Omdat als ik ze de vrije keuze laat ze wel alleen maar speculoos eten en ik graag wil dat ze afwisselend eten dus dat doen ze nu. Meestal kiezen ze nu de eerste boterham met iets anders en daarna nog iets met speculoos. Of in het weekend alleen speculoos. Als ze al brood eten want liever hebben ze havermout. hetzelfde met snoep. Ze weten dat ze hier een snoepje per dag krijgen en daarom vragen ze er ook niet om. Is gewoon duidelijk en de hele dag door snoep vind ik niet nodig (ook niet voor tanden) hetzelfde met limonade: 1x per dag limo. Uiteraard wijken we daar met uitjes of verjaardagen etc allemaal vanaf. Zo strikt is het niet. En scherm helemaal want als ik dat onbeperkt laat zitten ze 8 uur op de iPad. Vind ik vrij ongezond voor een 6 en 4 jarige. Dus daar zit ook een max op. En dat Heb ik wel eens vrij gelaten dus maar ze zijn zo gek van gamen en aangetrokken tot schermen al van jongs af aan, ze gaan dan echt niet wat anders doen. Sommige kinderen kunnen dat beter. Maar ik Denk dat dit dus aan het kind ligt en niet aan of ze het wel of niet mogen. Want mijn nichtje heeft ook wel regels voor televisie maar die is sowieso dat als ze het aan het kijken is ze zelf stopt met kijken als ze geen zin meer hebben. Dat is hier niet het geval. Net zombies dan…. Het is voor kleine kinderen best lastig om als je ze vrij laat in bijv het eten van snoep of iPad dan een grens te trekken dus trek ik die grens. We gingen bijv pasgeleden all you can eat Eten en toen liet ik ze gaan. Maar dat was dus wel overgeven Wel goed gesprek over gehad. En zo leer je ze langzaam het zelf te besluiten. Want op een gegeven moment bepaal ik niet meer. maar ze zeuren dus nooit om die dingen, zeker bij anderen niet. Maar ik heb dus wel vriendjes hier die wel veel snoep mogen en hier dus ook altijd na wat lekkers vragen om nog meer. Dus ik betwijfel een beetje of het ligt aan wel of niet die grenzen stellen. Helemaal verbieden werkt inderdaad averechts denk ik. Maar ze balans leren in wat ze eten en hoeveel of hoe ze de iPad gebruiken lijkt me niets mis mee.
Oudste eet van alles op z’n brood. Voorkeur kipfilet, cervelaat of chocopasta De jongste: Smeerkaas of chocopasta Wij hanteren geen regels over het beleg.
Hier ook geen regels over beleg. Ik denk dat pure hagelslag of vruchtenhagel gezonder is dan bijvoorbeeld bewerkte vleeswaren, maar ik heb geen wetenschappelijke literatuur opgezocht om dat te onderbouwen.
Als je ze de volgende keer laat gaan met all you can eat zullen ze niet meer te ver gaan. Ze hebben nu hun eigen grens leren kennen. En ze zullen nu als je ze vrij laat alleen maar speculoos kiezen omdat daar nu een grens aan gegeven is. Logisch toch. Zo ook met iPad en snoep. Maar zo denk ik er over. En zo werkt het hier thuis prima. Ieder zijn ding
Zo is dat bij ons ook.... al eet ons zoontje het liefst cornflakes voor ontbijt. Naar school krijgt hij 2 boterhammen mee, hij mag 1x hartig beleg kiezen en 1x zoet beleg. In het weekend hebben we vaak afbakbroodjes. Dan 1 helft zoet en 1 helft hartig. Soms laat hij het hartige broodje voor de helft staan maar daar maak ik dan geen probleem van.
Nou ik vind 4 boterhammen met hagelslag op een dag wel een stuk ongezonder dan gevarieerd met boterhammen met verse vleeswaren of hummus. En dan rundvlees of kip, varkensvlees is niet zo gezond. Als ik mijn zoontje moet laten kiezen, dan eet hij de hele dag snoep en chocola.
Precies. Ik denk ook niet dat er een goed of fout is hoor. Dat denk ik sowieso niet in opvoeding. En bij ons werkt het inderdaad prima zo Ging mij meer om je opmerking dat je bij “alle kinderen die grenzen krijgen ziet dat ze er lastig mee omgaan” terwijl ik niet denk dat dit zo is omdat ik dat gedrag net zo goed zie bij kinderen die er geen grenzen in krijgen. Ik wilde dus meer aangeven dat ik denk dat het ook vooral kind afhankelijk is. En niet zo zwart wit is. En nee, de oudste heeft bijv de grens de eerste twee jaar niet gehad en toen twee jaar lang alleen vruchten hagel gegeten sinds we dit doen is er meer variatie. Daarom werkt dit inderdaad beter bij ons. Wij hebben deze “regels” dus niet altijd gehad.
Je hebt gelijk, het is niet zo zwart wit. Toevallig vriendjes van mijn zoon en nichtjes waarbij ik het zie.
Kruidenkaas, smeerkaas en pindakaas. Hij lust ook wel chocoladepasta, jam en smeerworst, maar die kiest hij niet uit zichzelf.
Oudste kaas of pindakaas Middelste wisselt tussen het soort brood en de bui. Vaak zuivelspread, kipfilet, soms hagelslag (maar nooit mee naar school). Jongste: worst, kaas (en dan het liefst met ketchup... heeft ie ooit ergens gekregen) Oudste wil nu opeens geen boter meer op brood. Ik vind dat wel lastig. Zitten toch wel weer vitaminen in denk ik dan..
Hier eten ze eigelijk alles wel. Vaak verrassend gevarieerde keuzes ook. Maar als ik moest kiezen de oudste chocopasta. Z. kaas.
De oudste: smeerkaas maar dat mag ze niet meer door allergie. Ze houdt niet van vlees. Verder alleen zoet: appelstroop honing jam. De jongste: soep en hartig: tapenade, filet americain, worst, kruidenboter en dan natuurlijk chocopasta.
Oudste: pindakaas en vruchtenhagel Jongste: hagelslag, leverkaas en leverpastei. Maar eigenlijk eten ze alles wel. Het zijn goede broodeters.
Dit als het om hartig gaat. Nee van zoet lust ze alles. Met stip op 1 dus hagelslag en duo penotti en voor de rest: smeerkaas.
Over het algemeen eten we ons brood met olijfolie. Dus niet als "boterham" zeg maar. Maar als ze dan toch voor een ander beleg kiezen dan mogen ze zelf weten met wat. We hebben altijd pindakaas en jam (beide altijd zelfgemaakt), honing, smeerkaas, soms chocoladepasta. En er zijn bijna altijd wel wat andere zelfgemaakte dingen als sandwichspread of hummus. Kaas hebben we nooit (is niet lekker hier) en vleeswaren zelden. Heel vaak kiezen ze gewoon simpel plakjes tomaat of komkommer. Daarom ga ik ook geen regels opleggen, want ze eten uit zichzelf al vaak genoeg een gezonder beleg. Sowieso zie ik niet in wat er zo gezond is aan (de meeste) vleeswaren.
Van Zoetigheid lust ze ook niets. Er stond deze week een stuk in de krant over een eetstoornis die vaak gemist word bij kinderen. Onder andere kenmerkte zich dat in erg weinig lusten, weinig durven te proeven en als een verpakking veranderd iets niet meer eten. Dit is dus exact wat mijn dochter doet. Het enige wat niet klopt is dat ze niet achter blijft in groei en ontwikkeling dus nog geen reden voor professionele hulp. Maar het baart me wel zorgen.