Bladerdeeg issues

Discussion in 'De lounge' started by Linnidee, Nov 17, 2021.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Linnidee

    Linnidee Fanatiek lid

    Mar 15, 2019
    1,789
    1,804
    113
    Female
    Ok, beetje rare titel maar hier mijn probleem; als ik iets bak met bladerdeeg, bijvoorbeeld een hartige taart of plaattaart, wordt de onderkant vaak niet goed gaar/blijft nattig. Iemand de gouden tip om dit ook goed mee te bakken of is dit onmogelijk?
     
  2. tuc

    tuc Niet meer actief

    Met kleinere hapjes zoals saucijsjes of appelflappen draai ik ze halverwege om.
    Met hartige taart vind ik het zelf fijn om de bladerdeeg bodem eerst "blind" te bakken. Ik gebruik meestal bonen of spliterwten.
     
    Linnidee likes this.
  3. owly

    owly VIP lid

    Aug 19, 2013
    22,289
    10,260
    113
    Eerst bakken met bakknikkers of bakpapier en dan vullen met rijst of macaroni. Door het blind te bakken blijft het wel in vorm.
     
    Linnidee likes this.
  4. Iertje81

    Iertje81 VIP lid

    Dec 31, 2015
    17,947
    33,614
    113
    owly and Adje like this.
  5. Adje

    Adje VIP lid

    Aug 21, 2015
    16,262
    25,717
    113
    :roflmao::roflmao::roflmao:

    Ik maak eigenlijk zelden hartige taarten met bladerdeeg. Meestal maak ik zelf het deeg en bak dat eerst blind. Dat blijft altijd knapperig en vind ik veel lekkerder.
    Als ik wel bladerdeeg gebruik, bak ik dat juist nooit blind, omdat ik dan de randjes te droog vind worden. Dus dan neem ik op de koop toe dat de bodem niet heel knapperig is. Maar heel eerlijk, dat is mijn gekke trekje ik hou dus van een beetje zacht bladerdeeg op de bodem :roflmao:
    Maar dat zou jij dus wel kunnen proberen. Misschien bevalt blindbakken jou wel beter.

    Plaattaart maak ik eigenlijk nooit. Maar je zou wel kunnen proberen de bakplaat al in de oven mee te verwarmen en daar het bakpapier met de plaattaart snel op schuiven voor je het in de oven zet. Dan krijgt de onderkant van de taart sneller warmte.
     
    Iertje81 and Linnidee like this.
  6. Cobon

    Cobon Niet meer actief

    Beetje paneermeel op de bodem. Evt op het laatst de oven even op warmte alleen van onder zetten
     
    Kukido and Linnidee like this.
  7. Linnidee

    Linnidee Fanatiek lid

    Mar 15, 2019
    1,789
    1,804
    113
    Female
    Hahaha dan had je genoten van mijn plaattaart van gister :roflmao:. Maar dat blind bakken ga ik proberen!
     
    Adje likes this.
  8. Adje

    Adje VIP lid

    Aug 21, 2015
    16,262
    25,717
    113
    :roflmao::roflmao::roflmao: Jammer dat ik dat gemist heb dan :D
     
    Linnidee likes this.
  9. Emsy

    Emsy Fanatiek lid

    Jan 29, 2015
    1,872
    1,681
    113
    Female
    Met een vork gaatjes in de bodem prikken en wat paneermeel over de bodem.
     
    Linnidee likes this.
  10. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    Oct 8, 2006
    34,227
    7,274
    113
    Female
    Brabant
    Lekker juist zo'n kleffe bodem :oops:;)
     
    Linnidee likes this.
  11. aicirtap

    aicirtap VIP lid

    May 25, 2014
    9,148
    3,392
    113
    Female
    Mijn collega gebruikt croissantdeeg.
     
    Linnidee likes this.
  12. Cin85

    Cin85 VIP lid

    Jan 12, 2010
    12,491
    13,945
    113
    Female
    Dit doe ik inderdaad ook altijd. Heb nog nooit een natte bodem of iets gehad.
     
    Emsy and Linnidee like this.
  13. Merlino

    Merlino Fanatiek lid

    Sep 21, 2021
    2,285
    3,965
    113
    Female
    Dit is dus echt weer zo’n “vraag Adje-topic” hè?
     
    Linnidee and Adje like this.
  14. Adje

    Adje VIP lid

    Aug 21, 2015
    16,262
    25,717
    113
    Hahaha, ik had niet eens een echt goed antwoord :roflmao:

    Punt is een beetje dat ik echt niet alles kan of weet, dus ik zou me echt een beetje ‘overrated’ voelen bij zo’n topic…
    Maar in een algemeen kook- en recepten vraagbaaktopic zou ik zeker te vinden zijn.

    En buiten dat: @Iertje81 tagt me toch altijd al bij kookvragen :p:roflmao::roflmao::roflmao:
     
    owly and Linnidee like this.
  15. tupp

    tupp VIP lid

    Jun 13, 2009
    22,766
    18,910
    113
    Female
    lerares basisonderwijs
    Heeft iemand toevallig ervaring met zo'n rol bladerdeeg van Jan? Ik had die laatst een keer meegenomen om een quiche te maken, maar het stonk echt verschrikkelijk. Een soort kaaslucht. Ik durfde het niet te gebruiken. Gelukkig had ik nog losse plakjes bladerdeeg en heb daar maar wat mee in elkaar geknutseld. Maar zo'n rol leek me juist handig, voor een quiche. Hoort dit deeg zo sterk te ruiken of was er iets mis mee?

    Blind bakken doe ik niet, veel te lui voor. Wel zet ik zo'n bodem even kort in de over, voordat ik hem vul. Wel even gaatjes prikken, zodat het niet zo opbolt. En dan voordat ik de vulling van de quiche erin doe, strooi ik eerst wat paneermeel op de bodem. Of al ik dat niet heb, vermorzel ik een beschuit. Heel bevredigend klusje ook :D.
    Ik zet bij een quiche de oven altijd op onder- en bovenwarmte en zet het rooster dan net onder het midden in de oven, zodat de onderkant net wat meer warmte krijgt.

    Plaattaart maak ik eigenlijk nooit. Maar bij pizza's gebruik ik altijd de pizzastand van de oven. Dan geeft hij ook wat meer warmte vanaf de onderkant. (Dan moet je de plaat trouwens juist wel in het midden van de oven zetten, in ieder geval in onze oven.) Als je die functie op je oven hebt, zou je dat ook nog kunnen proberen.
     
    owly and Linnidee like this.
  16. Merlino

    Merlino Fanatiek lid

    Sep 21, 2021
    2,285
    3,965
    113
    Female
    Kunnen we dat topic dan “Vraag-Adje” noemen :D
     
    owly likes this.
  17. Adje

    Adje VIP lid

    Aug 21, 2015
    16,262
    25,717
    113
    :roflmao: Dat mag jij dan doen :p
     
  18. LizMe

    LizMe Fanatiek lid

    Aug 7, 2016
    3,864
    2,548
    113
    Dit heb ik laatst voor het eerst in een een recept gelezen (het paneermeel dan) en dit helpt idd goed. Ik doe vaak in hartige taarten veel meer groente dan in het recept staat en daardoor word het ook snel natter.
     
    Emsy likes this.
  19. LizMe

    LizMe Fanatiek lid

    Aug 7, 2016
    3,864
    2,548
    113
    Mag ik het recept van je hartige taart deeg :D?
     
  20. LizMe

    LizMe Fanatiek lid

    Aug 7, 2016
    3,864
    2,548
    113
    Ik gebruik trouwens wel altijd hartige taartdeeg plakjes voor een hartige taart en dus geen bladerdeeg. Schijnt iets gezonder te zijn. Voor hapjes gebruik ik wel bladerdeeg en dan lekker met roomboter ;)
     

Share This Page