Maar het kan wel voorkomen dat mensen opgebrand raken of uit de zorg stappen. Ik ken wel een aantal mensen die dat hebben gedaan. Een paar van hen zijn tijdens de eerste golf tijdelijk teruggekeerd naar de werkvloer. Hun reactie: wat was het fijn om dit werk weer te doen. Maar ook zwaar. Als salaris en arbeidsvoorwaarden eter waren zou ik een permanente terugkeer overwegen. Het feit dat we al zoveel jaren met oplopende tekorten zitten en dst ze daar nog steeds nauwelijks wat aan doen vind ik een kwalijke zaak.
inderdaad, onderzoek het in ieder geval eens grondig met bijvoorbeeld een denktank. Hoe kunnen we de zorg aantrekkelijker maken? Investeer in die vraag en dat onderzoek. Dat is toch het minste wat er gedaan kan worden.
. Daar kan pas wat van gezegd worden wanneer het grootste gedeelte of alle bezoekers van Zandvoort en de demonstratie zich na het bezoek hebben laten testen. Testen na het evenement is niet verplicht en denk zo maar dat een groot deel van de bezoekers zich niet hebben laten testen. En van de die demonstranten verwacht ik het zeker niet.
Nou zeker wel dat een beter salaris en betere voorwaarden mensen zal trekken hoor. Er zijn er genoeg die over zouden willen stappen naar de zorg. Het lage salaris, de onregelmatige diensten en werktijden en de contract uren maken o.a. dat veel mensen het niet doen of dat mensen uit de zorg gaan. Veel mensen die in de zorg willen werken maar niet fulltime. Die een klein contract willen en/of onder schooluren willen werken. Vaste werkdagen en of vast rooster willen enz. Dat kan in veel zorginstellingen niet dus kiezen mensen voor wat anders. Zo zonde want het kan prima. Ik werk al 22 jaar in de thuiszorg en heb vaste uren en dagen. Veel inspraak in rooster en we weten maanden van te voren al wanneer we werken. In principe hebben we continu hetzelfde rooster. En niet zoals bii veel instellingen: 1 vaste vrije dag uit mogen kiezen en de rest wat door de baas ingevuld wordt. Goede omstandigheden zou hier zeker verandering in kunnen brengen.
Ik denk niet dat het voorkomt dat mensen opgebrand raken, maar als het inderdaad zou bewerkstelligen dat mensen blijven of zelfs terugkomen is het mooi. De realiteit is echter dat salaris, zeker in een sector waar je echt een hart voor moet hebben, meestal niet behoort tot de meest bepalende factoren waarom mensen er werken. Wat niet wil zeggen dat het helemaal niets doet uiteraard. En eens dat er wat moet gebeuren in de zorg hoor. Maar dat er niets gebeurd is de afgelopen jaren klopt volgens mij ook niet. Eind 2017/2018 waren er volgens mij onderzoeken en vervolgens acties uitgezet om de tekorten terug te dringen. En in 2019 bleek dit best succesvol, maar ja wie had gerekend op een pandemie. En ik weet ook niet heel goed in hoeverre je zo’n uitzonderlijke situatie als een pandemie moet gebruiken om benodigde zorgcapaciteit te berekenen en binnen te halen. Dat is afhankelijk van hoe vaak we in de toekomst pandemieën verwachten denk ik.
Dit zou inderdaad voor mij werken om weer terug naar de zorg te gaan. Alle zorginstellingen hier werken met 1 vaste vrije dag. Het is gewoon niet te doen met de opvang. We hebben vaker geopperd om met een vast rooster te komen. Zelfs met elkaar samen gezeten en een voorbeeld rooster gemaakt, om te kijken of het uitkwam met iedereen voorkeur dagen en uren. En dat lukte dus prima! Maar management wilde er niet aan...
Ik werk in de thuiszorg en bij ons zijn ze met "corona" banen begonnen. Mensen die de zorg in willen maar nog nooit in de zorg gewerkt hebben. Wil je verpleegkundige worden ben je gewoon 4 jaar bezig de eerste die begonnen zijn hebben er nu ongeveer 1 jaar opzitten....
de partij voor de dieren... ze hebben er zelfs kamervragen over gesteld in, ik meen, 2018 en 2016. Ze hebben toen gevraagd of er genoeg capaciteit in de zorg was om een pandemie op te vangen. Uiteraard werd dat weg gelachen...
Jammer want het heeft zoveel voordelen en het maakt ook dat werknemers beter in hun vel zitten... Wij worden tot 10% onder onze contract uren ingepland zodat we de overige 10% van de uren in kunnen vullen met open diensten. Dit om teveel overuren te voorkomen. Dit werkt super. Je mag zelf weten wanneer je een open dienst doet. Als je maar zorgt dat je aan het einde van het jaar geen min uren opgebouwd heb. 1x in de zoveel tijd gaan we even met rooster met open diensten zitten en mogen we roepen welke we kunnen of willen doen. .
Bedoel je zoiets? --------------- Jarenlang zocht commissie-Terpstra een oplossing voor het personeelstekort in de zorg. Nu zegt ze: hef ons maar op Al drie jaar zoekt zijn commissie naar oplossingen voor het personeelstekort in de zorg, maar Doekle Terpstra zag het probleem alleen maar verergeren. Nu adviseert hij een nieuw kabinet zijn commissie op te heffen: ‘Er zijn meer dan genoeg adviezen, het wordt tijd iets te doen.’ Hessel von Piekartz 27 augustus 2021, 11:39 Na anderhalf jaar coronacrisis is er, ondanks herhaaldelijke waarschuwingen, nog steeds geen oplossing voor het tekort aan ic-verpleegkundigen. Sommige ziekenhuizen hebben zelfs minder ic-bedden beschikbaar dan vorig jaar, bleek uit een rondgang van de Volkskrant. Als de besmettelijke deltavariant deze herfst weer zorgt voor meer covid-patiënten, kunnen ziekenhuizen de toestroom mogelijk niet aan. Doekle Terpstra is voorzitter van de commissie Werken in de Zorg, die in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid onderzoek doet naar oplossingen voor het personeelstekort in de zorg. Volgens Terpstra werken zorgorganisaties nog te weinig samen, houden ze vast aan oude werkwijzen en doen ze te weinig om hun personeel te behouden. [..] Bron: https://www.volkskrant.nl/wetenschap/jarenlang-zocht-commissie-terpstra-een-oplossing-voor-het-personeelstekort-in-de-zorg-nu-zegt-ze-hef-ons-maar-op~b6278c4d/ --------------- Voor het volledige artikel (met interview): zie link.
Net een appje van iemand uit Israël. Morgen begint sukkot (loofhuttenfeest). "Super. Hier bij ons is de gekte compleet....kinderen vanaf 6 die niet gevaccineerd zijn mogen na Sukkot niet naar school. Gaan ze toch moeten de ouders ze halen.... Leraren die geen derde prik hebben mogen niet voor de klas staan"
Nou kijk aan! Het werk is dus zelfs al gedaan, er kan direct actie ondernomen worden. Ik vind het onbegrijpelijk dat hier niks mee wordt gedaan.
https://www.timesofisrael.com/teachers-unions-blast-covid-19-test-requirement-for-schoolkids-after-sukkot/ Hier kun je het lezen, maar gaat om een negatieve test.. Niet dat het dan minder erg is.
Sinds wanneer worden kinderen onder de 12 daar gevaccineerd dan? Ik dacht in augustus nog gelezen te hebben dat ook daar vanaf 12 jaar gevaccineerd werd. En dat in Israël binnenkort 3 vaccinaties noodzakelijk zijn om als geheel gevaccineerd beschouwd te worden was al bekend inderdaad. Tsja… Maar mag testen ook niet als alternatief gewoon? Edit: mosterd zie ik. Link van @Spectre geeft t goed weer.
Zo te lezen zit hem dat vooral in de organisaties zelf die anders moeten gaan werken. En een deel zit hem in het opleiden. Ik hoop dat ze dat gaan oppakken.
Ik hoorde van de week op de radio dat binnen tien tot twintig jaar de zorgkosten met het huidige systeem, zullen gaan oplopen van 6000 euro pppj (nu: premie en belasting) naar 16000 euro pppj. Dit heeft alles te maken met de vergrijzing. Ze voorzien hierin een groot probleem (denk aan een gezin van 4: 4x 16.000 euro pj) Dus als je het zo bekijkt, snap ik ook wel weer enigszins de weerstand om nog meer geld erin te pompen. Er van uitgaande dat deze pandemie en Corona binnen enkele jaren geen probleem meer zullen vormen. Eens kijken of ik hier een bron aan kan toevoegen… (hoorde het op radio 1) Edit: binnen 40 jaar, niet 20 jaar. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5254371/wrr-adviesraad-zorgkosten-kwaliteit-zorg-2060-verdrievoudigd-zwaar https://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2022/nederlander-betaalt-straks-16000-euro-aan-zorgkosten