O dit heb ik niet helemaal goed uitgelegd, soep is alleen het voorgerecht… dagelijks een 3 gangen diner waardoor je ook makkelijker iemand iets kunt aanbieden. Wij maken alleen in het weekend soep met brood.
Ja maar ook weer anders. Ik heb vrienden in het buitenland wonen en toen we daar waren waren haar oom en tante er ook en at ik daar ook mee. Hele gezellige mensen, niets mis mee. Hartstikke leuke avond mee gehad. Het is niet zo dat ik niet met nieuwe mensen kan omgaan of niet goed ben in mensen leren kennen. Ik maak nog steeds nieuwe vrienden. Wij hebben ook een buurman van mijn ouders die op allerlei feestjes komt en die ik ook voor het eerst op een feestje heb leren kennen. Hartstikke lieve man. Supergezellig dat hij er altijd bij is. Je kunt inderdaad overal waardevolle vriendschappen op doen. Ik heb het specifiek over de setting van ts: je spreekt af met twee vrienden en die nemen ineens hun vader mee bij een diner in jouw huis. Dat is ook intiemer dan een feestje of wat dan ook. Op dat moment vind ik dat je, omdat je naar iemand anders toe gaat, het netjes is om dit even te toetsen of die mensen daar wel op zitten te wachten. Dat jij graag je vader meeneemt betekent niet dat de mensen waar je te gast bent ook op hem zitten te wachten. Vraag het gewoon even, maak het bespreekbaar. Toets de verwachting: joh mijn vader logeert bij ons ik wil hem meenemen wat vind je daarvan? Of zullen we onze date herplannen? Dan geef je iemand de keuze. Sommige mensen zeggen prima en dan heb je een leuke avond. Andere mensen (zoals ts of ik zelf ook in sommige gevallen) vinden dat misschien niet prettig maar hebben dan de ruimte dat aan te geven zonder voor het blok gezet te worden. Gewoon mededelen dat je iemand meeneemt of iemand zo meenemen vind ik gewoon niet netjes.
Inderdaad. Als ze gezellig samen spelen en de tijd eigenlijk te kort is geweest dan nodig ik vaak genoeg de vrienden uit om te blijven eten. Maar wel moeten ze dan eerst hun ouders bellen om te overleggen of dat mag. Soms mag het wel en soms mag het niet. En dat is ook volkomen logisch gezien afspraken die mensen hebben bijv.
Maar je hebt dan zelf ja gezegd. En je kende het verhaal. En je vriendin wilde dat heel graag. Allemaal dingen die in het voorbeeld van TS anders zijn.
ik snap dat de setting dan nog anders is. Ik denk dat we de conclusie kunnen trekken dat veel mensen het prettig vinden als het word gevraagd en een keuze hebben erin omdat ze zich daar fijn bij voelen en er een kleinere groep is die het geen probleem vind en vaak omdat ze dat zo gewend zijn dat Jan en allemaal aan kan schuiven met het idee hoe meer zielen hoe meer vreugde. En dat als de situatie een intiem etentje is dat eigenlijk zo goed als niemand blij word van een last minute onverwachte extra gast.
Volgens mij is dit precies waar het om gaat. De meesten hebben gewoon de middelen om iets meer eten te kopen en er een bord bij te zetten. Dat lijkt me voor de meesten geen probleem. Bij grotere groepen, zoals een gezellige BBQ is voor de meesten denk ik wel: "waar er 15 kunnen eten, kunnen er ook wel 16 eten" Maar inderdaad bij een gezellig etentje als twee stellen, om eens goed bij te kunnen praten, zit je niet te wachten op een volslagen onbekende. Dan is de hele setting weg. Heeft niks met ongastvrij te maken.
Het koken dat maakt mij niet uit, maar ik zou het niet fijn vinden omdat ik met de vrienden heb afgesproken. En als ik de ouder niet ken vind ik het niet fijn, ik zou mij opgelaten voelen. Vooral in mijn eigen huis, als ik bij vrienden zou eten en de ouder zou er zijn vind ik het minder erg denk ik.
Wat ik me wel afvraag is of de vrouw haar man er op heeft aangesproken dat zij het ook niet fijn vindt dat hij steeds zijn vader meeneemt overal heen. Ze zegt dat wel tegen haar vriendin (TS), maar zegt ze dat ook tegen hem. En zegt ze bijv ook dat het maar de vraag is of anderen dat wel fijn vinden en dat ze dat eerst gaat checken? Want zij kan hierin ook handelen. Het ligt niet enkel bij hem dat vader mee kan gaan overal heen.
Bij mijn schoonouders krijg je niet eens een kop koffie wanneer je niet op hun koffietijd er bent, maar bijvoorbeeld een uurtje later. Verder hele lieve mensen en we moeten een beetje lachen om hun rigiditeit. Daardoor wil mijn vriend wel altijd voor onverwachte gasten van alles in huis hebben en is iedereen welkom om te blijven borrelen/eten. Ik denk dat het in de Nederlandse cultuur wel gewoonlijk is dat je in ieder geval beleefdheidshalve vraagt of je iemand mee mag brengen, al ga je er meestal vanuit dat er ja gezegd wordt al is het maar uit beleefdheid. Net als dat als je te laat bent, het even laat weten, wat in heel veel andere culturen ook niet het geval is.
Herkenbaar deze Ik dronk thuis met mijn ouders graag ‘s avonds na het eten en de afwas een kop koffie. Een van de eerste keren dat ik ‘s avonds bij mijn toen-nog-vriend thuis was en “koffie?” antwoordde op de vraag van mijn schoonmoeder wat ik wilde drinken, werd ik aangekeken of ze water zagen branden. Koffie hoor je namelijk alleen om 10.00 en 16.00 te drinken
Als ik een dinertje met vrienden (even uitgaande van 4 volwassenen, geen kinderen) zit ik niet te wachten op extra mensen. Of dat nou vader, opa, kind of buurman is. Heel de dynamiek veranderd. Daarbij het mededelen ipv vragen, moeite hebben met onbekenden.
Vrienden + kinderen + extra kind (of vader/opa in dit topic) zou ik niet erg vinden. Even er van uitgaande dat dat kind zich weet te gedragen Wel zou ik het graag willen weten als hun de enige familie zijn zodat ik evt boodschappen kan aanpassen. Bij een verjaardag oid waar meerdere gezinnen komen hoeft dat niet
Hm ik stuur ook gerust vriendjes naar huis. Als ik om 17.15 wil eten en hun om 17.30 naar huis moeten ga ik geen kwartier wachten/hun laten kijken/laten mee eten. Gaat hier eigenlijk overal zo en meeste ouders zeggen "tot xx:xx tenzij ze eerder eten". Ik zou er niet blij van worden als mijn kind dan ineens bij een vriendje eet "alleen maar omdat hun eerder eten"
Ik heb dit topic net helemaal doorgelezen en je gebruikt in het begin zelf de term ongastvrij. Maar om de vraag te beantwoorden. Ik zou het moeilijk hebben als er ineens wordt medegedeeld dat mijn gasten zonder overleg iemand mee nemen die ik niet ken. Je gaat toch dieper en serieuzer op bepaalde (persoonlijke) onderwerpen in. Als het echter een feestje betreft zou ik het anders vinden, ik zou het jammer vinden dat het medegedeeld wordt iov gevraagd, maar zou het minder erg vinden.
Ik weet niet wat ik er van vind. In eerste instantie denk ik 'waarom?', maar hoe langer ik er over nadenk hoe meer ik denk 'waarom niet?' Ik bedoel, ik hoef niet continu diepgaande gesprekken te hebben en privé dingen te bespreken met vrienden oid en als er iemand bij hen in huis woont en hij komt mee, dan zal dat nodig zijn, ga ik vanuit, dat is niet aan mij om over te oordelen. Ik het het fijner gevonden als ze het hadden gevraagd ipv medegedeeld, maar ik geloof toch ik dan ook 'ja' zou zeggen. De gesprekken over dingen die een ander niets aan gaat bewaar ik dan wel tot een later moment. Als je het echt niet wil, dan zou ik dat gewoon aangeven en de afspraak verzetten als hij niet alleen kan zijn. Of dat je bij hen komt eten oid, als je het vreemd vindt een onbekende in je huis te hebben met eten (en wie weet blijkt het een hartstikke aardige man en mag hij de volgende keer wel mee? ). Als je met elkaar dingen bespreekt die een ander niets aan gaan, dan neem ik aan dat het een goede vriendschap is en dan zou dit ook bespreekbaar moeten zijn, toch?
Wat voor mij ook nog meespeelt.... onze vriend zijn over het algemeen ook schippers dus afspreken is lastig dus zien elkaar vaak weinig. Dat maakt het voor mij ook anders dan wanneer je ze bij wijze van wekelijks ziet/kan zien
Dat verschilt dus kennelijk ook per gezin. Mijn ouders deden dat vast om 20 uur 's avonds (tijdens het kijken van het nieuws). En bij m'n schoonouders idd. om 10 uur (maar dat wordt hier in west-friesland sowieso "koppiestoid" genoemd) en om 20 uur (zelfde reden als mijn ouders vroeger: tijdens het kijken naar het nieuws). 16 uur koffie doen heb ik nog nooit eerder gehoord! Wel om 15 uur (in het werkveld).
Goede binnenkomer had je Mijn ouders en man drinken koffie direct na het avondeten. Tijdens het afruimen word de pot al aangezet.
Dat doen man en ik de laatste jaren weleens in een restaurant (voor die tijd waren we niet echt van die koffieleuten). Veel toetjes bevatten ijs en dat trek ik niet zo goed en de overige toetjes heb ik niet altijd zin in, dus dan vaak een bakkie pleur toe. Gek genoeg doen we dat thuis dus nóóit na het avondeten (terwijl we ook thuis meestal geen toetje eten)..