ik eet alleen lekkerbek van kabeljauw. Onze visboer verkoopt ook alleen lekkerbek van kabeljauw. Heb weleens ergens anders een lekkerbek gehaald en dat was denk ik met goedkope witvis, zo smerig die kon ik na 1 hap weg gooien. Als ik nu ergens anders haal vraag ik van te voren ook of het wel kabeljauw is anders sla ik over. Zelfde met kibbeling die eet ik ook alleen van kabeljauw.
@TS wat ook een lekker visje is en makkelijk te bereiden thuis in de pan (wij gebruiken altijd een grillpan) is sliptong.
Helaas gaat het niet goed met de visstand, waardoor je veel vissen beter niet kunt eten en het aanbod bij iig de AH beperkt is (die verkoopt voor het grootste deel alleen msc/asc). Bij visboeren kun je vaak veel meer vissoorten kopen, maar dat is lang niet altijd duurzaam. Daarom vind je ook zoveel pangasius en tilapia: dat zijn de minst niet-duurzame soorten. https://www.goodfish.nl/overview/ Dan maar geen kibbeling en lekkerbek van kabeljauw. Als ik weet dat de vis duurzaam is, smaakt het mij vanzelf beter.
door het woordje duurzaam eraan te hangen veranderd voor mij de smaak helaas niet. Als ik iets vies vind vind ik het nog steeds vies als het duurzaam is (helaas). edit. Ik bekijk die link net en vraag me af of het dan nog uitmaakt waar de vissoort vandaan komt en of dit alleen geld voor wilde vis of ook gekweekte vis. Bijna elke vis die wij eten staat hierin op vermijden.
Wij eten vooral zalm (lekker en duurzaam). Zowel uit de oven, rauw, van de bbq of door bijvoorbeeld pasta of risotto heen. Vooral met zalm dan vind ik het al genoeg als de buitenkant wat is aangebakken. Een zalm helemaal door laten bakken vind ik niet lekker, vaak wordt hij dan ook te droog. Verder zijn mijn kinderen dol op vissticks, die kunnen niet mislukken in de airfryer.
Je hebt ASC en MSC keurmerken, de ene is voor gekweekte vis en de andere voor wilde vis. Het verschil tussen wilde zalm en gewone zalm is duidelijk te proeven, en te zien aan de kleur.
Ja wilde rode zalm is het lekkerste! ik vroeg het me vooral af voor de paling. In dat overzicht staat dat het het hele jaar word gevangen maar paling uit bijvoorbeeld het IJsselmeer word alleen gevangen tussen 1 maart tot 1 september. Bewust omdat de populatie afneemt en ze dan niet uitsterven door het vangen ervan. en volgens sportvisserij Nederland hersteld de paling populatie in het IJselmeer zich juist de laatste jaren dat zien ze doordat sportvissers steeds vaker babypaling vangen (en in sept/okt/nov. Is er een terugplaats plicht) Op de website in de link staat er een stukje dat kweekpaling niet echt bestaat. Dat de babypaling namelijk niet overleefd in kweekvijvers en in de zin daarna staat dat kweekpaling dus gevangen babypaling is die in de kweek volwassen word en dan word verkocht. Dat is voor mij een beetje tegenstrijdig, want ze overleven toch niet hoe worden ze dan wel volwassen?
Als ze dan de pulsvisserij verbieden ipv stimuleren. Daarmee konden ze gerichter vissen met (bijna) geen schade aan de zeebodem en veel minder bijvangst. Daar hebben de Fransen een stokje voor gestoken.
pulsvisserij is beter voor de vispopulaties dan vangen met netten? Vooral platvissen worden dmv pulsvisserij gevangen toch?
Wij accepteren het dat een vis misschien minder lekker is, maar wel duurzaam is. In die lijst kun je op zoek gaan naar zo'n blauw symbooltje of naar een groen visje. Dan zit je goed. Let er wel op dat veel vissen meerdere statussen hebben. Dus als kabeljauw ergens groen is, betekent niet dat het overal groen is. Bij de visboer zou je dus moeten vragen waar die vandaan komt en hoe die gevangen is. Vertrouwen op de blauwe ogen van de visboer is helaas niet standaard betrouwbaar. De visboer hier in de buurt schrijft op zijn site niets over duurzaamheid. Heeft het alleen over versheid. Dat is voor veel visboeren meer een kwaliteitskeurmerk dan duurzaamheid.
[QUOTE="Vogelinnetje, post: 23856896, member: 36040"]Wij accepteren het dat een vis misschien minder lekker is, maar wel duurzaam is. In die lijst kun je op zoek gaan naar zo'n blauw symbooltje of naar een groen visje. Dan zit je goed. Let er wel op dat veel vissen meerdere statussen hebben. Dus als kabeljauw ergens groen is, betekent niet dat het overal groen is. Bij de visboer zou je dus moeten vragen waar die vandaan komt en hoe die gevangen is. Vertrouwen op de blauwe ogen van de visboer is helaas niet standaard betrouwbaar. De visboer hier in de buurt schrijft op zijn site niets over duurzaamheid. Heeft het alleen over versheid. Dat is voor veel visboeren meer een kwaliteitskeurmerk dan duurzaamheid.[/QUOTE] Bestaat er echt duurzame vis? Omdat je over die goedkope witvis in je eerdere post sprak over de minst niet-duurzame variant? Eet je dan niet liever veel minder vaak een visje die je echt heel lekker vind maar niet duurzaam is dan vaker een vis die wel (of minder niet) duurzaam is? Persoonlijk zou ik denk ik dan toch voor veel minder vaak maar super lekker gaan als duurzaamheid heel belangrijk voor me is.
Duurzaam dieren eten bestaat m.i. niet. Je doet altijd concessies. Als jij een niet-duurzaam, maar lekker visje eet, dan is tijdens de vangst weet ik veel hoeveel meer niet-duurzame vis gevangen. Daar valt jouw ene visje bij in het niet. Maar ik heb een andere mindset dan jou. Denk daarom ook dat het voor mij dan makkelijker is om vis van mindere smaak te accepteren.
Klopt. Nederlandse vissers vissen ook vooral op platvis. De aanlandplicht is ook zo'n waanzin idee. Nu moeten ze alles wat ze vangen meenemen. Wat ondermaats is wordt vernietigd ipv terug gegooid. De te kleine en te jonge vis heeft daardoor helemaal geen kans om groot te worden en voort te planten.
dat is wel een heel bizarre regel. Helemaal omdat het makkelijk anders kan zoals met het voorbeeld van de ijselmeerpaling waarmee ze juist verplicht zijn in bepaalde maanden deze weer los te laten ivm voortplanting. Laten ze die niet los na vangen riskeren ze een hoge boete.
Er is toen ook veel verzet geweest toen die regel eraan kwam. Natuurlijk overleefde lang niet alle ondermaatse vis maar een deel wel en wat niet overleefde was dan weer voedsel voor andere zeedieren. Als ze nou die ondermaatse vis voor bijv diervoeder ofzo gebruikten zou er nog wat voor te zeggen zijn. Maar er wordt een goedje overheen gegooid waardoor het niet meer voor consumptie geschikt is. Snap echt niet hoe ze dat bedenken daar in Brussel. We maken alles dood ipv iig nog een deel de kans geven want het gaat zo slecht met de visstand.
Ik had er nog nooit over gehoord en vind het echt super bizar. Als ze dat al als regel invoeren zorg dan dat er wat mee gebeurd. Wat je zegt verwerk het in dierenvoer, zorg dat het bij dierentuinen of het dolfinarium terecht komt. Maar vernietigen is wel heel gek. heb jij familie in de visserij dat je zo goed op de hoogte bent? En dat pulsvissen dat word nu ook tegen gewerkt? Nadat veel bedrijven daar dus dure installaties voor aan hebben geschaft?
Dit klinkt goed! Heb je ergens een recept? Wij eten met regelmaat vis en het liefst van de visboer als ik het los eet. Als het ergens doorheen gaat, kan het ook van de supermarkt zijn. Diepvries meestal niet
Naar aanleiding van jouw link op zoek gegaan naar een online webshop voor duurzame vis. Ik kwam dit tegen: https://www.freshlyfish.nl/blog/duurzame-vis/ Iemand ervaring mee?