Ik wil de stap maken naar een vegetarisch dieet. Ik hou m'n hele leven al niet van vlees. Gehakt of kipfilet ergens tussendoor kan ik nog wel hebben maar dat is dan ook alles. Vis vind ik dan wel weer erg lekker. In combinatie met de vlees industrie, het dierenwelzijn en de grote impact op het milieu vind ik het voor mezelf niet langer prettig om vlees te eten. Ik eet al grotendeels vegetarisch en door dieet ook geen zuivel en ei producten. Hebben jullie nog leuke sites/ Instagram accounts om te volgen voor recept inspiratie? En slikken jullie b12 bij?
Als je een vegan dieet wil volgen zou ik wel wat b12 bijslikken. AH heeft super veel makkelijke vega recepten. Bekijk Gezond lekker eten op: https://www.bol.com/nl/p/gezond-lekker-eten/666785020?referrer=socialshare_pdp_iphoneapp vind dit een fijn kookboek. Veel gezonde maaltijden voor kinderen. Lekker en makkelijk te maken. Wordt veel gebruik gemaakt van ‘vergeten’ groenten. Het wordt helaas niet meer uitgegeven. Maar zo nu en dan duikt er nog wel een tweedehandsje ergens op. Ik probeer wel een beetje richting vegan te bewegen. Gewoon vervangen wat makkelijker te vervangen is en daarmee beginnen. Cold turkey stoppen is best lastig en vindt je lijf meestal ook niet zo fijn.
Ik eet al vegetarisch zo lang ik me herinner. Ik heb geen specifiek vegetarische sites die ik volg. Een paar go-to sites, algemeen maar meestal lekker en vaak vega recepten/opties, zijn Uitpaulineskeuken, francescakookt. Verder raad ik je aan om jezelf het Plenty kookboek van Ottolenghi kado te doen. De Indiase keuken is ook voor een belangrijk deel vegetarisch, en altijd lekker. Uit veel van je vaste gerechten kan je vlees weglaten of vervangen door tofu/ei/noten/peulvruchten/wokreepjes/vegaballetjes/vega gehakt. Aan vegan begin ik niet. Soms kook ik iets en stel ik tijdens het eten vast dat het vegan geworden is, maar het is geen doel. Ik hou van kaas en yoghurt, en wil normaal buiten de deur kunnen eten, een traktatie mee eten etc. Ik slik zeer onregelmatig vitamine D en een multivitamine, verder niet.
Ik en mijn vriend eten sinds een jaar of 2 ook vegetarisch, vooral met oog op duurzaamheid. Door steeds nieuwe producten uit te proberen, eten we steeds vaker ook vegan. In onze Albert Heijn zijn er steeds meer alternatieven beschikbaar. Als het bevalt, halen we dat product vaker. Bijna alle zuivel is inmiddels plantaardig, op kaas na. We eten ook nog eieren, maar wel een stuk minder dan voorheen. Als ik uit eten ga, let ik hier minder op. Bij bijvoorbeeld verzorgingsproducten probeer ik er ook op te letten, maar ik ben niet heel erg strikt. Zo zit er nog wel leer in mijn schoenen. Ik heb een poosje geleden het vegan bakboek 'taart ende koeck' gekocht. Nog lang niet alles geprobeerd, maar bevalt tot nu toe goed! Het heeft goede en gemakkelijke tips voor alternatieven van zuivel voor bakken. Dat vind ik uit de losse pols bij bakken best moeilijk. Voor koken maken wij veel gebruik van BBC Good Food voor recepten (wel in het Engels). Niet specifiek vegetarisch, maar is wel gemakkelijk zoeken, veel vega opties en kwalitatief goede recepten. Op Instagram volg ik plantedbased_dennis. Maar moet zeggen dat ik zijn recepten nog niet heb uitgeprobeerd Wij gebruiken aanvullend vitamine B12.
Wij zijn veganisten (hekel aan dat woord, dat wel). Zéker B12 bijslikken en letten op je omega's! Je kan kijken op sites als lovingitvegan, wateetjedanwel, minimalist baker etc. Maar er is zoveel vervanging tegenwoordig dat je alles wel makkelijk kan veganizen Succes
Hoewel ik als flexitariër en ex-vegetariër niet (meer) tot de doelgroep behoor, wilde ik toch even delen waar ik o.a mijn inspiratie vandaan haal. Blogs/IG: Vegetus Oh she glows Vegan richa One Arab vegan Lisa goes vegan De groene meisjes The stingy vegan De hippe vegetariër Wat eet je dan wel Zo even uit m'n hoofd hoor. Er zijn volgens mij veel meer blogs/IG accounts die ik volg. Als je vegetarisch eet heb je in principe geen b12 nodig. Veganistisch is echter geen volwaardig dieet in die zin, dus zul je b12 in pilvorm moeten slikken. Ik ben tot mijn 20e vegetariër geweest, heb nooit b12 bijgeslikt. In de paar jaar dat ik vegan at deed ik dat wel, maar dat was niet zo'n lange periode.
Taart ende Koeck hebben wij ook! Iedereen is er lyrisch over, maar het eerste recept (mergpijpen) wat wij probeerden was ruk! Wat heb jij er al uit gemaakt?
Wij eten 95% vegetarisch. Alleen als we bij anderen zijn en daar is geen vega optie dan eten we vlees. De kinderen eten wel iets vaker vlees. ( op brood bijv of knakworstjes bij vriendinnetjes ofzo) Wij zijn vooral naar andere keukens gaan kijken dan de Nederlandse. Indiaas, Italiaans, midden oosten. Omdat ze daar al meer gerechten hebben die van origine al zonder vlees zijn.
Ik heb meteen even gekeken: - De Banoffee (wel erg zoet, volgende keer ga ik wat minderen in de suiker) - Haverkoeken (met verschillende vullingen). - Brosse chocoladekoekjes - appel walnootcake (moest wel een stuk langer in de oven, maar dat ligt volgens mij aan onze oven) - bird bars - pavlova
Mijn jongste is 2,5 jaar geleden vegetariër geworden nadat hij het zo erg vond voor de dieren die bij een grote brand hier vlakbij om het leven kwamen. Hij stopte accuut met vlees eten. Wij aten ,al lang, niet alle dagen vlees. Maar sinds zoon vegetariër is, eet de rest ook bijna geen vlees meer. Ik kon alleen maar tot de conclusie komen dat hij gelijk heeft en dat er genoeg alternatieven mogelijk zijn. Van de week had man vlees gebakken en ik vond het echt niet lekker ruiken ‘s avonds terwijl als ik vegetarisch kook ik deze lucht niet ruik. Ik heb met dochter een app groep met allerlei vegetarische recepten die we overal op internet verzamelen en zo makkelijk terug kunnen vinden.
Dank voor alle tips! Aantal sites gebruik ik al maar er zit ook weer nieuwe inspiratie bij. @Cobon dat boek hebben wij ook. Vind de scones erg lekker en lukken eigenlijk altijd. Wil voor nu niet veganistisch eten al eten we automatisch al veel plantaardig omdat onze kinderen niet tegen zuivel kunnen.
Je kan aan het beheer vragen of de titel aangepast kan worden (als je het belangrijk genoeg vindt tenminste )
Volgens mij is het al gezegd maar ik zou me vooral gaan verdiepen in ethnic foods, traditionele gerechten van over de wereld. Veel keukens hebben van oudsher namelijk volop vleesloze gerechten en je hoeft dan niks te gaan 'veganizen'. Wat dat betreft gaat de Nederlandse keuken niet heel goed samen met vegetarische/veganistische gerechten vind ik, of je moet het vlees gaan vervangen voor imitatievlees. Ook qua baksels trouwens: wij eten graag traditionele baksels (Tunesisch) en dat is heel vaak plantaardig. Ik denk dat dat voor veel meer landen geldt. Verder kan je je verdiepen in ei/melk vervangers. Zo maak ik inmiddels al jaren m'n eigen mayonaise obv aquafaba (kookvocht van kikkererwten). Ook is onze favoriete chocoladecake helemaal vegan (zonder verdere eivervangers). Misschien heeft @LisbethSalander nog wel tips voor je
Dank! Naar de baksels uit andere landen ga ik zeker kijken. Ik bak al 5 jaar zonder ei en met plantaardige melk maar dat zijn vaak aangepaste recepten. We hebben vegan mayo en fritessaus uit de supermarkt. Niet zo gezond als zelf maken maar daar heb ik nu even de energie niet voor. Ga het wel onthouden want we eten regelmatig kikkererwten dan kan ik dat vocht ook weer gebruiken.
@Beheer zou de titel aangepast kunnen worden naar wie eet er vegetarisch/ veganistisch? Staat anders zo suf
Ik eet hier ook vegetarisch. Omdat ik ivm zwanger worden geen soja wil eten niet vegetarisch. Onze boter, zuivel en eieren zijn biologisch. Ik ontbijt met overnight oats met amandelmelk, lunch is salade of soep met sneetje brood of cracker en s avonds warm. Ik ben alleenstaand en dochter lust niet alles. Maar ik heb een paar recepten die ik maak. En in de pastasaus quorn gehakt plus een blik kinzen, in de nasi of bami quorn blokjes, bij de couscous falafel en kikkererwten, bij het mexicaans iets van quorn en bonen, etc. Of gewoon aardappeltjes, groente en vegaburger.