Ik denk ook niet dat marktwerking de zorg goedkoper heeft gemaakt. Het heeft wel enorm geholpen met de kosten van medicijnen drukken omdat voor die tijd artsen kozen wat voorgeschreven werd. Heel eerlijk denk ik dat het puur demografisch is. Onze zorg zal nog een jaar of 10 enorm duur zijn. En dan zijn alle na oorlogse baby boomers dood en is dat enorme demografische waterhoofd ook weg. En dan kunnen de zorgkosten weer dalen. Maar tot die tijd zeg ik tegen iedereen die zo lekker roept over uitgeholde zorg, onderbetaalde verpleegkundigen en zo het volgende: Kunnen we prima oplossen. De zorgpremie met 200 euro per maand omhoog. Heb je er 24 miljard bij. Dat helpt op een begroting van 86 miljard. Ja echt. Onze zorg kost 86 miljard per jaar. Ongeveer 5000 per inwoner per jaar. En we betalen zelf ongeveer 1200-1500 euro per jaar en veel mensen krijgen dat ook nog korting op door toeslagen. Super interessante site https://www.staatvenz.nl/financiele-middelen/begroting
Eens, maar ik heb net een stukje getypt dat ik al vaker heb gezien in ziekenhuizen dat het personeel en de artsen daar niet aan meewerken. Want voor elk specialisme weet de specialist (arts of verpleegkundige) het beste welke materialen er gebruikt moet worden en welk protocol gevolgd moet worden. Ik heb echt serieus een half jaar lang artsen en verpleegkundigen aan het klagen gehad toen ik de nitriel handschoenen had gestandaardiseerd. En dat is nog niet en ga steriel werken he? Dus ik ben het met je eens, er valt enorm veel te winnen. Maar tunnelvisie is extreem erg in zorg.
Mooi voorbeeld Er kan dus wel meer maar ego’s en protocollen… Misschien dat er nu wel een besef is dat er toch meer nodig is dan vasthouden aan het oude.
Maar dat is toch een beetje dubbel, aan de ene kant is de werkdruk veel te hoog, maar meedenken aan oplossingen wordt niet gedaan. Misschien kunnen ze een heisessie gaan doen
Ik denk wel dat de marktwerking helpt, maar alleen als alles losgelaten wordt. Ik heb bij een grote zorginstelling gewerkt als interim, wat mij opviel was dat die instelling zo topzwaar was. De bovenste drie lagen van het management kregen gezamenlijk de helft van de totale loonsom Zo absurd. Minder geld naar het management, meer naar de werkvloer. Want zo belangrijk zijn ze allemaal echt niet. Ik ken werkelijk geen bedrijf dat zoveel management heeft. En de salarissen ook. Als ik dan zie wat Rutte verdient…is dat echt een schijntje.
Het tuchtrecht zal het eea ook wel in de weg staan denk ik. Alles is hier zoveel geprotocolleerd en vastgelegd dat “zomaar” afwijken ook ingewikkeld kan zijn. Ook daar moeten we eens vanaf dat hele verantwoorden en afrekenen. Daar ontstaan de meest gruwelijke onwerkbare protocollen door. Daarbij vinden mensen ook nog eens dat ze overal recht op hebben, zoeken ze alles helemaal uit en weten ze het beter dan de medici en hulpverleners. Dit onderdeel van het probleem is ingewikkeld en lastig voor uitvoerenden daar moet men van bovenaf dingen voor veranderen.
Ja helemaal mee eens. Zo stom, ik vind het een beetje lijken op het onderwijs. Waar alle administratieve handelingen zo veel werk veroorzaken dat het werk en onder lijdt. In sommige gevallen is het nodig, natuurlijk. Maar we zijn ook daarin weer een beetje doorgeschoten.
Dat klopt. Alhoewel ik moet zeggen dat een Buurtzorg soort aansturing ook spectaculair mis kan gaan. Ik ken twee mensen die uit de kraamzorg zijn gestapt omdat ze in hun zelfsturende team niet nodig genoeg waren een dus elke keer alle &^$#diensten kregen, en de grote schreeuwers alle diensten die ze wilden. Zelfsturende teams moeten eerst individueel opgeleid worden en daarna als team gaan werken, je kunt niet zomaar als lagen eruit trekken.
Maar vaccinaties kosten (onze overheid) ook geld. Dus zeg dat dit vaker gaat gebeuren. Dan kost beide enorm veel geld
O, ik ben helemaal tegen zelfsturende teams. Dat gaat gewoon nooit werken. Alleen in uitzonderlijke situaties. maar ik ben nog meer tegen een directie met daaronder regio managers, met daaronder coaches, met daaronder teammanagers, met daaronder afdelingshoofden, met tussendoor nog ergens de administratie en HR (die per persoon wel 10 hele werknemers onder zich hadden). dat kan echt allemaal wel wat platter, vind ik. Maar goed, sorry, ik dwaal af.
Uit mijn hoofd tot nu toe iets van 500 miljoen euro voor de vaccins. Maar als je dat omrekent naar hoeveel FTE je daarmee op de IC in had kunnen zetten jaarlijks kom je ongeveer op 900 IC verpleegkundigen 5 jaar lang…en, daarmee waren er veel meer mensen in het ziekenhuis gekomen en waren die 900 al helemaal een druppel op een gloeiende plaat…
Ja klopt. De meeste fusies worden niet gedaan omdat schaalvergroting zo efficiënt is maar om de ego's van de bestuurders te voeden. Maar ik dwaal ook af
Waarom kon er jaren geleden dan wel een stuk hogere IC capaciteit zijn dan nu? In 2010 nog 2800 bedden, las ik (klopt dat?). Ook de reguliere ziekenhuisbedden zijn afgeschaald in de loop der jaren. Terwijl de bevolking behoorlijk toeneemt.
Klopt. Dat zou minder zijn als mensen zich lieten vaccineren, of zelf financieel voor de gevolgen van hun keuze opdraaien. Maar zo'n land hebben we gelukkig niet (en dat meen ik echt) dus laten we koesteren dat men bereid is er zoveel geld in te pompen om keuze vrijheid te waarborgen.
Dat is echt niks. Nieuw personeel zal ook gemanaged moeten worden en de zorg kennende zal daar ook weer veel management bij komen kijken. Dus ik dacht dat heft elkaar wel op.
Dat kon niet betaald worden, daarom is het afgeschaald. Of men wilde dat niet betalen, zo kun je het ook zien natuurlijk.
https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/ziekenhuiszorg/cijfers-context/trend-aanbod#node-trend-aantal-ziekenhuisbedden-en-ic-bedden Er zijn geen duidelijke cijfers van ic bedden. Ziekenhuis bedden zijn al jaren afgeschaald. Maar dat is niet omdat er bezuinigd is maar omdat de ligdagen per patiënt drastisch zijn afgenomen door nieuwe technieken waardoor er minder bedden nodig zijn. Ter vergelijking, 25 jaar geleden werd je voor een meniscus verwijdering 7 dagen opgenomen in het ziekenhuis. Nu is het een dagopname, dus niet eens 1 ziekenhuis bed. Dus je moet niet kijken naar ziekenhuisbedden maar naar ingrepen.
Toch zijn de zorgkosten in al die jaren juist hoger geworden. Niet lager, omdat die zorg niet meer betaald hoefde te worden.
Maar nu vergelijk je appels en peren. Je moet de hoeveelheid gegeven zorg toen vergelijken met de hoeveelheid gegeven zorg nu. En het bedrag wat daar toen en nu aan verbonden was/is.