Voor de ogen van kinderen zijn de lockdowns ook echt funest. Ik heb zoveel kinderen gezien die harder achteruit gegaan en die (mede) daardoor een hogere kans hebben op blindheid en slechtziendheid vanaf een jaar of 50-60. Dat klinkt nu misschien allemaal niet zo spannend, maar dat gaat echt een groot probleem worden. Dat wordt het sowieso al, maar al het thuisonderwijs doet daar nog even een schepje bovenop.
Nee Daarom ook mijn reactie. Het is niet alleen onderwijs, en ook dat leren gaat veel kinderen online niet helpen. Mijn zoon gaat nog een lockdown niet redden zonder nog meer mentalen problemen.
Dat vond ik hier zo slecht geregeld; hele dag achter een scherm en kortere pauzes dan normaal, daardoor vrijwel geen tijd om even naar buiten te gaan. Ik heb dat een beetje genegeerd, vind afwisseling van scherm en boek naar kijken in de verte (en frisse lucht) heel belangrijk. Op school zitten ze ook niet continu te lezen of op een scherm (hier gelukkig niet in ieder geval), daar is ook meer afwisseling voor de ogen, dus waarom bij thuisonderwijs niet?
Ja klopt, zeker de VO leerlingen die dan soms op hun kamer zitten met de gordijnen dicht en nog langer thuis zaten. Het is echt dweilen met kraan open. En dan zien wij maar het topje van de ijsberg, omdat we zelf een enorme wachtlijsten hebben.
Ik moet zeggen dat ze bij ons op school wel flexibel waren. Iedere klas een dag en weekplanning. En niet continu voor een scherm maar filmpjes met uitleg en daarnaast vaste contactmomenten. Op die manier konden kinderen werken wanneer het hun uitkwam. En ouders natuurlijk ook. Die moeten werken en hebben niet continu de tijd om kind te helpen. Ik heb veel respect voor docenten. Want die hebben weinig lol in online lesgeven en doen echt hun best. Terwijl het zwaarder is dan een gewone klas. Achter de schermen krijgen ze continu vragen en opmerkingen van ouders. En kinderen die extra aandacht nodig hebben. En dat komt bovenop het gewone lesgeven. Dat wordt vaak niet gezien door ouders.
Hier werd daar juist veel aandacht aan besteed. Ze kregen soms ipv huiswerk de opdracht buiten een aantal km te gaan lopen, een sneeuwpop te maken toen het had gesneeuwd, ze moesten bewegen tijdens de online gymles etc (middelbare school). Aan het einde van het jaar waren ze al eerder door de boeken heen dan verwacht, dus het kan zeker wel.
Bij ons stelde het online lesgeven geen ruk voor. Je kreeg een planning en je moest 1x per week inloggen en dan deed de juf een boek voorlezen (groep 4). Ik had liever dat ze elke dag dingen deden uitleggen. Maar nee dat moesten de ouders doen. En onder tussen kregen we mails dat de leraren het zo druk hadden. Nou ze zullen vast dingen doen die wii niet zien maar ik kon daar toen weinig begrip voor opbrengen. Hoop dat ze sit keer meer lesgeven.
Ja dat denk ik ook wel, al zie ik helaas ook genoeg kinderen (en volwassenen) die het gewoon nog eens krijgen. ik denk zelf eerder dat je gewoon weerstand opbouwt met elke besmetting of vaccinatie die je krijgt. Waarbij een natuurlijk verloop indd beter werkt. Net als bij andere ziektes.
Dat was bij ons de 1e keer ook zo, inclusief het klagen over hoe druk ze het hadden, terwijl ik een van de leraren gewoon dagelijks op zijn racefietsje voorbij zag komen. Heb dat toen ook (en ik niet alleen) heel duidelijk aangeven, zijn ze helemaal besodemieterd... 2e keer kregen ze van 8.20 tot 12.15 uur online les, stuk beter dus.
Weet je wat ik wel heb gemerkt in alle stressvolle tijden? Hoe belangrijk het is om ook goed voor jezelf te zorgen. Hier is de rek er allang uit maar ik merk dat zelfzorg echt helpt om zelf wat optimistischer te zijn. Dus neem dat gezichtsmaskertje, ga een rondje lopen zonder kids, kook extra uitgebreid, ga lekker lang in bad, lees een goed boek, doe een pyjamadag, plak je bullet journal vol, ga haken, doe hetgeen wat jou helpt en wat binnen je mogelijkheden past. Het is voor ons moeders zo makkelijk om onszelf weg te cijferen. Maar pak die momentjes voor jezelf, al is het 10 minuutjes wanneer de kinderen in bed liggen.
Ik ben mij mentaal aan het voorbereiden op dit jaar niet meer naar school. Kan het alleen maar meevallen.
Ja klopt maar uiteindelijk zal dat ook moeten, want anders komen we er nooit. En als dat het gros beschermd is door vaccins kun je het extra doormaken redelijk gecontroleerd doen. Het OMT geeft zelf ook aan dat lockdowns slecht zijn voor verder opbouw van immuniteit tegen covid, maar ook voor andere ziektes.
Hier is t ook vrij bagger qua aanbod, dagopeningsfilmpje en een weekopdracht. Goed t zijn kleuters, dan wordt t ook wel weer een heel ander verhaal. Ik voorzie aardig wat koekjes bakken in letters, cijfers...Nog ff verder met de kerstballen maken (rondjes van papier knippen en versieren, strijkkraal vormpjes etc) en van een lading theedoosjes gaan we maar een kerstdorp bouwen ofzo.
Dat is dus het nare voor zzpr's. Ik heb het over mensen in loondienst. Je typt wel met hoofdletters dat thuisonderwijs voor een groep kinderen niet mogelijk is maar dat geldt nog meer voor kleine tenten, kroegen etcetra. Het is niet rendabel voor hen om snacks op te laten halen. Naar binnen wippen doen we snel maar als het op bestellen aankomt kiezen we toch een andere tent. Ik denk er misschien een beetje luchtig over, maar ik ben van mening dat het overgrote deel van de kinderen met een beetje aanpassen echt wel een maand thuisonderwijs zou kunnen krijgen. Als het bij een maand blijft, dan hoeft dat niet te betekenen dat een kind een enorme achterstand opbouwt.
Ik denk dat je echt heel erg naïef bent op het gebied van onderwijs voor veel kinderen. Een bedrijf kan omvallen ja heel erg triest maar dit is een generatie kinderen die op onderwijs verpest is en niet eens onderwijs maar heel hun ontwikkeling. Het is niet voor niks dat we al jaren geld aan ontwikkeling landen geven om juist onderwijs. Het is zo veel meer dan alleen even wat leren. die gaat mij toch meer aan het hart dan een kroeg die niet open kan. De meesten kinderen hebben namelijk al een achterstand. Die nog niet weg gewerkt is en wie nu nog groter word mocht school weer dicht gaan.
Uit de groepen 1 tot en met 5 hier nu twee kinderen wat ik weet en een leraar. Hier weinig Corona in het dorp waar wij wonen.