Hi dames! Mijn dochter wordt in maart 2. Ik heb het geluk dat mijn moeder 3 dagen in de week oppast waardoor ik nooit kinderopvang heb moeten regelen. Wel vind ik het belangrijk dat ze op een gegeven moment naar een peuterspeelzaal gaat. Om te wennen aan school en andere kindjes etc. Vanaf welke leeftijd is het normaal dat ze gaan en hoe vaak per week? Ik heb dus echt geen flauw benul hahaha.
Hier is de peuterspeelzaal vanaf 2,5 en is het gangbaar dat kinderen 4 dagdelen gaan, dat is hier van 8.45 tot 11.30 uur, maar verschilt per organisatie. Ik zou gewoon eens kijken hoe het in jullie gemeente geregeld is, soms is er bv geen afzonderlijke psz meer maar is het een peutergroep op het kdv. Hier valt het ook onder het kdv, maar zijn er dus wel afzonderlijke groepen op verschillende locaties (hier bv bij school, lokaal naast de kleuters).
Dat verschilt echt per organisatie. Ik zou gewoon eens rondbellen/op de site kijken van verschillende aanbieders in jouw gemeente. En als je bijv al een basisschool hebt uitgekozen, kun je kijken of daar een Psz aan verbonden is. Hier vond ik dat bijv fijn, ze zitten in hetzelfde gebouw en 1: zo went je kindje daar alvast en 2: met oudere kinderen hoef je niet heen en weer te racen tussen locaties
Hier gaan ze vanaf 2-2,5 jaar. (Als je geen recht hebt op kinderopvangtoeslag krijg je van de gemeente vanaf 2,5 jaar vergoeding) En dan 2 dagdelen. Kinderen met vve indicatie gaan 4 ochtenden.
Hier vanaf 2 jaar. 2 dagdelen per week. Wij krijgen via de gemeente een vergoeding omdat alleen mijn man werkt. 4 dagdelen is alleen met een vve indicatie l.
De ene organisatie laat kinderen toe vanaf 2 jaar en anderen vanaf 2,5 jaar. Normaal is het 2 dagdelen per week. Heeft je kind een vve indicatie vanuit het cb dan mag het 4 dagdelen komen. Ik heb zelf jaren op een vve pov gewerkt, ik zou echt adviseren om vanaf 2,5 te starten. En mocht vve nodig zijn, eerst 2 dagdelen, niet gelijk 4 keer per week
Hier is het vanaf 2j3m, evt gemeente vergoeding is voor 2 dagdelen, meerdere dagdelen kan wel, maar zou je gewoon uit eigen zak betalen dan. Vve is 5 dagdelen.
Hier vanaf 2 jaar en zit bij de basisschool in. Dochter begon met 1 ochtend toen ze 2jr, 3mnd was omdat er niet meer plek was. Het schooljaar er op nog een ochtend erbij gedaan tot ze 4 was. Hier valt het onder kinderdagverblijf waardoor we er ook kinderopvangtoeslag voor kregen.
Vanaf 2.5. Persoonlijk zou ik ook goed kijken of je kind daar goed past. Achteraf gezien hadden we beter een andere locatie kunnen kiezen (ook eerder er weer af gehaald)
De leeftijd waarop je kind voor het eerst naar de PSZ kan is afhankelijk van de gemeente waarin je woont. Soms is het vanaf 2,5 jaar, soms al vanaf 2 jaar. Bij ons is het vanaf 2, maar als je je daar niet prettig bij voelt kun je ook kiezen om je kind pas te laten starten vanaf 2,5 of 3 jaar. 2 dagdelen is -net als bij veruit de meeste KDV&- vaak wel het minimum (en afhankelijk van je gemeente ook meteen het maximum). Maar ook qua aantal dagdelen is je gemeente hierin leidend. Hier hebben we tegenwoordig geen keuze meer: 2 dagdelen voor kinderen die geen taalondersteuning nodig hebben, 4 dagdelen (vergoed vanuit de gemeente) voor kinderen die dat wél nodig hebben (bijv. omdat ouders thuis alleen maar hun moedertaal spreken). VVE (vroeg voorschoolse educatie) krijgt je kind dan als dat aan de orde is. Tot enige tijd geleden konden we wel nog kiezen. In de tijd dat onze oudste erop zat hadden we hem ook 3 dagdelen heen kunnen laten gaan als we dat prettig hadden gevonden. Edit: hier een PSZ die in een school zit, maar die wordt gerund door medewerkers van de grootste KO-organisatie hier. Tegenwoordig hebben we ook een andere PSZ nabij. Als die er was geweest toen we de oudste in moesten schrijven had ik zeker weten daar voor gekozen. Als je de keuze hebt zou ik namelijk niet kiezen voor een PSZ die gerund wordt door een KO-organisatie, ook al klinkt dat wellicht heel gek. Waarom ik dat vind: omdat we er al meermaals tegenaan zijn gelopen dat er "regeltjes" voor de PSZ werden bedacht, terwijl we duidelijk konden merken dat dat bedacht werd met in het achterhoofd een KDV. Dat werkt natuurlijk niet, want een PSZ is toch echt wat anders dan een KDV. Dus we hebben regelmatig gehad dat we tegen onhandigheden opliepen. Kijk ook even naar de tijden van verschillende PSZ& en wat dan het beste past bij jouw situatie. PSZ even verderop (zelfde gemeente (dus we hadden ook die PSZ kunnen kiezen), maar ander dorp dus voor ons niet handig), is tot 12.30 of 13.30 even uit m'n hoofd. Kom je je kind om 12.30 halen eet je kind thuis. Haal je je kind om 13.30 eet het (warm) op de PSZ. Onze eigen PSZ is echt alleen in de ochtend. Ook hier een gemeentelijke vergoeding omdat ik niet werk. Was dat wel het geval hadden we KOT kunnen krijgen. Dat is hier niet zo. Hier is dat gewoon vanaf 2 jaar (in ieder geval vanaf mei 2018 tot heden). Toen we nog meerdere dagen hadden kunnen afnemen was hier de gemeentelijke vergoeding idd. ook voor 2 ochtenden en de rest dan uit eigen zak betalen ja. VVE is bij ons 4 dagdelen (woensdag niet).
Dank voor al jullie reacties! Ik ga van de week even bellen met wat peuterspeelzaaltjes hier in de buurt
Jongste mocht meteen starten toen ze 2 was geworden. 2 dagdelen per week. Als je vve indicatie hebt mogen ze 4 dagdelen.
Hier is het vanaf 2 jaar. Eigenlijk zitten er bij ons alleen kinderen met indicaties op. Dus achterstandskinderen, ouders die geen Nederlands spreken, kinderen met taal-of spraakproblemen of sociale indicaties. Die kinderen gaan 4 dagdelen en gaan voor op de wachtlijst. Ik ben ooit gaan kijken en merkte op dat het moeilijk te combineren was met werk. Waarop de medewerker aangaf dat de meeste ouder(s) ook niet werken. Dat was ook wel te zien aan het aanbod en de nieuwsbrief. Bij ons in de gemeente zul je dus echt een bepaalde doelgroep vinden die (in ons geval) absoluut niet aansloot bij ons. Hier bieden ze op alle kinderdagverblijven namelijk ook VVE aan en zijn opgeleide leidsters die bijna hetzelfde doen. Daar gaan alle andere kinderen dus heen. Ik denk trouwens wel dat het belangrijk is dat kinderen voorbereiding krijgen op de basisschool. Daar gaan ze natuurlijk uit van bepaalde vaardigheden. En dat leren ze thuis niet op die manier. 1 kleuterjuf heeft natuurlijk geen tijd om zich continu te richten op 1 kleuter die zaken nog niet beheerst. Ze hebben het erg druk is mijn ervaring.
Bij de oudste was het vanaf 2 jaar en 3 maanden, ze is meteen 2 dagdelen gegaan. Bij mijn middelste was het met 2,5. Bij haar was er een wachttijd dus ze ging later. nu is het vanaf 2 jaar, dus zoon mag in januari als hij 2 is meteen starten. Hier is het van half 9 tot 12:30. onze kinderen zijn altijd thuis, ik werk de dagen dat mijn man thuis is, op die manier hebben we geen oppas nodig. Ik vind het belangrijk dat ze voorbereiding hebben voor school. En ook wat meer contact met andere kinderen. Mijn zoontje is heel erg eenkennig en zit vastgeplakt aan mij en mijn man, dus ik denk dat het voor hem wel heel erg goed is. Zal wel even moeilijk zijn de eerste paar keer.