Wel/niet het geheim van Sinterklaas vertellen (6,5 jaar)?

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Gizzie1983, 6 okt 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Gizzie1983

    Gizzie1983 Fanatiek lid

    11 apr 2011
    3.339
    206
    63
    Secretaresse
    Noord-Brabant
    De tijd rondom Sinterklaas is natuurlijk hartstikke gezellig en leuk, maar voor mijn jongste dochter (6,5 jaar) betekent het al een aantal jaar (naast het gezellige) een hele, hele spannende tijd. Het lijkt elk jaar eerder te beginnen….de spanning. Afgelopen nacht heeft ze voor het eerst in hele lange tijd in bed geplast, en dat betekent altijd dat er iets in haar hoofd omgaat. Aan de ontbijttafel kwam al naar voren dat ze bang is voor Sinterklaas ☹.

    Ik twijfel of het voor haar geen verlossing zou zijn, als ze zou weten hoe het in elkaar zit. Maar aan de andere kant, is ze nog zo jong…. Ik denk dat ze het geheim wel kan bewaren voor klasgenootjes, maar zeker weten doe ik het niet. En dan ervaart ze hier misschien ook weer druk van. Maar wat weegt zwaarder…. Ik weet in ieder geval nog van vorig jaar dat het 2 lange maanden waren, met een heleboel spanning en emotie. In de kleuterklas vond ik dat nog te doen, maar nu in groep 3 wordt er meer van haar verwacht natuurlijk. Ben bang dat ze zichzelf in de weg gaat zitten met al die spanning...

    Wat zouden jullie doen? Wel of niet vertellen?
     
  2. sidmick

    sidmick VIP lid

    23 jun 2008
    17.203
    3.638
    113
    Wij hebben het onze zoon wel verteld toen hij 7 was. Bij hem was de spanning ook veel en veel te heftig en het waren gewoon echt geen leuke weken. Tegen de tijd dat het 5 dec was was hij al helemaal op. Het grappige is dat toen we het verteld hadden de spanning eraf was maar hij toch nog steeds niet helemaal begreep hoe het zat en de eerste keer erna nog vol mee ging in het verhaal (maar zonder de stress) Nu het jaar erna is het wel echt klaar maar vind hij het geheimpje weten geweldig en speelt het leuk mee tov andere kinderen
     
  3. Pinkflower

    Pinkflower Fanatiek lid

    11 apr 2014
    1.050
    62
    48
    Lastig…
    Mijn 5-jarige dochter vroeg zich pas af of Sinterklaas wel bestaat of dat hij verkleed is. Ik heb het in het midden gelaten. Zijzelf denkt dat hij gewoon verkleed is net als Bollo en Koos Konijn (vakantiepark mascotte). Het zal voor haar de pret niet minder maken.
    Misschien helpt het voor jou dochter om aan te geven dat hij verkleed is? Je hoeft dan niet te zeggen dat de Sint niet bestaat. Komt voor ons als volwassenen op hetzelfde neer, maar voor een kind misschien net iets anders. Misschien word het wat luchtiger als ze weet dat hij verkleed is.
     
  4. Fristi2012

    Fristi2012 VIP lid

    23 jun 2014
    5.900
    3.317
    113
    Vertellen!
    Het is de spanning niet waard.
     
  5. 3musketierseneengirl

    3musketierseneengirl Fanatiek lid

    6 jan 2021
    2.242
    1.673
    113
    Vrouw
    Gewoon vertellen. Onze zoon van 7 weet ook al paar jaar. Maar toch blijft er een spanning. Nu hij weet is veel beter te hengelen. Wij zijn blij hij gewoon weet. Stuk rustiger in huis.
     
    Boysmummy vindt dit leuk.
  6. Lafayette

    Lafayette Fanatiek lid

    13 okt 2012
    1.376
    1.561
    113
    Zou het zeker vertellen. Hier heeft ze geen plezier van, waarom zou je het dan volhouden?
     
  7. Olifantje1991

    Olifantje1991 VIP lid

    9 jan 2013
    9.260
    3.497
    113
    Hier weet de oudste van 7 het ook al. Van het voorjaar stelde hij zoveel vragen dat ik er bijna niet meer omheen kon. Hij voelde zich even beet genomen, maar met het eerste speelgoedboek op de mat is hij weer net zo enthousiast zn lijstje aan het maken als andere jaren.
     
  8. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.509
    26.042
    113
    Vrouw
    Wij hebben het verteld toen hij 4 was omdat hij niet meer sliep van de stress. Tot op heden geloofd hij ons niet he? Hij gelooft gewoon heilig in de sint. Dus we gaan er maar weer in mee...

    Schoenzetten schrappen we wel
     
  9. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    15.404
    23.913
    113
    Ik heb het onze jongste dochter nog voor groep 3 verteld. En dat was helemaal geen moeilijke beslissing. Ze had veel last van de spanning en stress en dat resulteerde in zeer explosief gedrag. Voor haar was dat gewoon echt niet tof, maar ook voor ons was het geen doen.
    Dan is het welbevinden van mijn kind en mijn gezin me meer waard dan een verhaaltje (om het maar even zo te noemen).
    En uiteindelijk was Sint nog steeds heel leuk en spannend, maar wel een stuk beter behapbaar.
     
    Boysmummy vindt dit leuk.
  10. Lynx

    Lynx VIP lid

    19 jul 2008
    8.482
    2.382
    113
    In dit geval vertellen. Het is belangrijk dat je dochter goed in haar vel zit, dan dat ze niet meer in het sprookje gelooft op jonge leeftijd.
    Het plezier en de spanning van de cadeautjes zal er echt nog wel zijn, maar dan zonder angst.
     
  11. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.690
    14.044
    113
    Hier heb ik dochter ook verteld dat bij ons thuis papa en mama dat doen. Die krijgt t anders veels te zwaar voor dr kiezen dit jaar en begon inderdaad ook al over sinterklaas en schoentjes zetten.

    Maar die had ook bedacht dat er dan "vreemden" in huis zouden zijn als dr schoentje gevuld zou worden en dat vond ze niet zo'n tof idee. Dus die was wel opgelucht dat papa en mama dr schoentje enzo deden, maar dat we gewoon de traditie vierden zoals ieder ander omdat we van een leuk feestje houden (en lekkere dingen).

    Ik ben 3 december uitgerekend van dr broertje. Dus liever rust in de tent dan een kind wat in de nacht bij elke windvlaag recht overeind zit met t idee dat er iemand in huis loopt.

    T woord geheimpje heb ik doelbewust maar overgeslagen. Hoe meer ze dat beseft, hoe groter de kans is dat ze t er uit flapt want dat brand op je lippen. En nu is t allemaal prima en uit dr systeem.
     
    NiVa0230 vindt dit leuk.
  12. Boysmummy

    Boysmummy Niet meer actief

    Ik zou het zeker vertellen.
    Mijn broer was 4 en genoot niet van sinterklaas. Altijd stress en bang. Zo zielig . Durfde nooit te slapen. Niet leuk !!!
    Ja hij was jong maar op moment dat hij het wist kon hij van sinterklaas genieten.
    En een geheim bewaren vond hij leuk.

    Ik vind 6.5 niet heel erg jong.
    In onze tijd kregen we rond de 7. Vaak te horen dat het niet helemaal echt was.
    Achteraf blij dat ik het wist want de meeste in klas wisten het al.
     
  13. Boysmummy

    Boysmummy Niet meer actief

    Herkenbaar
     
  14. Boysmummy

    Boysmummy Niet meer actief

    Eigenlijk is er misschien geen goede leeftijd voor t geheim. De een is 5 de ander al 8.

    Natuurlijk werd er tegen ons als 5 jarige wel es gezegd dat t niet bestond maar ik sloeg er geen acht op .
    Ook krijg je dan nog de echte sint is te druk dit zijn hulpsinten.

    Laten jullie het bij de school of vertellen jullie dit zelf? En welke leeftijd ? . Een kennis zei pas ik laat dit de school doen maar lijkt me dat ouders dit zelf vertellen. Het is een prachtige tijd maar rond de 6 a 7 zijn de meeste toch wel op leeftijd dat ze weten hoe het zit ? Vaak komen er bij 5 al veel vragen.
    En in groep 5 doen ze surprise. Zijn er dan nog gelovige en zeg je dan gewoon sint had te druk dus vanaf nu maken jullie het voor elkaar ? Ik vond het best sneu in de klas voor enkele van 9 die nog geloofde. Omdat je t niet kunt delen met elkaar. En op dat moment dat je 9 bent denk je niet als nu.
    Nu denk je ieder zijn eigen tempo en tijd.en wat maakt t uit dat hij nog gelooft Als kind zie je iedereen uit de klas als soort gelijk.
    Volgens mij zeggen ze kinderen van Nu zijn vroeger maar dat is mijn ervaring juist niet. Vroeger was het 6 a 7 nu hoor ik vaak 8 of 9. Maar misschien doen de kinderen nu langer alsof.
     
  15. Boysmummy

    Boysmummy Niet meer actief

    Vertellen hoe het zit meer op de manier dat hij ooit echt bestond en in Turkije is geboren. In loop der jaren werd het te druk dus dat er hulp sint en ontstonden en dat de ouders de kadootjes kopen.
    En dat het een gezellige Nederlandse traditie is die al heel lang gevierd wordt dat je of je wel of niet geloofd toch blijft vieren . En dat t de gezelligste tijd van het jaar mag zijn. Dus vanaf nu niet bang zijn. Want Piet komt niet binnen. En hopelijk kan ze er van gaan genieten.
     
    Kolibrie2 vindt dit leuk.
  16. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Ik vind dat het leuk moet blijven voor een kind, dat is het hele doel van zo’n feest. Als het niet leuk is, maar alleen maar veel vervelende spanning geeft, zou ik het zeker vertellen. Dan wordt het hopelijk zónder spanning wél leuk :)
     
  17. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.700
    42.526
    113
    Het is alleen sneu voor de 9 jarige omdat mensen zoals jij roepen dat het sneu is.
    Ik maak toch heel wat kinderen mee en ken geen enkele die zelf ontdektr met 6/7 jaar hoe het zat. De enkeling die niet meer geloofde kwam dat omdat de ouders het verteld hadden.
    9 jaar is echt een doodnormale leeftijd om nog te geloven. In de groepen 5 en 6 hier gelooft het overgrote deel nog gewoon.
     
    Loes23 en Zoe123 vinden dit leuk.
  18. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Hier vertelt school niks, in groep 6 zijn er nog kinderen die geloven. Vanaf groep 5 doen ze surprises, maar dat tornt niet aan hun geloof.
    Wat mij opvalt nu - en wat ik niet zo van vroeger herken - is dat het verhaal steeds wordt uitgebreid. Kind stelt vragen over hoe Sint op twee scholen tegelijk kan zijn, en dan wordt dat weer met iets nieuws bedekt; hulpsinterklazen! Of die op tv is de échte, en papa en mama bewaren de cadeautjes voor de Sint omdat hij nooit in 1 avond overal cadeaus kan brengen etc. Bij ons was het vroeger zo dat het werd verteld zodra een kind twijfels begon te hebben - vaak rond 5-6-7 jaar. In mijn herinnering was 7 al oud, maar met 8 geloofde niemand meer. Nu dus nog vriendinnetjes van 10 die geloven.
     
    Felice vindt dit leuk.
  19. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Oh hier gelooft echt niet het overgrote deel nog in groep 5 en 6, dat zijn enkelingen.
     
  20. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.700
    42.526
    113
    Fijn, maar dat betekend niet dat die kinderen sneu zijn. En ik loop al even mee op school en bso en alle jaren gelooft het overgrote deel nog.
     
    Zoe123 vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina