Antistoffen C en D

Discussie in 'Onderzoeken en echo's' gestart door Danie1989, 3 sep 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Danie1989

    Danie1989 Fanatiek lid

    22 jun 2021
    1.142
    1.196
    113
    Vrouw
    P&O adviseur
    Hallo

    Ik zoek lotgenoten die me iets kunnen vertellen over antistoffen C en D.
    Vandaag heb ik de uitslag gekregen dat ik beide antistoffen heb. Bij mij eerste zwangerschap had ik één van beide en hiervoor heb ik een Rhesusprik gekregen.

    Nu moet mijn partner bloedprikken en mijn antistoffen worden verder onderzocht hoe actief ze zijn.

    Ik heb echt geen idee hoe spannend ik dit allemaal moet vinden. Ik ben in verwachting van een tweeling en nu 13 weken zwanger. De antistoffen hebben als risico dat mijn kinderen bloedarmoede kunnen krijgen.

    Is er iemand met dezelfde ervaring die iets meer kan vertellen over het vervolg?
     
  2. Kramertje

    Kramertje VIP lid

    4 apr 2019
    6.819
    5.563
    113
    Vrouw
    Niet helemaal hetzelfde maar bij mij kwam er met 12 weken uit rhesusfactor C negatief. Ik moet met 27 weken zwangerschap nogmaals bloedprikken om te kijken of ik antistoffen tegen de baby aanmaak. Mijn verloskundige gaf aan dat het bijna nooit voorkomt dat dit gebeurt. Zowel, dan wordt je wekelijks in de gaten gehouden maar dan nog is er maar een kleine kans dat de baby bloedarmoede oid kan krijgen. Zij had het zelf 1x meegemaakt dat een moeder antistoffen aanmaakte maar gewoon bevallen met ruim 40 weken zonder complicaties of iets met de baby.

    @Muisje2016 jij weet hier wellicht ook meer over..?
     
  3. Danie1989

    Danie1989 Fanatiek lid

    22 jun 2021
    1.142
    1.196
    113
    Vrouw
    P&O adviseur
    Bedankt voor je reactie :) Ik denk dat jouw verhaal hetzelfde is als mijn eerste zwangerschap. Daar spraken ze overigens niet over antistoffen maar toen zeiden ze omdat ik bloedgroep O negatief heb, kan dat het bloed van de baby afstoten. Ik heb toen 2 keer een rhesusprik gehad.

    waarschijnlijk heb ik door die prik nu beide antistoffen. Daarom heeft opnieuw een prik geen effect. Alleen het risico is er blijkbaar nog wel en nu gaan ze meten hoe groot het risico is aan de hand van de bloedgroep (denk ik) van mijn partner en Sanquin controleert mijn bloed nu verder op hoe actief de antistoffen zijn.
     
  4. Kramertje

    Kramertje VIP lid

    4 apr 2019
    6.819
    5.563
    113
    Vrouw
    Voor rhesusfactor negatief C is geen prik, enkel voor de rhesusfactor negatief D. Dan zal je bij je vorige zwangerschap rhesusfactor negatief D hebben gehad. Hoe het verder in verhouding staat met de bloedgroep…. Weet ik niet. Ik heb dus de C variant waar geen prik voor is. Enkel dus extra bloedprikken met week 27 en in de gaten houden.
     
    Danie1989 vindt dit leuk.
  5. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.827
    14.157
    113
    Hier van de week toevallig ook prikken voor antistoffen c. D heb ik geen last van.

    Vorige vk heeft t nooit over c gehad terwijl d wel aan de orde kwam maar geen issue vormde. Dus ik laat t maar op me af komen, wel ff zitten neuzen.

    Voor c is er inderdaad geen prik wat ik las. Enkel bloed prikken bij je partner, kleine in de gaten houden.

    Mocht er echt een issue spelen (paar procent, van een paar procent) en guppy kan beter nog niet komen dan kunnen ze zelfs bloedtransfusies doen via de navelstreng maar dat komt geloof ik maar 60x per jaar voor als t niet minder is.
     
    Danie1989 vindt dit leuk.
  6. Muisje2016

    Muisje2016 Fanatiek lid

    18 jan 2016
    3.014
    5.106
    113
    Sorry, ik had deze tag even gemist!

    Inderdaad alles wat hierboven al gezegd is klopt. Je kunt op meerdere componenten van je bloedgroep positief of negatief zijn. De bekendste is D, daarna c (op deze twee wordt standaard gescreend bij de verloskundige) maar je hebt ook C, K, k (kleine of grote letter is in dit geval ook nog een verschil) en nog veel meer.

    Als jij voor een van deze componenten negatief bent en je kindje is positief dan kan het gebeuren dat je lichaam antistoffen gaat aanmaken tegen het bloed van de baby, deze antistoffen kunnen het bloed afbreken waardoor je kindje bloedarmoede krijgt. Dit levert in principe bij een eerste zwangerschap nog niet of nauwelijks problemen op, dan worden de antistoffen alleen gevormd. Bij een tweede of volgende zwangerschap (met dezelfde situatie, dus moeder negatief, kindje positief) reageert het lichaam feller qua afweer en kunnen er problemen ontstaan (zoals dus bloedarmoede bij de baby). In ernstige gevallen kan een baby inderdaad al in de baarmoeder een bloedtransfusie nodig hebben en krijgen, maar dat gebeurt in Nederland slechts bij een handvol zwangerschappen per jaar.

    De bloedgroepfactor D is de enige waar een prik tegen bestaat. Deze prik (je noemt het anti-D) zorgt ervoor dat de antistoffen die je lichaam tegen het bloed van de baby maakt worden weggenomen, zodat er geen heftige reactie optreedt. Het vangt echter niet alle antistoffen weg en deze kunnen ook opnieuw aangemaakt worden, vandaar dat je zo'n prik 2x krijgt (in de zwangerschap en na de bevalling) en bij iedere zwangerschap opnieuw (indien de situatie hetzelfde is, dus kindje positief). Bij een miskraam na 10 weken wordt het ook gegeven omdat je niet weet wat de bloedgroep van het kindje was en er mogelijk al wel bloedcontact is geweest.

    Bij factor D kunnen ze trouwens sinds een aantal jaren in het bloed van de moeder "zien" of het kindje positief of negatief is (speciale techniek met foetale cellen in het moederlijke bloed) en of zo'n prik dus nodig is. Als moeder en kind beiden negatief zijn is er namelijk geen risico.

    Bij de andere factoren kan dat niet, daarom kun je dan kijken welke bloedgroep de vader heeft: als die negatief is net als moeder kun je samen alleen een negatief kind krijgen en hoef je je dus verder ook geen zorgen meer te maken. Je kunt ook (ipv vader checken) later in de zwangerschap checken of er antistoffen zijn ontstaan, dat is wat standaard gebeurt bij factor c negatief. Als die antistoffen er niet zijn is er niks aan de hand (en dat komt verreweg het meest voor) als ze er wel zijn is het een reden om extra te monitoren met echo's en speciale testen of er sprake is van bloedarmoede bij de baby.

    Bij TS heeft de gyn blijkbaar gekozen om de vader te laten checken ipv afwachten en later antistoffen checken. Zou kunnen dat dat is omdat je een tweeling verwacht, misschien kan dat eerder problemen geven en wil je daarom eerder weten of die kans bestaat. Dat weet ik niet precies, als "gewone" vk begeleid ik geen tweelingzwangerschappen.

    Lang verhaal, hopelijk helpt het qua duidelijkheid!
     
    toffepeer en Kramertje vinden dit leuk.
  7. Kramertje

    Kramertje VIP lid

    4 apr 2019
    6.819
    5.563
    113
    Vrouw
    Dank voor je uitgebreidde en heldere uitleg @Muisje2016 !
     
    Muisje2016 vindt dit leuk.
  8. Danie1989

    Danie1989 Fanatiek lid

    22 jun 2021
    1.142
    1.196
    113
    Vrouw
    P&O adviseur
    Aah super bedankt voor het reageren! Snap het al iets beter nu :) ik weet al dat mijn partner O positief heeft dus dat is sowieso anders. Naja maar even afwachten hoe het nu verder gaat verlopen.
    Nogmaals bedankt!
     
    Muisje2016 vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina