Ok, beetje rare titel maar hier mijn probleem; als ik iets bak met bladerdeeg, bijvoorbeeld een hartige taart of plaattaart, wordt de onderkant vaak niet goed gaar/blijft nattig. Iemand de gouden tip om dit ook goed mee te bakken of is dit onmogelijk?
Met kleinere hapjes zoals saucijsjes of appelflappen draai ik ze halverwege om. Met hartige taart vind ik het zelf fijn om de bladerdeeg bodem eerst "blind" te bakken. Ik gebruik meestal bonen of spliterwten.
Eerst bakken met bakknikkers of bakpapier en dan vullen met rijst of macaroni. Door het blind te bakken blijft het wel in vorm.
Ik maak eigenlijk zelden hartige taarten met bladerdeeg. Meestal maak ik zelf het deeg en bak dat eerst blind. Dat blijft altijd knapperig en vind ik veel lekkerder. Als ik wel bladerdeeg gebruik, bak ik dat juist nooit blind, omdat ik dan de randjes te droog vind worden. Dus dan neem ik op de koop toe dat de bodem niet heel knapperig is. Maar heel eerlijk, dat is mijn gekke trekje ik hou dus van een beetje zacht bladerdeeg op de bodem Maar dat zou jij dus wel kunnen proberen. Misschien bevalt blindbakken jou wel beter. Plaattaart maak ik eigenlijk nooit. Maar je zou wel kunnen proberen de bakplaat al in de oven mee te verwarmen en daar het bakpapier met de plaattaart snel op schuiven voor je het in de oven zet. Dan krijgt de onderkant van de taart sneller warmte.
Hahaha, ik had niet eens een echt goed antwoord Punt is een beetje dat ik echt niet alles kan of weet, dus ik zou me echt een beetje ‘overrated’ voelen bij zo’n topic… Maar in een algemeen kook- en recepten vraagbaaktopic zou ik zeker te vinden zijn. En buiten dat: @Iertje81 tagt me toch altijd al bij kookvragen
Heeft iemand toevallig ervaring met zo'n rol bladerdeeg van Jan? Ik had die laatst een keer meegenomen om een quiche te maken, maar het stonk echt verschrikkelijk. Een soort kaaslucht. Ik durfde het niet te gebruiken. Gelukkig had ik nog losse plakjes bladerdeeg en heb daar maar wat mee in elkaar geknutseld. Maar zo'n rol leek me juist handig, voor een quiche. Hoort dit deeg zo sterk te ruiken of was er iets mis mee? Blind bakken doe ik niet, veel te lui voor. Wel zet ik zo'n bodem even kort in de over, voordat ik hem vul. Wel even gaatjes prikken, zodat het niet zo opbolt. En dan voordat ik de vulling van de quiche erin doe, strooi ik eerst wat paneermeel op de bodem. Of al ik dat niet heb, vermorzel ik een beschuit. Heel bevredigend klusje ook . Ik zet bij een quiche de oven altijd op onder- en bovenwarmte en zet het rooster dan net onder het midden in de oven, zodat de onderkant net wat meer warmte krijgt. Plaattaart maak ik eigenlijk nooit. Maar bij pizza's gebruik ik altijd de pizzastand van de oven. Dan geeft hij ook wat meer warmte vanaf de onderkant. (Dan moet je de plaat trouwens juist wel in het midden van de oven zetten, in ieder geval in onze oven.) Als je die functie op je oven hebt, zou je dat ook nog kunnen proberen.
Dit heb ik laatst voor het eerst in een een recept gelezen (het paneermeel dan) en dit helpt idd goed. Ik doe vaak in hartige taarten veel meer groente dan in het recept staat en daardoor word het ook snel natter.
Ik gebruik trouwens wel altijd hartige taartdeeg plakjes voor een hartige taart en dus geen bladerdeeg. Schijnt iets gezonder te zijn. Voor hapjes gebruik ik wel bladerdeeg en dan lekker met roomboter