Ik hoor zoveel mensen om me heen die gevaccineerd zijn en toch corona kregen. En die hebben ook weer anderen besmet. Ik dacht dat dit minder snel kon? Hoe zit dit nou en wanneer is het risico groter? Mijn broer wil bijvoorbeeld eigenlijk niet dat ouders veel op onze kleine kinderen passen en logeren enzo, want de kinderen zouden het grootste gevaar zijn qua overdragen van het virus?? Is dat echt zo? Wij zijn voorzichtig en tuurlijk gaan ze naar school en kdv. Maar mijn nichtjes zitten op middelbare school, wel gevaccineerd maar hebben toch heel erg veel contacten en hangen elkaar ook om de nek enzo.. Ik denk dan, die zijn net zo goed een besmettings'risico'. Of zie ik het verkeerd? Nu worden de verjaardagen weer gesplitst. Prima hoor. Maar ik vind dan de afweging opa's en omas bij elkaar en gezinnen met kinderen apart ook wel vreemd. Die ouderen zien elkaar nooit verder. Terwijl de kinderen altijd bij opa en oma komen? Zie ik het nou zo verkeerd en naïef? Gewoon even benieuwd naar de meningen niet om grote discussies uit te lokken..
Ik ken de cijfers niet zo uit mijn hoofd, de kans is wel kleiner dat je het doorgeeft als gevaccineerd persoon, maar zeker niet zo laag dat het niet gebeurt. Ik denk idd wel dat kinderen in de basisschoolleeftijd vaak voor besmettingen zorgen, ze hebben er zelf ook weinig last van en dan merk je het ook minder vaak. Vind overigens ook dat je ouders oud genoeg zijn om dat soort dingen voor zichzelf te beslissen en dat je broer zich daar toch niet mee hoeft te bemoeien?
Als de kinderen normaal ook opa en oma regelmatig zien is het natuurlijk onzin om die op een verjaardag gescheiden te houden. Je kunt dan beter die ouderen niet samenvoegen die zelf weer uit hun eigen omgeving veel contact met hun eigen kleinkinderen hebben . Het klopt, iedereen kan elkaar besmetten. Gevaccineerden kunnen het corona virus ook nog steeds krijgen, alhoewel dat echt beduidend minder is. Daardoor kunnen ze het ook weer minder doorgeven. Daarnaast wordt de kans op een ziekenhuisopname minder. Ook is t zo dat hoe meer mensen Gevaccineerd, hoe minder kans een virus krijgt om te kunnen muteren. Dit gebeurd nog steeds wel, maar beduidend minder wanneer een virus minder kan rondgaan. En uiteraard zijn de vaccins niet onbeperkt werkzaam, dat is bij een griepprik ook niet. Die werken ook al na een aantal maanden minder maar omdat dan het weer buiten beter is en dus geen 'griepseizoen' worden die weer in het najaar herhaald. Met de coronavaccins zijn we in het voorjaar/zomer begonnen dus logisch dat ook deze weer uitwerken, zeker voor de eersten die deze gehad hebben. In die zin zal het coronacaccin dus vast jaarlijks herhaald moeten gaan worden, net als de griepprik. Dus tja, kleinere groepjes is altijd beter dan een grote groep. Maar in feite kan nog iedereen elkaar aansteken via via wanneer het bezoek gewoon na elkaar gepland wordt. Ik zou dan denk ik kiezen voor kleinere groepjes, afstand creëeren en goed ventileren. Persoonlijk snap ik de maatregelen momenteel echt niet meer, besmettingen vinden vooral plaats op scholen, werk en in de thuissituatie dan in winkels, de horeca of theater. En wat scholen betreft vind ik dat we nooit meer dicht moeten. Investeren in werken in de zorg hadden we al 2 jaar moeten doen . Hoe maak je de zorg aantrekkelijk om er te willen werken. Hoe creëren we een ideale werkplek waar veel mensen willen werken zodat je een goed opvangnetwerk hebt om pieken in de zorg te kunnen opvangen. Dan kan elk virus gewoon bestaan, kan er naar wens rekening mee worden gehouden op persoonlijk vlak (zoals vaccineren, goede gezondheid of andere persoonlijke keuzes).
Nou wij zijn een schoolvoorbeeldje hoe het in het dagelijkse leven kan lopen...tot nu toe relatief weinig met corona te maken gehad. Het begon met een verjaardag, 5 volwassenen, één basisschoolkind....(=3 huishoudens: 2 volw. ,1 volw. , 2 volw.+1 kind) Niemand klachten op de verjaardag, enkele dagen (3?) later testte een gevaccineerde volwassene positief, (waarschijnlijk gekregen via de vrouw van een collega die positief was, later ook de collega zelfs), haar gevaccineerde partner eerst nog negatief, later ook positief, beide met lichte klachten. Bij de andere volwassenen en het kind niets aan het handje... Ongeveer 10 dagen later kregen wij bericht uit school dat er één besmetting in de klas is, andere kinderen mogen gewoon naar school, dag later zijn er nog twee bijgekomen, klas moet in quarantaine, kind heeft inmiddels droge hoest en test later die week ook positief (zonder dat er corona in de klas was, was die denk ik niet getest met deze klachten). Inmiddels ook bericht van een gevaccineerde collega van de vader van het kind, dat hij en zijn gevaccineerde vrouw positief zijn getest... Later de week test de gevaccineerde vader van het kind positief en loopt ook het aantal besmettingen in de klas aardig op (13 van 26 + onbekend aantal familieleden van de kinderen), voor zover bekend alle lichte of geen klachten en nog twee klassen op school in quarantaine. Moeder van het kind is niet gevaccineerd maar is nog steeds in quarantaine, heeft tussentijds een PCR test, later een thuistest en vandaag een testen voor toegang test gedaan, tot nu toe alle nog negatief. Wie nu wie besmet heeft, geen idee..... Wij hebben niet aan echte isolatie van de positief geteste gedaan, omdat dit niet mogelijk is bij ons thuis...wel zo goed mogelijk aan de quarantaine gehouden op een enkele wandeling na. Probleem wat ik zie: gevaccineerde zonder klachten met besmet huisgenoot mogen gewoon naar buiten, want ze worden als " immuun" gezien, hebben ook de neiging te zeggen "ik heb geen corona, want ik ben gevaccineerd" en je kunt coronaklachten niet onderscheiden van normale klachten in deze periode. Aan de duur van de quarantaine kun je inmiddels indirect zien of iemand gevaccineerd is of niet....
Geen idee maar van alle keren dat er besmettingen dichtbij waren ( schoonvader en in de klas bij de kinderen...vooral dat laatste is nu al steeds) hebben mijn man, zoon en ik het virus niet gekregen. Onze dochter wel van mijn schoonvader. Ik had toen een negatieve test. Maar wel alle klachten. Toen waren we nog niet gevaccineerd allemaal. Nu dus nog niks. Onze zoon zat in een klas waar de helft wel positief was. Hij dus niet. Geen klachten en twee keer een negatieve test. Hij is trouwens niet gevaccineerd. Toen onze zoon dus in quarantaine zat mochten wij wel naar buiten. Maar dat hebben we dus minimaal gedaan. En met mondkapje op. Extra voorzichtig dus. En voor de zekerheid ook allemaal een zelftest ( dochter krijgt die gratis op school) MIjn man hoeft niet te werken nu dus dat kwam goed uit.
Oh ja, hoe snel gaat één besmetting: Ze zeggen, twee dagen voor begin van de klachten kun je al besmettelijk zijn. Op school was de directe buur van mijn kind besmet, maar verder kon ik geen patroon herkennen, maar ja in de pauzes lopen ze ook door elkaar...Vader en kind hebben veeeel minder lichaamlijk contact dan moeder en kind.... Duur quarantaine is per persoon verschillend...als ongevaccineerde moet je wachten tot de laatste zieke 7 dagen naar begin van de klachten en minimaal 24 uur klachtenvrij is, dan beginnen je eigen 10 dagen en op dag 5 mag je je vrijtesten, tenzij je aan isolatie hebt gedaan..maar eerlijk gezegd is dat heel verwarrend en best onduidelijk allemaal...
Zo zit onze zoon dus al 2 weken thuis en moet hij volgende week nog een paar dagen thuis blijven. Hij was vandaag nog steeds negatief met een zelftest. Ik ga hem volgende week ook niet meer laten testen bij de GGD, want dat kost hem weer 2 extra dagen school.
Merk in mijn omgeving wel dat bij besmette volwassenen het minder hard gaat, die hebben toch ander soort contacten dan kinderen. Op basisscholen in de buurt breidt het zich als een olievlek uit, 1 kind besmet, dan 2, 5, 12, etc. Gaat dan ineens heel hard. Vorig voorjaar werkten de kinderen in bubbels op school, nu niet meer. In de zomer verspreidt het virus zich blijkbaar minder snel. Maar de huidige delta variant verspreidt nu als een malle bij wat meer contact lijkt het, en ja, dat hebben kinderen vaak meer dan volwassenen.
Hangt misschien ervan af hoe oud die is. Ik heb mij ook bij tvt laten testen, omdat ik onzeker werd, maar nog in quarantaine moet blijven. Onder de week zijn er hier genoeg plekken, maar voor/ in het weekeind kan dat anders zijn.
Hier geënt en heb het in iedergeval aan 2 anderen doorgegeven. Hoe ik er zelf aan kom geen idee. Vind het lastig, ik ben echt enorm ziek. Gun het echt niemand
Wij hadden in februari een uitbraak op school. En echt, het was bizar hoe snel dat ging. Het begon met 1 besmette stagiaire (op vrijdag een week voor de voorjaarsvakantie uitslag gehad) en eindigde met 7 collega’s en meer dan 40 kinderen. Een week na die eerste positieve test was het gelukkig voorjaarsvakantie. Daarna nog een week dicht geweest. In mijn klas ook veel besmette kinderen. Kinderen die kriskras door de klas zaten. Dus niet bv een bepaald groepje of perse kinderen die bij elkaar in de buurt zaten. En echt, we volgden alle regels. Ik was toen zwanger dus als iemand voorzichtig was, was ik het wel. In de dagen dat ik besmet ben zag ik geen collega’s van dichtbij. Ik haalde bewust later thee dan anderen en hield afstand. We droegen mondkapjes op de gang en waste vaak mijn handen. En ja, ik weet zeker dat het bij school vandaan komt. Dat weekend namelijk alleen een stel vrienden gezien en die waren negatief getest. Niet in een winkel geweest oid. Het verraderlijke is dat kinderen weinig tot geen klachten hebben. Wat opzich fijn is, maar dus wel verradelijk. Er kan dus een ‘besmet’ kind in een klas zitten zonder het door te hebben. En ondertussen worden meer kinderen besmet, en daarmee dus ook volwassenen.
Het is zo verschillend en moeilijk te zeggen. Zoon van 2 jaar test zonder klachten positief, ik dezelfde dag negatief. Ik ging mee in quarantaine voor 7 dagen want ik ben flink verkouden (ben ik zieker van dan tijdens coronabesmetting vorig jaar). Na 7 dagen getest: man en ik zijn negatief. Schoonouders ook getest want hij gaat er vaak: negatief. Iedereen is gevaccineerd Op de kdv is er nu na 8 dagen nog geen melding van extra coronabesmettingen.
Ik had snachts een beetje hoest en dacht ' ik test mezelf zodat als het vandaag erger word ik mezelf voor de kop sla als ik mijn collega's zou besmetten'. En ik had een zeeeeer licht streepje op zelftest. Dus toen ik ging naar de ggd nam ik hem mee want zo kon ik de opvang ook inlichten want ik ging er echt van uit dat ik positief ging zijn. Het kwam heel onverwacht.
Aaah ik dacht al, zonder klachten test ik mijn kinderen nooit, misschien zijn het inmiddels wel super spreaders