Wat is normaal, voorwaarden inschrijven basisschool?

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Annefien, 4 sep 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Annefien

    Annefien Bekend lid

    4 jan 2021
    596
    359
    63
    Vrouw
    Om ons zoontje in te kunnen schrijven bij de basisschool willen zij eerst contact met het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal waar hij nu naartoe gaat om te informeren of zijn onderwijsbehoefte aansluit op wat zij bieden. Pas na een positief gesprek met het kdv kan je je kind inschrijven.
    Het gaat om een reguliere openbare basisschool.
    Is dit normaal? Wat vinden jullie hier van?

    Toen ik het er aan het begin van onze basisscholen zoektocht met de kdv leidster over had omdat ik benieuwd was of nu al iets te zeggen valt over wat bij het kind past (bijv dalton of regulier onderwijs) gaf zij juist aan dat het eigenlijk nog te vroeg is om daar echt wat van te zeggen.
     
  2. Fristi2012

    Fristi2012 VIP lid

    23 jun 2014
    6.100
    3.487
    113
    Wat gek.
    Er zijn ook kinderen die nooit naar opvang of psz gaan voordat ze naar school gaan, zouden die dan niet kunnen aanmelden.
     
    Annefien vindt dit leuk.
  3. Saartje33

    Saartje33 Fanatiek lid

    6 dec 2018
    3.895
    5.846
    113
    Vrouw
    Ik heb de kinderen bij een school ingeschreven, Psz vroeg welke het was en of ik toestemming gaf hun “dossier” door te geven aan de school. Deze mocht ik eerst zelf inkijken. Was een kort verslagje, stond niks bijzonders in
     
    Vero0504 en Annefien vinden dit leuk.
  4. SydneyGirl

    SydneyGirl Niet meer actief

    De basisschool van mijn zoontje heeft nooit contact opgenomen met het KDV en daar ook niet om gevraagd. Mogen scholen überhaupt wel inschrijvingen weigeren laat staan op basis van iets wat een derde partij zegt?
     
    Annefien vindt dit leuk.
  5. SydneyGirl

    SydneyGirl Niet meer actief

    Ze mogen je kind niet weigeren op grond van onderwijsbehoefte. Je hoeft hier dus niet aan mee te werken.
     
    Annefien vindt dit leuk.
  6. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.797
    761
    113
    Hier had het kdv een overdrachtsformulier maar de basisschool was hier niet echt in geïnteresseerd. Ze wilde M gewoon leren kennen. Als er iets bijzonders was wilde ze dat wel graag weten.

    Heb je gevraagd wat de reden is dat ze eerst contact met het KDV willen? Misschien hebben ze meerdere kleuterklassen en willen ze kijken waar je kindje het beste past. Bij zo’n soort reden zou ik het niet zo raar vinden.
     
    Vogelmeisje en Annefien vinden dit leuk.
  7. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    23.648
    27.300
    113
    Vrouw
    Hier hebben ze de vraag ook gesteld. Als je geen toestemming geeft, maakt dat niet uit verder want je kind zal wel gewoon geplaatst worden. Maar het kan helpen om bv te bepalen in welke klas je kind het beste past. Thuis was onze zoon heel anders dan op de peuterspeelzaal, dus mbt hun verslagje hebben ze ook met mij kunnen overleggen wat t beste was. In zijn geval hebben we 1 maand gewacht met school zodat hij kon starten tussen alleen maar kinderen die net 4 waren ipv gemengd in de hoop dat hij daar wat meer van zichzelf durfde te laten zien
     
    Annefien vindt dit leuk.
  8. tuc

    tuc Niet meer actief

    Een warme overdracht tussen kdv/peuteropvang/gastouder en school is heel gebruikelijk. Maar dat is pas na je kindje ingeschreven is.
    Een gesprek met school om te kijken in welke klad je kind het best past vind ik ook niet zo gek. Maar nogmaals, pas na je kindje ingeschreven is.
    Zoals jij beschrijft: eerst een gesprek, dan evt een positief resultaat en dan pas kunnen inschrijven. Nee dat is zeker niet gangbaar of normaal.
    Ik zou andere scholen gaan bezoeken.
     
    Vero0504, Mapje en Annefien vinden dit leuk.
  9. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.777
    18.920
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Een school mag geen voorwaarden stellen voordat ze een kind inschrijven. Althans: er zijn gronden waarop een school een kind zou mogen weigeren. Maar dat moet duidelijk beschreven staan in het School Ondersteunings Profiel (SOP). Daarin staat aan welke onderwijsbehoeften de school tegemoet kan komen en aan welke niet. Stel dat een kind ondersteuning nodig heeft die de school niet kan bieden, dan is de school / het bestuur van de school wel verplicht om samen met de ouders een andere oplossing te zoeken. Schoolbesturen werken daarvoor samen in een 'samenwerkingsverband' per regio. Binnen dat samenwerkingsverband moet in principe voor elk kind een passende school te vinden zijn.
    Ik noem maar een voorbeeld: de meeste reguliere scholen kunnen geen kinderen opvangen die blind of doof zijn, omdat de leerkrachten geen braille / gebarentaal kennen en ze er ook niet de materialen voor hebben.
    Ook kinderen die intensieve lichamelijke hulp nodig hebben, kunnen niet op alle scholen terecht. Ook dat staat dan beschreven in het SOP. Er is dan een andere school binnen het samenwerkingsverband die dit wel kan.

    Uitzondering op dit verhaal zijn scholen voor bijzonder onderwijs. Deze kunnen kinderen weigeren op basis van geloofsovertuiging. Het is overigens absoluut niet zo dat al die scholen dat ook daadwerkelijk doen. Maar bijvoorbeeld in de biblebelt kan dat wel voorkomen. Maar daarvoor hoeven ze dus ook geen contact te hebben met PSZ / KDV. Dat is gewoon een vraag aan de ouders.

    Kortom: het verslag van KDV / PSZ mag nooit een voorwaarde zijn om een kind in te schrijven. Slechte start als een school het wel zo doet voorkomen. Je vraagt je dan toch af: waarom doen ze dat? En stel dat ze nu een verslag krijgen waar geen bijzonderheden in staan, maar gedurende de schoolperiode blijkt dat het kind niet helemaal doorsnee / gemiddeld is. Zijn ze dan in staat en bereid om die zorg te bieden? Die vraag zou ik dus aan de school stellen, waarom ze dit doen en wat dit betekent voor de toekomst. Stelt dat later blijkt dat jullie kind, ik noem maar wat, hoogbegaafd is of juist een wat vertraagde ontwikkeling heeft. Of als je kind autisme of ADHD blijkt te hebben. Hoe gaan ze daar dan mee om? Als ze dan het reclamepraatje gaan houden dat ze dat allemaal natuurlijk fantastisch kunnen, dan hebben ze dus ook geen verslag nodig vóór inschrijving. En als ze aangeven dat ze juist vooraf informatie willen om 'dat soort kinderen' te kunnen weigeren, dan zou ik snel op zoek gaan naar een goede school.

    De informatie van het KDV / PSZ kunnen ze krijgen na inschrijving.
     
    Annefien vindt dit leuk.
  10. Annefien

    Annefien Bekend lid

    4 jan 2021
    596
    359
    63
    Vrouw
    We hebben kort voor de zomervakantie een rondleiding gehad, toen is er niks over gezegd. Nu wilden we hem dus inschrijven en kreeg ik een mail terug dat ze dit hebben toegevoegd aan hun inschrijfprocedure.
    In ons geval hebben we dus al een rondleiding gehad en moet er nu dus eerst een positieve uitkomst zijn van het kdv, maar de nieuwe procedure is zelfs dat je pas een rondleiding kan krijgen na een positieve uitkomst van het kdv.
    Het mailtje gaf mij een nare bijsmaak en ik had de reactie met vragen al klaar staan maar dacht eerst eens peilen wat normaal is.
    Ik weet dat er vanuit ons kdv een overdracht plaatsvind op het moment dat het bijna zo ver is, maar vond het wel vreemd dat een inschrijving er vanaf hangt.
     
  11. Annefien

    Annefien Bekend lid

    4 jan 2021
    596
    359
    63
    Vrouw
    Zoals het in de mail staat heb ik geen keuze of ik hier wel of geen toestemming voor geef. Als je wil inschrijven kan dat alleen na een positieve uitkomst van het kdv. Een overleg zoals jij beschrijft vind ik alleen maar goed, maar dat kan ook na de inschrijving.
     
  12. Annefien

    Annefien Bekend lid

    4 jan 2021
    596
    359
    63
    Vrouw
    Die warme overdracht gebeurt ook vanuit het kdv waar ons zoontje op zit, dat doen ze tegen de tijd dat hij ook echt naar school zou gaan.

    Wij zijn bij 3 scholen geweest, eentje viel meteen af en bij de andere 2 hebben we allebei een goed gevoel al hebben ze wel wat verschillen. Wat we bij de een fijn vonden, was bij de ander een nadeel en andersom. Maar we vonden het erg moeilijk een keuze te maken tussen deze 2 en uiteindelijk daarom om praktische redenen (deze is wat dichterbij en heeft een continurooster) voor deze school gekozen. Maar mijn vriend zei na het lezen van de mail, zullen we dan toch voor die ander gaan. Die had ook een nare bijsmaak bij de mail.
     
  13. Annefien

    Annefien Bekend lid

    4 jan 2021
    596
    359
    63
    Vrouw
    Bedankt voor je uitgebreide toelichting.

    Dit is gewoon een reguliere openbare basisschool dus dan zouden ze inderdaad geen voorwaarden mogen stellen.
    Ik vind een overdracht vanuit het kdv prima, maar dan wel op het moment dat het relevant is, dus het moment dat hij in een klas geplaatst wordt en ook echt naar school gaat. Wat ik nu uit alle oudergesprekjes terug hoor is het gewoon een normaal gemiddeld kindje, maar hij is net 3, er kan nog zo veel veranderen.

    Je noemt een aantal goede vragen. Ik had al een reactie klaar staan, maar zal daar nog wat aan toevoegen.

    We hebben dus 3 scholen bekeken waarvan we er bij 2 een goed gevoel hadden. Kiezen vonden we erg moeilijk, wat bij de ene school een nadeel was, was bij de ander een voordeel en andersom. Uiteindelijk op praktische redenen de knoop doorgehakt en voor deze school gekozen (dichterbij en continurooster) maar mijn vriend zei meteen al, anders gaan we alsnog voor die ander.
     
  14. ikkie97

    ikkie97 VIP lid

    7 mei 2011
    10.905
    3.933
    113
    Jawel hoor. De school heeft vanaf moment van aanmelding 6 weken de tijden om aan te tonen dat ze (eventueel) onvoldoende kunnen voorzien in de onderwijsbehoefte van het kind. Laten we voorop stellen dat ook de school hierbij het belang van het kind voorop heeft staan.

    Aangezien het meestal lastig is aan te tonen dat een school de begeleiding die een kind nodig heeft niet te kunnen bieden is het fijn wanneer ouders gewoon meewerken bij aanmelding en je samen kunt kijken wat het beste is voor het kind. Wanneer dat 'gewoon' een reguliere basisschool is, zal een school je kind echt niet graag weigeren.
     
  15. SydneyGirl

    SydneyGirl Niet meer actief

    Ik ben zeker geen expert in het onderwijsrecht maar wat jij zegt is niet wat op de site van de Rijksoverheid staat die ik hierboven aanhaalde.
     
  16. Annefien

    Annefien Bekend lid

    4 jan 2021
    596
    359
    63
    Vrouw
    Ik lees dit in de schoolgids alleen terug bij overstap van oudere leerlingen.

    Ik hoop ook dat de school dit vanuit het belang van het kind doet, om te voorkomen dat kinderen daarna weer van school moeten wisselen, maar er staat niks genoemd over welke onderwijsbehoefte ze wel of juist niet kunnen vervullen. En ik heb er op zich ook geen moeite mee dat er contact zal zijn met het kdv, maar wel dat dit zo even over de mail medegedeeld wordt en je dus alleen mag inschrijven bij een positief contact.
    En zoals tupp schrijft hij is nog jong en er kan nog van alles veranderen en hoe gaan ze er dan mee om als zijn onderwijsbehoefte verandert...
     
  17. toch3

    toch3 VIP lid

    28 dec 2013
    18.290
    17.174
    113
    Je zou haast de leerplichtambtenaar erover mailen of dat zo mag
     
    Vero0504 vindt dit leuk.
  18. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    18.959
    15.002
    113
    Ik vind t ook een vreemde manier van doen inderdaad en zou t, zonder de naam van de school te noemen eens opgooien wat hier de reden van kan zijn en of dit mag.

    Hier wilden ze wel weten OF ze naar een KDV/GO of PSZ ging en eventueel welke, maar dat is om in te schatten in hoeverre ze al in een structuur was gebracht / samen spelen etc. gewend was. Verslag HOE ze was kregen we pas aan t einde van de KDV mee, stond niks boeiends in wat je niet binnen 5 minuten al zou ontdekken als ze compleet zonder informatie binnen zou zijn gekomen.
     
    Annefien vindt dit leuk.
  19. Amberxx

    Amberxx VIP lid

    6 nov 2013
    5.019
    5.230
    113
    Dit is geen normale gang van zaken.

    Hier heeft de gemeente voor alle peuterspeelzalen en kdv's een soort eindverslag opgesteld in samenwerking met de scholen. Maar daar moet je als ouder toestemming voor geven en je hebt inzage (je moet zelfs tekenen).

    De kleuterjuf vertelde mij dat ze er niet altijd veel waarde aan kon hechten omdat ouders en commerciële opvang kinderen te rooskleurig neerzetten in die verslagen. Ipv eerlijk te zijn over problemen of mogelijke achterstanden. Dat zou komen omdat ouders daar moeite mee hebben. En opvangcentra fors betaald worden (door die ouders). Vaak kregen ze van peuterspeelzalen een veel eerlijker beeld. Moet ik wel zeggen dat die hier voornamelijk bedoeld zijn voor kinderen met taalproblemen en andere (sociale) achterstanden.
     
    Annefien vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina