Kleuter/kind weigert avond eten

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Naturel, 23 okt 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Naturel

    Naturel Fanatiek lid

    5 sep 2013
    1.543
    267
    83
    Noord-Holland
    Hoi allemaal,

    Ik kon niet direct terugvinden of hier al een topic over is, maar wij zitten met het volgende:

    Sinds ons zoontje 3 jaar is, weigert hij zijn avond eten. Hij wil alleen nog Patat en pannenkoeken eten. We hebben gehoord dat je hier geen aandacht aan moet geven, maar dat werkt niet. Het duurt inmiddels alweer 2 jaar. We hebben inmiddels ook al dingen geprobeerd, zoals helpen koken, hem zijn hapjes laten uitzoeken, eerst wat proeven en dan wat lekkers, maar het heeft allemaal geen zin. Wie herkent dit? Wie heeft de gouden tip? Moeten we ons zorgen maken?
     
  2. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Maar als jullie gewoon gezond koken voor het hele gezin en max 1x per week patat of pannenkoeken in huis halen, eet hij letterlijk de hele week niks?

    Want hier zouden ze vrij snel omvallen van honger, wij hebben namelijk amper ooit patat of pannenkoeken.
    En een gezond mensenlichaam neemt uiteindelijk de regie en gaat zichzelf niet ziek uithongeren.
     
  3. Sophy

    Sophy VIP lid

    28 aug 2011
    5.760
    2.625
    113
    Noord-Holland
    Wat eet hij dan savonds? Niets? Of zit hij in de late middag soms wat te snacken waardoor hij het avondeten kan laten staan?
    Hier zouden ze omvallen van de honger met niks. Dat kan 1 dagje maar daarna is t hongerrrr.
     
  4. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.435
    8.282
    113
    Eet hij geen enkele hap? En wat eet en drinkt hij de rest van de dag?
     
  5. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.695
    14.045
    113
    Hier smokkelde ik begin van de middag met groentesmoothies en noemde t stug milkshakes. Dat t in de avond dan een drama was werd een stuk minder problematisch, wat er in moest zat er voor een groot deel toch al in.

    Werkelijk verbazingwekkend wat je weg kan stauwen in die smoothies. Zelf groentespread maken prop je ook aardig wat weg.

    Afhankelijk hoe ver je kind is qua begrijpen en onthouden.

    Geen avondeten, dan geen toetje. Gaat hier maar om een bakje yoghurt waar ze versiersels op mag strooien (dr Oetker potje wat je voor taart decoratie gebruikt) dus ergens denk ik "waar hebben we t over" maar voor haar is t t helemaal.

    Ze krijgt 10 minuten op de kookwekker (in t zicht) nadat ik mn bord leeg heb. Vlees en groente moet op, aardappels proeven (ik hou daar ook niet van).

    En eet ze niet prima, krijgt ze een stukkie appel of banaan en is t klaar. Kans gemist.
     
  6. Naturel

    Naturel Fanatiek lid

    5 sep 2013
    1.543
    267
    83
    Noord-Holland
    Hij eet 2 broodjes in de ochtend en 2 in de middag. Tussendoor krijgt hij 1 snoepje, bakje fruit en 1 biscuitje. Niet heel spannend. Hij wordt snachts niet wakker van de honger en weigert idd gewoon te eten. Patat of pannenkoeken eten we 1 a 2 keer per maand. Het verbaast mij ook dat hij niet omvalt van de honger. Hij zegt rustig geen toetje te willen als hij niks eet of proeft..

    Een smoothie verkopen als smoothie kan ik nog proberen, hoewel hij de vorige smoothie vies vond. T was een smoothie met banaan en appel.. wat voor smoothie maak jij dan bijvoorbeeld @Vero0504 ?
     
  7. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.695
    14.045
    113
    Hier smoothies met groente en fruit. Ene keer smokkelde ik er een lading spinazie door, andere keer bieten, gestoomde broccoli is me ook gelukt. Diepvriesfruit om de boel koud te maken en aan te zoeten (of een beter kleurtje).

    Elke keer wel met sinaasappelsap er onder en als t wat bitterder was nam ik ook evt siroop erbij voor lief. All for the cause :roflmao:

    Parapluutje, rietje. Of een super ninja turtles excuus als dr spinazie door zat.

    Kwam ze meehelpen met de smoothies was t eerste deel er uiteraard al in en onherkenbaar of werd t spontaan een fruit versie...**fluit fluit fluit**

    fictie en bedrog is best toegestaan als ouder als de situatie er naar is dat het een noodzaak begint te worden. En met een beetje showmaster skills krijg je t redelijk verkocht, zo hoog ligt de lat niet om de kleintjes te imponeren gelukkig.

    edit: er is een recept met bieten en cacao poeder wat als "gezonde chocolademelk" idee door moet gaan. SLA DIE OVER!!! Wij probeerden nieuwe varianten eerst zelf uit of t drinkbaar was voordat we t bij haar presenteerden. Als ik nu begin over die chocoladesmoothie krijgt mn man spontaan kotsneigingen en ik proef ook die slootsmaak weer.
     
    spruitje80 en owly vinden dit leuk.
  8. JupitR

    JupitR VIP lid

    13 mei 2020
    6.121
    6.661
    113
    Vrouw
    Hoe gaat soep? En zijn er groenten die hij wel als snack wil eten? Zoals komkommer, tomaat of paprika?

    Wat gebeurt er als je de regie bij hem legt? Dus bijvoorbeeld wraps eten en hem die zelf laten vullen?
     
  9. Naturel

    Naturel Fanatiek lid

    5 sep 2013
    1.543
    267
    83
    Noord-Holland

    Hahahahahah dankjewel voor de waarschuwing! Ik zal de smoothies proberen, hopelijk neemt hij dat. Groente verkleden met een hele show werkt iig niet helaas.
     
  10. Naturel

    Naturel Fanatiek lid

    5 sep 2013
    1.543
    267
    83
    Noord-Holland
    Hij eet er niks van helaas. Vroeger at hij nog wel pasta's, maar helaas niet meer. Soep vind hij helemaal niks. Bij eigen regie gebeurd er niks. Hij laat dan rustig zijn bord leeg. Ook mee koken zorgt er niet voor dat hij het eet helaas.

    Ik lees op veel plekken dat het een fase is, maar vind het nu wel erg lang duren..
     
  11. JupitR

    JupitR VIP lid

    13 mei 2020
    6.121
    6.661
    113
    Vrouw
    Hij is toevallig niet gevoelig voor beloningen?

    Als jouw zoontje zo is als mijn 2e, vrees ik van niet. Mijn 2e is ook geen makkelijke eter, maar niet zo heftig als de jouwe. En ook al zeg ik dat hij moet proeven, zegt hij daarna sowieso dat hij het niet lekker vindt.

    Misschien wat sociale druk van vriendjes? ;)
     
  12. Zomer90

    Zomer90 Lid

    19 jan 2020
    5
    1
    3
    Vrouw
    Voor mij erg herkenbaar en lees met je mee!

    Zoon weigert ook al 2 jaar zijn avondeten, enkele keer lukt het ons om hem een hap te laten proeven maar nooit uit zijn eigen.
    Sinds een jaar geleden dat hij goed ziek is geweest, gaat het helemaal slecht. En nu begint het overdag ook slechter te gaan met eten. Hij geeft zelden honger of trek aan, en als dit zo is denkt hij na die ene hap of paar happen voldaan te zijn.

    Ze zeggen inderdaad dat het een fase is, maar vind het te lang duren en doet het me heel wat dat het zo moeizaam gaat. We hebben al zoveel dingen geprobeerd qua aanpak, maar het werkt uiteindelijk alleen maar averechts voor mijn gevoel.
     
  13. 2jongensmama

    2jongensmama Fanatiek lid

    17 jan 2020
    3.829
    3.602
    113
    Hoe groeit hij? Zolang hij goed groeit, energiek is overdag, goed slaapt , op school goed mee komt, zou ik het zo laten.

    Dat is bij ons het geval, ook al kleine 2 jaar geen/ nauwelijks avondeten. Hier krijg ik er sinds kort overdag rond 16 uur wel rauwkost in. Koek en snoep lust hij niet. Toetje wel, maar we straffen en belonen niet met eten, dus als we toetje eten, krijgt hij ook (gemiddeld 1 a 2x per maand).

    Maar als z'n groei achter blijft , hij heel moe is , vaak vaker , weinig energie, dan moet je er toch wat mee. Misschien eens met een kinderdieetiste contact opnemen dan?
     
  14. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.435
    8.282
    113
    Eet hij ook geen ‘kale pasta’ (eventueel met kaas)?

    Hier hebben ze vanaf 1,5/jaar tot zeker een jaar of 8 zeer selectief gegeten. Soep, sauzen en smoothies riepen meer weerstand op (de jongste eet/drinkt dat nog steeds niet, de oudste inmiddels wel). Ze aten (en eten nog steeds het liefst) alles ‘kaal’ (pasta met kaas, rijst inmiddels met pindasaus en kroepoek, enz.), prima, ik doe er niet moeilijk over, er komt vanzelf een moment dat ze meer gaan eten.
     
  15. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    15.412
    23.930
    113
    #15 Adje, 23 okt 2021
    Laatst bewerkt: 23 okt 2021
    Mijn zoon is 5 jaar en eet zelden avondeten (sinds hij 2 was). En dan ook letterlijk geen hap. Hij kan dan gewoon zijn schone bord terug in de kast zetten. Ik maak me er eigenlijk niet druk om. Hij eet overdag goed en gevarieerd, is gezond en groeit goed. En hij wordt nooit wakker van de honger, oftewel hij heeft gewoon geen honger.

    Het gaat overigens al iets beter dan toen hij 2 jaar was, aangezien hij nu af en toe wel iets proeft. En hij heeft wel een paar gerechten die hij inmiddels eet. Maar ik ga er hoe dan ook nooit een strijd van maken. We promoten proeven, dan krijgt hij een staande ovatie :roflmao: maar verder zoek hij het maar uit. De vooruitgang is langzaam, maar is er wel, dus we gaan gewoon door met er geen aandacht aangeven

    Hij krijgt naar school altijd een bentobox mee meto.a. vers fruit, gedroogd fruit en groente mee.
    En uit school krijgt hij ‘een lekker bordje’ (zijn beschrijving van een monkeyplatter). En daar stop ik dan de variatie en vitamines in.

    Standaard toetjes na de maaltijd doen wij niet aan. Daar ben ik al jaren geleden mee gestopt, toen mijn dochters vroegen wat het toetje was en op basis daarvan besloten hoeveel ze van het avondeten gingen eten :rolleyes:.
    Dus nu hebben we een weekendtoetje, oftewel een uitgebreid en zelfgemaakt dessert (dus geen vla, yoghurt, e.d.) en dat krijgt iedereen altijd. Dat is inmideels traditie en een feestmomentje op de zondagavond waar iedereen naar uitkijkt.

    Dus mijn tip (die waarschijnlijk niet zo goud is ;):roflmao:) is:
    Kijk naar hoe het met hem gaat. Groeit hij goed? Slaapt hij goed? Eet hij overdag gevarieerd? (Probeer anders bentobox en monkeyplatters) En gaat dat allemaal goed: laat het los.
     
    owly, amdaa, NiVa0230 en 3 anderen vinden dit leuk.
  16. gitaartje

    gitaartje Fanatiek lid

    12 nov 2013
    1.957
    1.229
    113
    En hoe eet hij broodjes? Altijd hetzelfde of varieert hij in beleg? Wat als je een keer onbekend brood heb of op vakantie bent? Eet hij wel rauwkost? Eet hij chips, taart, andere “feestelijke dingen” wel? Eigenlijk de vraag: is hij een moeilijke eter met alles of alleen met avondeten?
     
    MamaChantal vindt dit leuk.
  17. Relax

    Relax Fanatiek lid

    26 sep 2009
    1.574
    1.775
    113
    Vrouw
    Wat @Adje zegt. Laat het los, het gaat echt voorbij.
    Mijn oudste heeft tussen zn eerste verjaardag (letterlijk, de dag ervoor nog wel) en zn vijfde geen avondeten gegeten. Gewoon niet. Tenzij het friet of pizza was. 1 of 2x per maand.
    Wel at hij graag rauwkost. Rauwe wortel. En appel.
    Hij is nu 11, bijna 12 en is nog steeds redelijk kieskeurig qua eten. Maar intussen proeft hij alles wel en hoe minder moeilijk wij doen, hoe meer hij stiekem toch eet. Hij groeit prima en is gezond.
     
    Adje vindt dit leuk.
  18. Ballyss

    Ballyss Bekend lid

    18 aug 2018
    508
    598
    93
    Vrouw
    Hoewel ik toetjes nooit als een beloning wilde inzetten heb ik toch met peuter, die ook niks wil eten en alles vies vond afgesproken dat hij alles moet proeven en dan krijgt hij een toetje. Hij proef ook trouw alles, vind wel alles wat nieuw is vies maar daardoor is toch zijn palet van wat hij wel eet uitgebreid. En soms is hij verrast dat iets wel lekker is.
     
  19. Fennec

    Fennec Fanatiek lid

    30 dec 2016
    2.480
    2.972
    113
    ICT-er bij overheid
    Bij ons gaat ze niet van tafel, tenzij ze minimaal 1 hap op heeft gegeten. Ik blijf gerust nog een kwartier met haar zitten soms als we al klaar zijn met eten. Dat het dan koud is, is haar probleem.

    Ze moet sowieso bij ons aan tafel zitten als wij eten. Toetjes eten we nooit en lust ze vaak ook niet (yoghurt, vla of mona pudding lust ze niet).

    Na haar lunch krijgt ze sowieso ook niks meer te eten tot het avondeten. Meestal heeft ze tegen die tijd dan ook wel honger.
     
  20. Anan

    Anan Fanatiek lid

    10 mei 2013
    2.839
    2.254
    113
    Die van ons is 5 en weigert ook avondeten. We hebben de regel zoveel hapjes proeven als je oud bent en dat lukt meestal. Eerst niet, maar toen we hem een keer als ontbijt zijn avondeten van de dag ervoor hebben neergezet en zijn zus pancakes kreeg als ontbijt is hij overstag gegaan. Opvoed kundig vast niet de beste methode maar we waren wanhopig. Hij is overigens ook onder begeleiding van kinderarts geweest omdat hij echt heel mager is. Maar zolang hij wel groeit deden ze er niets aan….
     

Deel Deze Pagina