En dit op een event waar de ongevaccineerden dus getest zijn van te voren https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5264488/ade-amsterdam-dance-event-amsterdam-coronabesmettingen
Tja, het is wel heel makkelijk om de bal weer terug te leggen bij de zorg. Veel mensen hebben uberhaupt geen tijd om daar nu over na te denken en als ik dan bij ons op microniveau kijk dan zijn er echt wel ideeen, maar het komt vaak de hele bureaucratische molen niet door en dan ben je er zelf ook wel klaar mee. En als je dan ziet dat er bij het onderwijs en zo allemaal wel geld bij kan en bij de zorg niet, dan knaagt dat wel.
Ik bekijk dit nu vanuit een zeer praktische punt. Blijven roepen wat men allemaal anders wil maar niet hoe heb ik niet zoveel mee. Een negatief imago van een beroep leidt tot minder instroom bij jongeren. Dat is gewoon zo. Waarom dat gebeurt is even inrelevant, het helpt niet om de instroom met 200% op te krieken. Dus praktisch werkt het averechts Blijven roepen dat van alles de schuld is van een anders lost ook niks op. Als werkgever eigen beleid en concrete zaken aanpassen in de organisatie zodat mensen blijven helpt wel (hier genoeg voorbeelden gelezen van zorginstellingen die dit wel hebben gedaan). Je laatste opmerking sluit niet echt aan bij deze punten. Voor tekort aan IC verpleegkundigen zijn juist wel hoger opgeleide mensen nodig. Voor tekort aan basisschoolleraren ook.
En dan loopt de teller nog op omdat er ook veel buitenlandse bezoekers waren die zich uiteraard niet melden, ook genoeg mensen die het sowieso niet melden dat ze er geweest zijn....Het klinkt weinig ,ruim 1000 op de 300.000 maar idd, allemaal een vinkje en de niet gevaccineerden een test.Werkt verder geweldig hoor,die qr code!
Ik heb dat al eens eerder verteld hier maar toen ik in de zorg werkte konden meerdere moeders de opvang niet rond krijgen. We hebben toen meerdere keren het management aangesproken hierover. We hebben roosters gemaakt met vaste dagen. We kwamen mooi rond. (Het ging de meeste mensen namelijk niet eens om specifieke dagen maar gewoon vaste dagen zodat je van een kdv gebruik kon maken zonder extra kosten) Dit werd steeds afgeschoten. Ik werkte zelf alleen op vrijdag-zaterdag-zondag avond, dus heb me er niet enorm mee bemoeid maar de 2 collega’s die dit steeds naar het management communiceerden zijn uit eindelijk ontslagen , terwijl we echt handen tekort kwamen en ze geweldig hun werk deden. Ze waren dus gewoon te lastig. wat moet je dan nog als zorgpersoneel?
Maar dit snap ik niet? Voor zorg en onderwijs heb je juist hoogopgeleide mensen (tenminste ik ga uit dat HBO daar onder valt?) nodig? Ik ben het wel eens dat het imago van mbo voor vakken als bouwvakker timmerman kapper pedagogisch medewerker zeker omhoog kan hoor. En de beloning uiteraard. Maar je hebt ze gewoon beide nodig. Ik zou pleiten voor minder (voor)oordelen daarover maar dat iedereen kan worden wat hij wil. En dat de nieuwe generatie wat minder graag “lekker balans wil dus 3 dagen werken” of influencer wil worden of lekker veel wil reizen. Want dat is de realiteit wat ik en mijn collega’s bijna dagelijks horen van sollicitanten. Hard en fysiek werken is sowieso een beetje een vies woord voor velen geworden lijkt het wel
https://lc.nl/binnenland/Geen-coronapas-Dan-moet-mondkapje-op-27133733.html?fbclid=IwAR3fJWo77fzHsj78y7HyEOKZiFb278Oi8mWYOZXJtPsgI5c3locb33LWL5Y Dan denk ik…wtf is dit serieus???
Hoewel ik dit ook zie als, we wijzen de ongevaccineerden als gevaar aan, vind ik een mondkapje minder aangrijpend dan telkens verplicht testen of vaccineren. Maar goed met het bericht hierboven over de uitbraak op een event waar alleen gevaccineerden of getesten mochten komen zie ik het nut van een qr code sowieso niet.
Ik benoemde zorg en kinderopvang in dat stukje. Niet alle zorgfuncties zijn HBO hoor. Die vooroordelen zijn overal en worden steeds erger lijkt het.
Dat extra geld aan het onderwijs laat juist zien dat enkel een bak geld niks kan veranderen als de werkgevers zelf niet precies weten wat ze willen doen om daarmee genoeg nieuw personeel te krijgen. Ik gooi de bal niet "terug", daar is ie altijd al geweest. Een zorgmedewerker werkt voor een bedrijf. Die zorgt voor een goed werkklimaat en de werkbaarheid binnen de organisatie. Vanuit de werkgeverschap is dat niet anders dan andere bedrijven. Stel dat meer vaste roosters bijvoorbeeld positief zouden werken voor werkbehoud. Dat kan alleen gerealiseerd worden als de zorginstelling dat als uitgangspunt neemt en intern beleid aanpast. En dat gaat promoten onder de studenten bijv. Ik werk ook in een branche met een structureel tekort van 15.000 mensen. We werken ook vaak 60-80uur per week, werkdagen van 14uur zijn niet raar, parttime contract is alleen iets op papier, en kennen heel veel verloop. Alleen maar meer salaris helpt niet. Vooral niet bij de nieuwe generatie, ze weigeren gewoon om zoveel + stressvol te werken. Wat mijn generatie wel deed en doet. En gelijk hebben ze. Dus enkel een extra bak geld zou voor ons niks doen. Organisatorisch anders aanpakken, zelf gaan werven bij de opleidingen, investeren in goede stageplaatsen, kinderopvang op locatie bieden, flexibel zijn enz werkt al beter dan geld.
En ik benoemde expres zorgmedewerkers en pm'ers. Want niet alleen de ic's zijn een probleem hoor. Veel zorgfuncties zijn helemaal geen HBO, juist de handen aan bed niet. Over leerkrachten had ik een ander stukje. En als jij nog nooit concrete ideeën gehoord hebt over hoe het in deze branches beter kan, dan heb je bijzonder selectief geluisterd.
Ik vind het ook een heel heftig filmpje. Maar ik ken ook het filmpje van de gezonde jonge meid, begin 20 die in de zorg werkte, maar na het vaccin met az of moderna, dat ben ik even kwijt, haar leven in heeft zien storten. Verlamd aan 1 zijnde van haar lichaam, bijna niet meer kunnen praten, niet meer kunnen werken, enz… Alle kanten hebben ernstige verhalen, maar gelukkig kunnen we ook zeggen dat het bij beide kanten een minderheid is.
Dat ben ik het mee eens, die dingen die je opnoemt helpen meer dan geld. Probleem is nu dus de organisatie zover krijgen dat ze dit soort dingen gaan doen. Als het personeel dat niet voor elkaar krijgt, dan moet er van boven af gestuurd worden
Nee dat weet ik. Ik heb er dagelijks mee te maken. Ja die vooroordelen zijn niet best dat klopt maar de mentaliteit van de generatie die de arbeidsmarkt op komt helaas ook niet vaak. Ik denk dat we dus zelfs een nog groter probleem te pakken hebben: dat we allemaal prinsjes en prinsjes afleveren die mogen worden wat ze willen. Je schrikt echt als je tegenwoordig hoort wat ze eisen/willen en zoeken (want inderdaad ze willen ook allemaal manager worden ) Omdat jij ook ouders benoemd hoe die tekeer gaan op adviezen in groep 8. Helemaal waar maar daar heb je gelijk een groter mentaliteitsprobleem ook te pakken… toevallig pasgeleden nog over gehad met vriendinnen die juf zijn… maar dat is erg off topic
Alle branches in Nederland kampen met (grote) tekorten. Op alle niveau's. Meer praktische opleidingen zou zorgen voor nog minder leraren en verpleegkundigen om maar een voorbeeld te noemen.
De jeugd van nu wordt idd met dat idee opgevoed. En die nemen dat over. Vooral in onze generatie is het misgegaan.
Precies, als dit echt doorgaat dan word het wel echt zichtbaar gemaakt voor iedereen of je wel of niet gevaccineerd bent....weer een stapje verder...
Meer practische opleidingen zorgt vooral voor minder managers, en dat is wat we nodig hebben. Ondanks dat verpleegkundigen (deels) en leerkrachten HBO opgeleid zijn zijn dat nog best practische beroepen. Maar als je nu zegt dat je kind naar het VMBO gaat (en dan vooral de basis en kader richting kijkt men of je gestoord bent)