Ik weet dat er landen zijn waar basisschool leerkrachten 100.000 euro op jaarbasis betaald krijgen. Dan wordt er wel ineens heel anders naar een functie gekeken. Zo ook in de zorg, haal managementlagen weg en verhoog van dat geld de salarissen van de medewerkers die de zorg uitoefenen.
Ik kan me niet voorstellen dat dit uitvoerbaar is. Dat een winkelier iemand aan de deur moet zetten die dan elke klant gaat controleren op een vinkje en anders eist dat die een mondkapje opzet.
Nee, het is of qr-code (bv horeca, musea etc) en dan geen mondkapje voor de aanwezigen, of geen qr-code (winkels ed) en dan dus wel mondkapjes voor alle aanwezigen.
Dat is precies de kern van mijn eerste vraag. Welke veranderingen en acties vanuit de branche zelf moeten en kunnen helpen. Met de branche bedoel ik ook niet de werknemers, maar alle bedrijven (zorginstellingen) die binnen de zorgbranche opereren.
Aan de ene kant heel vreemd, aan de andere kant wel makkelijk. Ik heb een QR code maar ik stop wel een mondkapje in mijn zak. Vind ik makkelijker dan voor elke winkel mijn telefoon weer uit mijn tas te moeten vissen en die QR code op te zoeken
Daar ligt heel duidelijk een probleem, maar dat los je dus juist niet op met extra geld. Dat los je dus op binnen een organisatie. Er is geen wet die regelt dat dit soort initiatieven niet mogen, maar het bedrijf werkt dus niet mee. Dat kun je het kabinet niet verwijten en dat is juist @amdaa 's punt. Wat doet de sector zelf om het beroep aantrekkelijker te maken? Het nieuwe cao bod van de nfu biedt hierin heel weinig handvatten bijvoorbeeld, daar kan meer mee.
Dat is niet wat ze bedoelen hoor, het wordt inmiddels ook wat duidelijker verwoord. Locatie waar qr-code moet worden gecheckt? Geen mondkapjes. Locatie waar geen qr-code moet worden gecheckt? Wel mondkapjes. Het is geen keuzemogelijkheid ofzo.
Ik snap nu waar je heen wilt, maar er bestaat geen opleiding voor "de manager". En niemand wordt een manager vanuit de schoolbanken. Dat zijn doorgroeifuncties. Genoeg managers hebben ooit vmbo gedaan. Waar jij heen wilt zijn plattere organisaties. En daar ben ik het zeker mee eens. Maar dat is ook weer iets wat alleen een bedrijf zelf moet realiseren met de aanpassing van de organisatiestructuur. Dus weer: acties voor de branche zelf. Géén één bedrijf of instelling in Nederland is op exact dezelfde manier ingericht. Of je zou moeten willen dat de overheid de organisatiestructuren voorschrijft aan het bedrijfsleven.
Ik vind het ook vreemd dat de bedrijven dit niet zelf oppikken. Vraag me ook af hoe je ze daar toe gemotiveerd krijgt
Ja precies. In sommige nieuwsberichten wordt het wat anders geformuleerd maar hier komt het idd op neer.
Advies Gezondheidsraad: boosterprik voor 60-plussers 60-plussers en mensen die wonen in een zorginstelling moeten een extra coronaprik kunnen krijgen. Dat adviseert de Gezondheidsraad. Volgens de Gezondheidsraad werken de vaccins nog altijd zeer goed tegen ernstige infecties en ziekenhuisopnames, maar zijn er aanwijzingen dat de effectiviteit van de vaccins bij oudere mensen iets afneemt. De Gezondheidsraad acht het daarom verstandig bij deze groepen nu al te beginnen met een zogeheten booster, voordat het aantal ernstige infecties vanwege afgenomen effectiviteit sterk begint toe te nemen. De booster kan volgens het advies gezet worden vanaf zes maanden na de "primaire vaccinatieserie": dat wil zeggen na de tweede prik met Pfizer, Moderna en AstraZeneca, of na de eerste en enige prik met Janssen. Wie in eerste instantie AstraZeneca of Janssen gekregen heeft, zal een booster krijgen met Pfizer of Moderna. Er wordt geadviseerd te beginnen met de oudste leeftijdsgroepen. De reden om ook mensen onder de zestig die in zorginstellingen wonen een prik te geven is dat daar een hogere kans op overdracht van het virus bestaat. Het demissionaire kabinet zal binnenkort beslissen of het advies van de Gezondheidsraad wordt overgenomen.
Ik ben zo zoekende wat een uitbraak is? Zijn deze mensen ernstig ziek? Ik dacht dat er niet meer gekeken zou worden naar positieve tests, maar enkel naar ziekenhuisopnames enz. Dan zou de relevante vraag dus zijn: hoeveel mensen op IC of in ziekenhuis waren op ADE. Een positieve test an sich zegt niet zoveel volgens mij.