De druk op de zorg neemt toe door de vergrijzende samenleving en door welvaartsziekten. Lekker makkelijk wijzen naar asielzoekers...
Ik zeg ook niet dat het daar alleen doorkomt. Maar je gaat mij niet vertellen dat het geen invloed heeft, sterker nog door de taalbarrière vergroot dit de werkdruk nog meer.
Wat flauw zeg dat doe ik helemaal niet. Trek de discriminatie kaart maar vast. Als er zomaar heel veel mensen bijkomen moet je toch echt de zorg uitbreiden en dat er meerdere factoren zijn heb ik in al mijn berichten al meerdere malen aangegeven.
Daar heb je gelijk in, maar dat speelt al heel lang. Wat misschien wel meespeelt nu is dat de vaccinatiegraad onder immigranten veel lager schijnt te zijn (heb nu geen bron, maar een tijdje geleden wel wat over gelezen), wat nu met covid wel een druk op de (ziekenhuis)zorg kan geven.
Er komen over het algemeen niet zomaar heel veel mensen. Soms is er opeens een piek, balkan-oorlog, Syrië, nu Afghanistan, maar in de meeste jaren is het een aardig regelmatig cijfer. Daar wordt gewoon op begroot op allerlei plekken. De tijdelijke pieken zorgen altijd voor tijdelijke problemen, voornamelijk op gebied van tijdelijke huisvesting. Maar zorgt niet opeens voor het compleet overspoelen van de zorg. De bevolkingsgroei op zich wordt op allerlei manieren ingepland.
Ik denk dat het misschien door je woordkeuze komt...er komen niet ineens 'zomaar' heel veel mensen bij. Dat speelt al jaren namelijk. Overigens zijn er ook best veel goed opgeleide artsen etc bij, vooral uit Syrië enz. En die willen hier graag werken, maar door regels over diploma's etc wordt ze dat heel moeilijk gemaakt. Dat is jammer en daar zouden eigenlijk ook meer mogelijkheden voor moeten zijn. Ze zijn kundig, gemotiveerd en willen graag, maar het wordt ze eigenlijk onmogelijk gemaakt door bureaucratische regels.
Omdat Rutte een VVD-er is. Die bezuinigen op zorg sowieso een goed idee vindt want het kost alleen maar geld. Maar ook, omdat ziekenhuizen heel anders zijn ingericht waardoor veel zorg ingecentraliseerd. Je kunt bijvoorbeeld nu in minder ziekenhuizen bevallen dan 10 jaar geleden omdat er nu minimale eisen zijn omdat het constant beschikbaar zijn van gynaecoloog en anesthesist en dergelijke. Eenzelfde beweging zie je voor bijna alle ziektebeelden, zeker de wat minder voorkomende. Dat heeft een aantal grote voordelen, kwaliteitseisen bijvoorbeeld, maar het heeft ook nadelen, namelijk dat tijdelijk opschalen moeilijk is. Weet je, iedereen zeurt al jaren over de kosten van de zorg. Hoe vaak er alleen al op ZP een draadje heeft gestaan over hoe belachelijk de prijzen van zorgverzekering zijn of de kosten van een artsbezoek. Mensen hebben gewoon niet door dat als je binnenloopt in de spreekkamer van de dermatoloog, je ook meebetaalt aan de liften in het gebouw, de poli-assistente, de facturatiemedewerker, enz. En een land dat niet bereid is te betalen, moet niet te hard huilen als het gaat knellen. Neemt niet weg dat elk land tegen knellende zorg aanliep. Duitsland heeft veel meer IC-bedden, maar strengere maatregelen dan Nederland.
David Jongen: ‘Giftige mix gaat ziekenhuiszorg platleggen’ - Skipr Héle korte samenvatting: hij pleit voor meer drang op vaccineren, vooral bij mensen met een niet-westerse achtergrond en lager opgeleiden. Verder, niet versoepelen en meer geld zodat er loosverhogingen kunnen worden doorgevoerd in de zorg.
Klopt. De cijfers zoals ze voorjaar 2020 waren was echt wel duidelijk door corona. Net als de discussie over doodsoorzaak. 100% zekerheid heb je niet. Maar de oversterfte was wel heel erg duidelijk. En niet gevolgd door een even grote ondersterfte, wat je vaak na een griepepidemie of hittegolf ziet. Ik denk wel dat er nu, met de huidige cijfers, wel goed moet kijken naar de totale belasting op de zorg. Dan is de diagnose niet leidend. Maar wel het aantal opnames, de beschikbare personeel/bedden, wachtlijsten voor in te halen zorg. Een patiënt met een gebroken heup en corona vergt toch meer aandacht en gedoe(bescherming aparte afdeling etc) dan een patiënt met alleen een gebroken heup. Zolang die druk nog heel hoog is moet je voorzichtig omgaan met versoepelen (en met keukentrapjes) Daarnaast ook goed in de gaten houden hoeveel 'echte' coronapatienten er opgenomen moeten worden (blijkt dat heel laag te blijven bij oplopende besmettingen dan kan je wel weer versoepelen) Het blijven gewoon heel lastige keuzes.
In aansluiting op je laatste alinea...het % positieve testen bij jongeren tussen 10 en 16(?) jaar was nog niet eerder zo hoog. Als hierbij de ziekenhuiscijfers stabiel blijven of zakken (en dat zou ik dan wel verwachten, die groep wordt nagenoeg niet opgenomenin het ziekenhuis), zou je wat mij betreft inderdaad kunnen versoepelen.
Klopt. Maar wat het dan weer lastig maalt is het bepalen van het juiste moment. Want de opnames lopen altijd een paar weken achter. Versoepel je te vroeg dan loopt de boel een paar weken later weer vast. Ben je te voorzichtig dan krijg je weer een heleboel gezeik van de tegenstanders, economische schade fie niet nodig was en andere minder zichtbare problemen die langer blijven doorstuderen dan nodig.
wat me uit dit stuk opvalt, is dat hij de zorgen weer uit over de inhaalzorg - terwijl ik van de week juist (hier ?) een link las van Peter van der meer meen ik - van het Albert Schweitzer, dat die cijfers niet kloppen en dat het zo erg niet is... Terwijl ik ondertussen onder lotgenoten lees over gecancelde operaties die nog steeds niet ingehaald zijn...Zelfs bij mensen die éindelijk aan de beurt waren, na een wachtlijst van ruim een jaar - en vorig jaar november dus afgebeld zijn en nog steeds niet opnieuw opgeroepen. Ik denk dat de verschillen tussen ziekenhuizen of regio's dan dus groot zijn? (betreffende operaties waar ik nu over spreek zijn bepaalde borst-reconstructies- zijn ook grote ok's met minimaal 1 nacht op de ic ) Maar erg triest voor diegene die nog wachten dus...
Ik vind het ook heel lastig te duiden de 1 zegt dit en de ander dat Als ik hoor bij mijn man in het ziekenhuis komen de problemen niet door de covid Maar door personeelstekort en ziekte onder personeel. Verder is het gewoon rustig op de afdelingen. Zeg niet dat ze helemaal geen inhaal zorg hebben, maar het is niet hopeloos zeg maar.
https://americasfrontlinedoctors.org/frontlinenews/immunization-expert-unvaccinated-people-are-not-dangerous-vaccinated-people-are-dangerous-for-others/ Dit hoor ik dus steeds vaker, ben wel benieuwd wat daarvan klopt