijking tot de gemiddelde Nederlander relatief snel een huis aangeboden krijgen van de gemeente. Vooral dat laatste zet veel kwaad bloed. Maar wat ik zie, is dat het zo afhankelijk is van de doelgroep waar iemand vandaan komt, hoe hard ze hun best doen. De mensen uit Eritrea verschillen nog het meest van zeg maar de mensen uit Syrië. En soms vind ik dat echt heel lastig. Want je krijgt niet iets op een presenteerblaadje aangeboden: je moet er wel iets voor doen in veel gevallen.
Ik las net dat vandaag de laatste evacuatievluchten zijn. Wat afschuwelijk als het je niet lukt om op het vliegveld te komen. Hoeveel Nederlanders zouden daar nog vastzitten? Gezinnen met kinderen die op familiebezoek waren....... Wat een vreselijk drama. Wat moeten zij in paniek zijn. Ik hoop dat ze het land nog op een andere manier kunnen verlaten, met de auto bijvoorbeeld.
Verschikkelijk. Hopelijk kunnen ze er nog meer met bussen ophalen. Voor de laatste vluchten. Dit is toch verschrikkelijk en hart verscheurend.
Ja zag het pas daarstraks ook bij de nieuwsberichten. Dus die bussen met Nederlanders zijn er nog uiteindelijk doorheengekomen, maar de rest is op zichzelf aangewezen nu om terug te komen naar Nederland.
Het is natuurlijk vreselijk. Maar ik vraag mij wel af wat je daar (nog) aan het doen was (zeker met kinderen). Er is al tijden een zwaar negatief reisadvies ivm veiligheid. En mensen zijn niet voor niets gevlucht. Hoezo ga je daar nu op vakantie/familiebezoek? Het was daar niet veilig voor je. En juist de Afghanen zelf weten dat de Taliban nooit echt weg zijn geweest. Daarbij zijn er al langere tijd signalen dat het mis zou gaan en is begin van de maand al aangegeven (door BZ en tal van organisaties) dat mensen zo snel mogelijk moesten vertrekken. Toen gingen er nog commerciële vluchten. Nu is het te laat.
Ik had het niet per se over "jouw jongeren", maar over immigranten in het algemeen. Het is hopelijk wel algemeen bekend dat een grote groep immigranten, en (klein)kinderen van diezelfde immigranten helaas minder kansen krijgt dan de gemiddelde autochtone Nederlander. En dan kan je nog zo je best doen, maar als je zo vaak tegen vooroordelen/discriminatie oploopt is dat op z'n zachts gezegd best frustrerend.
Van dat negatieve reisadvies las ik ook vandaag. Het verbaasde me inderdaad net zo goed dat er dan toch mensen die kant op gegaan zijn. Maar goed het blijft wel triest dat het sowieso gebeurt, dat mensen weer moeten/kunnen vluchten.
Ik lees verhalen van mensen die afscheid van een familie lid gingen nemen die op sterven lag.. Mensen die daar aan het helpen waren om het land weer op te bouwen.. zijn alle tolken, diplomaten, journalisten etc. wel weg? en hoeveel militairen zitten er nog? Mogen die het land nog wel verlaten? Ik vind het een schrijnende situatie.. en als er eerder begonnen was met het evacueren van de tolken, diplomaten etc dan zouden er nog meer geëvacueerd kunnen zijn geweest ondertussen.. de situatie is niet goed ingeschat door de overheid..
Dat laatste is de laatste dagen wel duidelijk geworden ja… en als je de hoort dat Frankrijk al bezig was met de voorbereidingen, dan heeft er iemand toch echt liggen slapen. Neemt niet weg dat ik het zeer onverstandig vind van gezinnen die daarnaartoe zijn gegaan. Hier hadden hun kinderen een toekomst…