Kerstavond zijn we altijd met zijn viertjes. We doen dan altijd minipannenkoekjes zelf bakken of pizzarette. 1e kerstdag met mijn familie, bij ons. Wij gaan een winter BBQ doen: stuk vlees dat er lang op moet, stoofvlees en een beenhammetje. Als nagerecht wil ik een soesjestoren en zelfgemaakt ijs. 2e kerstdag met schoonfamilie, maar die zijn erg voorzichtig vanwege corona. Sinterklaas ging ook al niet door. Dus maar de vraag hoe we dat gaan invullen. Maar altijd ieder een gerechtje. Ik zou wel het voorgerecht willen maken (hoofdgerecht doet altijd het gastgezin). Iets van minitaartjes/quiches (2 smaken) met een soepje (courgettesoep of zoeteaardappelsoep)
Ik ga straks even de supermarkten hier in de buurt af (AH, jumbo en plus) om te kijken naar de boekjes met recepten vind ik altijd heerlijk. Kerstavond werk ik een ochtenddienst en ga ik daarna lekker de keuken in. 3 gangen menu maar ik heb wel een dochter die niet mega veel eet dus ik hou het wel klein. Zalmpotje als voorgerecht heb ik al bedacht en als toetje iets met stoofpeertjes. Eerste kerstdag moet ik werken tot 17.00 dus kom ik aan een gedekte tafel en gaan we lekker simpel gourmetten met broodjes, vlees (vega voor mij) en pannenkoekmix. tweede kerstdag moet ik werken vanaf 17.00 dus dan eet ik op het werk mee, ze eten tapas hapjes en eet mijn vriend bij zijn ouders waarschijnlijk.
Ik ben er voor het toetje uit denk ik ik ga een soesjestoren gedoopt in witte chocolade met kerstsnoepjes (van die kleine dingen) erover en 3 soorten ijs er bij. Ik denk vanilleijs, rode vruchtenijs en nog 1 denk een variant met chocolade. Ik ga op zoek naar een mini vinetta ijs, speciaal voor mijn zusje zei riep meteen toen ze hoorde geen vinetta want dat is te makkelijk
Ik wil in elk geval 1 dag beenham maken en de andere dag denk ik varkenshaas met pistachekorst. En één van de toetjes wordt een vanille soufflé met frambozensaus. Ik heb nu eindelijk ramekin schaaltjes kunnen scoren. (Die kon ik vorig jaar rond kerst nergens meer vinden).
Ik heb vaak gezorgd met kerst. En dit jaar...m ..... doe ik NIKS ! Ik werk Gewoon mijn uren. De vrijdag ervoor en maandag erna. Kerst is eigenlijk gewoon weekend. Zaterdagavond zijn wij uitgenodigd bij mijn ouders en zondag een brunch bij iemand van de andere familie. Ik denk dat we zondagavond pannenkoeken gaan bakken
1e dag zijn we met zijn 4en thuis en gaan we niet echt een maaltijd maken waarvoor we aan tafel gaan. De planning is de hele dag in huispakken/pyjama spelletjes spelen en films kijken en daarbij lekkere hapjes te maken en eten (een beetje tapas idee denk ik maar dan met alle keukens door elkaar). In de middag met koude borrelplank en avond warme borrelplanken en iets van kleine bordjes capriccio (of een capriccio salade) en kleine glaasjes garnalen cocktail of mini zalm/garnalen balletjes of iets dergelijks. In ieder geval dingen die we op de bank kunnen eten ipv aan tafel te gaan. 2e dag doen we met de vriendengroep waar we elk jaar mee op vakantie gaan met kerst (dit jaar niet ivm Corona) en op die vakantie komen normaal elk jaar alle ouders van die vriendengroep altijd bij ons 3e kerstdag vieren en die komen nu dus thuis bij mijn beste vriendin allemaal samen en dan gaan we gourmetten met zijn allen. Ik heb de verantwoordelijkheid voor het dessert op me genomen voor die dag en ben in dubio of ik wat zelf ga maken (voor 23 mensen) of me er makkelijk van af maak en een lekkere taart bij de banketbakker bestel. Of een combinatie van beide en een taart en zelf iets maken maar ben nu nog wat inspiratieloos.
Met Kerstavond zetten we kleine hapjes neer, denk een beetje aan tapas maar ook aan kleine gebakken appelflapjes, worstenbroodjes en wraprolletjes. ( die laatste 3 vindt mijn jongste dochter altijd zo leuk om te maken) 1ste kerstdag gaan we bij schoonzus gourmetten, heb er wel zin in. Ze maakt er altijd wel iets bijzonders van. 2de kerstdag komt mijn moeder maar dan weet ik nog niet wat we gaan eten. Ik denk iets van aardappeltorentjes, boontjes en kipfilet met champignons, paprika en een lekkere saus. Eenvoudig maar wel altijd lekker.
Met 23 man bij elkaar waarvan groot deel opa’s en oma’s?? Poeh, die keuze zou ik nu zeker niet maken. Eerlijk gezegd zijn dat de bijeenkomsten waarvan ik hoop dat ze niet tot een extra lange lockdown zorgen als iedereen dat doet! Ben ook niet van de precies 4 mensen (5 of 6 gebeurd hier ook) maar dit vind ik best heftig om te lezen
Dat weet ik nog niet. Beetje luxe smaken. Met caramel, noten. Maar niet te bijzonder, want bij mijn familie zijn ze van doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg
Kertsavond of middag: uit eten 1ste kerstdag: kleine hapjes en lekker film kijken 2 de kerstdag: tomaten soep, witlofhamkaas, aardappelkroketjes en biefstuk en zalm voor mij, ijs na Simpel maar wel lekker
Ik heb nog een tussengerechtje bedacht, wat ik op eerste kerstdag ga maken: ‘Tomatenwater’ met coquilles, tomatensalsa een dragonolie
In de week voor kerst wordt onze nieuwe keuken bezorgd. Ik ben er dus niet zeker van of ik een werkende keuken heb met kerst . Eerste kerstdag gaan we naar de schoonouders en tweede gourmetten.
Ik lees even mee om inspiratie op te doen. Heeft iemand een idee van een koolhydraatarm kerstdiner of in ieder geval iets met niet al te veel calorieën? Ik zit sinds deze zomer weer op mijn streefgewicht en ik heb echt geen zin om na de feestdagen weer opnieuw te moeten beginnen.
Kerstavond langs de autobahn en eerste kerstdag nog geen idee, sowieso niet te complex. Iemand tips om mee te nemen en wat ongeveer 24 uur in de auto kan liggen.