Dat komt door nieuwsberichten over onder andere het ziekenhuis Rijnstate. Er zijn nog een aantal ziekenhuizen die er ervaring mee zouden hebben dat patiënten steeds vragen of personeel wel gevaccineerd is. https://www.gelderlander.nl/home/angst-voor-mijders-ziekenhuis-rijnstate-wil-weten-of-personeel-gevaccineerd-is~acd7eca9/
Ik kan er mij weinig bij voorstellen dat zo een vraag gesteld word om op basis van het antwoord dan te beslissen of je richting het ziekenhuis gaat of niet. Alsof je veel keuze hebt op zo diensten . Met de vraag op zich heb ikzelf bijvoorbeeld geen problemen. Ik vind daar niets fout aan.
Maar denk je dat al die mensen, die zeggen dat ze stoppen met werken als ze verplicht worden, ook financieel die mogelijkheid hebben? Een uitkering gaan ze iig niet krijgen. Ik denk dat een groot deel van die mensen zich alsnog laat vaccineren. Gewoon omdat het moet. En dat is toch net niet wat we willen
Dit onderscheid wordt al jaren gemaakt als je een vrijwillige verzekering af wilt sluiten. Je betaalt je scheel als je rookt of overgewicht hebt. Nogmaals, dit onderscheid is niet nieuw.
Ik lees hier dat veel mensen in de zorg de vraag nooit krijgen of ze gevaccineerd zijn. Aan mij wordt die vraag echter wel heel veel gesteld vanuit de mensen die in de zorg werken. Alleen afgelopen week al 3 keer. Mijn huisarts vroeg het, de fysiotherapeut vroeg het, en een verzorgende in het hospice. Toen mijn moeder nog in het ziekenhuis lag werd het bijna door elke verpleegkundige gevraagd . Ik geef elke keer netjes antwoord maar vraag het nooit aan de persoon die de vraag stelt. Het gaat mij niets aan. Ik verwacht alleen de zorg waar ik voor kom, niet het medische dossier van mijn behandelaar.
Mbt die zogenaamde registratieplicht in de zorg vraag ik me echt sterk af om hoeveel mensen het zou gaan die niet gevaccineerd zijn. En hoeveel besmettingen zouden er nu echt plaatsvinden van zorgmedewerkers op patiënten? Zouden we met een dergelijke registratie en bij niet-gevaccineerd de mogelijke ‘functiewijzigingen’ of zelfs ontslag (al dan niet zelf gekozen) als gevolg hiervan, nu echt beter af zijn? Het lijkt mij dat het effect van een dergelijke keuze voor een registratieplicht veel meer schade zou opleveren (door te weinig personeel) dan wanneer getraind zorgpersoneel, geheel beschermd bij contact met patiënten, gewoon het werk kan blijven doen waar we juist nu een groot tekort aan hebben.
Zeker weten heel mooi verwoord. Kan me de frustratie heel goed voorstellen. Wij zeggen weleens dat mensen van zichzelf domme wezens zijn en dat geeft niks maar het wordt pas een probleem als die domme schapen denken dat ze heel slim zijn.
Ik heb die vraag ook nooit gekregen, maar er werd heel vaak vanuit gegaan dat wij al gevaccineerd waren, 'we werken immers in de zorg'. Veel mensen dachten dat echt letterlijk iedereen in de zorg al aan de beurt was geweest, maar wij moesten gewoon op onze oproep op leeftijd wachten, zodat er eind mei pas de eerste collega de eerste prik kreeg bij ons. Ikzelf heb het bij patiënten die ik goed ken wel eens een enkele keer gevraagd, maar meer omdat het gesprek tijdens een behandeling toevallig zo liep dat het ter sprake kwam. Ook zijn er enkele die het zelf vertelden. Daardoor weet ik van een paar mensen dat ze dat niet zijn, maar dat maakt verder voor mij niet uit. Dat is hun keuze en dat is prima. Ze worden op dezelfde manier behandeld als ieder ander.
Dat verbaast me wel, hoezo moesten jullie wachten? Welke sector werk je dan? Ik heb niet de illusie dat iedereen in de zorg meteen gevaccineerd was, maar ik weet niet beter dan dat medewerkers in de directe zorg wel voorrang kregen om de leeftijdsverdeling. Dus het kon wel dat een jonge medewerker later was dan een oudere bewoner, maar niet dat medewerkers gewoon moesten wachten tot hun jaar aan de beurt was.
Maar jij bent dan de patiënt, geen zorgverlener. Het is protocol dat artsen vragen aan een patiënt of hij gevaccineerd is. Bij al onze patiënten staat dit in het dossier. Dat is niet om mensen de deur te wijzen als ze niet gevaccineerd zijn want dat mag niet (gelukkig) maar om te weten of de kans groot of minder groot is dat symptomen worden veroorzaakt door corona. Dat jij die vraag dus 3x per week krijgt zou goed kunnen. Mij wordt het als hulpverlener nooit gevraagd door patiënten of familie.
Zij was geen patient toch? Edit: wel bij de huisarts en fysio, maar ik dacht dat ze verder als bezoeker (bij haar moeder) die vraag kreeg. Misschien lees ik het echter verkeerd.
Ook als je voor hele andere klachten bij de huisarts komt? En de fysio gaat het toch helemaal niets aan, mijn fysio heeft het in ieder geval niet aan mij gevraagd.
Mijn bekkenfysio wel. Het is misschien ook maar net hoe de zorgverlener er zelf over denkt. Geen idee.
Dan verbaas ik me echt dat je niet eerder aan de beurt bent gekomen. Dan lopen er nu nog steeds mensen rond die wel gevaccineerd hadden willen zijn, maar nog niet aan de beurt waren, want de jongste groepen kunnen steeds moeilijker terecht omdat grote locaties worden gesloten. Zelfs kantoormedewerkers van zorg-instellingen konden eerder terecht, niet met maanden, maar wel een paar weken afhankelijk van hoe er besteld was, hoe hoog het percentage zorgmedewerkers was die gevaccineerd wilde worden en nog wat andere zaken.
Ik kreeg als bezoeker bij mijn moeder idd continu de vraag. Bij de fysio werd de vraag op deze manier gesteld: ‘ ik neem aan dat je gevaccineerd bent?’. Alleen bij de huisarts vond ik het een logische vraag.
Ok, dat vind ik dus best vreemd. Mijn fysio begon er wel ineens over dat in Frankrijk het % gevaccineerde een heel stuk hoger is geworden na de nieuwere regels en dat we daar in Nederland ook maar maar toe moesten. Ik heb toen maar wijselijk mijn mond gehouden, ik kom voor consult niet om discussie te voeren.