Ik gooi hem hier nog een keer in, want ik ik moet vandaag boodschappen doen Voor een diner regelen vrienden het voor- en nagerecht. Ik doe het hoofdgerecht: Gevulde puntpaprika als bijgerecht. Als hoofdgerecht een vegetarisch/Oosters/Goulash stoofpotje, met linzen, paprika, wortel, champignon, etc, lekker gekruid Ik ga er sowieso platbrood bij doen, maar twijfel nog over rijst of couscous erbij? Ik vind het moeilijk in te schatten hoeveel er nodig is en wat een lekkere combinatie is. Ik vind rijst een beetje saai, maar couscous maak ik eigenlijk nooit dus dat vind ik een beetje tricky We zijn met 6 volwassenen totaal. Wat zouden jullie lekker vinden, is alleen platbrood (met dips) lekker bij het stoofpotje? Ik ben zelf wel fan van een beetje dippen in de saus! Of toch iets van rijst/couscous ernaast?
Oh ik was helemaal vergeten te reageren in het andere topic Ik zou er denk ik ook rijst bij doen. Hoewel ik al heel blij zou worden van het stoofpotje met platbrood en de dips en de puntpaprika, vind ik het zelf altijd wel fijn als mijn gasten keuzes hebben. En als je nog veel rijst overhoudt, kan je daar een dan later altijd nog nasi oid van maken.
Je hoeft niet per se rijst of couscous erbij. Het brood is al de zetmeelcomponent (zo noemen wij dat thuis altijd). Je zou eventueel iets in de puntpaprika kunnen doen. Parelcouscous/couscous (ga altijd voor volkoren, zoveel lekkerder)/bulgur/orzo/droge korrel rijst.
Ja daar twijfelde ik ook over inderdaad. Ik weet niet of men fan is van het dippen met brood, vandaar dat ik misschien voor extra rijst of couscous wilde kiezen. En daarom de gevulde paprika weer zonder zetmeel. Maar jouw optie is ook wel een goede!
Ik vind couscous lekkerder en passender bij dit gerecht. Couscous is super makkelijk te maken, dus dat kan echt niet fout gaan. Ik maak het meestal wel met bouillon.
Couscous bereid je echt heel anders, traditioneel gezien dan. Hoe veel mensen couscous bereiden vind ik ook totaal anders smaken dan de "echte" (en dus gestoomde). Ik zou hier eerder rijst of burgul (de grove variant) bij doen. Maar platbrood met verschillende dips (hummus, baba ghanoush etc) zou ook goed zijn.
Hoi Adje, Heb je een tip voor lekkere kant en klare jus? Of anders een tip hoe ik het heel makkelijk zelf kan maken? Zonder een hele koe te trekken uiteraard Ik heb altijd kant en klare jus. Veel merken geprobeerd maar het is het allemaal net niet.
Ja, dat is eigenlijk heel makkelijk. Ik bak dan een eetlepel bloem mee in het braadvet en als dat een beetje gebruind is voeg ik bouillon of fond toe (of wijn, sherry, oid en soms ook een scheutje slagroom). Dat even laten pruttelen en je hebt een jus. En je kan natuurlijk ook nog andere smaakmakers toevoegen (mosterd, tomatenpuree, (verse) kruiden, specerijen, sojasaus, ketjap, in blokjes gesneden tomaten, of eerst een uitje/knoflook fruiten in het bakvet, etc)
Dat is een beetje het probleem, ik heb geen braadvet. Ik eet eigenlijk alleen maar kip. Of andere dingen waarbij je geen braadvet hebt Dus dan is jus maken al wat lastiger. Ik zoek gewoon zo'n heerlijke dikke jus met diepe lagen erin. Die smaakmakers klinken alweer als veel werk. Als ik gewoon een stamppotje eet, dan eet ik dat voor het gemak, niet om nog 3 uur op jus te broeden Vandaar dus een lekkere kant en klare maar ik vrees dat ik die niet ga vinden en dat ik echt vers moet hebben! Kan je geen catering beginnen?
ahaha kant en klaar maar wel diepe lagen, je bent te veeleisend Als je kipfilet bakt in boter heb je ook al braadvet. Maar je kan ook zonder vlees jus maken. Dan smelt je gewoon een eetlepel boter waar je daarna de bloem in bakt. En dan dus afblussen met bouillon. En die smaakmakers hoeven niet veel werk te zijn. Dan laat je de ui en knoflook gewoon zitten, want dat is snijwerk. Maar een schepje mosterd en wat gedroogde kruiden zijn niet veel moeite. En afblussen met wijn ipv bouillon ook niet. Maar diepe lagen krijg je natuurlijk alleen door ook met veel smaakmakers aan de slag te gaan, en een hele goede bouillon wil ook helpen. Kant en klaar gebruik ik in ieder geval nooit meer. Vroeger wel, maar dat is al heel lang geleden. Heb ook geen idee of daar ook maar iets bij zit wat lekker is…
Ja, sorry! Ik dach ik kijk eerst even of iemand anders een goed recept heeft, want ik maak dit eigenlijk nooit. Nog geen recept gevonden in ieder geval wat ik boeiend genoeg vond om te herhalen. Maar ik maak wel regelmatig deze: https://www.bookspot.nl/images/pdf/recept_bookspot_ottolenghi_fettuccine_met_pittige_cherrytomatensaus.pdf Die is echt verrukkelijk!. En je kan hem best aanpassen om er wat meer een echte arrabiata van te maken. Bv uitje mee fruiten, en oregano mee laten pruttelen. De ancho peper vervang ik altijd voor gerookt paprikapoeder, en dat geeft een heerlijk rokerige smaak, maar dat kun je dat vervangen voor verse rode peper en/of wat chilivlokken.
@M061987 Mijn moeder (vegetariër) maakte jus met worcestershiresauce, paddenstoelenbouillon, marmite en volgens mij ook nog sojasaus. Dat was erg lekker. Waarschijnlijk zaten er ook nog wat andere dingen bij.
Welke worcestersaus gebruikt ze? Ik heb al eens lopen zoeken maar die ik vind bevat allen ansjovis en die eet ik niet ( ook vegetariër)
Dat weet ik niet. Is ook al heel lang geleden. Het zou best kunnen dat ze dat niet eens wist . Net zoals luizen in vruchtenhagel en varkenshaar in brood. Dat was in de jaren '90 allemaal nog niet zo bekend als nu. Er staan op internet wel veel recepten voor vegan worcestershiresauce.