Ik heb onder beide systemen gewerkt met zorginkoop. Ik ben dus zowel zorgkantoor geweest als zorgverzekeraar. In de basis maakt het niet veel verschil, er werden altijd al productie afspraken gemaakt om de kosten te beheersen. Als iemand het probleem op kan lossen van hoe de ongebreidelde zorgvraag ingedamd kan worden (en dus de zorgkosten) hoe ik het graag. Ooit is er als pilot geprobeerd de pruductieplafonds los te laten. We waren in oktober al door al het geld heen. Wie gaat dan die extra kosten betalen? De burger. Ofwel via de belastingen (zorgkantoor, als je het de overheid laat regelen) ofwel via de zorgpremie (als je het de zorgverzekeraar laat regelen). Dus: ideeën zullen bij iedereen welkom zijn. Maar bedenk wel dat het uiteindelijk wel betaald moet worden en we betalen nu al 24% van de complete overheidsbegroting aan zorg. Dus met lijkt me onmogelijk tenzij een zware belasting verhoging. (En alvast het standaard antwoord voor zijn) nee die kun je niet alleen doen door bedrijven met te belasten, dat levert niet voldoende op. Kijk svp op de inkomsten en uitgaven bij de rijksbegroting. Dit geldt trouwens niet per se voor jou hoor @Strijkkraal , maar jouw post ging over zorg.
In alle ziekenhuizen wat ik gewerkt heb kan zorg personeel al niet eens tussen afdelingen uitgewisseld worden waar ze relatief hetzelfde werk doen vanwege protocollen en dat elke afdeling weer anders werkt. De kans op fouten is dan veel te groot. Zelfs mijn buurvrouw die overstapte van een technische verpleegfunctie op de IC naar nier dialyse moest eerst 4 jaar naar school en daarna inwerkt worden op de afdeling Dus ik denk dat een duo van op meerdere afdelingen niet echt realistisch is als je de zorg een beetje kent.
nee dwingen zeker niet. Zo bedoelde ik het niet. Maar enkel inzetten op meer ic bedden is ook de oplossing niet. En al zeker geen doel. Preventie is daarin ook een onderdeel van de oplossing.
Ah zo, ja, natuurlijk. Preventie zou echt helpen. Maar mbt vaccinatie vind ik die bussen dus echt wel een goed idee. Er zijn gewoon mensen die wel gevaccineerd willen worden, maar er geen moeite voor willen of kunnen doen. Dat ze dan vlakbij kunnen vaccineren is toch top. Ik zie dit dan ook niet als dwingen, maar als toch weer een paar mensen over de streep trekken.
Ik ga er van uit dat er nog meer van dit soort virussen/pandemieën ontstaan. We teren in op de natuur, steeds verder en verder. Virussen van dieren gaan vaker overslaan op mensen. Heb natuurlijk geen glazen bol om te zien of dat binnen nu en 2, of 5, 10 of 15 jaar is, maar ik denk dat ze daar wel rekening mee moeten gaan houden
Ik weet dat het natuurlijk een beetje "als me tante wielen had was het autobus " is ... "Vroegah" enzo Volgens mij is de zorg geprivatiseerd om zo middels marktwerking de kosten proberen te verlagen. En dat is denk ik wel mislukt. maar ik besef ook wel dat door vergrijzing en welvaart ziektes de druk (en bijkomende kosten) op de zorg hoe dan ook moest stijgen. Dat kon niet anders. Een oplossing heb ik niet? Ben ik ook heel eerlijk in. Hooguit inzetten op preventie ed
Opzich ben ik het hiermee eens, alleen niet dat dat alleen door vaccinaties kan gebeuren. Medicatie bij besmetting en vitamines/sport ter preventie zijn ook heel belangrijk.
Misschien moeten ze er eerst voor gaan zorgen dat niet er niet heel veel mensen de zorg verlaten. Van de week hebben er weer 2 mensen opgezegd (op een poli van 13 man) en de werkdruk is al torenhoog
Dus iedereen verplicht vaccineren tegen Covid-19? De wetenschappers waar jij altijd veel van aanneemt hebben ook al langer aangegeven dat het niet bij deze pandemie blijft. Dus over een poosje weer een vaccin ontwikkelen en weer iedereen verplicht vaccineren. Mij lijkt het veel raadzamer om de ic capaciteit te verhogen. Er zijn genoeg verpleegkundigen die op meerdere afdelingen willen staan. Ik heb in de familie al 2 leden die zowel op de kinderic/medium/highcare staan als op een reguliere afdeling. De reguliere afdeling het grootste deel van het jaar en de andere 3 als de nood aan de man is. Bijvoorbeeld in het RS seizoen. Zij vinden die afwisseling juist top. En 2 van de ouders die hun kinderen hier brengen wisselen op die manier de hartbewaking af met interne. Ook in langere periodes zoals met een pandemie kan dat prima zo. Juist goed als verpleegkundigen e.d. flexibel ingezet kunnen worden, dsn ligt de grootste druk ook niet de hele periode op dezelfde mensen.
Dan moeten we maar accepteren dat we vaker dit soort problemen gaan krijgen. Ofzo? Ik denk dat er best wat oplossingen zijn zoals mensen die niet altijd op dat niveau werken maar schipperen tussen afdelingen. Maar dat vergt flexibiliteit van personeel en management
Ja maar zelfs al verdubbel je de IC capaciteit, dan hadden we nog in lockdown gemoeten, hoe groot moet de IC capaciteit dan worden? Dat is toch niet te betalen?
Ja ben zelf de ouderenzorg uit gegaan omdat ik de opvang niet rond kreeg met de steeds wisselende dagen. We hebben als team een mooi rooster gemaakt, met vaste dagen voor iedereen die dat wilde en de mensen die juist graag flexibel waren er ook in verwerkt, een groepje welbespraakte verzorgenden met het plan naar management en planner gestuurd maar nee daar wilden ze niet aan. Maar zelf natuurlijk netjes van 8 tot 5 op kantoor en ‘a avonds en in het weekend waren ze bij nood nauwelijks bereikbaar...
Ja maar kijk, nu moeten we dus omdenken hè? Het kan niet omdat de protocollen afwijken…misschien kunnen we de protocollen veranderen zodat ze hetzelfde zijn? Dat is misschien soms inefficiënter, maar eenzelfde werkwijze werkt wel flexibiliteit in de hand. Misschien zoiets?
En zelfs dan nog, ga er vanuit dat niemand graag op de ic terecht komt, dus voorkomen lijkt me beter dan genezen.
Maar voor dat soort noodsituaties hebben we toch ook het leger? Die hadden veel breder ingezet kunnen worden.
Ja zeker, maar ik begrijp nog niet helemaal hoe jullie dat voorkomen voor jullie zien? Ben ook voor voorkomen….maar zie nog niet zo hoe.