Nou wij dus. En nog wat vriendinnen van me. Maar we voelen ons onderhand ook gekken dat we dat doen. De directeur van de basisschool ging me bedanken dat ik nu de kinderen thuis had. Deed niet iedereen. Ok dan.
Ik heb hier 3 kinderen thuis. Die van 15 heeft een laptop, uiteraard. Dan heb ik er 1 van 10 en 1 van 11. Ik had, toen vorig jaar de eerste lockdown kwam, 1 oude iPad in huis. Waarom? Omdat het geld me niet op de rug groeit en ze nog helemaal geen dure apparaten nodig hadden. Op hun telefoon konden ze goed uit de voeten. Op school werken ze met een Chromebook. Al snel bleek dat school niet voldoende Chromebooks had om uit te lenen. En heb ik de laptop van m’n vader moeten lenen. Ondertussen nu een refurbished IPad er bij gekocht zodat we hier in ieder geval aan de slag kunnen mocht dat nodig zijn. Zo vanzelfsprekend is het dus allemaal,niet .
Ja dat bedoel Ik word onderhand opstandig van dat eeuwige geklaag en vingers wijzen naar "boven", terwijl mensen zelf geen ruk willen doen om de situatie te veranderen. "Waarom scholen dicht en dan hutje mutje in tuincentra, dus tuincentra dicht." lees ik wel, maar ik lees niet: "Waarom in tuincentra in de drukte gaan lopen, zodat vervolgens nog hardere maatregelen genomen moeten worden?" We worden niet gedwongen al het mogelijke massaal te doen totdat 'zij' het dichtgooien zodat het niet kan. Daar kiezen we zelf voor. Maar de gevolgen zijn altijd de schuld van iemand anders
Pedagoog De Winter: 'Scholen dicht is ook code zwart' "Het sluiten van scholen is geen knop waar je aan kan draaien", zegt Micha de Winter, hoogleraar in de pedagogiek aan de Universiteit Utrecht in Nieuwsuur vandaag. "Als je kijkt vanuit onderwijsperspectief en het belang van leerlingen en studenten, dan moet je met je vingers van die knop afblijven. Het sluiten van de scholen is echt code zwart." De Winter zegt dat het echt het allerlaatste is wat je moet doen. Hij mist in de discussie over sluiting de vraag wat er moet gebeuren om onderwijs wel veiliger te maken. Nu is het of open of dicht. "De gevolgen zijn zo desastreus. De kinderen aan de onderkant van de opleidingsladder lopen een steeds grotere achterstand op", zegt De Winter, die graag de lijn van het ECDC, het Europese RIVM, zou willen volgen. Het ECDC zegt dat de scholen open moeten blijven, maar dat er maatregelen genomen moeten worden zoals afstand houden, meer ventileren en spreiding in de tijd dat leerlingen naar huis gaan of pauze hebben. De Winter denkt dat je heel goed met kinderen kan praten over wat je kan doen om de situatie in de school veiliger te maken. "Kinderen vinden het belangrijk dat onderwijs doorgaat. Ze gaan daarover nadenken en verzinnen samen met elkaar en de leerkracht maatregelen. Betrek kinderen daar actief bij." Bron nos.nl Amen!
Exact dit! Dan hoef je echt geen probleemgezinnen te zijn op de armoedegrens e.d. Dit speelt bij heel erg veel gezinnen die niet 'eventjes' 1 of 2 ipads of chromebooks of laptop erbij kunnen kopen.
Ik denk dat veel ouders hier blij moeten zijn dat hun school het goed geregeld heeft! Onze zoon zijn nieuwe school heeft zoals ik het begreep ook thuis onderwijs gegeven. Onze zoon zijn oude school helaas niet. Gewoon niks aan thuisonderwijs... Alleen uitgeprinte werkjes en verder moest je het maar uitzoeken. Hij had ondanks zijn ass ook geen recht op noodopvang want hij was dan wel kwetsbaar maar school vond dat wij als ouders het goed genoeg konden opvangen. Waar door hij nu 10 stappen achteruit gezet heeft op sociaal gebied en angsten. Onderwijs overigs had hij alles de eerste week al af waar op school zij dat we hem maar op zijn tablet moesten laten, want hij dat door de stof heen. Nu zit hij op een cl4 waar ze het niet vertraagd aanbieden en dus vast loopt. Mede door zijn ass en dcd maar ook omdat hij de beginselen van de letters niet goed gehad heeft. Wij zijn nu druk op zoek naar de juiste ingang hij heeft taal in blokjes gehad de normalen veilig leren lezen maar het blijft niet hangen. We gaan nu vanuit woorden leren lezen, maar dit zijn dingen waar je gespecialiseerd in moet zijn en wij als ouders zijn dat dus niet. Ik kan woordjes en letters flitsen samen lezen de school boekjes maken. Maar blijven hangen doet het toch niet. Voor hem zal nog meer sluitingen echt verschikkelijk zijn. Hij heeft overigs een normaal tot hoog IQ en kan super goed plat rekenen dus rekenen zonder verhaaltjes. Als hij het lezen dit jaar niet onder de knie krijgt kan hij dit nooit meer inhalen. Wat heel erg zonde zou zijn voor zijn verdere leerweg.
Ik wil graag thuis werken, en dit is voor mij ook geen probleem want heb het 1,5 jaar gedaan. Helaas heb ik een baas die mij 3 van de 4 dagen gewoon op kantoor verwacht. Het is makkelijk gezegt maar er is niet altijd een keuze helaas.
Dan heb je dus een baas die zijn verantwoordelijkheid niet neemt en liever heeft dat zijn personeel zometeen met de kinderen op schoot moet werken, dan dat ze nu gewoon thuis werken. Het is compleet idioot, werk is verantwoordelijk voor 10% van de besmettingen of zo, veel meer dan horeca of winkels, maar niemand binnen de overheid durft hardop te zeggen dat sommige bedrijven gewoon idioot doen.
Ja dat inderdaad. Hier is via school ook bij ons binnengekomen, maar wij hebben verder alleen elkaar en niemand buiten het gezin besmet. Onze nauwe contacten bleken negatief, maar hadden die week erna ook thuisgewerkt. Just to be sure. (hoefde toen nog niet met de oude regels).
Pedagoog De Winter: 'Scholen dicht is ook code zwart' "Het sluiten van scholen is geen knop waar je aan kan draaien", zegt Micha de Winter, hoogleraar in de pedagogiek aan de Universiteit Utrecht in Nieuwsuur vandaag. "Als je kijkt vanuit onderwijsperspectief en het belang van leerlingen en studenten, dan moet je met je vingers van die knop afblijven. Het sluiten van de scholen is echt code zwart." De Winter zegt dat het echt het allerlaatste is wat je moet doen. Hij mist in de discussie over sluiting de vraag wat er moet gebeuren om onderwijs wel veiliger te maken. Nu is het of open of dicht. "De gevolgen zijn zo desastreus. De kinderen aan de onderkant van de opleidingsladder lopen een steeds grotere achterstand op", zegt De Winter, die graag de lijn van het ECDC, het Europese RIVM, zou willen volgen. Het ECDC zegt dat de scholen open moeten blijven, maar dat er maatregelen genomen moeten worden zoals afstand houden, meer ventileren en spreiding in de tijd dat leerlingen naar huis gaan of pauze hebben. De Winter denkt dat je heel goed met kinderen kan praten over wat je kan doen om de situatie in de school veiliger te maken. "Kinderen vinden het belangrijk dat onderwijs doorgaat. Ze gaan daarover nadenken en verzinnen samen met elkaar en de leerkracht maatregelen. Betrek kinderen daar actief bij." Edit, hij was al gedeeld, maar helemaal mee eens!!
Dat plus ik was altijd van mening dat kinderen niet zoveel Schermtijd moeten hebben. Dus hebben wij geen tablets. We hebben een Mac voor het werk van mijn man en de oudste heeft een pc gekregen toen hij naar de middelbare ging. Dan hebben we ook nog smartphones en dat vond ik eigenlijk wel genoeg schermpjes. Hier koos ik bewust er voor om ze niet te hebben omdat als ze er eenmaal zijn, ze er ook steeds om gaan vragen. Dus nu moesten ze simpel weg gaan spelen of knutselen.
De meeste geluiden zijn toch positief? Scholen open houden… Ben benieuwd! Dat uurtje eerder dicht zie ik ook niet als wondermiddel
Wij kregen gisteren een mail van school met de vraag of de kinderen vandaag grote shoppers willen meenemen om zo hun schoolspullen mee naar huis te kunnen nemen ivm mogelijk thuisonderwijs vanaf volgende week. Maar ik hoorde via via dat ze in den haag toch meer denken aan een verlengde kerstvakantie. Ach we gaan het vanavond wel zien. Hier trouwens 1 laptop die het alleen doet met de stekker in het stopcontact omdat hij anders uit valt, 1 game laptop maar zonder camera dus niet geschikt voor meets en de laptop van mijn werk die perfect is, maar welke ik ook 3 dagen per week zelf nodig heb. Afgezien van de game laptop, gebruiken wij thuis eigenlijk nooit een laptop. Dus waarom een nieuwe kopen? In plaats van extra geld voor boa's zou de regering misschien beter gratis chromebooks kunnen uitdelen aan kinderen ivm thuisonderwijs. Overigens heeft onze school genoeg chromebooks dus is lenen geen probleem.
Het is natuurlijk niet altijd zo zwart/wit. Als je puur kantoorwerk doet misschien wel, maar dat geldt natuurlijk niet voor alle functies. Vorige lockdown werd bij bedrijf van man ook volledig thuiswerken verplicht, maar dat heeft ze een enorme lading geld gekost, productie heeft fijden stil gelegen, r&d afdeling (laboratorium) lag stil, dat kun je niet onbeperkt blijven volhouden.
Maar de post ging over iemand die weer 3 van de 4 dagen op kantoor wordt verwacht. En er werken heel veel mensen op kantoor, die nu opeens niet meer thuis mogen werken, waar dat vorig jaar wel kon. Ik snap heel goed dat het leven niet zwart-wit is, maar iedereen noemt telkens zijn eigen uitzondering op. Al die uitzonderingen samen zorgen ervoor dat er veel te veel besmettingen zijn. Ipv constant benoemen waarom iets niet zou kunnen in de eigen situatie, zou het eens fijn zijn als mensen (niet specifiek naar jou, maar alle volwassenen) eens zouden kijken naar wat wel kan om contacten te verkleinen. Als je weet dat je door je werk een groter risico loopt, doe dan vaker een thuistest, verminder de andere sociale contacten, enz, enz.
Ik ben het helemaal met je eens hoor, heb het weer thuiswerken al vaker aangekaart, maar geen succes. Leidinggevende heeft zelf geen kinderen dus dat interesseert hem allemaal niet zo. Ergste is nog dat ik bij de overheid werk, welke een goed voorbeeld zou moeten geven..
Hier werd gisteren de hele klas schoon gemaakt, net zoals voor een grote vakantie en kregen de kinderen uitleg over online les in “teams”. Dus de kinderen dachten al dat de school dicht zou gaan, maar daar lijkt het tot nu toe niet op. We gaan het zien vanavond.